Skocz do zawartości

Peklowanie dluzej jak planowane.


Rekomendowane odpowiedzi

Hallo!!!!

 

Mam zapeklowane szynki i boczek ,planowane wedzenie teraz w sobote.

Nieplanowany wyjazd troche plany pomieszal.

Moje pytanie: zostawic szynki w solance czy wyjac i trzymac w lodowce i jak dlugo? bo wedzic moge dopiero tydzien puzniej.

 

[ Dodano: Czw 04 Lis, 2010 22:17 ]

Hallo!!!!

 

Pomylilem tematy ,prosze Moderatorow o przeniesienie postu do odpowiedniego tematu.

 

Dziekuje.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/
Udostępnij na innych stronach

Ja bym solankę rozcieńczył wodą do stężenia za tydzień, tak kiedyś zrobiłem z golonkami i było ok. Może ktoś Inny podpowie więcej :shock:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130596
Udostępnij na innych stronach

cze!

Ja bym nie rozcieńczał bo zacznie się psuć.

proponuję obniżyć temperaturę peklowania do około 0 st C , a przed wędzeniem wydłużyć proces moczenia w wodzie.

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130599
Udostępnij na innych stronach

Olek.P nic nie zmieniaj, zostaw w obecnej solance. Przed wędzeniem wypłucz w zimnej wodzie, osznuruj, osusz i wedź.

W miesiacach zimowych to pekluję nawet i miesiądz.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130615
Udostępnij na innych stronach

Przed wedzeniem tylko plukac, czy moczyc? jak tak to jak dlugo?

 

Olek Tak długo jak w/g Ciebie słoność będzie w normie . Oczywiście wycinasz kawałek mięska i próbujesz .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130679
Udostępnij na innych stronach

Olek.P napisał/a:

Przed wedzeniem tylko plukac, czy moczyc? jak tak to jak dlugo?

 

 

 

Olek Tak długo jak w/g Ciebie słoność będzie w normie . Oczywiście wycinasz kawałek mięska i próbujesz .

 

 

To znaczy moczyc :question:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130683
Udostępnij na innych stronach

To znaczy moczyc :question:

 

 

Jeżeli nie możesz solanki z mięsem sprowadzić do tem. około 0 st. To po tygodniu dłużej musisz mięsko trochę wymoczyć . Powiedzmy godzinkę i próba organoleptyczna . Tak żeby Tobie słoność pasowała .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130684
Udostępnij na innych stronach

A tak w ogóle to o jakim stężeniu masz tę solankę?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130686
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że zrób tak jak radzi andrzej k i parz po wędzeniu w większej ilości wody niż zwykle.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130691
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Dziekuje Wam za wszystkie wskazowki i dorady.

 

Ps. Czytalem na niemieckim forum ,ze mozna mieso z solanki wyjac i trzymac w lodowce.(dopalac-tlumaczenie doslowne).Czy jest ta metoda komus znana?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130694
Udostępnij na innych stronach

.Czy jest ta metoda komus znana?

 

Mnie nie jest znana , jednak ktoś na forum chyba na ten temat kiedyś pisał . Weź jeden kawałek lub dwa , wyciągnij z solanki i do lodówki . Doświadczysz i porównasz z innymi .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130698
Udostępnij na innych stronach

Czytalem na niemieckim forum ,ze mozna mieso z solanki wyjac i trzymac w lodowce.(dopalac-tlumaczenie doslowne)

Poprawne nazewnictwo to: dopeklowanie. Typowy etap produkcji wędlin surowych długodojrzewających.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130701
Udostępnij na innych stronach

Weź jeden kawałek lub dwa , wyciągnij z solanki i do lodówki . Doświadczysz i porównasz z innymi .

 

Dobra idea :clap: !!mam 9kg sprobuje i podziele sie z doswiadczeniami.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130702
Udostępnij na innych stronach

Możesz też zamrozić zapeklowane mięso a po powrocie odmrozić w lodówce i działać dalej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130704
Udostępnij na innych stronach

Zastosuj awaryjnie zamrożenie jako ,,półfabrykatu''. Metoda stosowana na tzw. ,,akcje świąteczne''.Polega to na przygotowaniu wedzonek ,szynki, baleronu, polędwic, boczku .Szynki, baleron uformowane ,włożone w siatki lub sznurowane z pętelkami do zawieszenia . Poledwica , boczek obrobione z pętelką. Jednym słowem przygotowane tak jak do wędzenia w wędzarni. Najlepiej zamrozić tak by się nie skleiły . ,, w zakładach zamrażanie na wiszaco .'' W domowych warunkach można włożyć w woreczki foliowe. każdy element pojedyńczo .Polecane zamrażanie w niskich temperaturach -25--30 st C. Przechowywanie w temp. -18 - 20st C. .. Czas przechowywania 2- 3 miesiące. Rozmrażamy na wiszaco

ubytki 1,4- 1,8%. W domowych warunkach zamrażamy w jak najniższych temperaturach w takich, jakie możemy uzyskać. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130710
Udostępnij na innych stronach

W domowych warunkach zamrażamy w jak najniższych temperaturach w takich, jakie możemy uzyskać.

Ja w zamrażarce trzymam żołądki solone i mimo że mam niezłą zamrażarkę to one są raczej przymrożone .Może wędzonki mają mniejszą ilośc soli i dadzą się mrozić w warunkach domowych.Nie próbowałem ,ale spróbuję w najbliższym czasie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130719
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130737
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję.Będzie co czytać do podusi :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130760
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.