Olek.P Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Listopada 2010 Hallo!!!! Mam zapeklowane szynki i boczek ,planowane wedzenie teraz w sobote. Nieplanowany wyjazd troche plany pomieszal. Moje pytanie: zostawic szynki w solance czy wyjac i trzymac w lodowce i jak dlugo? bo wedzic moge dopiero tydzien puzniej. [ Dodano: Czw 04 Lis, 2010 22:17 ] Hallo!!!! Pomylilem tematy ,prosze Moderatorow o przeniesienie postu do odpowiedniego tematu. Dziekuje. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Listopada 2010 Ja bym solankę rozcieńczył wodą do stężenia za tydzień, tak kiedyś zrobiłem z golonkami i było ok. Może ktoś Inny podpowie więcej :shock: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Listopada 2010 Hallo!!!! Pekluja sie juz 2 tygodnie. Jak rozcieczyc (ile wody dolac na 1 kg. miesa?) Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Listopada 2010 cze!Ja bym nie rozcieńczał bo zacznie się psuć.proponuję obniżyć temperaturę peklowania do około 0 st C , a przed wędzeniem wydłużyć proces moczenia w wodzie.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Listopada 2010 Hallo!!!! Jak to zrobic ?? moja lodowka daje tylko +4°C max. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Listopada 2010 Olek.P nic nie zmieniaj, zostaw w obecnej solance. Przed wędzeniem wypłucz w zimnej wodzie, osznuruj, osusz i wedź. W miesiacach zimowych to pekluję nawet i miesiądz.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Listopada 2010 Hallo Wnuczek!!!! Przed wedzeniem tylko plukac, czy moczyc? jak tak to jak dlugo? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Listopada 2010 Przed wedzeniem tylko plukac, czy moczyc? jak tak to jak dlugo? Olek Tak długo jak w/g Ciebie słoność będzie w normie . Oczywiście wycinasz kawałek mięska i próbujesz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Listopada 2010 Olek.P napisał/a: Przed wedzeniem tylko plukac, czy moczyc? jak tak to jak dlugo? Olek Tak długo jak w/g Ciebie słoność będzie w normie . Oczywiście wycinasz kawałek mięska i próbujesz . To znaczy moczyc :question: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Listopada 2010 To znaczy moczyc :question: Jeżeli nie możesz solanki z mięsem sprowadzić do tem. około 0 st. To po tygodniu dłużej musisz mięsko trochę wymoczyć . Powiedzmy godzinkę i próba organoleptyczna . Tak żeby Tobie słoność pasowała . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Listopada 2010 A tak w ogóle to o jakim stężeniu masz tę solankę? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Listopada 2010 Hallo!!!! :question: :wink: 3,5l wody i ok 350g peklosoli. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Listopada 2010 Myślę, że zrób tak jak radzi andrzej k i parz po wędzeniu w większej ilości wody niż zwykle. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Listopada 2010 Hallo!!!! Dziekuje Wam za wszystkie wskazowki i dorady. Ps. Czytalem na niemieckim forum ,ze mozna mieso z solanki wyjac i trzymac w lodowce.(dopalac-tlumaczenie doslowne).Czy jest ta metoda komus znana? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Listopada 2010 .Czy jest ta metoda komus znana? Mnie nie jest znana , jednak ktoś na forum chyba na ten temat kiedyś pisał . Weź jeden kawałek lub dwa , wyciągnij z solanki i do lodówki . Doświadczysz i porównasz z innymi . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Listopada 2010 Czytalem na niemieckim forum ,ze mozna mieso z solanki wyjac i trzymac w lodowce.(dopalac-tlumaczenie doslowne) Poprawne nazewnictwo to: dopeklowanie. Typowy etap produkcji wędlin surowych długodojrzewających. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Listopada 2010 Weź jeden kawałek lub dwa , wyciągnij z solanki i do lodówki . Doświadczysz i porównasz z innymi . Dobra idea :clap: !!mam 9kg sprobuje i podziele sie z doswiadczeniami. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Listopada 2010 Możesz też zamrozić zapeklowane mięso a po powrocie odmrozić w lodówce i działać dalej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Listopada 2010 mam 9kg sprobuje i podziele sie z doswiadczeniami. :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Listopada 2010 Zastosuj awaryjnie zamrożenie jako ,,półfabrykatu''. Metoda stosowana na tzw. ,,akcje świąteczne''.Polega to na przygotowaniu wedzonek ,szynki, baleronu, polędwic, boczku .Szynki, baleron uformowane ,włożone w siatki lub sznurowane z pętelkami do zawieszenia . Poledwica , boczek obrobione z pętelką. Jednym słowem przygotowane tak jak do wędzenia w wędzarni. Najlepiej zamrozić tak by się nie skleiły . ,, w zakładach zamrażanie na wiszaco .'' W domowych warunkach można włożyć w woreczki foliowe. każdy element pojedyńczo .Polecane zamrażanie w niskich temperaturach -25--30 st C. Przechowywanie w temp. -18 - 20st C. .. Czas przechowywania 2- 3 miesiące. Rozmrażamy na wiszaco ubytki 1,4- 1,8%. W domowych warunkach zamrażamy w jak najniższych temperaturach w takich, jakie możemy uzyskać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Listopada 2010 Hallo!!!! DZIADEK dzieki za kolejna metode ,a slyszales cos o tej lodowkowej? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Listopada 2010 W domowych warunkach zamrażamy w jak najniższych temperaturach w takich, jakie możemy uzyskać. Ja w zamrażarce trzymam żołądki solone i mimo że mam niezłą zamrażarkę to one są raczej przymrożone .Może wędzonki mają mniejszą ilośc soli i dadzą się mrozić w warunkach domowych.Nie próbowałem ,ale spróbuję w najbliższym czasie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Listopada 2010 Hallo!!!! Zamrazarka potrafi do -28°C.Do wlasnych doswiadczen wyprobuje wszystkie trzymetody. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Listopada 2010 http://www.pttz.org/zyw//wyd/czas/2004,%201%2838%29/11_Szmanko.pdf http://www.mech.pg.gda.pl/ktc/wtargans/osiagi/Tyminski_zamrazanie.pdf Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Listopada 2010 Dziękuję.Będzie co czytać do podusi :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4724-peklowanie-dluzej-jak-planowane/#findComment-130760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.