Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Halusia narobilas mi smaku tym pasztetem , ale tylko ja go jem ,a porcja jest dosc duza , jak dlugo wytrzyma w zamrarzalce?
 

Eli zawsze byłam przekonana że pasztet nie nadaje się do mrożenia..ale ja nigdy nie robię z jednej porcji, więc zawsze rozdawałam.

Jeśli teraz mam nadmiar mrożę i po rozmrożeniu nie odczuwam zmiany smaku.

Śmiało możesz pokroić na małe porcje i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażarki pozostaw w lodówce do wolnego rozmrażania.

Myślę że długo nie będzie siedział w zamrażarce bo na prawdę jest pyszny  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-328042
Udostępnij na innych stronach

 

 

po rozmrożeniu nie odczuwam zmiany smaku.

 

 

 Mogę to z czystym sumieniem potwierdzić że ja też zamroziłem kilka opakować i po rozmrożeniu nie było zmiany smaku i konsystencji .  Nadmienię tylko że pasztet był zamrożony nie dłużej niż miesiąc do -25stC

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-328085
Udostępnij na innych stronach

Już się szykuj, bo deszcz nadchodzi.   :)  A u nas śnieg i mróz. Ela ja też zawsze robię z ok. 10 kilo i wszystko mrożę . Potem rozmrażam powolutku w lodówce. Nie stwierdziłem jak do tej pory zmiany smaku. Polecam taką formę produkcji 5-10 kg bo na mniej to nie opłaca się babrać. Więcej jest mycia garów i sprzątania. 

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-328196
Udostępnij na innych stronach

Witaj  Elu! Ja też jak Jagra robię większą ilość pasztetu  wkładam do keksówek silikonowych mrożę przekładam do torebek do mrożeniai przechowuję w zamrażarce. Jak jest zapotrzebowanie na pasztet wyjmuję przekładam do keksówki rozmraża się  w lodówce powoli, do piekarnika i pasztet jak byś wczoraj robiła

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-328207
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja mroże pasztet niepieczony :)

Maryś, dla mnie to ciekawostka :D czy taki pasztet niepieczony mrożony po upieczeniu dobrze w środku będzie związany?? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-328535
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak Wojtku jak najbardziej .Rozmrażamy b wolno pieczemy tak jak w przepisie i jest ok :)

Dzięki Maryś dzięki :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-328546
Udostępnij na innych stronach

 Halusiu-dzisiaj postanowiłam wykonać pasztet według Twojego przepisu.Zrobiłam podwójną porcję.Większą część zapakowałam do keksówki i piekę pierwsze 30 min w temp 200 stopni i kolejne 30 min.w temp.180 stopni.

http://vpx.pl/i/2014/01/22/1-DSCF0002.jpg

 

Pozostałą część zapakowałam do słoików 0,375ml i tu zaczynają się schody :(  Nie wiem jak powinnam je pasteryzować(gotować) aby nie przedobrzyć

Pomożecie? 

http://vpx.pl/i/2014/01/22/2-DSCF0004-001.jpg

Edytowane przez Roma
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-328665
Udostępnij na innych stronach

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-328702
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dostałem od szwagra rocznego koguta, do pieczenia trochę za stary. Przeglądając forum pomyślałem nad  zrobieniem pasztetu z tego kuraka.
Czy Waszym zdaniem dobry to pomysł ??
Jeśli tak to jakie przyjąć proporcje do innych składników ??

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-341015
Udostępnij na innych stronach

boob na pierwszej stronie masz dokładnie podane proporcje wagowe.

Podstawisz wagę i po kłopocie. Nie rozumiem w czym problem ?

 

Najpierw gotuj kuraka z podrobami (bez wątróbki) i warzywami - będziesz miał fajny rosołek a wątróbkę osobno w nowej wodzie i ją wylej.

Rosołek masz na obiad a kuraka do pasztetu i to wszystko co można podpowiedzieć :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-341019
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy Waszym zdaniem dobry to pomysł ?? Jeśli tak to jakie przyjąć proporcje do innych składników ??
 

Myślę że kogut się nada  :)

Co do proporcji to dałabym 50% tłustego... czyli podgarla, a pozostałe to 20% wątróbki drobiowej i 30% koguta .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-341020
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem cały temat i stąd moje pytanie, na pierwszej stronie jest mowa o piersiach z kurczaka, a ja zapytałem czy można przeznaczyć.
Dziękuję za podpowiedzi :)

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-341030
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Robię już kolejny raz ten pasztecik i ciągle uśmiech na twarzy. Dzięki wielkie za przepis. Jest pyszny. 
 

Mnie również cieszy że przepis na pasztet ma takie '' wzięcie''  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-342793
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja dzisiaj też zrobiłem pasztet. Lekka modyfikacja: bez grzybów.
 

Jojo ładne te Twoje pasztety  :)

Co do dodatkowych składników to rzecz gustu... najważniejsza jest podstawowa baza.

Grzybki, żurawina , papryka ... itp czy inne dodatki to jest indywidualna decyzja... najważniejsze żeby pasztet smakował  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-343229
Udostępnij na innych stronach

Halusia wieczorem będę próbował. A co do dodatków to 3 są naturalne a dwa zrobiłem z zielonym pieprzem. Pieprzu dałem "na oko" bo pierwszy raz robię jakąś wędlinę z takim dodatkiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/7/#findComment-343263
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.