euro2008 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam kolegów.Mam prośbę proszę o pomoc gdyż szynka uwędzone przeze mnie ostatnio coś jakś dziwna się wydaje.Peklowana metodą tabeli Dziadka,osuszona,wędzona wg.wskazówek Dziadka i tak też gotowana.Niby wszystko ok. ale szynka wydaję się jakby była taka za bardzo przypominająca surowe mięso,nie ma takiego fajnego aromatu i smaku( chociaż ja osobiście nie lubie jak szynka ma zapach bardzo uwędzonej ) po odmrożeniu jej ( w lodówce ) trochę jakby twarda ale soczysta. Może ktoś mi podpowie gdzie jest ew.błąd.W załączeniu zdjęcie problemowej szynki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Grudnia 2010 A gdzie to zdjęcie?.Bez zdjęcia strzelę w ciemno ,że jak surowa w środku to niedoparzona. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Sorry ale nie wiem jak wstawić fotkę z komputera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Grudnia 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Może teraz się uda je wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witamwędliny domowe ( szynka, baleron,polędwica)będą miały swoją twardość i suchość w odróżnieniu od wyrobów przemysłowych( nastrzyki wielofosforanami). W czym problem??Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Dla mnie ona jest zbyt surowa a gotowałem ją do 58 st. wewnętrz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Grudnia 2010 wg.wskazówek Dziadka i tak też gotowanagotowałem ją do 58 st. wewnętrz A w którym to miejscu DZIADEK napisał, że parzy się do takiej temperatury ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Nie wiem skąd wziąłeś ,informację ,że taka temperatura jest właściwa -jest ona za niska o około 10 st. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Dla mnie ona jest zbyt surowa a gotowałem ją do 58 st. wewnętrz . Moim zdaniem trochę mało , cóż następnym razem spróbuj do 68 st wewnątrz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Przepraszam źle napisałem oczywiście parzyłem do 68 st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Grudnia 2010 To nie jest surowa , ale Ty jesteś przyzwyczajony do smaków sklepowych (przemysłowych) wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Grudnia 2010 A dlaczego jest twardawa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Bo nie dodałeś zmiękczaczy, poprawiaczy smaku , utrwalaczy i innych polepszaczy na E Ps' Ty masz 100% szynki w szynce , a jak zrobisz dwa kilogramy szynki z kilograma mięsa , to będzie miękka :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Grudnia 2010 A dlaczego jest twardawa ? Patrząc na zdjęcie wydaje mi się,że po pierwsze szynka jest krojona wzdłuż włókien a nie w poprzek no i druga rzecz może użyłeś mięśnia dwugłowego ,który jest najtwardszym spośród mięśni szynki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Następnym razem zrób szynkę z mięśnia półbłoniastego - "zrazowe górne", będziesz miał szyneczkę jak masełko :thumbsup: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Grudnia 2010 patrzac na zdjecie szynka jest w porzadku, jak juz inni koledzy pisali wyrob domowy zawsze jest troche inny niz sklepowy. Miesien z ktorego zrobiona jest szynka wyglada mi na miesien czteroglowy.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Myślę,żę problem tkwi w tym,że mięso pochodzi ze starszej sztuki.W mięśniach znajduje się spora ilość tkanki łącznej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Myślę,żę problem tkwi w tym,że mięso pochodzi ze starszej sztukNie ma to jak bystre oko doktora weterynarii; nic nie umknie :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Grudnia 2010 A może to mięsień z łopatki -trzygłowy ,tak znajomo przebiega te grube ścięgno Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Bardzo dziękuje wszystkim kolegom za fachowe wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.