Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.Mam prośbę proszę o pomoc gdyż szynka uwędzone przeze mnie ostatnio coś jakś dziwna się wydaje.

Peklowana metodą tabeli Dziadka,osuszona,wędzona wg.wskazówek Dziadka i tak też gotowana.

Niby wszystko ok. ale szynka wydaję się jakby była taka za bardzo przypominająca surowe mięso,nie ma takiego fajnego aromatu i smaku( chociaż ja osobiście nie lubie jak szynka ma zapach bardzo uwędzonej ) po odmrożeniu jej ( w lodówce ) trochę jakby twarda ale soczysta. Może ktoś mi podpowie gdzie jest ew.błąd.

W załączeniu zdjęcie problemowej szynki.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/
Udostępnij na innych stronach

A gdzie to zdjęcie?.Bez zdjęcia strzelę w ciemno ,że jak surowa w środku to niedoparzona.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135376
Udostępnij na innych stronach

Witam

wędliny domowe ( szynka, baleron,polędwica)będą miały swoją twardość i suchość w odróżnieniu od wyrobów przemysłowych( nastrzyki wielofosforanami). W czym problem??

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135390
Udostępnij na innych stronach

wg.wskazówek Dziadka i tak też gotowana

gotowałem ją do 58 st. wewnętrz

A w którym to miejscu DZIADEK napisał, że parzy się do takiej temperatury ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135392
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem skąd wziąłeś ,informację ,że taka temperatura jest właściwa -jest ona za niska o około 10 st.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135393
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie ona jest zbyt surowa a gotowałem ją do 58 st. wewnętrz .

 

Moim zdaniem trochę mało , cóż następnym razem spróbuj do 68 st wewnątrz .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135394
Udostępnij na innych stronach

Bo nie dodałeś zmiękczaczy, poprawiaczy smaku , utrwalaczy i innych polepszaczy na E

 

Ps' Ty masz 100% szynki w szynce , a jak zrobisz dwa kilogramy szynki z kilograma mięsa , to będzie miękka :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135402
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego jest twardawa ?

Patrząc na zdjęcie wydaje mi się,że po pierwsze szynka jest krojona wzdłuż włókien a nie w poprzek no i druga rzecz może użyłeś mięśnia dwugłowego ,który jest najtwardszym spośród mięśni szynki.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135407
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem zrób szynkę z mięśnia półbłoniastego - "zrazowe górne", będziesz miał szyneczkę jak masełko :thumbsup:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135410
Udostępnij na innych stronach

patrzac na zdjecie szynka jest w porzadku, jak juz inni koledzy pisali wyrob domowy zawsze jest troche inny niz sklepowy. Miesien z ktorego zrobiona jest szynka wyglada mi na miesien czteroglowy.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135444
Udostępnij na innych stronach

Myślę,żę problem tkwi w tym,że mięso pochodzi ze starszej sztuk

Nie ma to jak bystre oko doktora weterynarii; nic nie umknie :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135479
Udostępnij na innych stronach

A może to mięsień z łopatki -trzygłowy ,tak znajomo przebiega te grube ścięgno Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4859-dziwna-szynka/#findComment-135488
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.