marcus Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Jako ze swieta juz niebawem prosilbym o podanie co i jak robimy na swieta Bozego Narodzenia.Mysle ze z pewnoscia kazdy moze dodac cos od swojego swiatecznego Menu.Zaczne moze odnas .Gdzies o godzinie 17 .001.dzielenie sie oplatkiem, zyczenia i modlitwa2.Barszczyk z uszkami (grzyby - kapusta)3.Krokiety grzyby- kapusta4.Ziemniaki5.Ryba (lachs) w panierce .6.Karp smazony w dzwonkach.7.Kapusta kiszona gotowana z grzybami.8.Mołcka (sledzie solone ,zalewa z cebula,octem i smietana)9.pieczarki duszone.10.Salatka z (papryka,ogorek kiszony,pomidor,cebula)11.Kompot z suszonych sliwek i jablek.12.Makowki (mak parzony w mleku i przelewany z pokrojonymi bulkami plus cukier ,rodzynki,orzechy ,migdaly itp)A na 25 .12 to co zostalo z wieczerzy :grin: 26.- Rolady ,kluski, kapustka ta co zostala :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2010 W wigilię nie gotuję, jemy śledzie po japońsku albo w rodzynkach, zależy które akurat zrobię. Kolacja wigilijna U mnie też na początku oczywiście opłatek, życzenia, niestety nie modlimy się :blush: Potem zupa grzybowa z łazankami. Karp smażony w głębokim tłuszczu (nie wiem czy wiecie ale jak się dzień wcześniej karpia obłoży surową cebulą to jest o wiele lepszy w smaku) filety rybne dla tych co karpia nie lubią ziemniaki kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami i niespodzianką (moje ulubione, z racji iż jestem pierogożercą to ja najczęściej tą niespodziankę znajduje ) krokiety z tym samym farszem a do tego barszczyk na zakwasie, który też ja robię. Na deser kompot z suszu, ciasta, moje pierniczki i ostatnio było grzane wino. W święta raczej nie gotuję, wyjadamy bigos, sałatki, galaretki, wędzonki i ciasta Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Czy Śledź po Japońsku, to płat śledzia zawinięty na połówce jajka z przybraniem? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Jako ze swieta juz niebawem prosilbym o podanie co i jak robimy na swieta Bozego Narodzenia. Mysle ze z pewnoscia kazdy moze dodac cos od swojego swiatecznego Menu. To ja może "tradycyjnie" , nic nie będę zmieniał :rolleyes: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Oj Ci Milicjanci :rolleyes: Pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Czy Śledź po Japońsku, to płat śledzia zawinięty na połówce jajka z przybraniem?nie, to płaty śledziowe, na nich cebulka sparzona i pokrojona w kosteczkę, posiekane jajka, ogórki kiszone, kukurydza i sos z majonezy (60%) i śmietany 18% (40%), bardzo smaczne. To ja może "tradycyjnie" , nic nie będę zmieniał http://www.youtube.com/wa...feature=relatedto podzielimy się jajeczkiem :lol: :lol: :lol: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Madlinko Skarbie - ja w sprawie karpia - piszesz że jak go się obłoży surową ....Mniemam że tu chdzi o cebulę , jo tak robię tylko z leszczem. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2010 A u mnie :Opłatka z życzeniami nie liczę , potem1. Groch jaś z kompotem z suszonych owoców2. Uszka z grzybami w barszczu czerwonym3. Groch z kapustą4. Gołąbki z ryżem i prawdziwkami w sosie pieczarkowym5. Pierogi z kapustą i grzybami6. Kluski leniwe z miodem i makiem7. Żur z suszonymi grzybami i ziemniakami8. Karp smażony9. WinoNikt głodny nie wychodzi. Smacznego. Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2010 U mnie też tradycyjnie - Opłatek ( modlić się nie modlimy przed jedzeniem , bo grzybki sam zbieram i nie są trujące) i kolacja to ziemniaki w mundurkach i śledż w śmietanie i ja na tym kończę bo więcej żadnych uszek , barszczyków i innych kapystek z grzybkami już się nie mieści. Dopiero w Święta próbuję reszty dań. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Grudnia 2010 U mnie na Wigilię będzie jak zwykleśledź po greckuśledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem śledź w oleju barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym karp smażonykarp w galarecie pierogi z kapustą i grzybami sałatka jarzynowa sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulkiwłasny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami kompot z suszonych owocówkutiamakowiec, piernik, orzesznik . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Grudnia 2010 To i ja się pochwalę: 1.Karp w galarecie2.Karp smażony3.Pierogi z kapustą i grzybami4.Barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami5.Pstrąg wędzony6.Węgorz wędzony7.Śledź w oliwie8.Śledź w occie9.Śledź pod pierzynką 10.Ryba po grecku11.Sałatka pieczarkowa12.Jajka faszerowane13.Jajka w majonezie14.Makowiec królewski15.Sernik16.Ciasto drożdżowe z rodzynkami A na koniec tej obfitej kolacji skoczę do lodóweczki po kawałek kiełbaski :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Grudnia 2010 A u mnie hmm... tradycyjnie jak co roku. 1. Barszcz czerwony z uszkami2. Pierogi z kapusta i grzybami3.Kapusta z grochem4.Śledz w śmietanie5.Śledz w oleju6.Sałatka rybna7.Sałatka jarzynowa8.Karp smażony9.Pstrąg smażony10.Makowiec11.Sernik12.Piernik z bakaliami Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Dodam od siebię.Kapusta z kaszą jęczmienną, grzybami i olejem lnianym. Smażona ryba. Placki drożdżowe z jabłkiem. Placuszki smażone na patelni. Kompot z suszonych owoców.Śledzie w cieście naleśnikowym. Tylko mi smakują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Moja Wigilia wygląda tak: Opłatek smarowany miodem ..tym się dzielimy.. Następnie podawany jest barszcz z uszkami +(w tym roku jako "bonus" zrobiłam drożdżowe paszteciki z farszem grzybowym)- pierogi z kapustą i grzybami-karp w galarecie-karp smażony-ryba po grecku-smażona ryba w cebuli w pomidorach-śledzie po wileńsku (grzyby,cebula,koncentrat.pom.)-śledzie w oleju-śledzie "banan + jabłko "-sałatka jarzynowa-susz-kutia ... po Pasterce "hulaj dusza piekła nie ma".. czyli ciacha ..i szyneczki :wink: - Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Madlinko Skarbie - ja w sprawie karpia - piszesz że jak go się obłoży surową .... Mniemam że tu chdzi o cebulę , jo tak robię tylko z leszczem.tak, ta surowa cebula wyciąga z karpia posmak mułu, przed smażeniem ją ściągam i wyrzucam a rybę dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym i smażę Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zupa krem z rybich głów Rybie głowy (oczy i skrzela usunąć), kręgosłupy i kawalki od ogonów gotujemy z jarzynami i przyprawami (jak do rosołu, ale więcej pieprzu) do miękkości. Odcedzamy wywar. Obieramy mięso z ości. Jarzyny miksujemy. Do wywaru dodajemy kawałeczki rybnego mięsa i zagęszczamy zmiksowanymi jarzynami. Dodatek: Kostki grzanki z bulki na maśle Zupa jest pyszna! Podaję ją w wygrzanych filiżankach w niewielkiej ilości. Mięso też można zmiksować i przefasować przez sito aby usunąć ew. ości Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Do wywaru dodajemy kawałeczki rybnego mięsa i zagęszczamy zmiksowanymi jarzynami. EAnno ja posiadam podobny przepis na zupę rybną z tym że oprócz zmiksowanych jarzyn dodaje rozbełtane żółtko . I oczywiście zupkę podaje z grzankami . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Sałatka wigilijna do ryby Ziemniaki sałatkowe ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. Dwie cebule drobno pokroić i zasolić, aby zmiękły Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć mocno sok. Wymieszane składniki doprawić pieprzem, solą i oliwą. Sałatka jest kwaskowa (ogórki) i pikantna. Podaję ją na zimno ale w temp. pokojowej do goracej ryby. Świetnie się komponuje. Rybę, w tym roku jesiotra, duszę krótko w jarzynach na maśle, aby nie wyschła. Karpie panierowane przypominają mi schabowego. Za bardzo dominuje panierka. Nikt ich nie chciał jeść w poprzednich latach więc już ich nie kupuję. [ Dodano: Nie 12 Gru, 2010 21:56 ] oprócz zmiksowanych jarzyn dodaje rozbełtane żółtkoNa pewno poprawi to gładkość i smak zupy. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Grudnia 2010 śledź po greckuCzy mogę poprosić o przepis??? Jak to robisz. Pozdrawiam, Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Sałatka wigilijna do rybyZnam podobną sałatkę z śledziem jako szałot ślonski :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Czy mogę poprosić o przepis??? Jak to robisz. Ależ oczywiście ,proszę bardzo :grin: Śledzie jakie używam to po prostu solone matjasy, które moczę by nie były za słone a warzywka robię takie jak do ryby po grecku ( tzn duszę na oleju cebulkę ,marchewkę ,troszkę pietruszki, ziele ang, liść laurowy,gdy zmiękną dodaje koncentrat pomidorowy, sól,pieprz,odrobinę cukru i podlewam troszkę wodą by nie było za suche) i przekładam kawałeczki śledzia duszonymi warzywami i koniec . U mnie taką wersję śledzi praktykuje się od lat :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Sałatka wigilijna do rybyZnam podobną sałatkę z śledziem jako szałot ślonski :thumbsup:Dokladnie tyle ze slonego sledzia kroimy w kosteczke i dodajemy do salatki z majonezem a ogorka kiszonego nigdy nieodsaczam wrecz przeciwnie dolewam do Kartofelsalatu jeszcze wody z ogorkow kiszonych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Ależ oczywiście ,proszę bardzoDziękuję bardzo, Zrobię na wigilijna kolację. U mnie zawsze była ryba po grecku ale smażona. Pozdrawiam, Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VipDelikatesy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Dziękuje za przepis na sałatkę rybną,musze powiedziec ze to było główne danie na wigilijnym stole,wszystkim domownikom bardzo posmakowała. A u Was która z tych potraw sprawdziła sie najbardziej? Pewnie każda z nich była pyszna :smile: Cytuj Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Babcia chora, dziadek chory a ja biedny muszę zrobić pierogi na WIGILIĘ sam Cytuj Jędruś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Listopada 2018 Jak zobaczyłem przygotowania Małgoś do Świąt - to za łopatę i dalej kopać Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.