Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zadymiaczy. Z pomocą tej strony i forum udało mi się przeprowadzić już trzy wędzenia . Do tej pory wędziłem boczki , szynki baleroniki i schabik . Teraz chciałbym się odważyć zrobić pierwszy raz w życiu trochę kabanosów i jakąś fajną kiełbaskę ( żona stwierdziła że całkiem mi już odbiło :)). W związku z tym ze jestem początkującym zadymiaczem , mam pytanie : Czy macie jakiś prosty przepis na kabanosy i fajną kiełbasę ? Na co powinienem zwrócić uwagę przy produkcji kiełbasy a także jak peklować mięso na takie wyroby ( przed mieleniem , po itd) . Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i rady :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kolego z racji tego że święta tuż, tuż..podaję Ci na tacy przepis na kabanosy :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6188

 

Jesteś mi winien fotki z Twoich wyrobów :wink:

Powodzenia.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137135
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej:

http://wedlinydomowe.pl masz olbrzymi zbiór sprawdzonych przepisów.

Pod belką KIEŁBASY masz cały asortyment różnego rodzaju kiełbas.

Między innymi również i na kabanosy:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28

 

PS. Sól i saletrę zamieniasz na identyczną ilość peklosoli.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137137
Udostępnij na innych stronach

Wiem gdzie szukać , ale sam nie mogę się zdecydować jest taka różnorodność , bardziej chodziło mi o polecenie czegoś dobrego i prostego. :) no i nie wiem czy podczas peklowania dodać wszystkie przyprawy czy tylko samą sól. Co do zdjęć z wcześniejszych wędzeń , postaram się je wstawić, ale mam tylko słabej jakości robione telefonem :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137168
Udostępnij na innych stronach

prosty przepis na kabanosy i fajną kiełbasę ?

jeżeli to Twoja pierwsza kiełbasa to polecam "chłopską" CZYTAJ TUTAJ .

Kabanosy zostaw sobie na później.

Jest sporo zabawy z nadziewaniem a żeby były kruche należy zastosować inną technologię niż przy wyrobie kiełbasy.

Czy umiesz już klasyfikować mięso?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137169
Udostępnij na innych stronach

Do odważnych świat należy ,ale ja bym sobie odpuścił te kabanosy.Raczej coś prostszego z pierwszej strony no chyba ,że masz już pewne doświadczenie w masarskim rzemiośle

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137178
Udostępnij na innych stronach

Jak masz dobry sprzęt do nadziewania, dobre jelita to spróbuj zrobić kabanosy.

Jesli nic nie posiadasz poza chęciami, to daj sobie spokój.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137180
Udostępnij na innych stronach

radi-t, jak na pierwszy raz polecam Kiełbasę chłopską w/g Szczepana jest prosta, smaczna i łatwa w wykonaniu. a na kabanosy przepis podano wyżej. Kilka razy wczesniej pisałam już w sprawie kabanosów, że moim skromnym zdaniem najlepsze mięso na kabanosy to biodrówka i boczek. Mięso należy mocno schłodzic i tylko wymieszać wraz z przyprawami. Nie za długo, na kabanosy nie mieszamy aż do kleistości w przeciwieństwie do innych kiełbas.
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137181
Udostępnij na innych stronach

Nie potrafię klasyfikować mięsa , nie miałem też z tym nigdy żadnego doświadczenia :) mimo wszystko "szarpnę się na ten wyczyn i spróbuję zrobić te kabanosy , w miarę produkcji postaram się zrobić fotorelację , ponoć do odważnych świat należy :) A kiełbasę.. hmm może i tą chłopską spróbuję :) W razie czego będę podpytywał na forum .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137200
Udostępnij na innych stronach

ponoć do odważnych świat należy :) A kiełbasę.. hmm może i tą chłopską spróbuję :)

 

Śmiało do dzieła , zawsze będziesz miał lepszą jak ze sklepu :smile: Wiedza to podstawa , to fakt . Jednak na stanowisku pracy też się idzie dużo nauczyć .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137215
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mam dokładnie takie same ambitne plany jak kolega. Jestem po kilku własnoręcznie wykonanych kiełbaskach , wędzonkach , salcesonach. Postanowiłem na te Święta wykonać kabanosy. Zakupiłem jelita baranie , lejek do maszynki średnica 12 (u Mira) , jutro odbieram w ubojni półtusze i do dzieła. Przeczytałem chyba wszystkie przepisy na kabanosy z tego forum ale ciągle odczuwam niedosyt. Pojawia się pytanie : który element technologii wykonania powoduje że kabanos jest kruchy? Z góry dziekuję za każdą podpowiedź.

Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137231
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze odpowiednio % dobór składników.

Po drugie peklowanie na sucho

Po trzecie : nie dodawanie wody przy mieszaniu

Po czwarte:przyprawy i warunki wędzenia

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137236
Udostępnij na innych stronach

Dzięki serdeczne. Raz kozie śmierć , kiedyś trzeba się z tym zmierzyć. Jakie wyjdą takie się zje , a nauka pozostanie. Pozdrawiam :)
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137237
Udostępnij na innych stronach

Po czwarte...

Po piąte: farsz ma być ostrożnie mieszany by nie stał się kleisty
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137242
Udostępnij na innych stronach

Po piąte: farsz ma być ostrożnie mieszany by nie stał się kleisty

A po szóste: do napełniania jelit użyć nadziewarki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137285
Udostępnij na innych stronach

A po szóste: do napełniania jelit użyć nadziewarki.

A po siódme : odpowiednie rozdrobnienie .

 

Ja rozdrabniam grubiej , niż podaje " 16 " . Kl. I rozdrabniam na siatce 10 mm , a II na 8 mm.

Przy łamaniu ten przyjemny " trzask " :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137287
Udostępnij na innych stronach

Wiedziałem że na Was mogę liczyć. Dzięki serdeczne za podpowiedzi. Na dzisiaj to problem widzę z nadziewarką , mam nadziewarkę dźwigniową , ale się nie spisuje. Więcej farszu wychodzi obok tłoka do tyły , niż w jelito. Zmuszony byłem zakupić lejek do mojej 22-ki i muszę jakoś sobie poradzić. Na następny raz mam już upatrzoną nadziewarkę na Allegro - Hoffner na 3 kg wsadu. Może przy okazji ktoś napisze jeżeli takiej używa jak sie spisuje.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i trzymajcie za mnie kciuki :))

Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137289
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy mieszam z kawałkami mięsa przed mieleniem, proporcjonalnie do klas. Dzięki temu nie muszę już mieszać mięsa z przyprawami.

Przemieloną "I" rozrzucam na desce do pieczenia i posypuję równomiernie przemieloną "II".

Mieszam przy użyciu szerokiego noża, tak, jak kruche ciasto.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137290
Udostępnij na innych stronach

To może jeszcze dopytam , jeżeli chodzi o sól. W przepisie na 5 kg widnieje 100 g do peklowania + 10 g przy mięszaniu. Nie będzie zbyt słono??
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137291
Udostępnij na innych stronach

No własnie to mnie zaniepokoiło , biorąc pod uwagę dużą redukcję wagi po zakończeniu procesu , woda odparuje a sól zostanie. :) Ale jak podkreślam to są moje przemyślenia a na praktykę przyjdzie czas. Lepiej jednak się wcześniej uczyć od Tych co to chcą się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem.
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137294
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie zbyt słono??

Daję 16g peklosoli na 1kg mięsa. Ale moje kabanosy jedzą małe dzieci.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137295
Udostępnij na innych stronach

Zmuszony byłem zakupić lejek do mojej 22-ki i muszę jakoś sobie poradzić.

Cześć

Tu możesz mieć problem. Ślimak Alfy za bardzo Ci zmiesza farsz a jak jest zbyt wyrobiony to ciśnienie nadziewania kabanosów, dodatkowo będzie cofać farsz. Pomyśl nad nadziewarką. I przed zakupem zastanów się nad ilością jaką będziesz robił. Dla domowego wyrobu, na dwie rodziny 5 litrowa jest ok. Niekoniecznie musi być cała z nierdzewki, najważniejsze jest prowadzenie tłoczyska oraz gwint-zamocowanie lejka.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137395
Udostępnij na innych stronach

Czy masz coś konkretnego na myśli , czyli jakis preferowany typ nadziewarki? Byłbym wdzieczny za podpowiedz.
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137405
Udostępnij na innych stronach

Czy masz coś konkretnego na myśli , czyli jakis preferowany typ nadziewarki? Byłbym wdzieczny za podpowiedz.

Na początek zainteresowałbym się czymś takim:

 

http://allegro.pl/nadziewarka-maszynka-do-kielbasy-rossler-3-3-kg-i1363070243.html

http://allegro.pl/profesjonalna-nadziewarka-do-kielbas-stal-rossler-i1342999681.html

http://allegro.pl/nadziewarka-szpryca-do-kielbasy-maszynka-nierdz-i1358782204.html

 

A jak byłeś "grzeczny" to niech Gwiazdka coś takiego Ci przyniesie, czego Ci życzę :-)

Ale to już jest prezent zobowiązujący ;-)

http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-poj-5-l-lejki-i1358036238.html

 

 

PS. Gdybyś się zastanawiał dlaczego nie pozioma, to pomyśl że musisz sam nadziać kiełbaśnice i zobacz jaki masz roztaw rąk i ile wytrzymasz kręcąc i odbierając :grin:

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137409
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.