radi-t Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Witam wszystkich zadymiaczy. Z pomocą tej strony i forum udało mi się przeprowadzić już trzy wędzenia . Do tej pory wędziłem boczki , szynki baleroniki i schabik . Teraz chciałbym się odważyć zrobić pierwszy raz w życiu trochę kabanosów i jakąś fajną kiełbaskę ( żona stwierdziła że całkiem mi już odbiło ). W związku z tym ze jestem początkującym zadymiaczem , mam pytanie : Czy macie jakiś prosty przepis na kabanosy i fajną kiełbasę ? Na co powinienem zwrócić uwagę przy produkcji kiełbasy a także jak peklować mięso na takie wyroby ( przed mieleniem , po itd) . Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i rady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Kolego z racji tego że święta tuż, tuż..podaję Ci na tacy przepis na kabanosy :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6188 Jesteś mi winien fotki z Twoich wyrobów :wink: Powodzenia. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Na stronie głównej: http://wedlinydomowe.pl masz olbrzymi zbiór sprawdzonych przepisów. Pod belką KIEŁBASY masz cały asortyment różnego rodzaju kiełbas. Między innymi również i na kabanosy: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28 PS. Sól i saletrę zamieniasz na identyczną ilość peklosoli. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radi-t Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Wiem gdzie szukać , ale sam nie mogę się zdecydować jest taka różnorodność , bardziej chodziło mi o polecenie czegoś dobrego i prostego. no i nie wiem czy podczas peklowania dodać wszystkie przyprawy czy tylko samą sól. Co do zdjęć z wcześniejszych wędzeń , postaram się je wstawić, ale mam tylko słabej jakości robione telefonem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2010 prosty przepis na kabanosy i fajną kiełbasę ?jeżeli to Twoja pierwsza kiełbasa to polecam "chłopską" CZYTAJ TUTAJ . Kabanosy zostaw sobie na później. Jest sporo zabawy z nadziewaniem a żeby były kruche należy zastosować inną technologię niż przy wyrobie kiełbasy. Czy umiesz już klasyfikować mięso? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Do odważnych świat należy ,ale ja bym sobie odpuścił te kabanosy.Raczej coś prostszego z pierwszej strony no chyba ,że masz już pewne doświadczenie w masarskim rzemiośle Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Jak masz dobry sprzęt do nadziewania, dobre jelita to spróbuj zrobić kabanosy.Jesli nic nie posiadasz poza chęciami, to daj sobie spokój. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2010 radi-t, jak na pierwszy raz polecam Kiełbasę chłopską w/g Szczepana jest prosta, smaczna i łatwa w wykonaniu. a na kabanosy przepis podano wyżej. Kilka razy wczesniej pisałam już w sprawie kabanosów, że moim skromnym zdaniem najlepsze mięso na kabanosy to biodrówka i boczek. Mięso należy mocno schłodzic i tylko wymieszać wraz z przyprawami. Nie za długo, na kabanosy nie mieszamy aż do kleistości w przeciwieństwie do innych kiełbas. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radi-t Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Nie potrafię klasyfikować mięsa , nie miałem też z tym nigdy żadnego doświadczenia mimo wszystko "szarpnę się na ten wyczyn i spróbuję zrobić te kabanosy , w miarę produkcji postaram się zrobić fotorelację , ponoć do odważnych świat należy A kiełbasę.. hmm może i tą chłopską spróbuję W razie czego będę podpytywał na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Grudnia 2010 ponoć do odważnych świat należy A kiełbasę.. hmm może i tą chłopską spróbuję Śmiało do dzieła , zawsze będziesz miał lepszą jak ze sklepu :smile: Wiedza to podstawa , to fakt . Jednak na stanowisku pracy też się idzie dużo nauczyć . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam.Mam dokładnie takie same ambitne plany jak kolega. Jestem po kilku własnoręcznie wykonanych kiełbaskach , wędzonkach , salcesonach. Postanowiłem na te Święta wykonać kabanosy. Zakupiłem jelita baranie , lejek do maszynki średnica 12 (u Mira) , jutro odbieram w ubojni półtusze i do dzieła. Przeczytałem chyba wszystkie przepisy na kabanosy z tego forum ale ciągle odczuwam niedosyt. Pojawia się pytanie : który element technologii wykonania powoduje że kabanos jest kruchy? Z góry dziekuję za każdą podpowiedź. Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Po pierwsze odpowiednio % dobór składników.Po drugie peklowanie na suchoPo trzecie : nie dodawanie wody przy mieszaniuPo czwarte:przyprawy i warunki wędzenia Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Dzięki serdeczne. Raz kozie śmierć , kiedyś trzeba się z tym zmierzyć. Jakie wyjdą takie się zje , a nauka pozostanie. Pozdrawiam Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Po czwarte...Po piąte: farsz ma być ostrożnie mieszany by nie stał się kleisty Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Po piąte: farsz ma być ostrożnie mieszany by nie stał się kleistyA po szóste: do napełniania jelit użyć nadziewarki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Grudnia 2010 A po szóste: do napełniania jelit użyć nadziewarki. A po siódme : odpowiednie rozdrobnienie . Ja rozdrabniam grubiej , niż podaje " 16 " . Kl. I rozdrabniam na siatce 10 mm , a II na 8 mm. Przy łamaniu ten przyjemny " trzask " :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Wiedziałem że na Was mogę liczyć. Dzięki serdeczne za podpowiedzi. Na dzisiaj to problem widzę z nadziewarką , mam nadziewarkę dźwigniową , ale się nie spisuje. Więcej farszu wychodzi obok tłoka do tyły , niż w jelito. Zmuszony byłem zakupić lejek do mojej 22-ki i muszę jakoś sobie poradzić. Na następny raz mam już upatrzoną nadziewarkę na Allegro - Hoffner na 3 kg wsadu. Może przy okazji ktoś napisze jeżeli takiej używa jak sie spisuje. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i trzymajcie za mnie kciuki ) Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Przyprawy mieszam z kawałkami mięsa przed mieleniem, proporcjonalnie do klas. Dzięki temu nie muszę już mieszać mięsa z przyprawami.Przemieloną "I" rozrzucam na desce do pieczenia i posypuję równomiernie przemieloną "II".Mieszam przy użyciu szerokiego noża, tak, jak kruche ciasto. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Grudnia 2010 To może jeszcze dopytam , jeżeli chodzi o sól. W przepisie na 5 kg widnieje 100 g do peklowania + 10 g przy mięszaniu. Nie będzie zbyt słono?? Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Grudnia 2010 No to dajesz 22 g na kilogram.Może niektórzy tak lubią?Będzie słone.Ja daję 17 g na kilogram. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Grudnia 2010 No własnie to mnie zaniepokoiło , biorąc pod uwagę dużą redukcję wagi po zakończeniu procesu , woda odparuje a sól zostanie. Ale jak podkreślam to są moje przemyślenia a na praktykę przyjdzie czas. Lepiej jednak się wcześniej uczyć od Tych co to chcą się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem. Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Nie będzie zbyt słono??Daję 16g peklosoli na 1kg mięsa. Ale moje kabanosy jedzą małe dzieci. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zmuszony byłem zakupić lejek do mojej 22-ki i muszę jakoś sobie poradzić. Cześć Tu możesz mieć problem. Ślimak Alfy za bardzo Ci zmiesza farsz a jak jest zbyt wyrobiony to ciśnienie nadziewania kabanosów, dodatkowo będzie cofać farsz. Pomyśl nad nadziewarką. I przed zakupem zastanów się nad ilością jaką będziesz robił. Dla domowego wyrobu, na dwie rodziny 5 litrowa jest ok. Niekoniecznie musi być cała z nierdzewki, najważniejsze jest prowadzenie tłoczyska oraz gwint-zamocowanie lejka. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Czy masz coś konkretnego na myśli , czyli jakis preferowany typ nadziewarki? Byłbym wdzieczny za podpowiedz. Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Czy masz coś konkretnego na myśli , czyli jakis preferowany typ nadziewarki? Byłbym wdzieczny za podpowiedz. Na początek zainteresowałbym się czymś takim: http://allegro.pl/nadziewarka-maszynka-do-kielbasy-rossler-3-3-kg-i1363070243.html http://allegro.pl/profesjonalna-nadziewarka-do-kielbas-stal-rossler-i1342999681.html http://allegro.pl/nadziewarka-szpryca-do-kielbasy-maszynka-nierdz-i1358782204.html A jak byłeś "grzeczny" to niech Gwiazdka coś takiego Ci przyniesie, czego Ci życzę :-) Ale to już jest prezent zobowiązujący ;-) http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-poj-5-l-lejki-i1358036238.html PS. Gdybyś się zastanawiał dlaczego nie pozioma, to pomyśl że musisz sam nadziać kiełbaśnice i zobacz jaki masz roztaw rąk i ile wytrzymasz kręcąc i odbierając :grin: Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/#findComment-137409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.