Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Źle osuszona w wędzarni.Miałaś na kiełbasie rosę i to jest powód.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137306
Udostępnij na innych stronach

Witam Arkadiuszu ale dlaczego kiełbasa w ogóle nie ma kleju w sobie

Jaki skład miała kiełbasa?

W ciemno napiszę tak: za krótko wyrabiana.

Czy jak wyrabiałaś, to kleiła się do rączek?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137316
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa poprostu skwaśniała w wędzarni

 

Kiełbasa sama w sobie nie skwaśniała . Jest kwaśna na skutek złego procesu wędzenia , tak jak pisze przedmówca , prawdopodobnie została źle osuszona na początku w wędzarni ( mały cug , mało żaru ,jeszcze mogło być dużo dymu .) Zakładamy że drewno było odpowiednie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137318
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno, może uda Ci się ja uratować. Zrób jej kąpiel we wrzątku, tzn.kiełbasa do miski i zalej wrzątkiem, potrzymaj tak 2-3 min, wyjmij , osusz i na drugi dzień dowędź. Powinno pomóc.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137321
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie moja mama robiła z tego samego świniaka kaszankę i pasztetową gdy ja smakowałyśmy to była dobra a gdy zaczęłyśmy ją parzyć to zaczęła rosnąć dlaczego?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137322
Udostępnij na innych stronach

Jak ja wyrabiałam to się kleiła ale mam też problem ze słoniną wogóle sie nie chce stopić robi się poprostu taka mazia

Była za ciepła. Słoninę dobrze przed mieleniem zamrozić i dopiero potem mielić

 

[ Dodano: Wto 14 Gru, 2010 18:59 ]

Jeszcze jedno pytanie moja mama robiła z tego samego świniaka kaszankę i pasztetową gdy ja smakowałyśmy to była dobra a gdy zaczęłyśmy ją parzyć to zaczęła rosnąć dlaczego?

Bo zwiększa swoja obj. dlatego trzeba nie dawać za dużo farszu do jelit.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137323
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno, może uda Ci się ja uratować. Zrób jej kąpiel we wrzątku, tzn.kiełbasa do miski i zalej wrzątkiem, potrzymaj tak 2-3 min, wyjmij , osusz i na drugi dzień dowędź

Jestem pesymistą co do tego sposobu.Na kwaśną kiełbasę nic już się nie poradzi. :sad:

 

[ Dodano: Wto 14 Gru, 2010 20:19 ]

Witam Arkadiuszu ale dlaczego kiełbasa w ogóle nie ma kleju w sobie

Powodem oprócz złego mieszania co powinno trwać jak to mówią do pojawienia się anielskich włosów może być również mięso ,które samo w sobie jest mało kleiste.Jednak ta druga wada występuje rzadko i ja stawiam na mieszanie ,albo brak mięsa ścięgnistego w Twojej kiełbasie.Jeśli możesz to podaj skład Twojej kiełbasy to się zobaczy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137327
Udostępnij na innych stronach

Przyczyn możemy doszukiwać się w całym cyklu produkcji . Wędzenie może być tylko dopełnieniem zaistniałych niekorzystnych zmian w czasie calego cyklu produkcji. Zacząć nalezy od higieny produkcji . Jakość mięsa- warunki sanitrne w czasie uboju , rozbioru i produkcji , Stan sanitarny używanych narzędzi, maszyn stołów odzieży itd. Przyczyną może być zakażenie miesa w jednym z tych cykli .A w czasie początkowego wędzenia sprzyjające warunki być może pozwoliły rozwinąć się gwaltownie bakteriom odpowiedzialnym za ten stan. Na dobre związanie farszu decyduje dobor surowca i jego jakość jak również odpowiednie wymieszanie .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137341
Udostępnij na innych stronach

Przyczyn możemy doszukiwać się w całym cyklu produkcji . Wędzenie może być tylko dopełnieniem zaistniałych niekorzystnych zmian w czasie calego cyklu produkcji. . Pozdrawiam

Kiedyś już podawałeś przepis jak wyjść obronną ręką z takiej opresji? Mógłbyś jeszcze powtórzyć?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137343
Udostępnij na innych stronach

Arek, próbowałeś,że tak piszesz?

Pewnie,że kiedyś próbowałem.Jak była kwaśna tak została ,ale mojej suce to nie przeszkadzało :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137346
Udostępnij na innych stronach

Przy obecnych warunkach pogodowych skwaśniała kiełbasa, to przyznam wyczyn nie lada. A bez foty onej powiedzieć wypada, że wędzenie może jej zaszkodziło, a teraz kwaśna i nie jest miło. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137367
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanko czy wyroby były robione na ciepło tzn. ubój i produkcja w jeden dzień? Może to jest ta przyczyna. :question: Pozdrawiam
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137369
Udostępnij na innych stronach

kaszankę i pasztetową gdy ja smakowałyśmy to była dobra a gdy zaczęłyśmy ją parzyć to zaczęła rosnąć dlaczego?

Co do pasztetowej i kaszanki nie były bardzo nabite ale po pęknięciu nieciekawie pachniało w kuchni

Prawdopodobnie masa kaszankowa i pasztetowa były zakażone bakteriami fermentacyjnymi i z tego powodu lekko zagazowane. W czasie parzenia gazy się rozszerzyły, co spowodowało owo "puchniecie".

Moje pytanie brzmi: czy przygotowanie surowca (parzenie mięsa, kaszy, krwi), mielenie, nadziewanie i powtórne parzenie w osłonkach odbyło sie w tym samym dniu?

Czy mięsa po sparzeniu były rozłożone do przestygnięcia?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137376
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

mam takie pytanie robiliśmy kilka rodzajów kiełas z wieprzowiny i wołowiny, krakowska, pasztetopwa, krwawa super. ale robilismy wędzonkę cześć miesa w słoiki - super, reszte w jelita wcała noc się obsuszałai ok 13 do wedzarni i jest kwaśna co poszło żle pierwszy raz sie tak zdażyło :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-409919
Udostępnij na innych stronach

 i jest kwaśna co poszło żle pierwszy raz sie tak zdażyło :(

Może zrób jakieś zdjęcie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-409920
Udostępnij na innych stronach

 

ale robilismy wędzonkę cześć miesa w słoiki - super, reszte w jelita wcała noc się obsuszałai ok 13 do wedzarni i jest kwaśna co poszło żle pierwszy raz sie tak zdażyło
 

 

W jakiej temperaturze się to (myslę że o kiełbasę biega) obsuszało bo to troszkę długo i jak było osuszane przed wędzeniem bo myślę że wcale ... 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-409921
Udostępnij na innych stronach

moje wyroby nie są skwaśniałe ale qurna nie wiem gdzie napisać  :hmm: wczoraj miałam gości i podałam swojne wędliny na talerzu , pokroiłam , pięknie , ładnie i włożyłam wraz z talerzem ofoliowanym do lodówki , gdzie spędziły jakieś 3 godziny. Goście przyszli , ja podaje talerz na stół a kolor wędliny inny niż świeżo ukrojony ? te które leżały na zakładkę były dwukolorowe ciemno-jasne. Co jest grane jak myślicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-410546
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.