paziowa3 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam kupiłam świniaka i zrobiłam domową kiełbase ale powstał problem podczas wędzenia kiełbasa poprostu skwaśniała w wędzarni.Dlaczego tak sie stało proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Źle osuszona w wędzarni.Miałaś na kiełbasie rosę i to jest powód. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Osuszenie jest b.ważnym czynnikiem, nigdy więcej o tym nie zapominaj. :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paziowa3 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam Arkadiuszu ale dlaczego kiełbasa w ogóle nie ma kleju w sobie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Przed wędzeniem mogłaś poczytać trochę o zasadach wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2010 paziowa3, powodem braku kleju jak piszesz może być fakt, iż nie została dobrze wymieszana. Prawdopodobnie za krótko . Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam Arkadiuszu ale dlaczego kiełbasa w ogóle nie ma kleju w sobieJaki skład miała kiełbasa? W ciemno napiszę tak: za krótko wyrabiana. Czy jak wyrabiałaś, to kleiła się do rączek? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2010 kiełbasa poprostu skwaśniała w wędzarni Kiełbasa sama w sobie nie skwaśniała . Jest kwaśna na skutek złego procesu wędzenia , tak jak pisze przedmówca , prawdopodobnie została źle osuszona na początku w wędzarni ( mały cug , mało żaru ,jeszcze mogło być dużo dymu .) Zakładamy że drewno było odpowiednie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paziowa3 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jak ja wyrabiałam to się kleiła ale mam też problem ze słoniną wogóle sie nie chce stopić robi się poprostu taka mazia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jeszcze jedno, może uda Ci się ja uratować. Zrób jej kąpiel we wrzątku, tzn.kiełbasa do miski i zalej wrzątkiem, potrzymaj tak 2-3 min, wyjmij , osusz i na drugi dzień dowędź. Powinno pomóc. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paziowa3 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jeszcze jedno pytanie moja mama robiła z tego samego świniaka kaszankę i pasztetową gdy ja smakowałyśmy to była dobra a gdy zaczęłyśmy ją parzyć to zaczęła rosnąć dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jak ja wyrabiałam to się kleiła ale mam też problem ze słoniną wogóle sie nie chce stopić robi się poprostu taka maziaByła za ciepła. Słoninę dobrze przed mieleniem zamrozić i dopiero potem mielić [ Dodano: Wto 14 Gru, 2010 18:59 ] Jeszcze jedno pytanie moja mama robiła z tego samego świniaka kaszankę i pasztetową gdy ja smakowałyśmy to była dobra a gdy zaczęłyśmy ją parzyć to zaczęła rosnąć dlaczego?Bo zwiększa swoja obj. dlatego trzeba nie dawać za dużo farszu do jelit. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paziowa3 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Co do pasztetowej i kaszanki nie były bardzo nabite ale po pęknięciu nieciekawie pachniało w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jeszcze jedno, może uda Ci się ja uratować. Zrób jej kąpiel we wrzątku, tzn.kiełbasa do miski i zalej wrzątkiem, potrzymaj tak 2-3 min, wyjmij , osusz i na drugi dzień dowędźJestem pesymistą co do tego sposobu.Na kwaśną kiełbasę nic już się nie poradzi. :sad: [ Dodano: Wto 14 Gru, 2010 20:19 ] Witam Arkadiuszu ale dlaczego kiełbasa w ogóle nie ma kleju w sobiePowodem oprócz złego mieszania co powinno trwać jak to mówią do pojawienia się anielskich włosów może być również mięso ,które samo w sobie jest mało kleiste.Jednak ta druga wada występuje rzadko i ja stawiam na mieszanie ,albo brak mięsa ścięgnistego w Twojej kiełbasie.Jeśli możesz to podaj skład Twojej kiełbasy to się zobaczy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Arek, próbowałeś,że tak piszesz? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Przyczyn możemy doszukiwać się w całym cyklu produkcji . Wędzenie może być tylko dopełnieniem zaistniałych niekorzystnych zmian w czasie calego cyklu produkcji. Zacząć nalezy od higieny produkcji . Jakość mięsa- warunki sanitrne w czasie uboju , rozbioru i produkcji , Stan sanitarny używanych narzędzi, maszyn stołów odzieży itd. Przyczyną może być zakażenie miesa w jednym z tych cykli .A w czasie początkowego wędzenia sprzyjające warunki być może pozwoliły rozwinąć się gwaltownie bakteriom odpowiedzialnym za ten stan. Na dobre związanie farszu decyduje dobor surowca i jego jakość jak również odpowiednie wymieszanie .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Przyczyn możemy doszukiwać się w całym cyklu produkcji . Wędzenie może być tylko dopełnieniem zaistniałych niekorzystnych zmian w czasie calego cyklu produkcji. . Pozdrawiam Kiedyś już podawałeś przepis jak wyjść obronną ręką z takiej opresji? Mógłbyś jeszcze powtórzyć? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Arek, próbowałeś,że tak piszesz? Pewnie,że kiedyś próbowałem.Jak była kwaśna tak została ,ale mojej suce to nie przeszkadzało :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Przy obecnych warunkach pogodowych skwaśniała kiełbasa, to przyznam wyczyn nie lada. A bez foty onej powiedzieć wypada, że wędzenie może jej zaszkodziło, a teraz kwaśna i nie jest miło. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam mam pytanko czy wyroby były robione na ciepło tzn. ubój i produkcja w jeden dzień? Może to jest ta przyczyna. :question: Pozdrawiam Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Grudnia 2010 kaszankę i pasztetową gdy ja smakowałyśmy to była dobra a gdy zaczęłyśmy ją parzyć to zaczęła rosnąć dlaczego?Co do pasztetowej i kaszanki nie były bardzo nabite ale po pęknięciu nieciekawie pachniało w kuchniPrawdopodobnie masa kaszankowa i pasztetowa były zakażone bakteriami fermentacyjnymi i z tego powodu lekko zagazowane. W czasie parzenia gazy się rozszerzyły, co spowodowało owo "puchniecie". Moje pytanie brzmi: czy przygotowanie surowca (parzenie mięsa, kaszy, krwi), mielenie, nadziewanie i powtórne parzenie w osłonkach odbyło sie w tym samym dniu? Czy mięsa po sparzeniu były rozłożone do przestygnięcia? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-137376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jusarm Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Marca 2015 mam takie pytanie robiliśmy kilka rodzajów kiełas z wieprzowiny i wołowiny, krakowska, pasztetopwa, krwawa super. ale robilismy wędzonkę cześć miesa w słoiki - super, reszte w jelita wcała noc się obsuszałai ok 13 do wedzarni i jest kwaśna co poszło żle pierwszy raz sie tak zdażyło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-409919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Marca 2015 i jest kwaśna co poszło żle pierwszy raz sie tak zdażyło Może zrób jakieś zdjęcie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-409920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Marca 2015 ale robilismy wędzonkę cześć miesa w słoiki - super, reszte w jelita wcała noc się obsuszałai ok 13 do wedzarni i jest kwaśna co poszło żle pierwszy raz sie tak zdażyło W jakiej temperaturze się to (myslę że o kiełbasę biega) obsuszało bo to troszkę długo i jak było osuszane przed wędzeniem bo myślę że wcale ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-409921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Marca 2015 moje wyroby nie są skwaśniałe ale qurna nie wiem gdzie napisać wczoraj miałam gości i podałam swojne wędliny na talerzu , pokroiłam , pięknie , ładnie i włożyłam wraz z talerzem ofoliowanym do lodówki , gdzie spędziły jakieś 3 godziny. Goście przyszli , ja podaje talerz na stół a kolor wędliny inny niż świeżo ukrojony ? te które leżały na zakładkę były dwukolorowe ciemno-jasne. Co jest grane jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4915-skwa%C5%9Bnia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-410546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.