Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam problem z wedzeniem. Ostatnio zmienilem wedzarnie z drewnianej na kamienna.

Nie wiem co sie dzieje, ale kielbasy po uwedzeniu maja bardzo twarda skorke.

Kolor i smak super tylko ta skora.

Prosze o porade bo juz nie wiem co robic - probowalem juz wedzic kilkakrotnie i zawsze efekt taki sam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/
Udostępnij na innych stronach

Kolor i smak super tylko ta skora.

A w czasie wędzenia wilgotność jaka w wędzarni?

Suchy flaczek = twardy flaczek. :lol:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-138803
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co sie dzieje, ale kielbasy po uwedzeniu maja bardzo twarda skorke.

Może to wina nieodpowiedniego stosunku BTW? :grin:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-138807
Udostępnij na innych stronach

Masz rację ale też uważaj na jelita bo to najważniejsze trza też pamiętać by jelito namoczyć porządnie wskazane jest przelanie jelita wtedy miękczeje tak więc wszystko na zasadzie prób i błędów
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-138995
Udostępnij na innych stronach

Uważam również że jelita są różne i nie ma co mieć pretensji do sprzedawcy.W jednym pęczku zawsze znajdą się bardzo mocne jak i słabe. Rozbierając komplet jelit mamy te od żołądka mocne i czym dalej to słabsze, najgorsze to te kilka metrów od kątnicy . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139028
Udostępnij na innych stronach

Mam podobny problem, wędzenie w temperaturze max 42C, parzenie 25 minut w temperaturze 72c, a flaki twarde, choć były moczone całą noc. Może za długo osadzałem, bo całą noc, z wymuszonym obiegiem powietrza, na wędzonkach dał super efekt, ale kiełbasa, "twarda skóra".

Pozdrawiam

WaRo58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139029
Udostępnij na innych stronach

Jesli ktos moze podzielic sie doswiadczeniem wedzenia w wedzarni z kamienia to chetnie skorzystam.

Jak juz pisalem, mam nowa , kamienna wedzarnie i problem z obsluga.

Palenisko jest zamykane i duze.

Przy mocno uchylonych drzwiczkach , skorki n akielbasie wychodzily twarde jak pergamin.

Zdecydowalem sie na zamkniecie calkowite paleniska i skorki sa juz ok - ale jest jeszcze maly problem : kielbasa wychodzi troche okopcona.

Moze ktos poradzi co jeszcze mozna zrobic.

Miedzy paleniskiem a komora wedzarnicza jest szyber do regulacji temperatury - ustawianie ciepla jest bardzo precyzyjne, natomiast jeszcze drugi szyberek jest na kominie.

Mam pytanie - czy uchylac jednak troche drzwiczki paleniska i ile otwierac szyber na kominie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139325
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam szybra między paleniskiem a komorą a temperaturę reguluję drzwiczkami, natomiast u góry wędzarni mam uchylny szyber ale nie mam komina , dodatkowo wędzarnia jest wyłożona wewnątrz deskami wędzonki nie są okopcone . Szyber mam cały czas otwarty na ok.1/3 szerokości podczas wędzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139326
Udostępnij na innych stronach

Witam ,

 

u mnie też występował problem z twardą skórką zarówno na kiełbasie jak i wędzonkach.

Wędziłem z uchylonym paleniskiem i całkowicie otwartym wylotem z komina.

Obecnie palenisko mam otwarte , lecz komin zamknięty całkowicie.

Intensywność dymienia reguluję rozszczelnieniem dachu komory ( minimalna szczelina ),

w początkowej fazie wędzenia a mączką drzewną tłumię płomień gdy się za mocno rozpali.

W późniejszym okresie wylot dymu z komory ograniczam maksymalnie, skupiając się jedynie na utrzymaniu odpowiedniego ognia w palenisku ( tleniu drewna).

Dopiero w końcowej fazie wędzenia , znów otwieram wylot dymu z komory aby uzyskać temp. do przypieczenia wsadu .

Kiełbasy nigdy jeszcze nie parzyłem , zawsze dopiekam.

Wędzonki w zależności od pory roku, zimą parzę latem podpiekam.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139351
Udostępnij na innych stronach

  • 11 lat później...

 

 

czy mozna to jakos poprawic

Zapakuj próżniowo i do lodówki.

Może pomóc ale nie musi.

Wszystko zależy od stopnia przesuszenia skórki i tzw. drugiej skórki, czyli suchego pierścienia  mięsa tuż pod skórką, który jest do niej przyklejony.

Przyczyny: wady w osadzaniu, osuszaniu i wędzeniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-801937
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.