zeto555 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Witam wszystkich.Mam problem z wedzeniem. Ostatnio zmienilem wedzarnie z drewnianej na kamienna.Nie wiem co sie dzieje, ale kielbasy po uwedzeniu maja bardzo twarda skorke.Kolor i smak super tylko ta skora.Prosze o porade bo juz nie wiem co robic - probowalem juz wedzic kilkakrotnie i zawsze efekt taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Może to wina osłonek? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-138779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2010 zeto555, Zapiekasz w wędzarni = twarda skórka - parzysz po wędzeniu = miękka skórka. Czasami to jest wina jelita, ale tylko w przypadku zapiekania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-138790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Kolor i smak super tylko ta skora. A w czasie wędzenia wilgotność jaka w wędzarni? Suchy flaczek = twardy flaczek. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-138803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Nie wiem co sie dzieje, ale kielbasy po uwedzeniu maja bardzo twarda skorke.Może to wina nieodpowiedniego stosunku BTW? :grin: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-138807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeto555 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Juz wiem o co chodzi z ta skorka.Podczas wedzenia uchylone byly zbyt mocno drzwiczki paleniska i przeplyw powietrza byl zbyt duzy.Zrobilem probe ponownie i wyszlo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-138993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Masz rację ale też uważaj na jelita bo to najważniejsze trza też pamiętać by jelito namoczyć porządnie wskazane jest przelanie jelita wtedy miękczeje tak więc wszystko na zasadzie prób i błędów Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-138995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Grudnia 2010 A mi sie wydaje ze to jest wina jelit. Zawsze robie kielbasy tak samo, a od czasu do czasu jelita w koncowym produkcie sa twarde.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Uważam również że jelita są różne i nie ma co mieć pretensji do sprzedawcy.W jednym pęczku zawsze znajdą się bardzo mocne jak i słabe. Rozbierając komplet jelit mamy te od żołądka mocne i czym dalej to słabsze, najgorsze to te kilka metrów od kątnicy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Mam podobny problem, wędzenie w temperaturze max 42C, parzenie 25 minut w temperaturze 72c, a flaki twarde, choć były moczone całą noc. Może za długo osadzałem, bo całą noc, z wymuszonym obiegiem powietrza, na wędzonkach dał super efekt, ale kiełbasa, "twarda skóra".PozdrawiamWaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeto555 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Jesli ktos moze podzielic sie doswiadczeniem wedzenia w wedzarni z kamienia to chetnie skorzystam.Jak juz pisalem, mam nowa , kamienna wedzarnie i problem z obsluga.Palenisko jest zamykane i duze.Przy mocno uchylonych drzwiczkach , skorki n akielbasie wychodzily twarde jak pergamin.Zdecydowalem sie na zamkniecie calkowite paleniska i skorki sa juz ok - ale jest jeszcze maly problem : kielbasa wychodzi troche okopcona.Moze ktos poradzi co jeszcze mozna zrobic.Miedzy paleniskiem a komora wedzarnicza jest szyber do regulacji temperatury - ustawianie ciepla jest bardzo precyzyjne, natomiast jeszcze drugi szyberek jest na kominie.Mam pytanie - czy uchylac jednak troche drzwiczki paleniska i ile otwierac szyber na kominie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Ja nie mam szybra między paleniskiem a komorą a temperaturę reguluję drzwiczkami, natomiast u góry wędzarni mam uchylny szyber ale nie mam komina , dodatkowo wędzarnia jest wyłożona wewnątrz deskami wędzonki nie są okopcone . Szyber mam cały czas otwarty na ok.1/3 szerokości podczas wędzenia. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeto555 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Grudnia 2010 No wlasnie o to mi chodzilo. Ja uchylalem szyber na kominie minimalnie- zaledwie byla mala szparka i pewnie dlatego troche okopcilo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Witam , u mnie też występował problem z twardą skórką zarówno na kiełbasie jak i wędzonkach.Wędziłem z uchylonym paleniskiem i całkowicie otwartym wylotem z komina.Obecnie palenisko mam otwarte , lecz komin zamknięty całkowicie. Intensywność dymienia reguluję rozszczelnieniem dachu komory ( minimalna szczelina ),w początkowej fazie wędzenia a mączką drzewną tłumię płomień gdy się za mocno rozpali.W późniejszym okresie wylot dymu z komory ograniczam maksymalnie, skupiając się jedynie na utrzymaniu odpowiedniego ognia w palenisku ( tleniu drewna).Dopiero w końcowej fazie wędzenia , znów otwieram wylot dymu z komory aby uzyskać temp. do przypieczenia wsadu . Kiełbasy nigdy jeszcze nie parzyłem , zawsze dopiekam.Wędzonki w zależności od pory roku, zimą parzę latem podpiekam. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-139351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TedD Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Twarda skorka na kielbasie czy mozna to jakos poprawic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-801898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Grudnia 2022 czy mozna to jakos poprawic Zapakuj próżniowo i do lodówki.Może pomóc ale nie musi.Wszystko zależy od stopnia przesuszenia skórki i tzw. drugiej skórki, czyli suchego pierścienia mięsa tuż pod skórką, który jest do niej przyklejony.Przyczyny: wady w osadzaniu, osuszaniu i wędzeniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4944-twarde-sk%C3%B3rki/#findComment-801937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.