Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post więc witam wszystkich ;)

Wczoraj zamoczyłem jakieś 16 kilo szynki (cała noga bez kości) w jakiś pół kilo soli morskiej (mało słona ;) ) i jakieś 170 gram E252 czyli zwykła saletra. Wody co prawda jest niewiele bo garnek nie za duży. Zaprawę przyprawiłem czosnkiem, cukrem, tymiankiem, gałką muszkatałową i to chyba wszystko. Dzisiaj wyciągam gar z lodówki coby mięsiwo poobracać a tam kolor z czerwonego miejscami zmienia się w szary.

Czy to normalne? Czy tak ma być? Czy może coś się dzieje niedobrego?

Proszę o szybką odpowiedź bo szkoda padliny ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

A ile jest wody?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144472
Udostępnij na innych stronach

jakieś 16 kilo szynki (cała noga bez kości) w jakiś pół kilo soli morskiej (mało słona ) i jakieś 170 gram E252 czyli zwykła saletra. Wody co prawda jest niewiele bo garnek nie za duży

Coś te proporcje solanki mi nie pasują, a tej saletry ile i wody ile ?

A te dodatki po co to wszystko?

 

Wylej to wszystko, zrób nową solankę 0,9kg soli morskiej i 4dg saletry dodaj do 10l wody i niezawodna solanka gotowa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144473
Udostępnij na innych stronach

no wody jest ze 2 litry :D ale wszytko się rozpuściło a mięso jest całe zamoczone. Nie mam większego gara. No dobra ale widzę, że saletry dałem za mało o połowę mniej więcej. Soli też mogę dosypać, tylko z wodą będzie problem ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144475
Udostępnij na innych stronach

Zrób taką solanke jak napisał PIS.Masz złe proporcje mieszanki peklującej.Jak na 2l wodu to ona jest mocno słona i za dużo saletry.Wody też trochę mało.Na 16kg powinno być 6,4l

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144477
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144480
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wyciągam gar z lodówki coby mięsiwo poobracać a tam kolor z czerwonego miejscami zmienia się w szary.

Poczekaj kilka dni, aż mięso zacznie nabierać ładnego różowoczerwonego koloru. Szara barwa mięsa jest początkiem reakcji tlenku azotu z barwnikami mięsa.

Nie wiem jak długo masz zamiar peklować, lecz przy tak dużym kawałku mięsa wskazany jest nastrzyk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144500
Udostępnij na innych stronach

Chyba, że zamierzasz peklować dłużej. Mi zdarzało się trzymać w solance oczywiście pod kontrolą ponad miesiąc. Obserwuj co się będzie działo. Zawsze można solankę zmienić. I tak jak podpowiada Główny Technolog przy tak dużym kawałku mięsa dobrze jest je nastrzyknąć. Wtedy czas peklowania będzie krótszy.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144534
Udostępnij na innych stronach

kawałki są trzy, inaczej bym do gara nie włożył ;) Więc są trzy i dość cienkie. Mam zamiar zawinąć. Z nastrzykiem problem bo w aptece nie chcą mi dużej strzykawki sprzedać ;) mówią, że nie mają. A nie chciało mi się z babą kłócić ;) ponakówałem mięso cienkim nożem, więc jest szansa, że wypełni wszędzie. Leży od wczoraj, planowałem wędzić w weekend, ale zobaczymy. Wszystko zależy od tego czy dojdzie. Czyli dobrze, że się wstrzymałem z wymianą zalewy ;) Myślę, że potrzymam w tym bardzo słonym do czwartku rano a potem zmienię na nową mniej słoną. żeby się później to zjeść dało ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144566
Udostępnij na innych stronach

w aptece nie chcą mi dużej strzykawki sprzedać mówią, że nie mają

Mogą nie mieć. U mnie aptek "jak mrówków" i w żadnej nie mają, natomiast w sklepie ze sprzętem medycznym i rehabilitacyjnym kupiłem bez problemu jakie chciałem.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144575
Udostępnij na innych stronach

Ja poszedłem do weterynarza z pieskiem i zapytałem czy ma taką wielgachną strzykawkę i dał mi za friko w oryginalnym opakowaniu. Pewno wliczył to do szczepienia, nie wchodziłem w to.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144579
Udostępnij na innych stronach

To nie jest tak . Idziesz do apteki i zamawiasz największe strzykawki jakie są . Umawiasz kiedy będą i masz . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144581
Udostępnij na innych stronach

we francji nie jest tak łatwo... za to spiryt bez akcyzy dają od ręki :D nici chirurgiczne też natomiast jak mówisz strzykawka to najpierw wizytówkę dają ;) Nic tam, jak by to mięso naprawdę było w całości to napewno bym zdobył, ale myslę, że kawałki są takie, że przejdzie bez wstrzykiwania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144582
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dałem ciała, peklowałem mięsko na metkę dwie doby, jak zwykle mięsko zimową porą stało w garażu przy drzwiach, zrobiłem metkę, wczoraj pierwsze wędzenie, wyszła szara. Nie mierzyłem temperatury peklowanego mięsa i stąd ta szarość, mięso się nie zapeklowało. Dziś mierze temperaturę mięsa na szynkową i salami stojącego w tym samym miejscu -

-1stopień. Przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Dziś podjąłem próbę ratowania koloru metki, wieczorem się okaże, na ile skuteczną. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148183
Udostępnij na innych stronach

Pisu :grin: okulary sobie spraw :grin: albo lepsze oświetlenie :grin:

:rolleyes: nie widziałeś co napychasz a osłonki :shock:

Jednak jesteś jajcarz :lol: :lol:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148204
Udostępnij na innych stronach

Kozak Pisu :grin: dzisiaj MA ROZWOLNIENIE przy wyrobach. :grin: :cool:

Co to kozak znaczy, albo rozwolnienie? :cool:

 

podwędź ją w ciepłym dymie,będzie dobrze

Jest już dobrze, inny sposób też zdał egzamin. :grin:

 

Pisu :grin: okulary sobie spraw :grin: albo lepsze oświetlenie :grin:

:rolleyes: nie widziałeś co napychasz a osłonki :shock:

Okulary - nie ma potrzeby. Wszystko widziałem, było ok. :cool: No niestety osadzanie dwie doby temp. 2 stopnie, wędzenie zimny dym i szaro było. A jest tak. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148227
Udostępnij na innych stronach

pis67, piękna apetyczna metka :thumbsup: :clap: , do Trójmiasta się nie wybierasz :question: :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148314
Udostępnij na innych stronach

Jednak jesteś jajcarz

A jednak :lol: , ładna ta metka :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148358
Udostępnij na innych stronach

Pisu jak będe wędził Frankfurterki w najbliższym czasie zrobię sobie dwie metunie

cebulowe tak aby na kromeczkę coś było :wink: pysznie to wygląda :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148668
Udostępnij na innych stronach

w najbliższym czasie zrobię sobie dwie metunie

cebulowe tak aby na kromeczkę coś było

I słusznie, metka swojska to jest to, moja LP zarekwirowała 4 metki z 10-ciu wykonanych dla siebie. :shock: Chyba cebulową też zrobię po niedzieli, po tej niedzieli. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148670
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.