subratri Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam. To mój pierwszy post więc witam wszystkich Wczoraj zamoczyłem jakieś 16 kilo szynki (cała noga bez kości) w jakiś pół kilo soli morskiej (mało słona ) i jakieś 170 gram E252 czyli zwykła saletra. Wody co prawda jest niewiele bo garnek nie za duży. Zaprawę przyprawiłem czosnkiem, cukrem, tymiankiem, gałką muszkatałową i to chyba wszystko. Dzisiaj wyciągam gar z lodówki coby mięsiwo poobracać a tam kolor z czerwonego miejscami zmienia się w szary. Czy to normalne? Czy tak ma być? Czy może coś się dzieje niedobrego? Proszę o szybką odpowiedź bo szkoda padliny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2011 A ile jest wody? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2011 jakieś 16 kilo szynki (cała noga bez kości) w jakiś pół kilo soli morskiej (mało słona ) i jakieś 170 gram E252 czyli zwykła saletra. Wody co prawda jest niewiele bo garnek nie za duży Coś te proporcje solanki mi nie pasują, a tej saletry ile i wody ile ? A te dodatki po co to wszystko? Wylej to wszystko, zrób nową solankę 0,9kg soli morskiej i 4dg saletry dodaj do 10l wody i niezawodna solanka gotowa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2011 no wody jest ze 2 litry ale wszytko się rozpuściło a mięso jest całe zamoczone. Nie mam większego gara. No dobra ale widzę, że saletry dałem za mało o połowę mniej więcej. Soli też mogę dosypać, tylko z wodą będzie problem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zrób taką solanke jak napisał PIS.Masz złe proporcje mieszanki peklującej.Jak na 2l wodu to ona jest mocno słona i za dużo saletry.Wody też trochę mało.Na 16kg powinno być 6,4l Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2011 ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lutego 2011 Trzymaj się tej tabeli i będzie dobrze. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&highlight=tabela+peklowania+mokrego Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lutego 2011 Dzisiaj wyciągam gar z lodówki coby mięsiwo poobracać a tam kolor z czerwonego miejscami zmienia się w szary. Poczekaj kilka dni, aż mięso zacznie nabierać ładnego różowoczerwonego koloru. Szara barwa mięsa jest początkiem reakcji tlenku azotu z barwnikami mięsa. Nie wiem jak długo masz zamiar peklować, lecz przy tak dużym kawałku mięsa wskazany jest nastrzyk. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lutego 2011 Chyba, że zamierzasz peklować dłużej. Mi zdarzało się trzymać w solance oczywiście pod kontrolą ponad miesiąc. Obserwuj co się będzie działo. Zawsze można solankę zmienić. I tak jak podpowiada Główny Technolog przy tak dużym kawałku mięsa dobrze jest je nastrzyknąć. Wtedy czas peklowania będzie krótszy. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lutego 2011 kawałki są trzy, inaczej bym do gara nie włożył Więc są trzy i dość cienkie. Mam zamiar zawinąć. Z nastrzykiem problem bo w aptece nie chcą mi dużej strzykawki sprzedać mówią, że nie mają. A nie chciało mi się z babą kłócić ponakówałem mięso cienkim nożem, więc jest szansa, że wypełni wszędzie. Leży od wczoraj, planowałem wędzić w weekend, ale zobaczymy. Wszystko zależy od tego czy dojdzie. Czyli dobrze, że się wstrzymałem z wymianą zalewy Myślę, że potrzymam w tym bardzo słonym do czwartku rano a potem zmienię na nową mniej słoną. żeby się później to zjeść dało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lutego 2011 Może poszukaj wiadra spożywczego z pokrywą. W wiadrze bez problemu zmieścisz. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2011 w aptece nie chcą mi dużej strzykawki sprzedać mówią, że nie mają Mogą nie mieć. U mnie aptek "jak mrówków" i w żadnej nie mają, natomiast w sklepie ze sprzętem medycznym i rehabilitacyjnym kupiłem bez problemu jakie chciałem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Lutego 2011 Kolego , nie umiesz z aptekarkami rozmawiać , powiedz im , że potrzebujesz teściowej zrobić zastrzyk i potrzebujesz taka duża strzykawkę z jak najgrubszą igła :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lutego 2011 Ja poszedłem do weterynarza z pieskiem i zapytałem czy ma taką wielgachną strzykawkę i dał mi za friko w oryginalnym opakowaniu. Pewno wliczył to do szczepienia, nie wchodziłem w to. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2011 To nie jest tak . Idziesz do apteki i zamawiasz największe strzykawki jakie są . Umawiasz kiedy będą i masz . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2011 we francji nie jest tak łatwo... za to spiryt bez akcyzy dają od ręki nici chirurgiczne też natomiast jak mówisz strzykawka to najpierw wizytówkę dają Nic tam, jak by to mięso naprawdę było w całości to napewno bym zdobył, ale myslę, że kawałki są takie, że przejdzie bez wstrzykiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2011 To jak chcesz, to kupię Ci u nas i paczkę poślę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-144584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Lutego 2011 Dałem ciała, peklowałem mięsko na metkę dwie doby, jak zwykle mięsko zimową porą stało w garażu przy drzwiach, zrobiłem metkę, wczoraj pierwsze wędzenie, wyszła szara. Nie mierzyłem temperatury peklowanego mięsa i stąd ta szarość, mięso się nie zapeklowało. Dziś mierze temperaturę mięsa na szynkową i salami stojącego w tym samym miejscu --1stopień. Przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Dziś podjąłem próbę ratowania koloru metki, wieczorem się okaże, na ile skuteczną. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Lutego 2011 Dziś podjąłem próbę ratowania koloru metki, wieczorem się okaże, na ile skuteczną.podwędź ją w ciepłym dymie,będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Lutego 2011 Pisu :grin: okulary sobie spraw :grin: albo lepsze oświetlenie :grin: :rolleyes: nie widziałeś co napychasz a osłonki :shock: Jednak jesteś jajcarz :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Lutego 2011 Kozak Pisu :grin: dzisiaj MA ROZWOLNIENIE przy wyrobach. :grin: Co to kozak znaczy, albo rozwolnienie? podwędź ją w ciepłym dymie,będzie dobrze Jest już dobrze, inny sposób też zdał egzamin. :grin: Pisu :grin: okulary sobie spraw :grin: albo lepsze oświetlenie :grin: :rolleyes: nie widziałeś co napychasz a osłonki :shock: Okulary - nie ma potrzeby. Wszystko widziałem, było ok. No niestety osadzanie dwie doby temp. 2 stopnie, wędzenie zimny dym i szaro było. A jest tak. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Lutego 2011 pis67, piękna apetyczna metka :thumbsup: :clap: , do Trójmiasta się nie wybierasz :question: :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Lutego 2011 Jednak jesteś jajcarzA jednak :lol: , ładna ta metka :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Lutego 2011 Pisu jak będe wędził Frankfurterki w najbliższym czasie zrobię sobie dwie metuniecebulowe tak aby na kromeczkę coś było :wink: pysznie to wygląda :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Lutego 2011 w najbliższym czasie zrobię sobie dwie metunie cebulowe tak aby na kromeczkę coś było I słusznie, metka swojska to jest to, moja LP zarekwirowała 4 metki z 10-ciu wykonanych dla siebie. :shock: Chyba cebulową też zrobię po niedzieli, po tej niedzieli. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5146-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-148670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.