Emil Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 2 Października 2012 . W przekroju widać dziury jak w serze ..... coś jakby miejsce po "zżelowanym dodatku". Moim zdaniem widoczne są zmiany mikrobiologiczne. Mięso mogło być nie "pierwszej świeżości", stąd te pęcherzyki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-240991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 2 Października 2012 Mięso mogło być nie "pierwszej świeżości", stąd te pęcherzykiale czemu biała robiona jednocześnie co beczkowa, jeden i ten sam wyrabiany farsz, i biała ok a wędzona do d..py... no trudno, nie ma co biadolić... tylko robić następną... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-240994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 2 Października 2012 Inna obróbka termiczna ? Ugotuj trefny boczek i będzie zjadliwy.Ten sam upieczony ..... o ile go upieczesz jest do d... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-240995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 2 Października 2012 dla mnie ( wędzę tylko w beczce od 2 lat) wygląda jak niedopilnowana a temperatura w beczce nie musiała być kosmiczna ale zdecydowanie za wysoka ( własne doświadczenie ) . te bardziej pomarszczone bliżej źródła ciepła a te ładniejsze rozwieszone gdzieś po bokach . Ostatnio taka wyszła jak konie uciekły na łąki a ja z daleka obserwowałem czy widać dym z wędzarni a on zanikał ,zanikał ... ale konie połapałem Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-240996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 2 Października 2012 no właśnie, też myślę, że to przez temperaturę... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-240997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 2 Października 2012 ale czemu biała robiona jednocześnie co beczkowa, jeden i ten sam wyrabiany farsz, i biała ok a wędzona do d..py... no trudno, nie ma co biadolić... tylko robić następną... Arturze, a białą też osadzałeś 16h w temp 14 st :question: :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 2 Października 2012 Arturze, a białą też osadzałeś 16h w temp 14 stNie, biała poszła od razu do parzenia w całości... natomiast ta do wedzenia poszła do piwnicy, miałem osadzać tylko przez noc ok 8h, niestety od rana padało i dopiero ok południa poszła do beczki... Najdziwniejsze jest to, ze pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło, a zrobiłem już trochę kiełbas... i w sumie zawsze osadzam w piwnicy od 8 do 12h,latem temp ok 12-14 st, zimą ok 8 st, chyba faktycznie albo wada mięsa albo temperatura zadymiania a może jedno i drugie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 2 Października 2012 Pokemon jeśli masz z nią mieć problem ...... wysyłaj adres znasz. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 2 Października 2012 Moim zdaniem widoczne są zmiany mikrobiologiczne. Mięso mogło być nie "pierwszej świeżości", stąd te pęcherzykiPodzielam zdanie Emila dałem ciała przy osadzaniu (za długo, bo ok 16h w temp 14stOj dałeś Arturze, dałeś Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 2 Października 2012 IIwp -boczek- 1,15kg -pachwina- 0,515kg -łopatka- 1,575kg IIIwp -golonka tylna- 0,573kg Ten skład to mi się za bardzo nie podoba.Boczek tłuszcz miękki, pachwina tłuszcz miękki i wystarczyła trochę wyższa temperaturka przy wyrabianiu i wędzeniu i popłyneło.Mimo wszystko polecam podgardle ,albo tłuszcz twardy.Co do osadzania to rzeczywiście trochę długo jak na tą temperaturę ,ale te podcieki moim zdaniem to nie od tego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 2 Października 2012 te podcieki moim zdaniem to nie od tego.Gdzie ty widzisz podcieki? Masa wiążąca wygląda jak by była zgazowana. Dlatego całość się nie trzyma. Takie gazowanie dają m. inn. bakterie propionowe. Od tego się nie umiera oczywiście tylko ma sie kaca z powodu spapranej kiełbasy. Gdyby Pokemon dysponował czułymi papierkami lakmusowymi, mógłby porównać Ph kiełbasy białej oraz tej wędzonej. Kol. Bagno ma dobre oko do tych spraw. Może tu zajrzy i wyda opinię :question: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 2 Października 2012 Gdyby Pokemon dysponował czułymi papierkami lakmusowymi,Nie będę się upierał przy swojej opinii ,ale szkoda ,że nie ma tego papierka. [ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 19:38 ]Kol. Bagno ma dobre oko do tych spraw. Może tu zajrzy i wyda opinięTeż na to liczę. [ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 19:40 ]Ostatnie wędzenie beczkowej i... podcieki, wycieki... Ja nie widzę ja czytam.To jest opinia wykonawcy i na tym się opierałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 2 Października 2012 jeśli masz z nią mieć problem ...... wysyłaj adres znasz.Miro, już zjedzona... :grin: Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, opinie i wskazówki na przyszłość. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 2 Października 2012 Miro, już zjedzona...To co gitarę zawracasz ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 2 Października 2012 pokemon15, W czasie nałożyło się kilka błędów, które zauważyłeś sam i koledzy. Czy smakowo kiełbasa nie odbiegała od tych, które jadłeś wcześniej? Mam na myśli dziwny smak tj. delikatnie kwaśnawy z nutą rozkładającego się białka. Koniecznie. Skróć osadzanie do pół godziny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 2 Października 2012 Ostatnie wędzenie beczkowej i... podcieki, wycieki... wg mnie albo dałem ciała przy osadzaniu (za długo, bo ok 16h w temp 14st) witaj 16 godz. osadzanie to jest stanowczo za długo do cienkiej kiełbasy... już czas zakończyć te osadzania,podsuszania nocne przyszłych wędlin na zasadzie bo ułatwię sobie,a mniej pracy będę miał jutro itp... piszę Pokemon tak po przyjacielsku. parzenie w 65'C 40 min. to też jakieś herezje wbrew technologi :idea: parzysz krótko do 68' (Haccap 72') w batonie w temp.80',studzisz w wodzie następnie chłodzenie co do podcieków to myślę że chciałeś przyśpieszyć osuszanie (za wys.temp.) a potem wędzenie na ostro z ogniem i koniec wędzenia,batony kiełbas nie miały szans łapnąć równomiernego koloru. powodem podcieków jest też w dużej mierze rozdrobnienie surowca (tępe noże i sitka), lecz w Twojej sytuacji wykluczam to,pamiętaj wędzisz pilnuj wędzenia,jak masz opanowane wędzenie wiesz kiedy od wędzarni odejść.nie wiesz w te głupoty co wypisują inni że wędzarnia sama wędzi i jakie och i ach,nawet profesjonalne komory Sorgo robią psikusy ,nie ma takich którzy nie robią błędów,ciesz się że to tylko parę kilo a nie 200kg Chłop zrobił w swoim życiu setki ton kiełbas i w tym przypadku po osuszeniu i zamknięciu wędzarni zaczęło się strzelanienie chcę urągać ale stara wyga masorz chyba wie że nie zamyka się wędzarni jak wędzi na ostro kiełbasy....,kiełbasa temp.wytrzymie,lecz ciśnienia w komorze już nie, nie takie kiełbasy z habet i mięsa słabej jakości się wędziło w przemyśle to tyle w temacie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 2 Października 2012 Czy smakowo kiełbasa nie odbiegała od tych, które jadłeś wcześniej? Mam na myśli dziwny smak tj. delikatnie kwaśnawy z nutą rozkładającego się białka.witaj, właśnie o to chodzi, że smakowała normalnie, nie była kwaśna, czy kwaskowata, bo taką to bym psu oddał, była normalna, jedynie lekko sucha ale też nie wiórowata... Koniecznie. Skróć osadzanie do pół godziny.Wiem, po prostu nałozyło się kilka czynników na raz, że tak długo wisiała... 16 godz. osadzanie to jest stanowczo za długo do cienkiej kiełbasy... już czas zakończyć te osadzania,podsuszania nocne przyszłych wędlin na zasadzie bo ułatwię sobie,a mniej pracy będę miał jutro itp... piszę Pokemon tak po przyjacielsku.Dzięki Marku, zdaję sobie sprawę... wiedz tylko, że w moim przypadku niekiedy nie mam możliwości zrobić kiełbasy, osadzać godzinę czy dwie i wędzić... Już n razy osadzałem przez noc, latem, w piwnicy w temp 12-14 st ale właśnie max 6 godzin... tutaj mi się "pokomplikowało" z pogodą i jeszcze... parzenie w 65'C 40 min. to też jakieś herezje wbrew technologitej kiełbasy nawet nie pomyślałem aby jeszcze parzyć... ona juz była "upieczona"... co do podcieków to myślę że chciałeś przyśpieszyć osuszanie (za wys.temp.) a potem wędzenie na ostro z ogniem i koniec wędzenia,batony kiełbas nie miały szans łapnąć równomiernego koloru.pamiętaj wędzisz pilnuj wędzenia,jak masz opanowane wędzenie wiesz kiedy od wędzarni odejśćMarku, właśnie, że podsuszać zacząłem jak zawsze... ale... zamiast jak zawsze "chuchać i dmuchać", to musiałem szybko jechać do miasta... a z wędzeniem na ostro... fakt, tutaj też dałem plamę... na drugi raz żeby się waliło i paliło to na obiad nie pójdę... niby zamknałem dopływ powietrza do paleniska... ale trzeba było jeszcze wyjąć dla pewności szczapki i zostawić z jedną... No cóż... trochę mi teraz głupio, bo to szkolne błędy wychodzą, ale to samo życie przecie jest... Teraz za dwa tygodnie zrobię już takie kiełbasy... że hej Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 3 Października 2012 No cóż... trochę mi teraz głupio, bo to szkolne błędy wychodzą, ale to samo życie przecie jest...I jaka nauka, kiedyś mówiono: "jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz", ważne, że w smaku jest OK i nie kupna. :clap: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 3 Października 2012 No cóż... trochę mi teraz głupio, bo to szkolne błędy wychodzą, ale to samo życie przecie jest... Zupełnie niepotrzebnie się dołujesz. Moim zdaniem raczej należą Ci się :clap: za odwagę. Z tej historii forumowicze będą mieli więcej pożytku niż z pseudo-technologicznych dysput starych wyjadaczy. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 3 Października 2012 No cóż... trochę mi teraz głupio, bo to szkolne błędy wychodzą, ale to samo życie przecie jest..Arturze nie tylko Tobie trafiła się wpadka.. :wink: Moje ostatnie wędzenie mogę również uznać za nieudane.. wędlina robiona na Grzybozlot.. :shock: niestety nie zrobiłam fotek bo tak się wkurzyłam że nawet zapomniałam uwiecznić i pokazać swój wyrób na forum. Osoby które były na Grzybozlocie wiedzą o czym piszę... ale mimo wszystko kiełbasa była bardzo smaczna i nie ma już śladu po niej. :wink: Mogę powiedzieć jedno.. że czasami rutyna nas gubi :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 4 Października 2012 witaj, właśnie o to chodzi, że smakowała normalnie, nie była kwaśna, czy kwaskowata, bo taką to bym psu oddał, była normalna, jedynie lekko sucha ale też nie wiórowata. A w temacie to można :grin:.Widzisz EAnno gdyby Twoje przypuszczenia były trafne to ta kiełbaska byłaby niezjadliwa bo skisła.Jednak podtrzymam to co napisałem wcześniej.Słaby surowiec,wysoka temperatura wędzenia i wszystko się z tej kiełbasy wytopiło i został lekki wiórek.Oczywiście tak długie osadzanie w tak wysokiej temperaturze nie powinno mieć miejsca ,ale to nie jest powód tego co się stało. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 4 Października 2012 A w temacie to można :grin: .Widzisz EAnno gdyby Twoje przypuszczenia były trafne to ta kiełbaska byłaby niezjadliwa bo skisła Arkadiuszu, zmiany mikrobiologiczne w farszu będące wynikiem pracy niepożądanych bakterii wcale nie koniecznie muszą dawać na tyle kwaśnawy posmak aby kiełbasa była nie zjadliwa. Zresztą nawet w sklepach widać wiele wędzonek obarczonych tą wadą. W przypadku kiełbasy Pokemona, moim zdaniem na 99% nie są to otworki po wytopionym tłuszczu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 4 Października 2012 nie są to otworki po wytopionym tłuszczu A zwróciłeś uwagę na wiórowatość tej kiełbasy o czym pisał Pokemom.To o czym to świadczy.? Widzę ,że masz inne zdanie na ten temat niż ja i Dziadek.A ja kiedyś na początku mojego zadymiania też tak długo osadzałem kiełbasę w temp. 16C i nic się nie stało.To co piszę to piszę z własnego doświadczenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 4 Października 2012 Emil napisał/a: nie są to otworki po wytopionym tłuszczu A zwróciłeś uwagę na wiórowatość tej kiełbasy o czym pisał Pokemom.To o czym to świadczy.? Widzę ,że masz inne zdanie na ten temat niż ja i Dziadek.A ja kiedyś na początku mojego zadymiania też tak długo osadzałem kiełbasę w temp. 16C i nic się nie stało.To co piszę to piszę z własnego doświadczenia. Nie potrafię określić "wiórowatości" tej kiełbasy nie badając jej organoleptycznie. Według mnie nałożyły się jednocześnie 2 problemy : 1. Zbyt długie osadzanie w zbyt wysokiej temperaturze 2. Duża zawartość tłuszczu miękkiego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 4 Października 2012 Nie potrafię określić "wiórowatości" tej kiełbasy nie badając jej organoleptycznie To wydaje mi się ,że również trudno jest określić skąd te dziurki nie mając tej kiełbasy "na talerzu".Co do oceny ogólnej się z Tobą zgadzam tylko ja uważam ,że zły skład surowcowy i wysoka temp.wędzenia to dwie główne przyczyny.Długie, niewłaściwe osadzanie to już sprawa drugorzędna w tym przypadku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/19/#findComment-241484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.