Emil Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 4 Października 2012 Długie, niewłaściwe osadzanie to już sprawa drugorzędna w tym przypadku. Zdecydowanie nie zgadzam się, że drugorzędna :wink: W przypadku dobrego surowca o.k ...może się obyć bez przygód. Ale nie daj Boże mięso będzie zakażone.......A dziurki na zdjęciu są na tyle charakterystyczne, że raczej nie pozostawiają złudzeń Co do temperatury, to wiele razy zdarzyło mi się "przysnąć" w trakcie podpiekania, czego efektem było nawet 140 st na termometrze i zapewniam, że ani pęknięć ani wycieków nie było. Zawsze staram się tak selekcjonować surowiec, aby max ograniczyć ilość tłuszczu miękkiego - dlatego m.in nigdy nie stosuję pachwiny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 4 Października 2012 Widzisz EAnno gdyby Twoje przypuszczenia były trafne to ta kiełbaska byłaby niezjadliwa bo skisłaArkadiuszu, Nie upieram sie przy swojej diagnozie :grin: Podałam jedną z możliwych przyczyn na podstawie doświadczenia ze swoimi wyrobami oraz obserwacji podobnych (do moich) efektów w wyrobach innych osób. Podobne dwie kiełbasy były na zlocie ogólnopolskim. Wszystkim smakowały, ponieważ nie jest to faza wyczuwalnego kwasu. To jest takie muśnięcie a decydujące są bakterie nieczystej, (czyli z gazem) fermentacji. To one rozwalają strukturę kleju w mięsie. Zwrociłam na te kiełbasy uwagę, ponieważ przytrafiło mi się to dwa razy. Za pierwszym byłam zdezorientowana, jak Pokemon. Za drugim razem użyłam w składzie gotowej dwójki, która od początku budziła moje watpliwości. Objawy były nasilone, w masie wiążącej wyrażne dziurki, wiórowata struktura i cień smaku z kierunku salami. W moich przypadkach nie mogło być mowy o jakichkolwiek przekroczeniach temperatur w wędzarni lub przy parzeniu. Jednak u Pokemona inne czynniki mogły odegrać rolę. Gdybym jego kiełbasę widziała z bliska i próbowała mogłabym ocenić bardziej jednoznacznie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 4 Października 2012 że ani pęknięć ani wycieków nie było dlatego m.in nigdy nie stosuję pachwiny. No widzisz po mału dochodzimy do tego samego.U Pokemona było jedno i drugie.Wysoka temperatura i kiepski surowiec.Jeszcze tylko skąd te dziurki i będziemy w domu :grin: .Zdecydowanie nie zgadzam się, że drugorzędna A to się okaże jak będę robił kiełbasę :wink: Jak nie zapomnę to osadzę 16 h w temp. ok.16C.Oczywiście nie wszystko tylko jedno pętko. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 4 Października 2012 Emil napisał/a: dlatego m.in nigdy nie stosuję pachwiny. a ja stosuję i kiełbasa jest ok :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 5 Października 2012 Widzisz EAnno gdyby Twoje przypuszczenia były trafne to ta kiełbaska byłaby niezjadliwa bo skisłaArkadiuszu, Nie upieram sie przy swojej diagnozie :grin: Podałam jedną z możliwych przyczyn na podstawie doświadczenia ze swoimi wyrobami oraz obserwacji podobnych (do moich) efektów w wyrobach innych osób. Podobne dwie kiełbasy były na zlocie ogólnopolskim. Wszystkim smakowały, ponieważ nie jest to faza wyczuwalnego kwasu. To jest takie muśnięcie a decydujące są bakterie nieczystej, (czyli z gazem) fermentacji. To one rozwalają strukturę kleju w mięsie. potwierdzam ja również mam podobne spostrzeżenia. Moje mięsko było ze Stokr...ki . Rano wyczułem kwach w zapachu... choć nigdy wcześniej to się nie zdarzyło. Gdyby nie szybka reakcja w dniu następnym byłoby po "ptokach". U mnie dodatkowym , ujemnym aspektem było dodanie do farszu emulsji z 8,5 g/kg czosnku. W moim rodzinnym domu nikt czosnku na noc nie dawał do kiełbasianego farszu. Robiono to w dniu następnym , dopiero wtedy nadziewano w jelita i szło do wędzenia. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 16 Października 2012 Wziąłem sobie Wasze rady do serca i zrobiłem turoszowską i a'la żywiecką, osadzanie trzy godziny w temp. pokojowej, "odkopałem" też lejek halusi do cienkich kiełbas... tym razem kiełbasy wyszły jak dla mnie OK http://i46.tinypic.com/25zij4m.jpg http://i45.tinypic.com/9rsh2t.jpg http://i47.tinypic.com/wul7pk.jpg Może to dlatego, że miałem pomocnika Kiełbasy wyszły przednie "Gruba" wisi i się podsusza... fotka za kilka dni Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-243716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 17 Października 2012 tym razem kiełbasy wyszły jak dla mnie OKDla mnie też :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-243746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 17 Października 2012 pokemon15, Z taka pomocą to wyroby super :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-243752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 28 Października 2012 a'la żywiecka po prawie dwóch tygodniach podsuszania http://i45.tinypic.com/2e0mh77.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-246327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 28 Października 2012 elegancka Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-246331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 11 Listopada 2012 W końcu, po długich namysłach i przeczytaniu paru wątków postanowiłem zrobić trochę parówek... pierwszych w moim wykonaniu. Głównie zainspirował mnie do działania nasz Mistrz od parówek, kol. Pis67 podając przepis dla początkujących... Wklejam tutaj, żeby gdzieś nie zaginał... Parówkowa dla początkujących - przepis krok po kroku, ułożony na podstawie własnych prób praktycznych. Podstawa to surowiec i tu proponuję: surowiec - podgardle -0,8kg - wp.IIkl. 0,8kg - proponuję chude mięso z łopatki pozbawione ścięgien. Przyprawy i dodatki: do peklowania - peklosól 21g na kg mięsa, peklujemy pokrojone mięso w kostkę oddzielnie przez 48godzin w lodówce Dodane w czasie miksowania lodowata woda - 0,3-0,4l przyprawy : pieprz biały -4g cukier -4g papryka słodka -5g papryka ostra - 2g gałka - 1g czosnek-3g Kiełbaśnice dowolnie np. 26-28mm -jelita naturalne wieprzowe Wykonanie Wychłodzone mięso 1-2stopni kl.II mielimy 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle również na sitku 4mm dwa razy i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie temperatura początkowa) kutrujemy lub traktujemy blenderem przez 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie wlewamy lodowata wodę, następnie dodajemy tłustą wieprzowinę(podgardle) i miksujemy dalej kilka minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Sprawdzamy temperaturę farszu, która powinna podczas miksowania dojść do 14-15 stopni. Napełniamy jelita najlepiej za pomocą nadziewarki, odkręcamy w 12-15 cm odcinki, osadzamy i osuszamy na kijach przez 0,5 - 1godz. w temp. pokojowej , wędzimy w temp. 45-50 stopni do godziny, ważne - nie przegrzać wyrobu w wędzarni! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut. Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie najlepiej powiesić nad wanną i zrobić zimny prysznic, potem pozostawiamy na kijach do wychłodzenia, nie może być za zimno, bo się pomarszczą. . Można zwiększyć udział podgardla o 10 do20%. Łopatka musi mieć dobre parametry wiązania, łatwo to wyczuć już przy mieleniu. Podczas mielenia nie dodawać wody do mięsa. Łopatkę można zastąpić szynką - kulka. W tej wersji wyrobu nie ma żadnych dodatków typu mleko czy mąka, bez tego parówkowa wychodzi też bezproblemowo. Surowiec zakupiłem, poklasyfikowałem mięso, zapeklowałem... Dzisiaj zmieliłem dwa razy na sitku 3-4. Niestety dalsze prace muszą poczekać do jutra rana... http://i49.tinypic.com/1eumwl.jpghttp://i46.tinypic.com/xkrb47.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-248972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 11 Listopada 2012 Niestety dalsze prace muszą poczekać do jutra rana. W takim razie czekamy :wink: ale w przepisie nie widzę czekania :lol: Artur powodzenia z tą parówką , muszę i ja się kiedyś skusić na zrobienie tego rarytasu :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-248981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 11 Listopada 2012 życzę Ci powodzenia. Wiem że dasz rade . Czekam na dalszy ciąg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-248983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 11 Listopada 2012 Niestety dalsze prace muszą poczekać do jutra rana... Nic się nie stało, mięso nie zając. postanowiłem zrobić trochę parówek... Właściwa decyzja - powodzenia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 12 Listopada 2012 Pokemon powodzenia :grin: Parowki robiłam dwa razy w/g Pis67 pracy dużo jak na warunk domowe efekt mało zadowalający przynajmniej dla mnie ponieważ robiąc z 2 kg mięsa nawet się nie załapałam na jedną szt. Następnym razem wysiłek zosał nagodzony i najadłam się do syta robiąc z 5kg.Z 2 kg już mi się nie opłaca robić :grin: bo za dużo chętnych .Sychać tylko daj,daj daj.. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 12 Listopada 2012 Moje pierwsze parówki !!! Może nie do końca idealne, ale moje własnoręcznie zrobione :grin: http://i48.tinypic.com/otovm1.jpg Już teraz dziękuje koledze Pis-owi67 i abratkowi, za cenne uwagi i wskazówki... Niestety neta mi od południa zabrało... Jutro postaram się całą fotorelację przedstawić, moje spostrzeżenia, uwagi i przemyślenia, bo nie wszystko tak do końca wyszło idealnie, no ale jak na pierwszy raz... :rolleyes: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 12 Listopada 2012 Moje pierwsze parówkiPoki na moje oko nie jest żle,widzę że zrobiłeś jednak w jelicie kiełbasianym. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 12 Listopada 2012 Część zrobiłem też w cienkich celulozowych (chyba), ale to już jutro wszystko opiszę i wkleję foty... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 12 Listopada 2012 Może nie do końca idealne Nieznaż się :clap: piękne i napwewno o niebo smaczniejsze niż te ze sklepu :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 13 Listopada 2012 Moje pierwsze parówki !!! Moim zdaniem na pierwszy raz to super . :clap: :clap: :clap: . Wyrób parówek ma swoją magiczną otoczkę i jeszcze raz :clap: za odwagę . Teraz to już masz doświadczenie , chociaż małe ale własne i będzie tylko lepiej . Pokemonie na grudnia możesz trochę zrobić . :tongue: Gorąco pozdrawiam :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 13 Listopada 2012 A nie mówiłem?? :lol: Do odważnych świat należy!Aż na śniadanie ostatnie trzy moje wyciągnąłem Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 13 Listopada 2012 Moje pierwsze parówki !!! :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 13 Listopada 2012 no ale jak na pierwszy raz... :rolleyes: Bardzo fajne te parówki :thumbsup: :clap: , co ty od nich chcesz , jak masz problem to podam adres :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 13 Listopada 2012 Może nie do końca idealneJa tam nie specjalista parówkowy, ale wyglądają bardzo jadalnie ale moje własnoręcznie zrobione :grin:To jest najważniejsze Pokemonie na grudnia możesz trochę zrobić . :tongue:No, na Grudzień by się przydało troszkę :D jak masz problem to podam adres :grin:Powoli Bodzio powoli :P do mnie młodszy ma bliżej :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 15 Listopada 2012 Jeszcze o parówkach...Starałem się jak nie wiem... bo to pierwszy raz... adrealina... Pis... patrzy... do końca nie wiadomo co i jak i z czym... ale przepis dla nowicjuszy mam... :PTemperatur pilnowałem jak głupi...http://i46.tinypic.com/11j4pky.jpghttp://i48.tinypic.com/309r3pe.jpg No i na szybko... pierwsza refleksja.... sprzęt !!! Trzeba mieć... Masakra... przy ledwie jakiś 2-3 kg parówek, blender tak mi się grzał, że "kutrowałem" na raty.... chyba ze cztery razy... http://i49.tinypic.com/34he5fn.jpg Nadziewanie.... tu jest "pies pogrzebany"... jak mówią,,,, Dostałem takie "coś"... kiedyś... i tak sobie leżało i czekało,,,, na te parówki... z rok :Phttp://i45.tinypic.com/20r0f8i.jpg Ale nic... zrobiłem "masę parówkową"... i... [ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 02:08 ]nawet całkiem dobrze wyglądają, a smak?Tutaj Pis-u, wiedziałem, że nowicjusza w Trąbę będziesz chciał wpuścić... Peklowany surowiec to 18g nie 21... przyprawy też "okrojone"... ale dziękuję za przepis Mój błąd w tym całym zamieszaniu,,,, to : primo, za długo zadymiałemduo, cienkie za długo parzyłem... Ogólnie to parówki wyszły super, chociaż za bardzo aromatyczne .... ale to już mój błąd... Muszę się douczyć jeśli chodzi o osłonki sztuczne... niestety...http://i49.tinypic.com/2ii7fk1.jpg Ale tak na koniec... parówek po dwóch dniach juz nie ma... naprawdę pyszne wyszły Ech... a wczoraj.... ostatnie sobie zrobiłem z cebulką... a co... http://i45.tinypic.com/2saez2e.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.