Skocz do zawartości

[WĘDLINY Z DZICZYZNY] - Przepisy KIT'a


Rekomendowane odpowiedzi

Oooo ! Ale fajnie, że się pojawił ten temat. Mam zamrożone mięso z jelenia. Chciałam dodać do pasztetu, ale chyba się skuszę na kiełbasę.

Czeka też piękny kawałek szynki, mam nadzieję, że uda mi się wyprodukować ładną wędlinę. Idę poszukać czy ktoś ma takie szynkowe doświadczenia z dziczyzną.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249361
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

A to moja kiełbasy z dzika.

No tak zajefajna :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249362
Udostępnij na innych stronach

zdjęcia są za pośrednictwem facebooka bo na Fotosika niechciały wejść.

A to moja kiełbasy z dzika. Zrobiłem Polską, Myśliwską i Krakowską. Skład i dawkowanie według mojego pomysłu. Pozdrawiam.

 

tam znajdziecie moje zdjęcia http://www.facebook.com/media/set/?set=a.304093619696617.62079.100002879446908&type=1

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249364
Udostępnij na innych stronach

Pod tym linkiem wyświetla się taki komunikat: :grin:

"Nie znaleziono żądanej strony." lub "Zawartość chwilowo niedostępna"

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249365
Udostępnij na innych stronach

zdjęcia są za pośrednictwem facebooka bo na Fotosika niechciały wejść.

A to moja kiełbasy z dzika. Zrobiłem Polską, Myśliwską i Krakowską. Skład i dawkowanie według mojego pomysłu. Pozdrawiam.

 

tam znajdziecie moje zdjęcia http://www.facebook.com/media/set/?set=a.304093619696617.62079.100002879446908&type=1

Ale piękne kiełbaski !

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249366
Udostępnij na innych stronach

Proszę spróbuj jeszcze raz

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249367
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Szynki, balerony, polędwice, polędwiczki, kiełbasy z dzika.

Polędwice i polędwiczki polecam bez parzenia!

Serdeczne podziękowania dla Arkadiusza za bardzo cenne wskazówki, miałeś Arku rację .. jest dobrze!

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-256969
Udostępnij na innych stronach

Trafiło się trochę sarniny. Pekluje mięso na wędzonki. W sobotę wędzenie. Zobaczymy jak wyjdzie. Wyjątkowo pekluję bez dodatków smakowych - w samej soli peklującej. Wędzenie będzie na drewnie jabłoni i olchy. Może uda się jakiś fotosik zamieścić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-257044
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jestem tu nowy i chciałem się podzielić sposobem wykonania tej wędlinki.

Myśliwi dość często oddają całe tusze z przeznaczeniem na tą wędlinkę i wygląda to tak ,

do mięsa z dzika wcześniej wytrybowanego i pokrojonego na małe kawałki dodajemy boczku też rozdrobionego nożem lub II tłustej.Ilośc mięsa wieprzowego zależy od tego czy był to typowy dzik leśny czy tzw. kukurydziany ale maksymalnie jest to 50/50 mięsa wieprzowego.Cały tłuszcz z dzika jaki tylko jest możliwy wycinam z przeznaczeniem na smalec nigdy go nie używam do kiełbasy!

Najczęściej i najsmaczniejsze dziki to takie z których po wytrybowaniu otrzymujemy 25-30 kg. mięsa i najczęściej do takiej ilości dodaje z 15 kg. boczku.

A teraz sól i przyprawy na 10 kg. mięsa:

200g peklosoli

40g pieprzu

1 łyżeeczka cukru

20g pieprzu ziołowego

1 mała główka czosnku polskieg

a majeranek to daje 2 garście

gorczyca według uznania od 20-40g

A teraz żeby było sprawnie robię tak:

obrany czosnek przekręcam kilkakrotnie z kawalkiem mięsa(3 razy) na sitku 6mm

całe mięso z przyprawami mieszam razem

następnie przepuszczam przez sitko 12-13 mm i teraz mieszam jeszcze dokładniej i tak wymieszane składniki dopiero przepuszczam przez sitko 6mm i jaszcze chwila masowania i wszystkie składniki są idealnie rozprowadzone.

Dalej to wiadomo szprycka i wędzenie!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266036
Udostępnij na innych stronach

przepuszczam przez sitko 6mm

Jak na polską to za drobne rozdrobnienie :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266038
Udostępnij na innych stronach

Jedni wolą na 6 a drudzy na 8 rzecz gustu i upodobań.

Moje zdanie i doświadczenie jest taki że większość ludzie nie lubi jak im coś miedzy zęby wchodzi a na 8 polska owszem ale pieczona!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266042
Udostępnij na innych stronach

Jedni wolą na 6 a drudzy na 8 rzecz gustu i upodobań.

Co do gustu i upodobań nie wypowiadam się,ale nazwa kiełbasy zobowiązuje do określonego rozdrobnienia chyba że nazwiesz ją ala polska, co CI oczywiście wolno.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266046
Udostępnij na innych stronach

Szynki, balerony, polędwice, polędwiczki, kiełbasy z dzika.

Piękne wyroby czym wędziłeś że uzyskałeś taki piękny kolor. Parzone chyba nie były
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266071
Udostępnij na innych stronach

nazwa kiełbasy zobowiązuje do określonego rozdrobnienia chyba że nazwiesz ją ala polska, co CI oczywiście wolno.

W moim regionie tak się robiło i tak się robi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266074
Udostępnij na innych stronach

W moim regionie tak się robiło i tak się robi.

Bardzo dobrze,dawaj następne przepisy i foty z korzyścią dla wszystkich :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266076
Udostępnij na innych stronach

czas?

Jak wieprzowinę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266188
Udostępnij na innych stronach

Szynki, balerony, polędwice, polędwiczki, kiełbasy z dzika.

Piękne wyroby czym wędziłeś że uzyskałeś taki piękny kolor. Parzone chyba nie były
Drewno to mieszanka: dąb, śliwka, olcha, buk. Polędwice i polędwiczki nie były parzone, szynki i balerony tak.

Piękny wiśniowy kolor to raczej zasługa mięsa niż gatunku drewna. Dzik chyba już tak ma, wędzonki były dokładnie oczyszczone z błon, odwdzięczyły się kolorkiem.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266195
Udostępnij na innych stronach

Piękne te wasze wyroby . Ale o jednym zapominacie że są zalecenia iż z dzika nie powinniśmy robić wyrobów wędzonych surowych.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266198
Udostępnij na innych stronach

nie powinniśmy robić wyrobów wędzonych surowych.

A czemu?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266228
Udostępnij na innych stronach

A lubisz tatara?.Jak lubisz to uważaj bo sobie gospodarza wprowadzisz do jelita czyli tasiemca.Dajcie spokój.Zawsze można się czymś zarazić.To samo z wieprzowiną, rybami drobiem.Po drugie mięso jest badane na obecność włośni.Jako ciekawostkę podam ,że w USA podobno w ogóle nie bada się dzików tylko mrozi min. przez pół roku w bardzo niskiej temp.

 

http://www.sekretydiety.pl/czytelnia/artykuly/pasozyty-w-miesie-jak-sie-przed-nimi-ustrzec/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266241
Udostępnij na innych stronach

Ale o jednym zapominacie że są zalecenia iż z dzika nie powinniśmy robić wyrobów wędzonych surowych.

Jak czytam, ciągle wraca temat zdrowotności mięsa. To ja jeszcze raz - mięso z dzika i świń badane metodą wytrawiania może być przeznaczone do robienia przetworów wędzonych surowych. Zagrożenie tasiemcami jest przy spożywaniu mięsa zwierzyny płowej. Mięso to nabywane z innych źródeł niż sklepy w 99% nie jest badane przez lekarza weterynarii. Dlatego TU JEST RYZYKO :!: W stanach można kupić mięso badane i niebadane ale jest to zaznaczone i różni się ceną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266306
Udostępnij na innych stronach

To ja jeszcze raz - mięso z dzika i świń badane metodą wytrawiania może być przeznaczone do robienia przetworów wędzonych surowych.

Tak.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266315
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.