gatita Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Listopada 2012 Oooo ! Ale fajnie, że się pojawił ten temat. Mam zamrożone mięso z jelenia. Chciałam dodać do pasztetu, ale chyba się skuszę na kiełbasę.Czeka też piękny kawałek szynki, mam nadzieję, że uda mi się wyprodukować ładną wędlinę. Idę poszukać czy ktoś ma takie szynkowe doświadczenia z dziczyzną. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Listopada 2012 A to moja kiełbasy z dzika.No tak zajefajna :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Listopada 2012 zdjęcia są za pośrednictwem facebooka bo na Fotosika niechciały wejść. A to moja kiełbasy z dzika. Zrobiłem Polską, Myśliwską i Krakowską. Skład i dawkowanie według mojego pomysłu. Pozdrawiam. tam znajdziecie moje zdjęcia http://www.facebook.com/media/set/?set=a.304093619696617.62079.100002879446908&type=1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Listopada 2012 Pod tym linkiem wyświetla się taki komunikat: :grin: "Nie znaleziono żądanej strony." lub "Zawartość chwilowo niedostępna" Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Listopada 2012 zdjęcia są za pośrednictwem facebooka bo na Fotosika niechciały wejść. A to moja kiełbasy z dzika. Zrobiłem Polską, Myśliwską i Krakowską. Skład i dawkowanie według mojego pomysłu. Pozdrawiam. tam znajdziecie moje zdjęcia http://www.facebook.com/media/set/?set=a.304093619696617.62079.100002879446908&type=1 Ale piękne kiełbaski ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Listopada 2012 Proszę spróbuj jeszcze raz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Listopada 2012 U mnie też nic nie ma a do fotosika musisz zmniejszyć wagę fotki może albo za mało waży Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-249372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Szynki, balerony, polędwice, polędwiczki, kiełbasy z dzika. Polędwice i polędwiczki polecam bez parzenia! Serdeczne podziękowania dla Arkadiusza za bardzo cenne wskazówki, miałeś Arku rację .. jest dobrze! Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-256969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej 4x4 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Trafiło się trochę sarniny. Pekluje mięso na wędzonki. W sobotę wędzenie. Zobaczymy jak wyjdzie. Wyjątkowo pekluję bez dodatków smakowych - w samej soli peklującej. Wędzenie będzie na drewnie jabłoni i olchy. Może uda się jakiś fotosik zamieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-257044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltona Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Lutego 2013 Jestem tu nowy i chciałem się podzielić sposobem wykonania tej wędlinki.Myśliwi dość często oddają całe tusze z przeznaczeniem na tą wędlinkę i wygląda to tak ,do mięsa z dzika wcześniej wytrybowanego i pokrojonego na małe kawałki dodajemy boczku też rozdrobionego nożem lub II tłustej.Ilośc mięsa wieprzowego zależy od tego czy był to typowy dzik leśny czy tzw. kukurydziany ale maksymalnie jest to 50/50 mięsa wieprzowego.Cały tłuszcz z dzika jaki tylko jest możliwy wycinam z przeznaczeniem na smalec nigdy go nie używam do kiełbasy!Najczęściej i najsmaczniejsze dziki to takie z których po wytrybowaniu otrzymujemy 25-30 kg. mięsa i najczęściej do takiej ilości dodaje z 15 kg. boczku.A teraz sól i przyprawy na 10 kg. mięsa:200g peklosoli40g pieprzu1 łyżeeczka cukru20g pieprzu ziołowego1 mała główka czosnku polskiega majeranek to daje 2 garście gorczyca według uznania od 20-40gA teraz żeby było sprawnie robię tak:obrany czosnek przekręcam kilkakrotnie z kawalkiem mięsa(3 razy) na sitku 6mmcałe mięso z przyprawami mieszam razem następnie przepuszczam przez sitko 12-13 mm i teraz mieszam jeszcze dokładniej i tak wymieszane składniki dopiero przepuszczam przez sitko 6mm i jaszcze chwila masowania i wszystkie składniki są idealnie rozprowadzone.Dalej to wiadomo szprycka i wędzenie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Lutego 2013 przepuszczam przez sitko 6mmJak na polską to za drobne rozdrobnienie :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltona Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Lutego 2013 Jedni wolą na 6 a drudzy na 8 rzecz gustu i upodobań.Moje zdanie i doświadczenie jest taki że większość ludzie nie lubi jak im coś miedzy zęby wchodzi a na 8 polska owszem ale pieczona! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Lutego 2013 Jedni wolą na 6 a drudzy na 8 rzecz gustu i upodobań.Co do gustu i upodobań nie wypowiadam się,ale nazwa kiełbasy zobowiązuje do określonego rozdrobnienia chyba że nazwiesz ją ala polska, co CI oczywiście wolno. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Lutego 2013 Szynki, balerony, polędwice, polędwiczki, kiełbasy z dzika.Piękne wyroby czym wędziłeś że uzyskałeś taki piękny kolor. Parzone chyba nie były Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltona Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Lutego 2013 nazwa kiełbasy zobowiązuje do określonego rozdrobnienia chyba że nazwiesz ją ala polska, co CI oczywiście wolno.W moim regionie tak się robiło i tak się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Lutego 2013 W moim regionie tak się robiło i tak się robi.Bardzo dobrze,dawaj następne przepisy i foty z korzyścią dla wszystkich :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Lutego 2013 mam jedno pytanie: dajesz peklosól a nic nie piszesz o peklowaniu- czas? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Lutego 2013 czas? Jak wieprzowinę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Lutego 2013 Szynki, balerony, polędwice, polędwiczki, kiełbasy z dzika.Piękne wyroby czym wędziłeś że uzyskałeś taki piękny kolor. Parzone chyba nie byłyDrewno to mieszanka: dąb, śliwka, olcha, buk. Polędwice i polędwiczki nie były parzone, szynki i balerony tak. Piękny wiśniowy kolor to raczej zasługa mięsa niż gatunku drewna. Dzik chyba już tak ma, wędzonki były dokładnie oczyszczone z błon, odwdzięczyły się kolorkiem. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Lutego 2013 Piękne te wasze wyroby . Ale o jednym zapominacie że są zalecenia iż z dzika nie powinniśmy robić wyrobów wędzonych surowych. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Lutego 2013 nie powinniśmy robić wyrobów wędzonych surowych. A czemu? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Lutego 2013 nie powinniśmy robić wyrobów wędzonych surowych. A czemu? Trichinelloza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Lutego 2013 A lubisz tatara?.Jak lubisz to uważaj bo sobie gospodarza wprowadzisz do jelita czyli tasiemca.Dajcie spokój.Zawsze można się czymś zarazić.To samo z wieprzowiną, rybami drobiem.Po drugie mięso jest badane na obecność włośni.Jako ciekawostkę podam ,że w USA podobno w ogóle nie bada się dzików tylko mrozi min. przez pół roku w bardzo niskiej temp. http://www.sekretydiety.pl/czytelnia/artykuly/pasozyty-w-miesie-jak-sie-przed-nimi-ustrzec/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej 4x4 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Lutego 2013 Ale o jednym zapominacie że są zalecenia iż z dzika nie powinniśmy robić wyrobów wędzonych surowych. Jak czytam, ciągle wraca temat zdrowotności mięsa. To ja jeszcze raz - mięso z dzika i świń badane metodą wytrawiania może być przeznaczone do robienia przetworów wędzonych surowych. Zagrożenie tasiemcami jest przy spożywaniu mięsa zwierzyny płowej. Mięso to nabywane z innych źródeł niż sklepy w 99% nie jest badane przez lekarza weterynarii. Dlatego TU JEST RYZYKO :!: W stanach można kupić mięso badane i niebadane ale jest to zaznaczone i różni się ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 5 Lutego 2013 To ja jeszcze raz - mięso z dzika i świń badane metodą wytrawiania może być przeznaczone do robienia przetworów wędzonych surowych. Tak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5232-w%C4%99dliny-z-dziczyzny-przepisy-kita/page/2/#findComment-266315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.