Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań dotyczących osłonek białkowych.

Przeczytałam, że przed ich napełnianiem trzeba je namoczyć w letniej wodzie.

Cz po ich napełnieni należy je po nakłuwać?

Czy krakowską parzyć przed czy po wędzeniu?

Ostatnio nie nakłułam osłonek. Najpierw wędziłam, a potem parzyłam i osłonki pękły.

Jak użyć ich właściwie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/
Udostępnij na innych stronach

1.Nakłuwa się cienką igłą aby nie było powietrza

2.Najpierw się wędzi potem parzy

3.Osłonkli moczy się w 10% roztworze wody z solą

4.Pękły bo może były za mocno nabite chociaż te osłonki nabija się dość mocno lub było w nich dużo powietrza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148091
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedź.

Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka. Może faktycznie za mocno ja nabiłam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148179
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka

Tu masz taka ,,pomarszczona "

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148188
Udostępnij na innych stronach

Farsz przed napelnieniem nie powinien się zetknąć z wodą,gdyż może to sprzyjać wystąpieniu szarych plam.Namoczone w wodzie osłonki przed napełnieniem trzeba starannie z niej wytrzasnąć.Nakuwac jak jest powietrze.Powisi to się pomarszczy :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148197
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka

Te osłonki trzeba nabijać mocno ,ale z wyczuciem.Jak kiełbasa się podsuszy to osłonka się pomarszczy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148202
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka

Te osłonki trzeba nabijać mocno ,ale z wyczuciem.Jak kiełbasa się podsuszy to osłonka się pomarszczy.

 

Witam,zaparzenie osłonki przed osuszaniem 80*C przez 8-10 min.przyspieszy marszczenie i kiełbaska bedzie równiutko pomarszczona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-152087
Udostępnij na innych stronach

Klasycznych Krakowskich co prawda nie robię ale wykorzystuję osłonki białkowe 65 do kiełbas siekanych i dojrzewających i zawsze mi się ładnie obkurczają i marszczą fakt że to kwestia czasu ale nie miałem przypadku obsuszania farszu i nie obkurczania się osłonki .... Fakt tak jak napisał Arkadiusz zawsze nabijam osłonki bardzo ścisło i często po związaniu batona wkładam w praskę ..... osłonki zawsze ładnie przylegają i pracują razem z farszem.

 

 

http://img715.imageshack.us/img715/6697/dsc0526b.jpg

 

http://img10.imageshack.us/img10/1029/dsc0530ge.jpg

 

http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg

 

http://img854.imageshack.us/img854/3853/kindziuk3.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-152090
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam, do osłonki białkowej FI 65, ile wchodzi na np. 40cm długości - kg farszu ?

 

Witam,zaparzenie osłonki przed osuszaniem 80*C przez 8-10 min.przyspieszy marszczenie i kiełbaska bedzie równiutko pomarszczona.

Jak mam to rozumieć ? ps.(niedługo będzie to moja pierwsza styczność z białkowymi osłonkami)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178578
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedź.

Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka. Może faktycznie za mocno ja nabiłam.

Są gotowe pomarszczone. Ostatnio widziałem takie do kiełbasy wiankowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178595
Udostępnij na innych stronach

kiełbasy wiankowej

A co to kiełbasa wiankowa :rolleyes: :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178751
Udostępnij na innych stronach

A co to kiełbasa wiankowa :rolleyes: :roll:

Pytasz na poważnie czy żartujesz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178754
Udostępnij na innych stronach

A co to kiełbasa wiankowa :rolleyes: :roll:

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178755
Udostępnij na innych stronach

Pytasz na poważnie czy żartujesz ?

No :D

Posługuję się tylko 16-tka, a tam nie ma takiej kiełbasy :cool:

 

 

DZIADEK dzięki wielkie, już zapisane na boku :grin: :grin:

Bez Dziadka ani rusz :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178759
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.