tamaryszek44 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2011 Mam kilka pytań dotyczących osłonek białkowych.Przeczytałam, że przed ich napełnianiem trzeba je namoczyć w letniej wodzie.Cz po ich napełnieni należy je po nakłuwać?Czy krakowską parzyć przed czy po wędzeniu?Ostatnio nie nakłułam osłonek. Najpierw wędziłam, a potem parzyłam i osłonki pękły.Jak użyć ich właściwie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2011 1.Nakłuwa się cienką igłą aby nie było powietrza2.Najpierw się wędzi potem parzy3.Osłonkli moczy się w 10% roztworze wody z solą4.Pękły bo może były za mocno nabite chociaż te osłonki nabija się dość mocno lub było w nich dużo powietrza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tamaryszek44 Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lutego 2011 Dzięki za podpowiedź.Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka. Może faktycznie za mocno ja nabiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładkaTu masz taka ,,pomarszczona " http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Lutego 2011 Farsz przed napelnieniem nie powinien się zetknąć z wodą,gdyż może to sprzyjać wystąpieniu szarych plam.Namoczone w wodzie osłonki przed napełnieniem trzeba starannie z niej wytrzasnąć.Nakuwac jak jest powietrze.Powisi to się pomarszczy :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka Te osłonki trzeba nabijać mocno ,ale z wyczuciem.Jak kiełbasa się podsuszy to osłonka się pomarszczy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-148202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekk1219 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Marca 2011 Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka Te osłonki trzeba nabijać mocno ,ale z wyczuciem.Jak kiełbasa się podsuszy to osłonka się pomarszczy. Witam,zaparzenie osłonki przed osuszaniem 80*C przez 8-10 min.przyspieszy marszczenie i kiełbaska bedzie równiutko pomarszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-152087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 2011 Klasycznych Krakowskich co prawda nie robię ale wykorzystuję osłonki białkowe 65 do kiełbas siekanych i dojrzewających i zawsze mi się ładnie obkurczają i marszczą fakt że to kwestia czasu ale nie miałem przypadku obsuszania farszu i nie obkurczania się osłonki .... Fakt tak jak napisał Arkadiusz zawsze nabijam osłonki bardzo ścisło i często po związaniu batona wkładam w praskę ..... osłonki zawsze ładnie przylegają i pracują razem z farszem. http://img715.imageshack.us/img715/6697/dsc0526b.jpg http://img10.imageshack.us/img10/1029/dsc0530ge.jpg http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg http://img854.imageshack.us/img854/3853/kindziuk3.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-152090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2011 Witam, do osłonki białkowej FI 65, ile wchodzi na np. 40cm długości - kg farszu ? Witam,zaparzenie osłonki przed osuszaniem 80*C przez 8-10 min.przyspieszy marszczenie i kiełbaska bedzie równiutko pomarszczona. Jak mam to rozumieć ? ps.(niedługo będzie to moja pierwsza styczność z białkowymi osłonkami) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2011 Popatrz tutaj: http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/729-troche-o-oslonkach-sztucznych-tabele Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reda Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2011 Dzięki za podpowiedź. Zastanawiam się nad tym, że w sklepie krakowska jest pomarszczona, a moja gładka. Może faktycznie za mocno ja nabiłam. Są gotowe pomarszczone. Ostatnio widziałem takie do kiełbasy wiankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Października 2011 kiełbasy wiankowejA co to kiełbasa wiankowa :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Października 2011 A co to kiełbasa wiankowa :rolleyes: :roll:Pytasz na poważnie czy żartujesz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Października 2011 A co to kiełbasa wiankowa :rolleyes: :roll: Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Października 2011 Pytasz na poważnie czy żartujesz ?No Posługuję się tylko 16-tka, a tam nie ma takiej kiełbasy DZIADEK dzięki wielkie, już zapisane na boku :grin: :grin: Bez Dziadka ani rusz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5239-w%C5%82a%C5%9Bciwe-u%C5%BCycie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-178759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.