andrzej k Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Maja 2011 i mogę dostarczyć odpowiednią ilość świeżego pstrąga prosto z wody. Za pstrągi już dziękuję :smile: Myślałem jednak o wędzonkach :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Maja 2011 andrzej k, To przecież oczywiste że "kontrola" "kontroli" musi być :lol: Coś na początku czerwca będę robił??? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 29 Maja 2011 Dzisiejsze kosztowanie jest poza nazewnictwem i wyrazem smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Maja 2011 Dzisiejsze kosztowanie jest poza nazewnictwem i wyrazem smakuwitam gratuluję :clap: kolorek wędzenia bajka,gdyby Gdańsk był bliżej to bym się wprosił :thumbsup: jedzonko tylko dla Tygrysków i Tygrysic :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 29 Maja 2011 Dzisiejsze kosztowanie jest poza nazewnictwem i wyrazem smaku. Nie kuś, bo wsiądę w samochód i jutro też spróbuję :lol: p.s. A tak poważnie, gratuluję Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Maja 2011 Andyandy, :thumbsup: :clap: :clap: Chyba idealnie zrobiłem tylko pierwszą swoją kiełbasę Halusi Pokemonie jak że by inaczej ,Kobiety mają pierwszeństwo :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Maja 2011 Gonzo, Chyba spać nie możesz z wrażenia, :grin: a sznurek jak troszkę tłuszczu naciągnie to potem też się wędzi i ze względu na swą budowę jak filtr wyłapuje wszystko. Dodatkowo przekłamania kolorów w aparacie cyfrowym. Schaby dwu kronie wędzone więc ma prawo tak wyglądać. Ale to nie jest problem bo rzeczywiście wystarczy sznurek zamoczyć i ciemnieje :wink: Szukaj dalej może coś znajdziesz :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Maja 2011 Gonzo, trafiłeś w samo sedno. Autoocena to ważna rzecz i odwaga, nie każdy może tak śmiało się wypowiadać :grin: Jak myślisz, że ja niczego nie spieprzyłem, to się mylisz. :grin: zapaliły mi się ryby w beczce :blush: Gonzo wstaw swoje wędzonki :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Maja 2011 Szukaj dalej może coś znajdziesz Powinna być równomierna barwa na powierzchni wędzonek, oraz niewidoczne ślady niedowędzenia w miejscu styku przędzy z powierzchnią wędzonek :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 31 Maja 2011 Gonzo, Szyneczka wyszła bardzo dobrze, boczki również, ale mięsko, szynki i chyba polędwica troszkę za wcześnie podpieczona, chyba rozczytałeś się w literaturze :grin: Nie używam photoshopa całkowicie Fuji 6800 wystarczy z matrycą SCCD. :wink: Postanowiłem pokazywać wędzonki nie wędzarnie. :grin: Moja wędzarnia to koszmarek budowlany, ale spełnia moje wszystkie wymogi. Wędzę bez problemu i nie stosuje się do opisów jakie są zamieszczane. Jeżeli chcesz powielić moje wędzenie to zrób w najprostszy sposób wędzenie. 1. Włóż bezpośrednio do nagrzanej wędzarni ( 60 st ) wędzonki osusz godzinkę i wędź w tej temperaturze do osiągnięcia koloru. 2. Jak już będzie kolor prawie odpowiadał, obniż temperaturę do 40 st. do osiągnięcia odpowiedniego koloru. 3. Nie dopiekaj w wędzarni!!! 4. Peklując raczej wykorzystaj tabelę poprawiona przez Szczepana bo jest zbliżona do mojej. 5. Używaj w pierwszym okresie wędzenia buka, olchy i jak zacznie już nabierać koloru użyj śliwki 6. Temperatura spalania drewna w palenisku - należy podtrzymywać żar i proces spalania się w jak najniższej temperaturze - bez dużego "cugu" Płomienie ledwo widoczne, pełzające. 7. Kanał czy palenisko nie powinno być zbyt nagrzane żeby nie dopalać wytworzonego dymu. 8. Jeżeli spełnisz wszystkie warunki spalania i utrzymania temperatury to Twoje wędzonki będą takie jak moje. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 31 Maja 2011 8. Jeżeli spełnisz wszystkie warunki spalania i utrzymania temperatury to Twoje wędzonki będą takie jak moje. A ja nie chcę :grin: :lol: :lol: Zdjęcia robione tel. komórkowym i mówię Ci "poezja smaku" :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 31 Maja 2011 Dzisiejsze kosztowanie jest poza nazewnictwemSchaby delikatnie zmniejszyły swoja wagę po 9 godzinach wędzenia w delikatnym dymie Tu się zgadzam, profanacja, polędwicę schabem nazywać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 31 Maja 2011 Peklując raczej wykorzystaj tabelę poprawiona przez Szczepana bo jest zbliżona do mojej.Ciekawe kryterium :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Peklując raczej wykorzystaj tabelę poprawiona przez Szczepana bo jest zbliżona do mojej. To podziel się tą Swoją tabela peklowania z innymi Braćmi i Siostrami. :sad: Ciekawe kryterium :lol: Według zasady inne są dobre, ale moje jest najlepsze i jest tylko moje :devil: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Podlasiak, czy coś to pomoże i tak każdy korzysta z 16-ki PS. każdy robi jak uważa i nie ma dobrych i złych, to indywidualna rzecz gustu i smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Trzy dni i mam mały zapas!!! Tylko sam nie wiem jaka to kiełbasa ! http://images40.fotosik.pl/1043/8392b80e1bc0cef3m.jpg Na koniec pstrągi, kiełbasa jeszcze nie nazwana wygląda tak! http://images47.fotosik.pl/1052/ffba1652309c5413m.jpg http://images47.fotosik.pl/1052/1d459c809cafbc5bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 kiełbasa jeszcze nie nazwanaNa pewno smaczna, Kiełbasa Gruba Andyandy'ego. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Żywiecka made by AndyAndy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Tylko sam nie wiem jaka to kiełbasa !Super wygląda i na pewno tak smakuje :thumbsup: Andusiowa :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ale, ohh, ahh :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Czy smaczna ? na pewno jest kiełbasą dojrzewającą więc za kilka dni poznam jeden z wielu smaków. A robiłem z tego co kupiłem czyli 60% szynka 35% karkówka i 5 % podgardle. Przyprawy sól 16 gr/1 kg 3,3 gra pieprzu na 1/kg 2 gramy chili na 20 kg farszu i czosnek 8 główek.Dodatkowo sproszkowane i dodane do farszu 4 listki laurowe 10 ziaren ziela angielskiego. Jest to już zrobiona druga wersja kiełbasy o podobnym składzie i niespotykanym smaku. Smak niestety trudno określić ponieważ z każdym mijającym dniem jest lepszy. Po raz pierwszy mam problem jak opisać smak lub porównać, a zapachem i innymi walorami góruje nad tym co znam. Oczywiście wędzone na wiśni i czereśni z dodatkiem buka. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Dodatkowo sproszkowane i dodane do farszu 4 listki laurowe 10 ziaren ziela angielskiegoTa kompozycja daje fajne doznania smakowe w miarę dojrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Nie wydaje Ci się smakowo, że jest za mało soli przy takiej ilości szynki? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Po raz pierwszy mam problem jak opisać smak lub porównać,Wbijaj na zlot to my już smak opiszemy :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Nie wydaje Ci się smakowo, że jest za mało soli przy takiej ilości szynki?Chyba pieczona :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.