Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

i mogę dostarczyć odpowiednią ilość świeżego pstrąga prosto z wody.

 

Za pstrągi już dziękuję :smile: Myślałem jednak o wędzonkach :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161379
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzisiejsze kosztowanie jest poza nazewnictwem i wyrazem smaku

witam

gratuluję :clap: kolorek wędzenia bajka,gdyby Gdańsk był bliżej to bym się wprosił :thumbsup: jedzonko tylko dla Tygrysków i Tygrysic :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161473
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, :thumbsup: :clap: :clap:

 

Chyba idealnie zrobiłem tylko pierwszą swoją kiełbasę Halusi :)

Pokemonie jak że by inaczej ,Kobiety mają pierwszeństwo :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161477
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, Chyba spać nie możesz z wrażenia, :grin: a sznurek jak troszkę tłuszczu naciągnie to potem też się wędzi i ze względu na swą budowę jak filtr wyłapuje wszystko. Dodatkowo przekłamania kolorów w aparacie cyfrowym. Schaby dwu kronie wędzone więc ma prawo tak wyglądać. Ale to nie jest problem bo rzeczywiście wystarczy sznurek zamoczyć i ciemnieje :wink: Szukaj dalej może coś znajdziesz :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161659
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, trafiłeś w samo sedno. Autoocena to ważna rzecz i odwaga, nie każdy może tak śmiało się wypowiadać :grin:

Jak myślisz, że ja niczego nie spieprzyłem, to się mylisz. :grin: zapaliły mi się ryby w beczce :blush: Gonzo wstaw swoje wędzonki :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161669
Udostępnij na innych stronach

Szukaj dalej może coś znajdziesz

Powinna być równomierna barwa na powierzchni wędzonek, oraz niewidoczne ślady niedowędzenia w miejscu styku przędzy z powierzchnią wędzonek :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161675
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, Szyneczka wyszła bardzo dobrze, boczki również, ale mięsko, szynki i chyba polędwica troszkę za wcześnie podpieczona, chyba rozczytałeś się w literaturze :grin: Nie używam photoshopa całkowicie Fuji 6800 wystarczy z matrycą SCCD. :wink: Postanowiłem pokazywać wędzonki nie wędzarnie. :grin: Moja wędzarnia to koszmarek budowlany, ale spełnia moje wszystkie wymogi. Wędzę bez problemu i nie stosuje się do opisów jakie są zamieszczane.

Jeżeli chcesz powielić moje wędzenie to zrób w najprostszy sposób wędzenie.

1. Włóż bezpośrednio do nagrzanej wędzarni ( 60 st ) wędzonki osusz godzinkę i wędź w tej temperaturze do osiągnięcia koloru.

2. Jak już będzie kolor prawie odpowiadał, obniż temperaturę do 40 st. do osiągnięcia odpowiedniego koloru.

3. Nie dopiekaj w wędzarni!!!

4. Peklując raczej wykorzystaj tabelę poprawiona przez Szczepana bo jest zbliżona do mojej.

5. Używaj w pierwszym okresie wędzenia buka, olchy i jak zacznie już nabierać koloru użyj śliwki

6. Temperatura spalania drewna w palenisku - należy podtrzymywać żar i proces spalania się w jak najniższej temperaturze - bez dużego "cugu" Płomienie ledwo widoczne, pełzające.

7. Kanał czy palenisko nie powinno być zbyt nagrzane żeby nie dopalać wytworzonego dymu.

8. Jeżeli spełnisz wszystkie warunki spalania i utrzymania temperatury to Twoje wędzonki będą takie jak moje. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161687
Udostępnij na innych stronach

8. Jeżeli spełnisz wszystkie warunki spalania i utrzymania temperatury to Twoje wędzonki będą takie jak moje.

A ja nie chcę :grin: :lol: :lol:

Zdjęcia robione tel. komórkowym i mówię Ci "poezja smaku" :grin: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161690
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze kosztowanie jest poza nazewnictwem

Schaby delikatnie zmniejszyły swoja wagę po 9 godzinach wędzenia w delikatnym dymie

Tu się zgadzam, profanacja, polędwicę schabem nazywać. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161710
Udostępnij na innych stronach

Peklując raczej wykorzystaj tabelę poprawiona przez Szczepana bo jest zbliżona do mojej.

Ciekawe kryterium :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161723
Udostępnij na innych stronach

Peklując raczej wykorzystaj tabelę poprawiona przez Szczepana bo jest zbliżona do mojej.

To podziel się tą Swoją tabela peklowania z innymi Braćmi i Siostrami. :sad:

 

Ciekawe kryterium :lol:

Według zasady inne są dobre, ale moje jest najlepsze i jest tylko moje :devil:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-161755
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Trzy dni i mam mały zapas!!! Tylko sam nie wiem jaka to kiełbasa ! http://images40.fotosik.pl/1043/8392b80e1bc0cef3m.jpg

Na koniec pstrągi, kiełbasa jeszcze nie nazwana wygląda tak! http://images47.fotosik.pl/1052/ffba1652309c5413m.jpg http://images47.fotosik.pl/1052/1d459c809cafbc5bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172213
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa jeszcze nie nazwana

Na pewno smaczna, Kiełbasa Gruba Andyandy'ego. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172215
Udostępnij na innych stronach

Tylko sam nie wiem jaka to kiełbasa !

Super wygląda i na pewno tak smakuje :thumbsup: Andusiowa :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172221
Udostępnij na innych stronach

Czy smaczna ? na pewno jest kiełbasą dojrzewającą więc za kilka dni poznam jeden z wielu smaków. A robiłem z tego co kupiłem czyli 60% szynka 35% karkówka i 5 % podgardle. Przyprawy sól 16 gr/1 kg 3,3 gra pieprzu na 1/kg 2 gramy chili na 20 kg farszu i czosnek 8 główek.

Dodatkowo sproszkowane i dodane do farszu 4 listki laurowe 10 ziaren ziela angielskiego. Jest to już zrobiona druga wersja kiełbasy o podobnym składzie i niespotykanym smaku. Smak niestety trudno określić ponieważ z każdym mijającym dniem jest lepszy. Po raz pierwszy mam problem jak opisać smak lub porównać, a zapachem i innymi walorami góruje nad tym co znam. Oczywiście wędzone na wiśni i czereśni z dodatkiem buka. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172226
Udostępnij na innych stronach

Nie wydaje Ci się smakowo, że jest za mało soli przy takiej ilości szynki?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172229
Udostępnij na innych stronach

Po raz pierwszy mam problem jak opisać smak lub porównać,

Wbijaj na zlot to my już smak opiszemy :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/3/#findComment-172231
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.