Andyandy Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 20 Marca 2013 DZIADEK, od lat zawodowo używałem kwasy i zasady. Kwas siarkowy był gęsty jak miód. Formowałem akumulatory kwasowe i zasadowe itd. Są inne środki, ale nie tak szybkie i tak skuteczne. Ostrożność, tak przede wszystkim mam osobne pomieszczenie i stosowne zabezpieczenie. Masz rację "nieświadomym" może więcej zaszkodzić. Naczynia plastikowe i szklane jednak myję również przy pomocy chemii. Nie używam środków mogących zarysować lub zmatowić powierzchnię, a jeżeli po jakimś czasie dojdzie do tego, to przeznaczam naczynie do innych celów. Niestety wzrok ludzki nawet najlepszy nie widzi tętniącego życia. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 20 Marca 2013 Andyandy, a co robisz z powietrzem ? a tak serio, co możesz polecić do dezynfekcji blatów, desek, naczyń, itp - chodzi mi o coś, co byłoby łatwe w użyciu, bezpieczne i tanie co myślisz o soku z cytryny? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 20 Marca 2013 Maad, sok z cytryny do cytrynówki użyć. Jest jeszcze preparat do mycia i odkażania używany w gastronomii dostępny sklepach chemicznych. Można użyć denaturatu po uprzednim umyciu. Należy poszukać w necie. Ja używam US 2000 przede wszystkim do wyrobów aluminiowych maszynki do mielenia, kuchni, piekarnika itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 20 Marca 2013 Nigdy nie używamy jednego środka cały czas. Wskazanie - 4-5 razy środek zasadowy i jeden raz kwaśny i znów od początku tak samo . Środki na inne zmieniamy co 3-4 miesiące . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 20 Marca 2013 DZIADEK, Tak przy codziennej produkcji raz na parę miesięcy to "kawa" się należy nawet dla tasiemca. Dla mojej produkcji świątecznej podstawowe środki i ług całkowicie wystarczy, tym bardziej że po produkcji przechodzą podobny proces mycia. Więc nie daję darmowego pożywienia tym nie lubianym pałeczkowatym potworkom. Miałem lampę UV, ale się przepaliła i czasami zapalam kwarcówkę przemysłową i wtedy zapach ozonu utrzymuje się dość długo. Nie podaje jak to zrobić domowym sposobem bo równie niebezpieczne jak stężone kwasy lub może bardziej. A pomysłowości na forum nie brakuje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 21 Marca 2013 Właściwy smak w wędlinach nie tylko dojrzewających zaczyna się od czystości i sterylności użytego sprzętuTu się zgodzę, przede wszystkim czystość... Odstawiłem wszelkiego rodzaju kamionki i gary emaliowane.Andy, bez jaj... spoko, ale nie przesadzaj, 80% ludzi tu na forum, robi wędliny w domu, korzysta z dostępnych naczyń itp Ja jakoś pekluje mięso w beczce kamionkowej, wcześniej umytej i wyparzonej i jakoś problemów ze zdrowiem nie mam... a czy w smaku jest inna polędwica albo szynka ? Nie popadajmy w paranoje... Ja używam US 2000Ciekawe co na to nasze babcie... andy wszystko OK, rozumiem, ale nie popadajmy w skrajności, co innego jak masz na głowie Sanepid, PIP, itp... kto ci wymazy będzie robił, jak sobie ukręcisz 3kg białej na Święta ??? :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 21 Marca 2013 nie popadajmy w skrajności, co innego jak masz na głowie Sanepid, PIP, itp... kto ci wymazy będzie robił, jak sobie ukręcisz 3kg białej na ŚwiętaPoki, a czy bakterie myślisz przejmują się sanepidem?? - one atakują po równo.... robiąc dużo z mięsem w domu zawsze "tworzymy" więcej siedlisk niż przy "normalnym" domowym gotowaniu, dlatego warto poza normalnym zmywaniem od czasu do czasu zrobić sobie dezynfekcję podstawowych przedmiotów Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 21 Marca 2013 Podobno najbrudniejszym sprzętem w domu jest deska do krojenia mięsa (mimo mycia i szorowania). Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 21 Marca 2013 dwutlenek chloru ( CLO2 ) .... nie wymagajacym spłukania....i o takie coś właśnie mi chodzi - dzięki na razie wygaszam ale jeśli sądzicie że warto z tego utworzyć temat to tak uczynimyzdecydowanie trzeba zrobić nowy temat, jak widać już zarysowała się ciekawa różnica zdań [ Dodano: Czw 21 Mar, 2013 07:57 ]Podobno najbrudniejszym sprzętem w domu jest deska do krojenia mięsa (mimo mycia i szorowania).tak sobie wykombinowałem, że deskę zamiast polewać wrzątkiem i narażać na pęknięcie, można wkładać do piekarnika na 15 minut w 125 stopniachco o tym myślicie? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 21 Marca 2013 Maad, o jakim materiale na deskę mówimy ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 21 Marca 2013 Prawdopodobnie o desce "drzewniannej", bo plastik w piekarniku.... :shock: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 21 Marca 2013 pokemon15, Każdy robi tak jak uważa, ja mam dostęp do takich środków. Co do wyparzania kamionki też można, ale ja jestem wygodny. Bieżącą wodę mam w temperaturze max 65 st. Troszkę za mało. Często robię ryby więc kamionka odpada. Poza tym ciężkie nie wygodne i wymaga dużo pracy. Pojemniki plastikowe dopuszczone do żywności, szklane i z nierdzewnki są wygodniejsze w użyciu. Co do użycia dwutlenku chloru tylko raz używałem. Miałem stężony i stwierdzam, że jest zbyt niebezpieczny i żrący w stężeniu jaki używa się w wodociągach do odkażania. Więc nie polecam. Może rozcieńczony gotowy do użycia tak, ale śmierdzi i osobiście tego zapachu nie toleruję. W hurtowniach masarskich można dostać środki odkażające dopuszczone do żywności. Więc szkoda wymyślać półśrodki i adoptować niebezpieczną chemię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 21 Marca 2013 mam na myśli oczywiście deskę drewnianą, klejoną z takich podłużnych listewek Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 21 Marca 2013 Maad, osobiście uważam wszystkie deski za nośniki flory i wiecznego życia. Teflonowe deski wyparzam po użyciu ługuję i zasypuję solą. Drewnianych nie używam do surowego mięsa. Trudno jest się pozbyć "gości" w szczelinach po nożu. Co innego stolik do rąbanki, ale potem należy skrobać i solić, a deskę jak skrobać. Są szklane deski i są dobre, ale jeszcze nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 21 Marca 2013 http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/dezynfekcja/chemipro_oxi_1_kghttp://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/dezynfekcja/chemipro_caustic_100_gMysle ze szklane deski tepia noze...ale nietestowalem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 21 Marca 2013 Ok, u nas robiono doswiadczenie na temat desek. Zarazono je bakteriami i odczekano a pozniej sprawdzano w jakim stopniu i jka duzo sie rozwinely. Po calym doswiadczeniu deski drewniane wygraly. Plastykowe najszybciej i najwiecej mialy rozwoj bakterii. Maad, ma racje, drewniane deski sa najlatwioejsze do utrzymania czystoci. Wiadomo nie pucze sie takiej pod ciepla woda, tylko nakezy wyszorowac, czasem po umyciu nasolic nastepnie wyparzyc i wygrzac. Deska, ktora jest bardzo pocieta, wiadomo swoje przeszla, albo ja wyrownac albo po prostu zmienic. Ale jesli juz mowimy o tym ,gdzie w domowej kuchni jest najwiecej baterii to na gabkach ,ktore sluza do mycia naczyn. Nikt nie zmienia ich czesto, a za to sa uzywane nie tylko do naczyn a rowniez do przecierania blatow. U mnie one skonczyly zycie ladnych pare lat temu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 21 Marca 2013 W hurtowniach masarskich można dostać środki odkażające dopuszczone do żywności. Więc szkoda wymyślać półśrodki i adoptować niebezpieczną chemię.a czytałeś dokładnie charakterystykę tego produktu? to jest właśnie środek między innymi do przemysłu spożywczego dotychczasowe środki nie są tak skuteczne i jak DZIADEK napisał trzeba stosować na zmianę bo nie działąją w całym spektrum Ph zacytuję Ciebie jeszcze raz: szkoda wymyślać półśrodki i adoptować niebezpieczną chemię.faktycznie.... soda kaustyczna do dropsy...... :rolleyes: CLO2 w porównaniu z tym to przedszkole jeśli chodzi o niebezpieczeństwo.... Dwutlenek sprzedawany jest jako roztwór stabilny (lub już jako aktywowany), po aktywowaniu mamy "bazę" do rozcieńczeń - ale nawet w takiej postaci nie jest żrący Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 21 Marca 2013 Myślę, że na temat aktualnie dostępnych i najskuteczniejszych środków czyszcząco-odkażających powinien wypowiedzieć się Kolega Jondek. Zajmuje się zawodowo ich rozprowadzaniem (m.in. dla przemysłu mięsnego) i jego informacje powinny wyjaśnić wszystkie sporne kwestie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 21 Marca 2013 abratek, Z sodą kaustyczną czy wodorotlenkiem czy KOH jak zwał nieważne miałem dużo pracy, więc mi ten środek nie przeszkadza. Mam też firmowy środek Heinkla do zmywania tłuszczów i dezynfekcji, mycia blatów. Używam również UV. Na moje potrzeby kilkudziesięciu kilogramów rocznie całkowicie wystarczy. Naczynia które, używam są zakupione tylko wyłącznie w tym celu. Nie pełnią innej roli. Dochodzą jeszcze jednorazowe obrusy plastikowe i rękawiczki. Jednak bardzo uważnie przeczytam, co na ten temat poleca Jondek. Wiadomo, że każda paskuda w końcu polubi KOH. Jak Dziadek słusznie zauważył zmiany muszą być obowiązkowe. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 21 Marca 2013 Soda kaustyczna to nie KOH,tylko NaOH .Sód to Na z łaciny natrium. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 22 Marca 2013 roger, Wątek ciekawy ale końcówka w Twoim wykonaniu mógłbyś iść w kabarety w każdym bądź razie uśmiałem się do bólu :grin: Pozdrawiam [ Komentarz dodany przez: EAnna: Sob 23 Mar, 2013 22:01 ]Do czego się odnosi ta wypowiedź? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 22 Marca 2013 pis67, Zwalczanie syfu jest ważne, żeby nie było jak piszą w prasie o niektórych zakładach. nestor używam obu związków chemicznych, a NaOH do ściągania starej farby. i czasami do mycia plastików lub zamiast "krecika" Jedno i drugie podobne w działaniu i są silnymi zasadami. Dla chemika to dwie rożne substancje, dla mich kolegów bez różnicy - boją się jednego i drugiego i słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 23 Marca 2013 Teflonowe deski wyparzam po użyciu ługuję i zasypuję solą.Pooglądaj sobie powierzchnię tej deski pod lupą. Teflon jest stosunkowo miękki, wiec łatwo się nacina ale nie wykrusza tylko mechaci. Tworzy się na powierzchni coś podobnego do karakułowego runa. O wiele lepiej zachowuje się powierzchnia twardej deski zaimpregnowanej tłuszczem. najwiecej baterii to na gabkach ,ktore sluza do mycia naczynNajbardziej praktyczne jest używanie ściereczek, które można gotować. W IKEA są do kupienia komplety. Najlepiej mieć co najmnie 2-3 tuziny i bardzo często je wymieniać. Pranie i gotowanie robimy wtedy hurtem, razem z ręcznikami a używane ściereczki są czyste i estetycznie wyglądają. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-276723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 25 Marca 2013 Najbardziej praktyczne jest używanie ściereczek, które można gotować. W IKEA są do kupienia komplety. Najlepiej mieć co najmnie 2-3 tuziny i bardzo często je wymieniać. Pranie i gotowanie robimy wtedy hurtem, razem z ręcznikami a używane ściereczki są czyste i estetycznie wyglądają Używam ręczników jednorazowych. [ Dodano: Pon 25 Mar, 2013 11:35 ]Święta coraz bliżej i sobota zaowocowała: Małe co nie co do smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-277217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 25 Marca 2013 No, no Andyandy, postarałeś sie chłopie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/9/#findComment-277225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.