Darino Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 16 Lutego 2012 historyczne fotki na temat pączkówhttp://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,paczki-prosto-z-kosza,35744.html :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 16 Lutego 2012 historyczne fotki na temat pączkówObudziły się wspomnienia, jak moja babcia ś.p.smażyła kilka wiaderek pączusiów i potem tak sobie stały w tych wiaderkach i się je co chwila podjadało. Wspomnieniu tamtego smaku nie dorównają już niestety żadne pączki, choćby i były faktycznie lepsze. A dziś w radio mówili, że pączki wymyślili warszawscy cukiernicy. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 16 Lutego 2012 A dziś w radio mówili, że pączki wymyślili warszawscy cukiernicy.A ja słyszałem, że przyjechały z Francji. U nas kiedyś był z tłustym mięsem i na słono z ciasta chlebowego. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dar Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 16 Lutego 2012 i szczyptę soli. sól spowalnia proces fermentacji ,sól dodajemy do ciasta nie do rozczynu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 16 Lutego 2012 @Abratek... Full szacun brachu ..Pączki pierwsza klasa... Dzisiaj zrobiłem. Niestety fotą się nie pochwalę, bo zanim się obejrzałem, nie było już czego fotografować. Muszę się zaopatrzyć w termometr żeby taką temp. smalcu kontrolować, bo tak trochę po omacku się przemieszczałem. Nie żebym nie lubił po omacku...tylko może w kontekscie trochę innym.. lol. Dzięki jeszcze raz za przepis. Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 16 Lutego 2012 Jednak nie było tak źle Abratku jeszcze raz dziękuję ci za wspaniały przepis http://i41.tinypic.com/2nc1hth.jpg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 16 Lutego 2012 Jeśli chodzi o głębokość roztopionego smalcu to Abratek pisał o 6 cm. Ja z gorliwością neofity bez doświadczenia :blush: dam trochę więcej.oczywiście może byc wiecej - ja podawałem wtedy rozsądną, minimalną ilość - chodzi też o to aby pączek nie był zbyt blisko dna.... Rozczyn robimy tak aby miał konsystencję gęstej śmietany (nie zapominamy o solidnym przysypaniu go mąką) sól oczywiście dopiero do ciasta A tak na marginesie...... :wink: kiedyś wspomniałem że robię metodą "jednofazową"... jeśli ktoś ma ochotę to może spróbować "poza sezonem", w czasie mniej stresowym zrobić ciasto w ten sposób - oszczędza się troszkę tego babrania z rozczynem, a smak wcale nie gorszy :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 16 Lutego 2012 A tak na marginesie...... kiedyś wspomniałem że robię metodą "jednofazową"... Wspomniałeś już w ubr. i tak od tamtej pory wykonuję wszystkie wypieki z drożdżami. O wiele prościej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 17 Lutego 2012 nestor napisał/a: Zapomniałem jaka jest najlepsza mąka do pączków Abratka Abratek stosuje mąkę szymanowską typ 480, z tego co ja pamiętam. Pączki zjedzone są super nawet na drugi dzień :thumbsup: ale dopiero dzisiaj udało mi się kupić ową mąkę cena 2,49kg więc trzeba będzie zrobić następną porcję Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 19 Lutego 2012 i szczyptę soli. sól spowalnia proces fermentacji ,sól dodajemy do ciasta nie do rozczynu Ja spowolnienia niezauważyłem.Pisałem o szczypcie :wink: Resztę soli w takiej proporcji to jest 1/2 łyżeczki (od herbaty) wędruje do ciasta.Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdży winiarskich.Nasze drożdże piekarskie działają chyba na podobnej zasadzie :wink: Ale chodzi w końcu o to żeby nam rosło w górę . Czy kolega mógłby podać źródła npd. k.wysnuł powyższą tezę? pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dar Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 19 Lutego 2012 i szczyptę soli. sól spowalnia proces fermentacji ,sól dodajemy do ciasta nie do rozczynu Ja spowolnienia niezauważyłem.Pisałem o szczypcie :wink: Resztę soli w takiej proporcji to jest 1/2 łyżeczki (od herbaty) wędruje do ciasta.Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdży winiarskich.Nasze drożdże piekarskie działają chyba na podobnej zasadzie :wink: Ale chodzi w końcu o to żeby nam rosło w górę . Czy kolega mógłby podać źródła npd. k.wysnuł powyższą tezę? pozdrawiam praktyka ,jestem z zawodu cukiernikiem jeżeli robimy ciasto drożdżowe metoda dwu-fazowa to sól dodajemy do ciasta ,jeżeli robimy ciasto metodą jednofazową to wszystkie surowce dodajemy do miski i mieszamy a dla poparcia swojej tezy odsyłam do http://technolog.prv.pl/ do działu produkcja ciast drożdżowych opisane sa dwie metody i nic tam nie ma na temat dodawania soli do rozczynu. A na temat dodatku soli do drożdży winiarskich niestety ni mogę się wypowiedzieć ponieważ ten dział produkcji jest mi całkowicie obcy bo ja pije jak zwierzęta tylko wodę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 19 Lutego 2012 Geronimo, Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdżyprzyznam że pierwsze słyszę :shock: - zaiste ciekawa teza kolegi chemika.... (ale na razie nie śmiem twierdzić że coś koledze się pomerdlało :rolleyes: )pożywką jest cukier (do rozczynu w tym celu dodajemy cukru a nie soli)sól w niewielkiej dawce nie da widocznego zwolnienia ale gdy przesadzimy np w chlebie to już da się to odczuć...- zresztą poza walorami smakowymi sól dodajemy aby ciasto nie było tak "gwałtownie pompowane" wytwarzanym dwutlenkiem [ Dodano: Nie 19 Lut, 2012 11:33 ]i nic tam nie ma na temat dodawanie drożdży do rozczynu.chodziło chyba o sól na temat dodatku soli do drożdży winiarskich niestety ni mogę się wypowiedzieć ponieważ ten dział produkcji jest mi całkowicie obcyto są w zasadzie te same organizmy więc akurat w tym przypadku "jeden pies".... :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 19 Lutego 2012 Geronimo, Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdżyprzyznam że pierwsze słyszę :shock: - zaiste ciekawa teza kolegi chemika.... (ale na razie nie śmiem twierdzić że coś koledze się pomerdlało :rolleyes: ) :wink: Abratku - nie daję głowy że nie,chociaż w tym wypadku mocno wątpię, ale jako że chodzi o pryncypia :grin: to poproszę go o szersze wyjaśnienie tej opinii. Nie poddaję w wątpliwość Waszej wiedzy i doświadczenia w zawodzie,ja tam do rozczynu drożdżowego dodaję oprócz mąki ,cukru szczyptę soli (może nawet mniej) i zawsze mi te drożdże fajnie rosną,ale ja tak sobie to wymyśliłem i tego się trzymam :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 19 Lutego 2012 http://technolog.prv.pl/dzięki za stronę, bardzo ciekawa i dużo informacji jakich szukałam o mące. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 19 Lutego 2012 Geronimo, Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdżyprzyznam że pierwsze słyszę :shock: - zaiste ciekawa teza kolegi chemika.... (ale na razie nie śmiem twierdzić że coś koledze się pomerdlało :rolleyes: ) pożywką jest cukier (do rozczynu w tym celu dodajemy cukru a nie soli)No z innych źródeł mam info że faktycznie NaCl nie jest w żadnej formie wykorzystywana przez drożdże :blush: Więc Kolegów przepraszam i odszczekuję to co twierdziłem-hau,hau :wink: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 19 Lutego 2012 No z innych źródeł mam info że faktycznie NaCl nie jest w żadnej formie wykorzystywana przez drożdże :blush: Więc Kolegów przepraszam i odszczekuję to co twierdziłem-hau,hau :wink:Hej Geronimo co się tak szybko poddajesz. Tu znalazłem w książce niem. na temat Salz/Hefeverfahren http://books.google.de/books?id=t8FEL3ElE_cC&pg=PA66&lpg=PA66&dq=Salz-Hefe-Verfahren&source=bl&ots=UNhO6I6-cg&sig=u2gV7qP-6gmhIrt1Dju31GABTto&hl=de&sa=X&ei=LEZBT8mIGpHs-gay9a3EBQ&ved=0CGgQ6AEwBg#v=onepage&q=Salz-Hefe-Verfahren&f=false Jeszcze nie miałem czasu tego przeczytać, ale jutro przeczytam i opisze. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 21 Lutego 2012 Darino - z tłumaczeniem to w Tobie nadzieja,bo niestety mój niemiecki nie dorasta do tego tekstu.Ale Dalibóg, pączki w/g Abratka są boskie i nic :wink: tego nie zmieni :grin: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 21 Lutego 2012 Dziś Ostatki, dla osłodzenia przed Wielkim Postem usmażyłem kilka pączków i pączusiów: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 21 Lutego 2012 zbig3133, z tego co widzę to ciasto chyba dobrze nie "odpoczęło" po mieszaniu a przed dzieleniem :rolleyes: (powinno troszkę "ruszyć" czyli podrosnąć aby zachęcić drożdżaki do pracy a "zmęczona" siatka glutenowa mogła nabrać elastyczności) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 21 Lutego 2012 z tego co widzę to ciasto chyba dobrze nie "odpoczęło" po mieszaniu a przed dzieleniemAbratku, mistrzu!!! ciasto wyrastało trzykrotnie, i trzykrotnie było ugniatane aby nie wyszło z garnka, po nadzianiu prawie podwoiło swą objętość bo nie miałem jak sam smażyć, LP była w pracy a dzieciaczki lepiły małe kuleczki na pączusie, po usmażeniu pączki są bardzo pulchne i puszyste. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 21 Lutego 2012 arkadiusz, to teraz mi proponujesz? :devil: - a dziś po porannym smażeniu miałem "wolne" zbig3133, a bo mi się tak po tym przekroju wydawało :blush: choć trzykrotne "przebijanie" też nie jest już wskazane bo ciasto ma za dużo alkoholu i drożdże już takie nieco nabąblowane są :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 21 Lutego 2012 ciasto ma za dużo alkoholu i drożdże już takie nieco nabąblowane sąDziś Ostatki, to i one niech coś z tego mają :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 21 Lutego 2012 arkadiusz, to teraz mi proponujesz? Nie miałem śmiałości :wink: ale teraz trzymam Cię za słowo.Za rok znowu będzie tłusty czwartek no chyba ,że tak bez okazji w wolnej chwili :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 21 Lutego 2012 Za rok znowu będzie tłusty czwartekmo.ze do tego czasu jako tako zrobię swoją "hobbystyczną kuchnię" :blush: bo teraz tylko gruzy :blush: :blush: - pewnie ze na spokojnie możemy sobie jakieś małe warsztaty poczynić :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 22 Lutego 2012 Szkoda, ze tak daleko mieszkacie, bo też bym chętnie wpadła. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.