Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202740
Udostępnij na innych stronach

historyczne fotki na temat pączków

Obudziły się wspomnienia, jak moja babcia ś.p.smażyła kilka wiaderek pączusiów i potem tak sobie stały w tych wiaderkach i się je co chwila podjadało. Wspomnieniu tamtego smaku nie dorównają już niestety żadne pączki, choćby i były faktycznie lepsze.

A dziś w radio mówili, że pączki wymyślili warszawscy cukiernicy.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202742
Udostępnij na innych stronach

A dziś w radio mówili, że pączki wymyślili warszawscy cukiernicy.

A ja słyszałem, że przyjechały z Francji.

U nas kiedyś był z tłustym mięsem i na słono z ciasta chlebowego.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202795
Udostępnij na innych stronach

@Abratek...

 

Full szacun brachu ..

Pączki pierwsza klasa... Dzisiaj zrobiłem. Niestety fotą się nie pochwalę, bo zanim się obejrzałem, nie było już czego fotografować.

 

Muszę się zaopatrzyć w termometr żeby taką temp. smalcu kontrolować, bo tak trochę po omacku się przemieszczałem. Nie żebym nie lubił po omacku...tylko może w kontekscie trochę innym.. lol. :D

 

Dzięki jeszcze raz za przepis.

If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202798
Udostępnij na innych stronach

Jednak nie było tak źle :)

Abratku jeszcze raz dziękuję ci za wspaniały przepis :)

 

http://i41.tinypic.com/2nc1hth.jpg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202832
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o głębokość roztopionego smalcu to Abratek pisał o 6 cm.

Ja z gorliwością neofity bez doświadczenia :blush: dam trochę więcej.

oczywiście może byc wiecej - ja podawałem wtedy rozsądną, minimalną ilość - chodzi też o to aby pączek nie był zbyt blisko dna....

 

Rozczyn robimy tak aby miał konsystencję gęstej śmietany :cool: (nie zapominamy o solidnym przysypaniu go mąką)

 

sól oczywiście dopiero do ciasta :cool:

 

 

A tak na marginesie...... :wink: kiedyś wspomniałem że robię metodą "jednofazową"...

jeśli ktoś ma ochotę to może spróbować "poza sezonem", w czasie mniej stresowym zrobić ciasto w ten sposób :cool: - oszczędza się troszkę tego babrania z rozczynem, a smak wcale nie gorszy :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202842
Udostępnij na innych stronach

A tak na marginesie...... kiedyś wspomniałem że robię metodą "jednofazową"...

Wspomniałeś już w ubr. i tak od tamtej pory wykonuję wszystkie wypieki z drożdżami.

O wiele prościej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202846
Udostępnij na innych stronach

nestor napisał/a:

Zapomniałem jaka jest najlepsza mąka do pączków Abratka

 

Abratek stosuje mąkę szymanowską typ 480, z tego co ja pamiętam.

Pączki zjedzone są super nawet na drugi dzień :thumbsup: ale dopiero dzisiaj udało mi się kupić ową mąkę cena 2,49kg więc trzeba będzie zrobić następną porcję

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-202951
Udostępnij na innych stronach

i szczyptę soli.

sól spowalnia proces fermentacji ,sól dodajemy do ciasta nie do rozczynu

Ja spowolnienia niezauważyłem.Pisałem o szczypcie :wink: Resztę soli w takiej proporcji to jest 1/2 łyżeczki (od herbaty) wędruje do ciasta.Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdży winiarskich.Nasze drożdże piekarskie działają chyba na podobnej zasadzie :wink: Ale chodzi w końcu o to żeby nam rosło w górę . Czy kolega mógłby podać źródła npd. k.wysnuł powyższą tezę?

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203197
Udostępnij na innych stronach

i szczyptę soli.

sól spowalnia proces fermentacji ,sól dodajemy do ciasta nie do rozczynu

Ja spowolnienia niezauważyłem.Pisałem o szczypcie :wink: Resztę soli w takiej proporcji to jest 1/2 łyżeczki (od herbaty) wędruje do ciasta.Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdży winiarskich.Nasze drożdże piekarskie działają chyba na podobnej zasadzie :wink: Ale chodzi w końcu o to żeby nam rosło w górę . Czy kolega mógłby podać źródła npd. k.wysnuł powyższą tezę?

pozdrawiam

praktyka ,jestem z zawodu cukiernikiem

jeżeli robimy ciasto drożdżowe metoda dwu-fazowa to sól dodajemy do ciasta ,jeżeli robimy ciasto metodą jednofazową to wszystkie surowce dodajemy do miski i mieszamy a dla poparcia swojej tezy odsyłam do http://technolog.prv.pl/ do działu produkcja ciast drożdżowych opisane sa dwie metody i nic tam nie ma na temat dodawania soli do rozczynu.

A na temat dodatku soli do drożdży winiarskich niestety ni mogę się wypowiedzieć ponieważ ten dział produkcji jest mi całkowicie obcy bo ja pije jak zwierzęta tylko wodę .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203201
Udostępnij na innych stronach

Geronimo,

Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdży

przyznam że pierwsze słyszę :shock: - zaiste ciekawa teza kolegi chemika.... (ale na razie nie śmiem twierdzić że coś koledze się pomerdlało :rolleyes: )

pożywką jest cukier (do rozczynu w tym celu dodajemy cukru a nie soli)

sól w niewielkiej dawce nie da widocznego zwolnienia ale gdy przesadzimy np w chlebie to już da się to odczuć...

- zresztą poza walorami smakowymi sól dodajemy aby ciasto nie było tak "gwałtownie pompowane" wytwarzanym dwutlenkiem

 

[ Dodano: Nie 19 Lut, 2012 11:33 ]

i nic tam nie ma na temat dodawanie drożdży do rozczynu.

chodziło chyba o sól :cool:

 

na temat dodatku soli do drożdży winiarskich niestety ni mogę się wypowiedzieć ponieważ ten dział produkcji jest mi całkowicie obcy

to są w zasadzie te same organizmy więc akurat w tym przypadku "jeden pies".... :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203204
Udostępnij na innych stronach

Geronimo,

Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdży

przyznam że pierwsze słyszę :shock: - zaiste ciekawa teza kolegi chemika.... (ale na razie nie śmiem twierdzić że coś koledze się pomerdlało :rolleyes: )
:wink: Abratku - nie daję głowy że nie,chociaż w tym wypadku mocno wątpię, ale jako że chodzi o pryncypia :grin: to poproszę go o szersze wyjaśnienie tej opinii.

Nie poddaję w wątpliwość Waszej wiedzy i doświadczenia w zawodzie,ja tam do rozczynu drożdżowego dodaję oprócz mąki ,cukru szczyptę soli (może nawet mniej) i zawsze mi te drożdże fajnie rosną,ale ja tak sobie to wymyśliłem i tego się trzymam :wink:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203211
Udostępnij na innych stronach

dzięki za stronę, bardzo ciekawa i dużo informacji jakich szukałam o mące.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203240
Udostępnij na innych stronach

Geronimo,

Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdży

przyznam że pierwsze słyszę :shock: - zaiste ciekawa teza kolegi chemika.... (ale na razie nie śmiem twierdzić że coś koledze się pomerdlało :rolleyes: )

pożywką jest cukier (do rozczynu w tym celu dodajemy cukru a nie soli)

No z innych źródeł mam info że faktycznie NaCl nie jest w żadnej formie wykorzystywana przez drożdże :blush: Więc Kolegów przepraszam i odszczekuję to co twierdziłem-hau,hau :wink:
Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203268
Udostępnij na innych stronach

No z innych źródeł mam info że faktycznie NaCl nie jest w żadnej formie wykorzystywana przez drożdże :blush: Więc Kolegów przepraszam i odszczekuję to co twierdziłem-hau,hau :wink:

Hej Geronimo co się tak szybko poddajesz.

Tu znalazłem w książce niem. na temat Salz/Hefeverfahren

http://books.google.de/books?id=t8FEL3ElE_cC&pg=PA66&lpg=PA66&dq=Salz-Hefe-Verfahren&source=bl&ots=UNhO6I6-cg&sig=u2gV7qP-6gmhIrt1Dju31GABTto&hl=de&sa=X&ei=LEZBT8mIGpHs-gay9a3EBQ&ved=0CGgQ6AEwBg#v=onepage&q=Salz-Hefe-Verfahren&f=false

Jeszcze nie miałem czasu tego przeczytać, ale jutro przeczytam i opisze.

 

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203298
Udostępnij na innych stronach

Darino - z tłumaczeniem to w Tobie nadzieja,bo niestety mój niemiecki nie dorasta do tego tekstu.

Ale Dalibóg, pączki w/g Abratka są boskie i nic :wink: tego nie zmieni :grin:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203505
Udostępnij na innych stronach

Dziś Ostatki, dla osłodzenia przed Wielkim Postem usmażyłem kilka pączków i pączusiów:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203515
Udostępnij na innych stronach

zbig3133, z tego co widzę to ciasto chyba dobrze nie "odpoczęło" po mieszaniu a przed dzieleniem :rolleyes: (powinno troszkę "ruszyć" czyli podrosnąć aby zachęcić drożdżaki do pracy a "zmęczona" siatka glutenowa mogła nabrać elastyczności)

 

:cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203516
Udostępnij na innych stronach

z tego co widzę to ciasto chyba dobrze nie "odpoczęło" po mieszaniu a przed dzieleniem

Abratku, mistrzu!!! ciasto wyrastało trzykrotnie, i trzykrotnie było ugniatane aby nie wyszło z garnka, po nadzianiu prawie podwoiło swą objętość bo nie miałem jak sam smażyć, LP była w pracy a dzieciaczki lepiły małe kuleczki na pączusie, po usmażeniu pączki są bardzo pulchne i puszyste.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203521
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, to teraz mi proponujesz? :devil: - a dziś po porannym smażeniu miałem "wolne"

 

zbig3133, a bo mi się tak po tym przekroju wydawało :blush: choć trzykrotne "przebijanie" też nie jest już wskazane bo ciasto ma za dużo alkoholu i drożdże już takie nieco nabąblowane są :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203554
Udostępnij na innych stronach

ciasto ma za dużo alkoholu i drożdże już takie nieco nabąblowane są

Dziś Ostatki, to i one niech coś z tego mają :lol:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203556
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, to teraz mi proponujesz?

Nie miałem śmiałości :wink: ale teraz trzymam Cię za słowo.Za rok znowu będzie tłusty czwartek no chyba ,że tak bez okazji w wolnej chwili :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203560
Udostępnij na innych stronach

Za rok znowu będzie tłusty czwartek

mo.ze do tego czasu jako tako zrobię swoją "hobbystyczną kuchnię" :blush: bo teraz tylko gruzy :blush: :blush:

 

- pewnie ze na spokojnie możemy sobie jakieś małe warsztaty poczynić :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203582
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, ze tak daleko mieszkacie, bo też bym chętnie wpadła.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/16/#findComment-203616
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.