Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

jak Ty to robisz, że Twoje pączuchy są takie równe ????
W Napoleonowie miałem takie sprytne urządzonko - ręczną praskę/dzielarkę ;) , natomiast w domu z niej nie korzystam bo jej aktualnie nie mam :blush:

- w radzę sobie tak jak na filmiku z Youtuba....ot po prostu staram się równo kroić ;)

podczas formowania jest jeszcze możliwość korygowania kęsa

Dawniejsi cukiernicy nie mieli nawet takich ręcznych dzielarek i kroili ciasto na stole a potem korygowali właśnie podczas zawijania - jeszcze moi nauczyciele byli w tym doskonali - ja muszę przyznać że już tak nie potrafię co do grama "wyregulować"

 

PS

ale widzę  że Wam też nic nie brakuje :cool::clap:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337243
Udostępnij na innych stronach

Halinko ja po prostu padam przed Tobą, bo wiem co to za praca, ja bym 3 porcji chyba nie zrobiła.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337245
Udostępnij na innych stronach

A ja nie zjadłem ani jednego :mad: , wczoraj nie mieliśmy czasu na smażenie i żonka kupiła cztery sztuki, które musiała zjeść sama, ja jestem obrażony na sklepowe pączki. :hmm:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337301
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to znaczy "gaszenie smalcu" :facepalm:

eli , obejrzyj filmik instruktażowy nakręcony przez abratka z pierwszej strony tego wątku - tam w 5:30 min jest pokazane "gaszenie smalcu" :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337446
Udostępnij na innych stronach

Filmik obejrzałem, wątku całego nie chcę wertować - nadal jednak nie wiem w jakim celu "gasi się smalec" - czy chodzi o to aby się nie przepalił?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337878
Udostępnij na innych stronach

 szybkie obniżenie temperatury chroni te "osady" (mąka) przed paleniem.... - to pozwala zachować lepszą "kondycję" tłuszczu do następnego użycia

 

 

Sylwek..jak byś przeczytał cały temat  z pewnością byś znalazł odpowiedź Tomka.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337882
Udostępnij na innych stronach

Małgoś zlituj się 28 stron?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337884
Udostępnij na innych stronach

 

 

Filmik obejrzałem, wątku całego nie chcę wertować - nadal jednak nie wiem w jakim celu "gasi się smalec" - czy chodzi o to aby się nie przepalił?
 

Kiedyś wiedziałam dlaczego... ale teraz strzelam.. myślę że przy gaszeniu oczyszcza się tłuszcz z osadu  :facepalm: i można użyć ponownie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337885
Udostępnij na innych stronach

Poprzez gwałtowne obniżenie temperatury oczyszczamy tłuszcz z resztek mąki ktôra opada na dno ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337888
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Moja przymiarka do tłustego czwartku…

 

post-66927-0-87334900-1423427487_thumb.jpg

Pączki wg. przepisu abratka. :thumbsup:

 

Cytat ze strony z przepisem abratka:

„smaczną wersją jest nadzienie adwokatowe (ajerkoniak), ja robię je z ugotowanego kremu "budyniowego" (jak na napoleonki) dodając ajerkoniak i ew. spirytus,”

 

 Abratek, poproszę o dokładniejszy przepis na krem „budyniowy”.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403640
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja przymiarka do tłustego czwartku…
 

Piękne... po prostu wzorcowe  :clap:  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403656
Udostępnij na innych stronach

 

 

Abratek, poproszę o dokładniejszy przepis na krem „budyniowy”.
ilość przykładowa:

 

KREM
125g cukru, 100g mąki, 3 jaja całe, szczypta cukru wanilinowego - wymieszać dokładnie w misce...
wlać wąskim strumieniem do gotującego się 0,5 litra tłustego mleka (najlepiej takie "prawdziwe" bezpośrednio od krówki), ciągle mieszając rózgą aż do momentu ponownego zagotowania i zgęstnienia kremu.

Aby zabezpieczyć powierzchnię przed utworzeniem "skórki" posmarować lekko masłem.

 

Ostudzić, dodać ajerkoniak i ew spirytus - proporcje wg uznania ;) , ale nie może to być zbyt rzadkie... powinno mieć taką konsystencję aby po nadzianiu nie wypłynęło z pączków lub ich nie rozmiękczyło (nadziewamy oczywiście po usmażeniu )

 

no i po spożyciu raczej z daleka od  kierowania pojazdami :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403663
Udostępnij na innych stronach

Tak, można nim również nadziewać babeczki kruche, drożdżówki, a w sezonie letnim na nasączonym biszkopcie tworzyć "podkład" pod owoce....

wykorzystywałem go również do "kremówki" z bitą śmietaną (spód francuski, na to krem potem stabilizowana żelem bita śmietana i na wierzch blat francuski), wygląda to mniej więcej tak: (zdjęcie zapożyczone z sieci) http://www.sppic.com.pl/_img/products/Obraz%20099.jpg.

Z przeznaczeniem na nadzienie ajerkoniakowe do pączków, można pokusić się o nieco większy dodatek mąki tak aby krem bazowy był gęstszy  (wejdzie więcej alkoholu ;):D ) ale grozi to przypaleniem.....

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403673
Udostępnij na innych stronach

O jaką mąkę chodzi ?

Zwykłą mąkę pszenną... np typ 480

- można spotkać w recepturach także dodatek mąki ziemniaczanej, ale krem wtedy jest "gumowy"

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403704
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Abratku robiłam Twoje pączki i były zarąbiście pyszne . Zrobiłam z mieszanek mąk z młynów Szczepanki 450 i 550 . Dziś w biedronie zobaczyłam tą ( chyba ) którą polecasz : szymanowska 480 uniwersalna - myślisz , ze to ta ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413548
Udostępnij na innych stronach

 

 

... w biedronie zobaczyłam tą ( chyba ) którą polecasz : szymanowska 480 uniwersalna - myślisz , ze to ta ?
miejmy nadzieję że tak.... - Szymanowska w Biedronce to "nowość" i mam nadzieję że "Polskie młyny" nie upadły tak nisko aby dla tej sieci wyprodukować "special edition" :rolleyes:

 

PS

przeczytałem dziś na forum takie oto zdanie (nieprawdziwe):

klasyfikacja mąk zależy od zawartości popiołu , a co za tym idzie także odpowiada temu kolor

mąka to nie cement..... nie ma w niej popiołu.... :facepalm: - dzwoni ale nie w tej dzwonnicy :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413570
Udostępnij na innych stronach

Abratku moja dzwonnica jest prawdziwa i dzwoni prawidłowo , a Twoja jest złosliwa i kąsa nie mając racji , zmien materiał dzwonnicy lub posyp głowe popiołem ( nie musi być z mąki )  : nizej masz skład mąk , dalej szukaj sam moze się przyda :

cytat ;

typy mąki pszennych:

  • typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50%
  • typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
  • typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
  • typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
  • typ 1050 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
  • typ 1400: sitkowa - zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
  • typ 1850: graham - zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
  • typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

 

wzięte z norm.Pozdrawiam Dzwonnik Pacan Wojciech  , a już myślłem ze jesteś prawdziwym mądrym Moderatorem ,

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413613
Udostępnij na innych stronach

Pacan Wojciech, Abratek dobrze tlumaczy w mace nie ma popiolym  . Tutaj jest wyjasnienie co wmace okresla pojecie popiolu:

http://przepisani.pl/poradnik/maka-typy-i-popiol-o-co-chodzi/

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413617
Udostępnij na innych stronach

Annam ja nie napisałem ze w mące  jest popiól paleniskowy , cytowałem z norm i wiadomości  z czasów kiedy dostarczałem zboze do młynów , Abratek gdy chciał powinien to wyjaśnić , a nie drwić , zadanie moderatora to nie tylko wymierzanie decyzji dotyczacych regulaminu  i kasowanie postów , ale także jeśli wie lepiej prezentacja tych wiadomości  by mozna było rozwinąc to co jest nie jasne lub nie jasno napisane  .Nic więcej nie chce powiedzieć , taka postawa mi nie odpowiada więc reaguję .

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413622
Udostępnij na innych stronach

 

 

Abratek gdy chciał powinien to wyjaśnić , a nie drwić , zadanie moderatora to nie tylko wymierzanie decyzji dotyczacych regulaminu  i kasowanie postów , ale także jeśli wie lepiej prezentacja tych wiadomości  by mozna było rozwinąc to co jest nie jasne lub nie jasno napisane  .Nic więcej nie chce powiedzieć , taka postawa mi nie odpowiada więc reaguję .
 

 Tutaj masz 100% racje http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif, nie tylko jako moderator , ale jako znawca tematu i forumowicz

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413627
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.