abratek Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 27 Lutego 2014 jak Ty to robisz, że Twoje pączuchy są takie równe ???? W Napoleonowie miałem takie sprytne urządzonko - ręczną praskę/dzielarkę , natomiast w domu z niej nie korzystam bo jej aktualnie nie mam - w radzę sobie tak jak na filmiku z Youtuba....ot po prostu staram się równo kroić podczas formowania jest jeszcze możliwość korygowania kęsaDawniejsi cukiernicy nie mieli nawet takich ręcznych dzielarek i kroili ciasto na stole a potem korygowali właśnie podczas zawijania - jeszcze moi nauczyciele byli w tym doskonali - ja muszę przyznać że już tak nie potrafię co do grama "wyregulować" PSale widzę że Wam też nic nie brakuje Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 27 Lutego 2014 Halinko ja po prostu padam przed Tobą, bo wiem co to za praca, ja bym 3 porcji chyba nie zrobiła. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 27 Lutego 2014 Halusiu,Podziwiamy Cię. Dzieciaki na pewno będą to przez wiele lat wspominać. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 28 Lutego 2014 Co to znaczy "gaszenie smalcu" Halusia z taka iloscia to mozesz cukiernie otworzyc :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 28 Lutego 2014 A ja nie zjadłem ani jednego , wczoraj nie mieliśmy czasu na smażenie i żonka kupiła cztery sztuki, które musiała zjeść sama, ja jestem obrażony na sklepowe pączki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 28 Lutego 2014 Co to znaczy "gaszenie smalcu" eli , obejrzyj filmik instruktażowy nakręcony przez abratka z pierwszej strony tego wątku - tam w 5:30 min jest pokazane "gaszenie smalcu" Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 1 Marca 2014 Filmik obejrzałem, wątku całego nie chcę wertować - nadal jednak nie wiem w jakim celu "gasi się smalec" - czy chodzi o to aby się nie przepalił? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 1 Marca 2014 szybkie obniżenie temperatury chroni te "osady" (mąka) przed paleniem.... - to pozwala zachować lepszą "kondycję" tłuszczu do następnego użycia Sylwek..jak byś przeczytał cały temat z pewnością byś znalazł odpowiedź Tomka. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 1 Marca 2014 Małgoś zlituj się 28 stron? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 1 Marca 2014 Filmik obejrzałem, wątku całego nie chcę wertować - nadal jednak nie wiem w jakim celu "gasi się smalec" - czy chodzi o to aby się nie przepalił? Kiedyś wiedziałam dlaczego... ale teraz strzelam.. myślę że przy gaszeniu oczyszcza się tłuszcz z osadu i można użyć ponownie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Poprzez gwałtowne obniżenie temperatury oczyszczamy tłuszcz z resztek mąki ktôra opada na dno Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 1 Marca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-337888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 8 Lutego 2015 Moja przymiarka do tłustego czwartku… Pączki wg. przepisu abratka. Cytat ze strony z przepisem abratka:„smaczną wersją jest nadzienie adwokatowe (ajerkoniak), ja robię je z ugotowanego kremu "budyniowego" (jak na napoleonki) dodając ajerkoniak i ew. spirytus,” Abratek, poproszę o dokładniejszy przepis na krem „budyniowy”. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 8 Lutego 2015 Moja przymiarka do tłustego czwartku… Piękne... po prostu wzorcowe Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 8 Lutego 2015 Abratek, poproszę o dokładniejszy przepis na krem „budyniowy”. ilość przykładowa: KREM125g cukru, 100g mąki, 3 jaja całe, szczypta cukru wanilinowego - wymieszać dokładnie w misce...wlać wąskim strumieniem do gotującego się 0,5 litra tłustego mleka (najlepiej takie "prawdziwe" bezpośrednio od krówki), ciągle mieszając rózgą aż do momentu ponownego zagotowania i zgęstnienia kremu.Aby zabezpieczyć powierzchnię przed utworzeniem "skórki" posmarować lekko masłem. Ostudzić, dodać ajerkoniak i ew spirytus - proporcje wg uznania , ale nie może to być zbyt rzadkie... powinno mieć taką konsystencję aby po nadzianiu nie wypłynęło z pączków lub ich nie rozmiękczyło (nadziewamy oczywiście po usmażeniu ) no i po spożyciu raczej z daleka od kierowania pojazdami Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 8 Lutego 2015 Bardzo dziękuję.Rozumiem, że do napoleonek dajesz taki sam krem, tylko bez alkoholu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Tak, można nim również nadziewać babeczki kruche, drożdżówki, a w sezonie letnim na nasączonym biszkopcie tworzyć "podkład" pod owoce....wykorzystywałem go również do "kremówki" z bitą śmietaną (spód francuski, na to krem potem stabilizowana żelem bita śmietana i na wierzch blat francuski), wygląda to mniej więcej tak: (zdjęcie zapożyczone z sieci) http://www.sppic.com.pl/_img/products/Obraz%20099.jpg.Z przeznaczeniem na nadzienie ajerkoniakowe do pączków, można pokusić się o nieco większy dodatek mąki tak aby krem bazowy był gęstszy (wejdzie więcej alkoholu ) ale grozi to przypaleniem..... Edytowane 8 Lutego 2015 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 8 Lutego 2015 Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 9 Lutego 2015 100g mąki O jaką mąkę chodzi ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) O jaką mąkę chodzi ?Zwykłą mąkę pszenną... np typ 480- można spotkać w recepturach także dodatek mąki ziemniaczanej, ale krem wtedy jest "gumowy" Edytowane 9 Lutego 2015 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-403704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 17 Marca 2015 Abratku robiłam Twoje pączki i były zarąbiście pyszne . Zrobiłam z mieszanek mąk z młynów Szczepanki 450 i 550 . Dziś w biedronie zobaczyłam tą ( chyba ) którą polecasz : szymanowska 480 uniwersalna - myślisz , ze to ta ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 17 Marca 2015 ... w biedronie zobaczyłam tą ( chyba ) którą polecasz : szymanowska 480 uniwersalna - myślisz , ze to ta ? miejmy nadzieję że tak.... - Szymanowska w Biedronce to "nowość" i mam nadzieję że "Polskie młyny" nie upadły tak nisko aby dla tej sieci wyprodukować "special edition" PSprzeczytałem dziś na forum takie oto zdanie (nieprawdziwe):klasyfikacja mąk zależy od zawartości popiołu , a co za tym idzie także odpowiada temu kolormąka to nie cement..... nie ma w niej popiołu.... - dzwoni ale nie w tej dzwonnicy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Abratku moja dzwonnica jest prawdziwa i dzwoni prawidłowo , a Twoja jest złosliwa i kąsa nie mając racji , zmien materiał dzwonnicy lub posyp głowe popiołem ( nie musi być z mąki ) : nizej masz skład mąk , dalej szukaj sam moze się przyda :cytat ;typy mąki pszennych:typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50%typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%typ 1050 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%typ 1400: sitkowa - zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%typ 1850: graham - zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00% wzięte z norm.Pozdrawiam Dzwonnik Pacan Wojciech , a już myślłem ze jesteś prawdziwym mądrym Moderatorem , Edytowane 17 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 17 Marca 2015 Pacan Wojciech, Abratek dobrze tlumaczy w mace nie ma popiolym . Tutaj jest wyjasnienie co wmace okresla pojecie popiolu:http://przepisani.pl/poradnik/maka-typy-i-popiol-o-co-chodzi/ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Annam ja nie napisałem ze w mące jest popiól paleniskowy , cytowałem z norm i wiadomości z czasów kiedy dostarczałem zboze do młynów , Abratek gdy chciał powinien to wyjaśnić , a nie drwić , zadanie moderatora to nie tylko wymierzanie decyzji dotyczacych regulaminu i kasowanie postów , ale także jeśli wie lepiej prezentacja tych wiadomości by mozna było rozwinąc to co jest nie jasne lub nie jasno napisane .Nic więcej nie chce powiedzieć , taka postawa mi nie odpowiada więc reaguję . Edytowane 17 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 17 Marca 2015 Abratek gdy chciał powinien to wyjaśnić , a nie drwić , zadanie moderatora to nie tylko wymierzanie decyzji dotyczacych regulaminu i kasowanie postów , ale także jeśli wie lepiej prezentacja tych wiadomości by mozna było rozwinąc to co jest nie jasne lub nie jasno napisane .Nic więcej nie chce powiedzieć , taka postawa mi nie odpowiada więc reaguję . Tutaj masz 100% racje http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif, nie tylko jako moderator , ale jako znawca tematu i forumowicz Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/23/#findComment-413627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.