jpionka Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Cebula smażona uwydatnia swój smak i zaczyna się robić słodka - dlatego smakuje zdecydowanie lepiej, susz cebulowy (nie piszę o wynalazkach jakie podaje Gonzo) też różni się od surowej cebuli, nie mówiąc już o cebulce prażonej - to również inna bajka, kaszanka na suszu ma inny smak niż na świeżej smażonej - co nie znaczy że gorszy, po prostu inny Zdecydowanie popieram... aby się przekonać o różnicy w smaku wystarczy odgrzać trochę kaszanki z cebulą usmażoną na skwarkach lub suszu i porównać. Susz to raczej dla pracowitych inaczej i nie lubiących płakać... pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-288961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzywy1234 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Witam. Moze mi ktoś polećc jakaś bardzo dobra recepture na kaszanke na bogato )? Bardzo prosze o jakies receptury Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 dobra recepture na kaszanke na bogatoNie wiem jak Ty widzisz kaszankę na bogato, ale ja polecam ten przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=261879#261879 Przepis jest Andrzeja k :grin: Możesz trochę zmniejszyć ilość skórek. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Nie wiem jak Ty widzisz kaszankę na bogato To proste.To taka kaszanka co ma w swoim składzie co najmniej 60% mięsa. ale ja polecam ten przepis A ja nie.W tym przepisie co podałeś brak mięsa za to skórek bogato, oj bogato. :sad:.Dobry przepis jak ma się nadmiar skór. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 co najmniej 60% mięsa.To ma być kaszanka, z nie kasza z mięsem. za to skórek bogato, oj bogato.Jeszcze raz przeczytaj co o skórkach napisałem. krzywy niech sam wybiera co mu bardziej pasi. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 To ma być kaszanka, z nie kasza z mięsem. Gdybyś był uprzejmy zajrzeć do 16-stki zauważył byś zapewne ,że surowców mięsnych w kaszance wyborowej jest dużo więcej niż w Twojej.I zdaje mi się ,że to jest dopiero kaszanka a nie kasza ze skórami.Po drugie ma być na bogato jak mi się wydaje w mięso a nie w kaszę i skóry co umknęło chyba Twojej uwadze. :wink: Ja polecam przepis z 16-stki na kaszankę wyborową, choć sam robię bardziej bogatą Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzywy1234 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 a gdzie znajde te przepisy 16-stki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Napisz do Maxella to Ci udostępni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 14 Września 2013 Czy można dać do kaszanki, czarnego krew z gęsi lub kaczki :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-301078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 14 Września 2013 Czy można dać do kaszanki, czarnego krew z gęsi lub kaczkiWydaje mi się ze nie wiesz jadałem kaszankę różną, różnistą zawsze krew była od świni -chociaż krew to krew . Na naszym forum jest kilku fachowców w tej branży to Ci odpowiedzą co i jak, sam jestem ciekaw będę śledził ten temat sorki że nie mogłem pomóc pozdrawiam :lol: [spać nie możesz :question: :wink: ] Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-301084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 14 Września 2013 Czy można dać do kaszanki, czarnego krew z gęsi lub kaczki :question: kiedyś jadłem taką kaszankę jako produkt uboczny po wiejskim weselu gdzie głównym daniem były swojskie gęsi (hodowca) - i powiem że była bardzo dobra parzona w jelicie i na na zimno i odsmażana na patelni Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-301088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rom_an Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 9 Października 2013 Przeczytałem cały, niezwykle interesujący watek. Dodam tylko, że w moim wykonaniu wygląda to tak: 1.Jeżeli mam 2 rodzaje kaszy, to każdą parzę osobno, bo dochodzą różnie i może się zdarzyć, że jedna jest twarda,a druga rozgotuje się.2. Zalewam rosołem po ugotowanym mięsie w stosunku 1kg kaszy 2 litry rosołu.3. Cebuli surowej nie stosuję, (może skwaśnieć?!) tak słyszałem. Mam ochotę na dodanie prażonej, ale boję się uzyskania smaku, który mi nie będzie pochodził 4. Dla wygody nie stosuję żadnych przewiązywanych pętek, tylko napycham w jeden kawałek, pozostawiam dłuższe końcówki jelita, kasza sobie chodzi podczas parzenia i nie pękają nawet w ostrej wodzie.5. Dodaję płuca, wątrobę mieloną i jak mam skwarki z tłuszczu to parze je wraz z kaszą i również dodaję do kaszanki.6.Mieszam wszystko na ciepło, lepiej się rozprowadza, zimna kasza potrafi się "skawalić" przyprawy to majeranek, pieprz, sól, gałka w przyszłości cebula prażona lub smarzona. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-305924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 9 Października 2013 3. Cebuli surowej nie stosuję, (może skwaśnieć?!) tak słyszałem. Mam ochotę na dodanie prażonej, ale boję się uzyskania smaku, który mi nie będzie pochodził To dodaj suszoną. podczas parzenia i nie pękają nawet w ostrej wodzie. Kaszanke parzy się w 80-82 C i nawet jak jest w pętkach to nie pęka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-305948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) 1.Jeżeli mam 2 rodzaje kaszy, to każdą parzę osobno, bo dochodzą różnie i może się zdarzyć, że jedna jest twarda,a druga rozgotuje się. Ja parzę dwie kasze razem i nie zauważyłem aby któraś z nich była twarda Mam ochotę na dodanie prażonej, ale boję się uzyskania smaku, który mi nie będzie pochodził Ja polecam przesmażoną cebulkę na smalcu, jak smalcu brak to kup w sklepie kawałek słoninki i smalec jest, po usmażeniu idzie do zmielenia Powodzenia przy wyrobach domowych :D Edytowane 9 Października 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-305954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 9 Października 2013 Ja parzę dwie kasze razem i nie zauważyłem aby któraś z nich była twarda to masz jakies dziwne kasze....- zawsze kasza biała gotuje się dłużej od kaszy prażonej (mówię o gryczanych) cebuli bać się nie trzeba - tak jak Zbój napisał dodawać smażoną bo jest lepszy smak niż surowej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 9 Października 2013 to masz jakies dziwne kasze....- zawsze kasza biała gotuje się dłużej od kaszy prażonej (mówię o gryczanych) Ja robię na kaszy jęczmiennej grubej i gryczanej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 9 Października 2013 ano widzisz Zbójaszku ... i tak trza było od razu pisać - mimo wszystko ja bym nie ryzykował wspólnego parzenia ...mieszania kasz zaprzestałem a z jęczmiennej nie robiłem i raczej robił nie bedę Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) a z jęczmiennej nie robiłem i raczej robił nie bedę I może robisz błąd ? A może napiszesz poemę - Wyższość kaszy gryczanej palonej nad kaszą jęczmienną -wiejską, mazurską, grubą, miałką itp. itd - czekam Pozdrawiam Edytowane 11 Października 2013 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 12 Października 2013 Dla tych co lubią kaszanki, rodzaj kaszy ma jakieś znaczenie. Za czasów mojego dzieciństwa robiono w moim regionie tylko z kaszy jączmiennej. Gonzo mam prośbę sfolguj trochę, bo nie wiem czy warto złościć się. Mnie to już przechodzi . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 12 Października 2013 Za czasów mojego dzieciństwa robiono w moim regionie tylko z kaszy jączmiennej. A nie sądzisz ,że dlatego tak robiono bo kasza jęczmienna jest po prostu tańsza od gryczanej niepalonej .? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 12 Października 2013 Za pacholęcia moja mama robiła kaszankę z kaszy jaglanej ( z prosa) , a że nie były robione salcesony to całe dobro (serce , płuca, wątroba nerki ) były dodawane do kaszanki pokrojone lub jak płucka zmielone . Do tego głowa wieprzowa i wtedy kaszana była luxusowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 13 Października 2013 Za pacholęcia moja mama robiła kaszankę z kaszy jaglanej ( z prosa) , a że nie były robione salcesony to całe dobro (serce , płuca, wątroba nerki ) były dodawane do kaszanki pokrojone lub jak płucka zmielone . Do tego głowa wieprzowa i wtedy kaszana była luxusow Takie mecyje już jadałem tylko nie z prosa a kaszanka z podrobami według mnie nie ma lepszej Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 13 Października 2013 A nie sądzisz ,że dlatego tak robiono bo kasza jęczmienna jest po prostu tańsza od gryczanej niepalonej .? arkadiusz , w moich rejonach kasza gryczana nie była znana i dlatego robiło się kaszankę z kaszy jęczmiennej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 13 Października 2013 w moich rejonach kasza gryczana nie była znanaW moich gryczana była znana,ale kaszankę robiło się I robi tylko z jęczmiennej. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Arkadiuszu -żebyś dokładnie przeczytał tekst, to byś o tej kaszy nie pisał, bo w tym tekście pisząc na temat, przemyciłem przesłanie,nie w temacie, do kogoś, kogo szanuję i lubię Edytowane 13 Października 2013 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.