Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie robiłem nigdy kazanki i krupników osobiście , jednie asystowałem ,a le mój wuj twierdzi ,ze dodanie cebuli surowej powoduje ze kaszanka ma słodki smak i pweenie szybciej sie psuje.Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-308983
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 271
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam.

"Nie robiłem nigdy kazanki i krupników osobiście".

 

Powiedz nam więc Wojtku, co zrobiłeś osobiście.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309010
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłem nigdy kazanki i krupników osobiście , jednie asystowałem ,a le mój wuj twierdzi ,ze dodanie cebuli surowej powoduje ze kaszanka ma słodki smak i pweenie szybciej sie psuje.Pozdrawiam 

Ja np dodaję cebulę podsmażoną, ilość ogólnie niema zbytnio dla mnie znaczenia ale standardowo daję 1kg surowej (do podsmażenia) na 10 kg gotowego wyrobu. 

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309040
Udostępnij na innych stronach

Ja np dodaję cebulę podsmażoną,

 

A ja suszoną ,ale następnom razom zrobię ze smażoną. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309058
Udostępnij na innych stronach

 

 

ilość ogólnie niema zbytnio dla mnie znaczenia ale standardowo daję 1kg surowej (do podsmażenia) na 10 kg gotowego wyrobu.

 

Widzę niezły standard - kilo cebuli na 10 kg wyrobu. :cool: Egipcjanie p.n.e na cebuli przeżyli wielki głód, który miał wtedy miejsce.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309074
Udostępnij na innych stronach

 

No pacz pan odległość spora a smaki te same :)

Coś poszło nie tak z cytowaniem :devil:  odpowiadam Miśkkowi85

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309080
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja suszoną ,ale następnom razom zrobię ze smażoną.

Ja zawsze podsmażam i to obowiązkowo na smalcu,Arku jako ,że zawsze robiłeś na suszonej to napisz proszę która według Ciebie jest smaczniejsza było by to jakieś porównanie :D Pozdrawiam



Dodano: 27 październik 2013 - 05:38

 

 

daję 1kg surowej (do podsmażenia) na 10 kg gotowego wyrobu.

Nie za dużo przynajmniej tak mi sie zdaje :cry::D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309092
Udostępnij na innych stronach

 

Nie za dużo przynajmniej tak mi sie zdaje :cry::D

 

 

TO już kwestia gustu. Ile tej cebuli zostaje tak naprawdę po podsmażeniu, a ten smak mam już poniekąd wypróbowany. Jedni lubią więcej inni mniej. 

A ja czekam na kaszankę arkadiusza, który porówna cebulę smażoną  z cebulą suszoną którą używa i na jego opinie.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309121
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja czekam na kaszankę arkadiusza

 

A czekaj tatka latka :D .Zrobię ,zrobię tylko jeszcze nie teraz.Wrażenia smakowe opiszę w tym temacie. :) .Materiał już czeka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309131
Udostępnij na innych stronach

dyzio zapraszam na degustację , mam w ofercie klasykę szynke , baleron , slaska i szynkowa szeroką ( jedna za rada El Gregora po wedzeniu powiesilem do podsuszenia ) wiec jesli bedzies w pobliżu drzwi otwarte zaproszenie aktualne . Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309324
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za zaproszenie. Miło z twojej strony. Będę pamiętał. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-309331
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

A jaka jest róźnica między kaszanką, a krupniokiem?

 

Taki artykuł znalazłem: http://dobrakielbasa.pl/krupniok/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-312567
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Podepnę się pod temat Pisa, co prawda nie jest to kaszanka wyborowa ale też zjadliwa  :thumbsup:

Mięska ugotowane

post-40273-0-10576300-1387714580_thumb.jpg

Kasza zapakowana w "pończoszki" i do rosołu po gotowaniu mięsa.

post-40273-0-83395300-1387714689_thumb.jpg

Mięsa zmielone na nr 8 i 4

post-40273-0-15243500-1387714733_thumb.jpg

Kasza dochodzi

post-40273-0-60848300-1387714787_thumb.jpg

Cebula+ ziemniaki.Cebulę szklimy i na sitko nr 4, ziemniaki też przez nr 4.

 

post-40273-0-97306500-1387714935_thumb.jpg

Wszystko wymieszane, przyprawione 

post-40273-0-27333900-1387715127_thumb.jpg

i nadziane w jelita grube

post-40273-0-89473500-1387715199_thumb.jpg

I po pieczeniu

post-40273-0-56888100-1387715316_thumb.jpg

I smacznego  :)

pozdrawiam  ;)

P.S. Ja tam robię zdjęcia telefonem, jakie są, takie są ale są   :D

 

Dodam jeszcze zmagania z wędzonkami.

W wędzarce

post-40273-0-60870900-1387715930_thumb.jpg

Przed parzniem.

post-40273-0-68293700-1387715989_thumb.jpg

post-40273-0-51489000-1387716032_thumb.jpg

 

post-40273-0-11055900-1387714903_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-322216
Udostępnij na innych stronach

 

 

kaszanka wyborowa

 

 

I po pieczeniu

Ech Krzyś, rozdrażniłeś tylko :laugh: u mnie jest ostatni worek krwi w zamrażarce, ale niestety czasu brakło przed świętami zrobić. Nie ma to jak kaszanka z piekarnika :D :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-322578
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moja dzisiejsza kaszana to :

Jedna cała głowa wieprzowa 

1,6 kg. wątroby wp. 

1,1 kg. ozorów wp.

krew suszona 

O,6 kg skórek wieprzowych 

Przyprawy to sól pieprz ziołowy i czarny , majeranek .

Nawet PP ( prawa połówka zjada) jutro sprawdzę co na to LP ( lewa połowa )  :D

 

post-41581-0-96217900-1391460857_thumb.jpg

post-41581-0-77862500-1391460877_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-331581
Udostępnij na innych stronach

Henio, Ty masz kaszankę ja schłodzoną popitkę i ślinotok.... Czemu ciebie jeszcze tu nie ma?  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-331584
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja dzisiejsza kaszana to : Jedna cała głowa wieprzowa 1,6 kg. wątroby wp. 1,1 kg. ozorów wp. krew suszona O,6 kg skórek wieprzowych

 

Na bogato Panie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-331593
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
A tak na marginesie co myślicie o wątrobie z jagnięcia takowy surowiec obczaiłem dzisiaj w hurtowni,czy smak jest ogromnie intensywny ???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-343183
Udostępnij na innych stronach

 

 

co myślicie o wątrobie z jagnięcia
Bardzo dobra w smaku,jak dla mnie lepsza w smaku niż wieprzowa czy wołowa. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-343193
Udostępnij na innych stronach

Ojjjj to trzeba zapodać!!!!dzięki kostek;)))

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-343194
Udostępnij na innych stronach

 

 

co myślicie o wątrobie z jagnięcia

Jest bardzo dobra. Polecam

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-343403
Udostępnij na innych stronach

Już zjedzona????????????????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-343404
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Idą święta, czas coś przyrządzić.

Przeczytałem wątek na temat kaszanek i wnioskuję, że przyprawy to kwestia smaku, ale proporcja kasza po ugotowaniu do mięsa po ugotowaniu 50:50 jest właściwa? Czy dodatnie słoniny do kaszanki ma sens, czy tylko spowoduje, że kaszanka odda ją później w obróbce cieplnej na przykład na patelni?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/9/#findComment-476899
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.