Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam! PIS-E , a fotek nie robiłeś ?

Może ja zapodam parę fotek.

Skórki, połowa głowy, serce, płucka, podgardle po gotowaniu i obraniu.

 

Kasza przed

 

i w trakcie parzenia.

Kasza się parzy więc szklę cebulę (będzie mielona), mielę kilka ziemniaków i mięsko.

Przez wichurę zabrali prąd i się trochę powkurzałem mieląc awaryjną piątką.

Gdy kasza jest gotowa mieszam wszystko razem na końcu dodając ziemniaki i surową krew.

Nadziewamy i jelita i do piekarnika, nie nie zmalały tak podczas pieczenia, dwie różne blaszki.Tamtej nie zdążyłem zrobić zdjęcia.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-155790
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 271
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Może ja zapodam parę fotek

:clap: :thumbsup: :clap:

Moje wyroby podrobowe czyli krupniok i żymlok dużo skromniejsze, ale na podpiekanym swojskim chlebku (naturalnie natarty czosnkiem) też wczodzą.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-155912
Udostępnij na innych stronach

Skórki, połowa głowy, serce, płucka, podgardle po gotowaniu i obraniu.

Właśnie dysponuję takim asortymentem , Gonzo napisz proszę ile tej kaszy i cebuli .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-155944
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz robię kaszankę, skóry, mięso i podroby mam już podgotowane, mam jednak pewne wątpliwości co do ilości kaszy i nie tylko, stąd kilka pytań:

 

1. ile dać kaszy w stosunku do 1 kg zmielonego już mięsa i skór?

2. czy można mieszać krew świerzą z suszoną?

3. czy tłuszcz zebrany z wywaru nadaje się do podsmażenia cebuli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157038
Udostępnij na innych stronach

1. ile dać kaszy w stosunku do 1 kg zmielonego już mięsa i skór?

ja osobiście korzystam z receptury : http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem

ale ilość składników jest raczej dowolna (nie zapominając że mają one konkretny wpływ na smak wyrobu)

2. czy można mieszać krew świerzą z suszoną?

nie widzę przeciwskazań

3. czy tłuszcz zebrany z wywaru nadaje się do podsmażenia cebuli?

można :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157042
Udostępnij na innych stronach

Ad.1 Na 10kg kaszanki ja daję 0.8kg kaszy.Czyli 9.2 kg mięsa +0,8 kg kaszy niegotowanej.W przepisie jest 1kg

Ad2.Nie wiem nigdy tak nie robiłem,ale sądzę ,że można.

Ad3.Ja daję susz cebulowy w ilości 3g/kg masy ,ale chyba można.Tłuszcz to tłuszcz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157044
Udostępnij na innych stronach

Na 10kg kaszanki ja daję 0.8kg kaszy.Czyli 9.2 kg mięsa +0,8 kg kaszy niegotowanej.

Z tej ilości produktów otrzymasz 11,6kg kaszanki :wink:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157049
Udostępnij na innych stronach

chodzi o wywar (2x waga kaszy)?

Tak.

Aby otrzymać 10kg kaszanki przy użyciu 0,8kg kaszy, należałoby dodać 7,6kg pozostałych składników (mięsa, skórki, krew).

I to będzie IMO bardzo dobra proporcja do kaszanki :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157052
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK w Akademii podaje 1,8kg kaszy na 10kg gotowego wyrobu.

Bardzo dobry jest przepis na krupnioka ("Krupniok luksusowy pikantny") podany przez kolegę Dziadka: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1189-czesc-x-podrobowe-kaszanka-pasztetowa-salceson-i-smarowka-ze-skwarkow

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157066
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dysponuję takim asortymentem , Gonzo napisz proszę ile tej kaszy i cebuli .

Daję 2kg kaszy i ok 1 kg cebuli.To ma być kaszanka a nie "kiełbasa" z kaszą. Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale wcześniej nie widziałem :blush:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Ostatni wypust (ten ze zdjęć) próbował Mały-Mały, Aga, Podlasiak, Eluś.Chyba im smakowało :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157074
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja ostatnio robiąc kaszankę miałem taki skład w przybliżeniu .

 

Mięsa i skórki 5kg

Kasza 1,5kg

Rosół do parzenia kaszy 3 litry

Krew 1 litr

Dało to około 11kg kaszanki

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157087
Udostępnij na innych stronach

Tak jak obiecałem, pochwalę się swoim debiutem w wyrobie kaszanki - jest pyszna :thumbsup:

Kaszy dałem zgodnie z sugestią kolegi Gonza - 2kg/10kg, przyprawiałem zgodnie z recepturą kolegi Pis'a67 (bez goździków).

Dziękuję wszystkim za pomoc.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157215
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157220
Udostępnij na innych stronach

Z tej ilości produktów otrzymasz 11,6kg kaszanki

Może źle się wyraziłem :blush: ,ale pisząc o 10kg kaszanki miałem na myśli 10 kg surowca na kaszankę przed przerobieniem.Reszta się zgadza ,że otrzymam 11.6kg kaszanki białej bez krwi.

 

[ Dodano: Nie 17 Kwi, 2011 15:21 ]

Tak jak obiecałem, pochwalę się swoim debiutem w wyrobie kaszanki - jest pyszna

Kaszanka wygląda bardzo apetycznie ,ale jak dla mnie za dużo kaszy a za mało mięsa.Taka oszczedna troszkę :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157244
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka wygląda bardzo apetycznie ,ale jak dla mnie za dużo kaszy a za mało mięsa.Taka oszczedna troszkę :wink:

 

:clap: . Oszczędna by była , jak byś zrobił ze skórek , kaszy i krwi . :smile: . Tak jak to bardzo dawno temu bywało :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157286
Udostępnij na innych stronach

Super kaszaneczka :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157288
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ja kolendry nie używam do kaszank

Ja też nie :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-158825
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kaszanka wczoraj wykonana - 13 kg, nawet nie podwędzałem tym razem, zostało tyle. :cool: Drobna wada, ale cóż... :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-162531
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.