Gonzo Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Pozdrawiam! PIS-E , a fotek nie robiłeś ? Może ja zapodam parę fotek. Skórki, połowa głowy, serce, płucka, podgardle po gotowaniu i obraniu. Kasza przed i w trakcie parzenia. Kasza się parzy więc szklę cebulę (będzie mielona), mielę kilka ziemniaków i mięsko. Przez wichurę zabrali prąd i się trochę powkurzałem mieląc awaryjną piątką. Gdy kasza jest gotowa mieszam wszystko razem na końcu dodając ziemniaki i surową krew. Nadziewamy i jelita i do piekarnika, nie nie zmalały tak podczas pieczenia, dwie różne blaszki.Tamtej nie zdążyłem zrobić zdjęcia. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-155790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Tamtej nie zdążyłem zrobić zdjęcia.To znaczy, że bdb wyszła. :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-155796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Może ja zapodam parę fotek :clap: :thumbsup: :clap: Moje wyroby podrobowe czyli krupniok i żymlok dużo skromniejsze, ale na podpiekanym swojskim chlebku (naturalnie natarty czosnkiem) też wczodzą. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-155912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Skórki, połowa głowy, serce, płucka, podgardle po gotowaniu i obraniu.Właśnie dysponuję takim asortymentem , Gonzo napisz proszę ile tej kaszy i cebuli . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-155944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rj1307 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Pierwszy raz robię kaszankę, skóry, mięso i podroby mam już podgotowane, mam jednak pewne wątpliwości co do ilości kaszy i nie tylko, stąd kilka pytań: 1. ile dać kaszy w stosunku do 1 kg zmielonego już mięsa i skór? 2. czy można mieszać krew świerzą z suszoną?3. czy tłuszcz zebrany z wywaru nadaje się do podsmażenia cebuli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 1. ile dać kaszy w stosunku do 1 kg zmielonego już mięsa i skór?ja osobiście korzystam z receptury : http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem ale ilość składników jest raczej dowolna (nie zapominając że mają one konkretny wpływ na smak wyrobu) 2. czy można mieszać krew świerzą z suszoną?nie widzę przeciwskazań 3. czy tłuszcz zebrany z wywaru nadaje się do podsmażenia cebuli?można Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Ad.1 Na 10kg kaszanki ja daję 0.8kg kaszy.Czyli 9.2 kg mięsa +0,8 kg kaszy niegotowanej.W przepisie jest 1kgAd2.Nie wiem nigdy tak nie robiłem,ale sądzę ,że można.Ad3.Ja daję susz cebulowy w ilości 3g/kg masy ,ale chyba można.Tłuszcz to tłuszcz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Na 10kg kaszanki ja daję 0.8kg kaszy.Czyli 9.2 kg mięsa +0,8 kg kaszy niegotowanej.Z tej ilości produktów otrzymasz 11,6kg kaszanki :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rj1307 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Na 10kg kaszanki ja daję 0.8kg kaszy.Czyli 9.2 kg mięsa +0,8 kg kaszy niegotowanej.Z tej ilości produktów otrzymasz 11,6kg kaszanki :wink: chodzi o wywar (2x waga kaszy)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 chodzi o wywar (2x waga kaszy)?Tak. Aby otrzymać 10kg kaszanki przy użyciu 0,8kg kaszy, należałoby dodać 7,6kg pozostałych składników (mięsa, skórki, krew). I to będzie IMO bardzo dobra proporcja do kaszanki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rj1307 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Dzięki, przeliczę to na swoją ilość składników i nieomieszkam pochwalić się swoją produkcją na forum :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 DZIADEK w Akademii podaje 1,8kg kaszy na 10kg gotowego wyrobu.Bardzo dobry jest przepis na krupnioka ("Krupniok luksusowy pikantny") podany przez kolegę Dziadka: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1189-czesc-x-podrobowe-kaszanka-pasztetowa-salceson-i-smarowka-ze-skwarkow Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 DZIADEK w Akademii podaje 1,8kg kaszy na 10kg gotowego wyrobu.Bo to ma sens W przepisach podanych wyżej to żarna kaszy będą się szukały po jelicie Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Właśnie dysponuję takim asortymentem , Gonzo napisz proszę ile tej kaszy i cebuli . Daję 2kg kaszy i ok 1 kg cebuli.To ma być kaszanka a nie "kiełbasa" z kaszą. Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale wcześniej nie widziałem :blush: Pozdrawiam :wink: P.S. Ostatni wypust (ten ze zdjęć) próbował Mały-Mały, Aga, Podlasiak, Eluś.Chyba im smakowało :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam Ja ostatnio robiąc kaszankę miałem taki skład w przybliżeniu . Mięsa i skórki 5kgKasza 1,5kg Rosół do parzenia kaszy 3 litry Krew 1 litr Dało to około 11kg kaszanki Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rj1307 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Tak jak obiecałem, pochwalę się swoim debiutem w wyrobie kaszanki - jest pyszna :thumbsup: Kaszy dałem zgodnie z sugestią kolegi Gonza - 2kg/10kg, przyprawiałem zgodnie z recepturą kolegi Pis'a67 (bez goździków). Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 :clap: :clap: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Z tej ilości produktów otrzymasz 11,6kg kaszankiMoże źle się wyraziłem :blush: ,ale pisząc o 10kg kaszanki miałem na myśli 10 kg surowca na kaszankę przed przerobieniem.Reszta się zgadza ,że otrzymam 11.6kg kaszanki białej bez krwi. [ Dodano: Nie 17 Kwi, 2011 15:21 ] Tak jak obiecałem, pochwalę się swoim debiutem w wyrobie kaszanki - jest pysznaKaszanka wygląda bardzo apetycznie ,ale jak dla mnie za dużo kaszy a za mało mięsa.Taka oszczedna troszkę :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Kaszanka wygląda bardzo apetycznie ,ale jak dla mnie za dużo kaszy a za mało mięsa.Taka oszczedna troszkę :wink: :clap: . Oszczędna by była , jak byś zrobił ze skórek , kaszy i krwi . :smile: . Tak jak to bardzo dawno temu bywało :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Super kaszaneczka :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-157288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudzina Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Maja 2011 A mnie w tym przepisie brakuje kolendry. Dla mnie to podstawowa przyprawa w krupnioku/kaszance. Cytuj Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-158783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Maja 2011 Kwestia gustu i smaku ja kolendry nie używam do kaszanki. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-158819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Maja 2011 ja kolendry nie używam do kaszank Ja też nie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-158825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Jutro kaszankę zrobię, krew z rana trzeba złapać, sezon grillowy w pełni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-162167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Kaszanka wczoraj wykonana - 13 kg, nawet nie podwędzałem tym razem, zostało tyle. Drobna wada, ale cóż... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/2/#findComment-162531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.