Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cebula smażona uwydatnia swój smak i zaczyna się robić słodka - dlatego smakuje zdecydowanie lepiej,

susz cebulowy (nie piszę o wynalazkach jakie podaje Gonzo) też różni się od surowej cebuli, nie mówiąc już o cebulce prażonej - to również inna bajka,

 

kaszanka na suszu ma inny smak niż na świeżej smażonej - co nie znaczy że gorszy, po prostu inny

Zdecydowanie popieram...

aby się przekonać o różnicy w smaku wystarczy odgrzać trochę kaszanki z cebulą usmażoną na skwarkach lub suszu i porównać.

Susz to raczej dla pracowitych inaczej i nie lubiących płakać...

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-288961
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 271
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dobra recepture na kaszanke na bogato

Nie wiem jak Ty widzisz kaszankę na bogato, ale ja polecam ten przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=261879#261879 Przepis jest Andrzeja k :grin: Możesz trochę zmniejszyć ilość skórek.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298295
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak Ty widzisz kaszankę na bogato

To proste.To taka kaszanka co ma w swoim składzie co najmniej 60% mięsa.

 

 

ale ja polecam ten przepis

A ja nie.W tym przepisie co podałeś brak mięsa za to skórek bogato, oj bogato. :sad:.Dobry przepis jak ma się nadmiar skór.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298300
Udostępnij na innych stronach

co najmniej 60% mięsa.

To ma być kaszanka, z nie kasza z mięsem.

za to skórek bogato, oj bogato.

Jeszcze raz przeczytaj co o skórkach napisałem.

 

krzywy niech sam wybiera co mu bardziej pasi.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298301
Udostępnij na innych stronach

To ma być kaszanka, z nie kasza z mięsem.

Gdybyś był uprzejmy zajrzeć do 16-stki zauważył byś zapewne ,że surowców mięsnych w kaszance wyborowej jest dużo więcej niż w Twojej.I zdaje mi się ,że to jest dopiero kaszanka a nie kasza ze skórami.Po drugie ma być na bogato jak mi się wydaje w mięso a nie w kaszę i skóry co umknęło chyba Twojej uwadze. :wink:

Ja polecam przepis z 16-stki na kaszankę wyborową, choć sam robię bardziej bogatą

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298304
Udostępnij na innych stronach

Napisz do Maxella to Ci udostępni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-298306
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy można dać do kaszanki, czarnego krew z gęsi lub kaczki

Wydaje mi się ze nie wiesz jadałem kaszankę różną, różnistą zawsze krew była od świni -chociaż krew to krew . Na naszym forum jest kilku fachowców w tej branży to Ci odpowiedzą co i jak, sam jestem ciekaw będę śledził ten temat sorki że nie mogłem pomóc pozdrawiam :lol: [spać nie możesz :question: :wink: ]

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-301084
Udostępnij na innych stronach

Czy można dać do kaszanki, czarnego krew z gęsi lub kaczki :question:

kiedyś jadłem taką kaszankę jako produkt uboczny po wiejskim weselu gdzie głównym daniem były swojskie gęsi (hodowca)

- i powiem że była bardzo dobra parzona w jelicie i na na zimno i odsmażana na patelni

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-301088
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Przeczytałem cały, niezwykle interesujący watek. Dodam tylko, że w moim wykonaniu wygląda to tak:

 

1.Jeżeli mam 2 rodzaje kaszy, to każdą parzę osobno, bo dochodzą różnie ;) i może się zdarzyć, że jedna jest twarda,a druga rozgotuje się.

2. Zalewam rosołem po ugotowanym mięsie w stosunku 1kg kaszy 2 litry rosołu.

3. Cebuli surowej nie stosuję, (może skwaśnieć?!) tak słyszałem. Mam ochotę na dodanie prażonej, ale boję się uzyskania smaku, który mi nie będzie pochodził :)

4. Dla wygody nie stosuję żadnych przewiązywanych pętek, tylko napycham w jeden kawałek, pozostawiam dłuższe końcówki jelita, kasza sobie chodzi podczas parzenia i nie pękają nawet w ostrej wodzie.

5. Dodaję płuca, wątrobę mieloną i jak mam skwarki z tłuszczu to parze je wraz z kaszą i również dodaję do kaszanki.

6.Mieszam wszystko na ciepło, lepiej się rozprowadza, zimna kasza potrafi się "skawalić" przyprawy to majeranek, pieprz, sól, gałka w przyszłości cebula prażona lub smarzona.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-305924
Udostępnij na innych stronach

 

 

3. Cebuli surowej nie stosuję, (może skwaśnieć?!) tak słyszałem. Mam ochotę na dodanie prażonej, ale boję się uzyskania smaku, który mi nie będzie pochodził

 

To dodaj suszoną.

 

 

 

podczas parzenia i nie pękają nawet w ostrej wodzie.
  

 

Kaszanke parzy się w 80-82 C i nawet jak jest w pętkach to nie pęka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-305948
Udostępnij na innych stronach

1.Jeżeli mam 2 rodzaje kaszy, to każdą parzę osobno, bo dochodzą różnie ;) i może się zdarzyć, że jedna jest twarda,a druga rozgotuje się.

 

Ja parzę dwie kasze razem i nie zauważyłem aby któraś z nich była twarda :D

 

Mam ochotę na dodanie prażonej, ale boję się uzyskania smaku, który mi nie będzie pochodził :)

 

Ja polecam przesmażoną cebulkę na smalcu, jak smalcu brak to kup w sklepie kawałek słoninki i smalec jest, po usmażeniu idzie do zmielenia :D

 

 

Powodzenia przy wyrobach domowych :D :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-305954
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja parzę dwie kasze razem i nie zauważyłem aby któraś z nich była twarda :D
to masz jakies dziwne kasze....- zawsze kasza biała gotuje się dłużej od kaszy prażonej (mówię o gryczanych)

 

cebuli bać się nie trzeba - tak jak Zbój napisał dodawać smażoną bo jest lepszy smak niż surowej

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306033
Udostępnij na innych stronach

 

 

to masz jakies dziwne kasze....- zawsze kasza biała gotuje się dłużej od kaszy prażonej (mówię o gryczanych)

Ja robię na kaszy jęczmiennej grubej i gryczanej :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306056
Udostępnij na innych stronach

ano widzisz Zbójaszku ... i tak trza było od razu pisać :tongue:  - mimo wszystko ja bym nie ryzykował wspólnego parzenia ...

mieszania kasz zaprzestałem a z jęczmiennej nie robiłem i raczej robił nie bedę

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306064
Udostępnij na innych stronach

a z jęczmiennej nie robiłem i raczej robił nie bedę

 

I może robisz błąd ? A może napiszesz poemę - Wyższość kaszy gryczanej palonej nad kaszą jęczmienną -wiejską, mazurską, grubą, miałką itp. itd -  czekam 

 

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306419
Udostępnij na innych stronach

Dla tych co lubią kaszanki, rodzaj kaszy ma jakieś znaczenie. Za czasów mojego dzieciństwa robiono w moim regionie tylko z kaszy jączmiennej. Gonzo mam prośbę sfolguj trochę, bo nie wiem czy warto złościć się. Mnie to już przechodzi .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306437
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za czasów mojego dzieciństwa robiono w moim regionie tylko z kaszy jączmiennej.

 

A nie sądzisz ,że dlatego tak robiono bo kasza jęczmienna jest po prostu tańsza od gryczanej niepalonej .?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306484
Udostępnij na innych stronach

Za pacholęcia moja mama robiła kaszankę z kaszy jaglanej ( z prosa) , a że nie były robione salcesony to całe dobro (serce , płuca, wątroba nerki ) były dodawane do kaszanki pokrojone lub jak płucka zmielone . Do tego głowa wieprzowa i wtedy kaszana była luxusowa. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306521
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za pacholęcia moja mama robiła kaszankę z kaszy jaglanej ( z prosa) , a że nie były robione salcesony to całe dobro (serce , płuca, wątroba nerki ) były dodawane do kaszanki pokrojone lub jak płucka zmielone . Do tego głowa wieprzowa i wtedy kaszana była luxusow

Takie mecyje już jadałem tylko nie z prosa a kaszanka z podrobami według mnie nie ma lepszej :tongue:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306639
Udostępnij na innych stronach

 

 

A nie sądzisz ,że dlatego tak robiono bo kasza jęczmienna jest po prostu tańsza od gryczanej niepalonej .?

 

 

 arkadiusz  , w moich rejonach kasza gryczana nie była znana  i dlatego robiło się kaszankę z kaszy jęczmiennej .

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306659
Udostępnij na innych stronach

w moich rejonach kasza gryczana nie była znana

W moich gryczana była znana,ale kaszankę robiło się I robi tylko z jęczmiennej.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306665
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu -żebyś dokładnie przeczytał tekst, to byś o tej kaszy nie pisał, bo w tym tekście pisząc  na temat, przemyciłem przesłanie,nie w temacie,  do kogoś, kogo szanuję i lubię

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/7/#findComment-306695
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.