Miriam Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Marca 2011 Pokemonie, przecież 500 ml wody to 500g :grin:. No, chyba że fermentacja w gaz coś zamieni :wink:. pewnie chleb z połowy zakwasu będziemy robić... no cóż, zobaczymy co przemek napisze :wink:A co z drugą połową? Bo na drugie pieczenie to ponoć lepszy zakwas wychodzi z odłożonego ciasta... Chyba będziesz musiał zrobić żurek :grin: :grin: :grin: Duuuużo żurku :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-152996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Marca 2011 Przemku, czy można robić zakwas z mniejszych porcji mąki, np. po 50 gmożna robić z mniejszej porcji ale może się okazać, że po trzech dniach zakwas jest już gotowy do użycia z połowy porcji mąki będzie go tylko 300g, a potrzeba 400g na pierwszy chleb :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-152997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Marca 2011 ale nam chodzi o to, żeby od początku do końca wszystko zrobić samemu :wink: :wink: 5 dni , a 30 lat tradycji :wink: sam jestem ciekawy czy Wam to wyjdzie , trzymam kciuki :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Marca 2011 No to jesteśmy po kolacji, ja i Pan Zakwas Nawet ładnie bąbelki puszcza Minęły dwie pełne doby, teraz Zakwas ma 300g maki i 300ml wody. Może jutro sie go dokarmi znowu wieczorem i we wtorek po południu byśmy mogli cos mysleć o chlebie ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Marca 2011 jeżeli ładnie bąbelkuje to nawet jutro można by zrobić zaczyn :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Marca 2011 Lepiej dokarmic przez 5 dni ,a szóstego dnia zrobić zaczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Marca 2011 potrzeba 400g na pierwszy chleb :grin:To ja chyba za mało dałam... :sad: 200g na 500 mąki... :sad: i pewnie dlatego był taki leniwy, że rósł dwie doby... :sad: a jeszcze chyba trochę za zimno mu było... :sad: Ale jak czytam Twoje posty Pokemonie, to mi się udziela twoja pozytywna energia i szykuję się do drugiego podejścia . Dziś specjalnie pojechałam do Skierniewic po mąkę żytnią, bo poprzednia mi "wyszła" na chlebki drożdżowe :grin: Nabyłam 2 kilo, żeby mieć na czym ćwiczyć :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Marca 2011 udziela twoja pozytywna energia i szykuję się do drugiego podejściaMiriam i tak trzymaj !!! :grin: przed wieczornym karmieniem Pana Zakwasa... Jakby trochę "podszedł" wodą... ale po dokarmieniu i wymieszaniu wygląda dobrze... zalatuje jakby skwaśniałym piwem... obawiam się, że trochę marźnie w nocy... w sumie w piekarniku nocuje i troche go podgrzewam... w kuchni tak 20 st mam... to mamy obecnie 400g mąki żytniej 2000 i 400ml wody... Przemek, napisz co dalej, bo ja jutro mam ranke, w srodę mam popołudniówkę... jak ten chleb bedziemy robić... ile czasu on ma wyrastać... czy ciasto sie łyzką rozrabia czy recznie zagniata... jak coś to w środę do 13 jestem w domu... wracam dopiero po 22... czwartek cały wolny... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Marca 2011 Przemek, napisz co dalejMyślę, że zakwas jest już gotowy teraz musisz tak zaplanować czas, żeby zrobić zaczyn trójfazowy :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Marca 2011 jeszcze zaczyn? Dobra pisz jak ten zaczyn sie robi i ile czasu !!! to jutro zacznę dzisiaj niech sie jeszcze ułozy mu wszystko w słoiku przez noc Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Marca 2011 jak ten zaczyn sie robijuż pisałem jak podawałem przepis na chleb :rolleyes: ale specjalnie dla ciebie napisze jeszcze raz :wink: 1 - bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy ok. 150 g mąki z której będziemy robić ciasto i tyle wody aby wyszło ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. 2 - dodajemy znów ok.150 g tej samej mąki + woda.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin. 3 - do mieszaniny dodajemy ponownie 100 g mąki + wodę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Marca 2011 dobra... ale co z pozostałym zakwasem ? Ten zaczyn to na jeden bochenek? Czy robic od razu dwa razy wiecej zaczynu? I z mąki tej żytniej 720 ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Marca 2011 ale co z pozostałym zakwasemmożesz zużyć np. do upieczenia chleba razowegoTen zaczyn to na jeden bochenektak na jeden i zostaje ci zaczątek na następnyCzy robic od razu dwa razy wiecej zaczynumożesz zrobić ale musisz go wykorzystać po tych ostatnich 4h wyrastaniaI z mąki tej żytniej 720ja robię z mąki pszennej 650 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Marca 2011 Fajnie Wam Panowie idzie ale uważam ,że dokarmianie zaczynu przez 6 dni a potem robienie jeszcze z tego zaczynu trójfazowego to troszkę przekombinowane( nasze babki na pewno nie miały czasu by "bawić" się w takie dokarmiania). Ja zaczyn metodą trójfazową robię ale do chleba czysto żytniego, razowego bo tam rzeczywiście daję go w proporcji zaczyn do mąki jak 1:1 .W przypadku chleba żytnio -pszennego nie trzeba takiej ilości zaczynu. Najważniejsze pokemonku by Ci się ten pierwszy chleb udał a potem uprościsz sobie procedurę :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Marca 2011 Ale teraz namieszaliście pokemonkowi... :grin: a ja Ci radzę idz do piekarni i kup bochenek chleba :grin: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Marca 2011 A ja jeśli mogę to radzę skocz do piekarni i poproś o ciasto już zakwaszone i zrób chleb bo inaczej Ci język ucieknie. :tongue: Jak się zastosujesz do mojej rady to sobie potem zostaw trochę ciasta i tak do końca świata będziesz miał z czego robić chlebek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Marca 2011 Nic nie mieszam i wcale Go nie chcę odwieść od dokończenia rozpoczętego wraz z Przemkiem projektu bo chlebek prawie już upieczony :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Marca 2011 Fajnie Wam Panowie idzie ale uważam ,że dokarmianie zaczynu przez 6 dni a potem robienie jeszcze z tego zaczynu trójfazowego to troszkę przekombinowaneTo co przez 5 dni dokarmiamy to jest ZAKWAS :rolleyes: . Robiąc go pierwszy raz lepiej jak jest dokarmiany przez tyle dni wtedy jest mocniejszy, a do zaczynu daję tylko 3-4 łyżki. Z pierwszego zaczynu zostawiam zaczątek dodaje wody, mąki i po 8h mam znowu gotowy zaczyn. Resztę zakwasu można wykorzystać do upieczenia chleba żytniego razowego do którego przychodzi 400g ZAKWASU:grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 21 Marca 2011 W moim regionie zaczynem nazywano dokładnie to co zostawiamy sobie z poprzedniego ciasta (nazwy zakwas właściwie nie używano). Czytając różne informacje na temat " zaczyn a zakwas" uważam, że zakwas uzyskujemy z mąki poddanej fermentacji mlekowej a zaczyn to własnie niewielka ilość ciasta żytniego, pozostawiona z poprzedniego wypieku zawierająca już rozmnożone bakterie (choć te nazwy są używane często zamiennie) . Ale myślę,że to trochę akademicka dyskusja pozostająca na marginesie głównego tematu tego wątku na kontynuację którego czekamy . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 21 Marca 2011 zaczyn to własnie niewielka ilość ciasta żytniego, pozostawiona z poprzedniego wypiekutak zgadza się ale najpierw trzeba mieć ten poprzedni zaczątek, a jak się robi chleb pierwszy raz to trzeba zrobić zakwas no chyba, że się ma skąd wziąć zaczątek ale to już niema tej uciechy co zrobić wszystko samemu :grin: . Jak się uciechę policzy to straty niema żadnej :grin: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 21 Marca 2011 Ale teraz namieszaliście pokemonkowi...lekko wymiękłem... :shock: :shock: :shock: :???: :mellow: 3 - do mieszaniny dodajemy ponownie 100 g mąki + wodę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny.i po tych 4h pieczemy już chleb z tego? czy jeszcze trzeba dodać mąki? Wyrabiac to ciasto jeszcze? Jaka ma mieć konsystencje? Czy ma myć lużne i do foremki dać, czy ugnieść bochenek ??? Resztę zakwasu można wykorzystać do upieczenia chleba żytniego razowego do którego przychodzi 400g ZAKWASUMam mąkę zytnią razową 2000 i mąkę żytnią 720... to zrobię mieszaninę i upieke taki żytni z tego zakwasu comi zostanie, chyba nic mu nie bedzie jak postoi jeszcze z dzień, zeby mi sie zaczyn zrobił, to upieke 3 chleby za jednym zamachem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Marca 2011 i po tych 4h pieczemy już chleb z tego?tak zaczyn będzie gotowy można dodać resztę składników dobrze zagnieść i piec :grin: Czy ma myć lużne i do foremki dać, czy ugnieść bochenekjak nie masz koszyka do wyrastania to musisz dać do foremki :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 21 Marca 2011 jak nie masz koszyka do wyrastania to musisz dać do foremkiprzemek, to jeszcze mi powiedz co ja mam do niego dodac? chodzi o słonecznik jakies otręby? Bo ja już sie pogubiłem... i ile on ma wyrastać w koszyku ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 21 Marca 2011 Nie mów, że już nabyłeś koszyk :shock: ? Ty jesteś żywioł, nie człowiek!!! :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Marca 2011 Nie mów, że już nabyłeś koszykNo nie mam jeszcze koszyka ale cos wymyslę, ale chleb tylko w koszyku wyrasta a piecze sie go na blasze? [ Dodano: Pon 21 Mar, 2011 23:36 ] piekę na blasze, a studzę na kratceznalazłem, już wszystko wiadomo Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.