Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

REWELKA :clap: :clap: :clap:

Zaraz posypią sie oferty pracy w Victorji w Warszawie-oczywiscie jako szef piekarzy,a jak zobaczą resztę twoich wyrobów to pewnie i szefa kucharzy :grin:

W tedy pozostanie Ci powiedzieć -żegnaj Bogatynio :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
  • Odpowiedzi 486
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Łooooł :clap: :clap: :clap:

Piękne chlebki! Zwłaszcza ten razowy mi się podoba - ma super kolorek :thumbsup:. Ale i ten drugi też pięknie Ci wyrósł :thumbsup:.

Teraz spokojnie mogę iść spać :wink:

Ale męczyłeś ten chleb. Ja idę na łatwiznę, do mąk dodaję żurek śląski i mam z zapachem zakwasu. Mój pieczony w foremkach alu wygląda tak:

Jak lubisz eksperymenty to zrób kiedyś chleb z dodatkiem barszczu ukiszonego z buraków - też fajny! Nie bój się! nie będzie czerwony.

Pozdrawiam

Przepis typowy, zamiast wody dodaję co mam pod ręką :) Bardzo dobry jest na serwatce, maślance i mleku.

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Ale męczyłeś ten chleb. Ja idę na łatwiznę, do mąk dodaję żurek śląski i mam z zapachem zakwasu.

Robiłeś na samym zakwasie czy dodałeś drożdże ?

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

To nie jest zakwas, tylko żurek lub barszcz biały :) :)

Ja już po paru chlebach nie korzystam z przepisów, Mam mąkę żytnią i pszenną to robię mieszając w różnych proporcjach obie mąki. Jak ma być jasny to mniej żytniej i na odwrót. Drożdży dodaję 50g (pół kostki) na kg, najwyżej dłużej czekam aż wyrośnie. Po upieczeniu kilku "wysokiej jakości" zakalców "mniej więcej" (raczej mniej :)) wiem jakie ma być ciasto które idzie do piekarnika.

M.Twain

Po pierwsze gratulację pokemon15 za cudowny chlebek na zakwasie. Ja nie robię na zakwasie gdyż jest z tym trochę zachodu jak można wnioskować z powyższego tematu (temperatura do robienia zakwasu) itp.

Podepnę się pod ten temat, a parę postów wyżej obiecałem że przedstawię przepis na bardzo łatwy i smaczny chlebek. Poniżej podam linka do stronki z pokazaniem jak ten chlebek zrobić. Gdy nie będzie jasne to postaram się napisać jak ja go robię. Życzę powodzenia.

PS. oto dowód że wychodzi

To nie jest zakwas, tylko żurek lub barszcz biały :) :)

Ja już po paru chlebach nie korzystam z przepisów, Mam mąkę żytnią i pszenną to robię mieszając w różnych proporcjach obie mąki. Jak ma być jasny to mniej żytniej i na odwrót. Drożdży dodaję 50g (pół kostki) na kg, najwyżej dłużej czekam aż wyrośnie. Po upieczeniu kilku "wysokiej jakości" zakalców "mniej więcej" (raczej mniej :)) wiem jakie ma być ciasto które idzie do piekarnika.

A po co drożdze - są zbedne .Może chleb nie wyrośnie jak na drożdżach ale jest na pewno zdrowszy i w żolądku nie rośnie .A smaku drożdże nie dają chyba ,że drożdżówki >

golicuk

PS. oto dowód że wychodzi

Ładny ale to chlebek na drożdżach w proszku nie na zakwasie .... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Ładny ale to chlebek na drożdżach w proszku nie na zakwasie .... :(

Tak zgadza się ale ile tych drożdży? Właśnie na tym polega ten przepis, że daje się minimalną ilość drożdży i niejako zakwasza ciasto przez min. 16 godzin.

Witaj Pokemon ,jestem nowy ,ale chlebek pszenny na drożdżach już poczyniłem .

Ty i Twoje chlebusie to poezja też muszę spróbować ,mam jednak problem z zakupem mąki żytniej nigdzie nie mogę spotkać ani w sklepiku ,ani w markecie Pokemon gdzie kupujesz mąkę i za ile.POZDRAWIAM

mam jednak problem z zakupem mąki żytniej

żytnią 720 kupiłem w tesco, a ta razową żytnią 2000 w lidlu, ale nie pamietam cen... jutro ci powiem, poszukaj w sklepach internetowych :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Gratuluję udanego wypieku :clap:

ja przy pieczeniu swojego chleba dużo korzystałem ze strony http://www.chleb.info.pl/ - według mnie kompendium wiedzy na temat domowego wypieku chleba

pozdrawiam

Sent from my Nokia 1011

żytnią 720 kupiłem w tesco, a ta razową żytnią 2000 w lidlu, ale nie pamietam cen... jutro ci powiem, poszukaj w sklepach internetowych

Cholera u mnie w lidlu ani w tesco niema ,jutro spróbuje poszukać młyna w okolicy :sad: :sad:

muszę sprawdzić na poczcie ile wysłanie paczki kosztuje to bym ci kupił z 10kg i wysłał :grin:

[ Dodano: Pią 25 Mar, 2011 20:25 ]

Co to za aparat foto ? Ten DSCF ? Bo bardzo ładne fotki nim robisz

Dopiero zobaczyłem... aparat to fuji, finepix S 5600, odkupiłem od znajomego, mam juz ze dwa lata...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

U mnie duży wybór mąk jest w Auchanie.

M.Twain

u mnie w lidlu ani w tesco nie ma

Skoro nie znalazłeś w tych sklepach ( a może stoją te mąki np w dziale ze zdrową żywnością - popytaj obsługi) - to możesz również poszukać na rynku- powinieneś znaleźć tam różne mąki .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

mam jednak problem z zakupem mąki żytniej

Popatrz tutaj http://www.bogutynmlyn.pl/ co prawda ja w tym sklepie to tylko wagę gramową kupiłem, ale może Ci się przyda :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

No Pokemon, aż mnie zatkało.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0clapping.gif.Chlebek prima sort.Jak będę chciał sobie upiec to się ode mnie nie opędzisz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dzięki wam wszystkim znalazłem w mojej okolicy młyn ,muszę tylko sprawdzić jakie ceny i jakość dziś sobota nikt nie odbiera telefonu spróbuję w poniedziałek to się odezwę . teraz idę wędzić moje oscypki
witam ponownie właśnie przed chwilą żonka kupiła mi 3 kg mąki żytnie typ 720 a polo po 1,79 za 0,8 kg ,czy od biedy mogę zrobić z takie mąki zakwas
dzięki zaraz się biorę za zakwasik jeszcze tylko zapytam w akich piekarnikach pieczecie ,a może wszyscy mają piece chlebowe aki jest średnio czas pieczenia chlebka oczywiście po wyrośnięciu i w jakiej temperaturze

Raczej większość z nas piecze w normalnych piekarnikach ( ja mam zwykły elektryczny ), w temperaturze ok 210 st C ,którą można po ok 10min zmniejszyć do 200 st C, czas zależy jaki bochen chleba będziesz piekł ( ja swoje w foremkach piekę trochę ponad godzinę).

PS Jak będziesz hodował zakwas to poczytaj informacje na ten temat bo kilkakrotnie pisaliśmy o tym.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

jest średnio czas pieczenia chlebka oczywiście po wyrośnięciu i w jakiej temperaturze

to jest uzależnione od przepisu z jakiego będziesz robił chleb :smile: