bogdan b Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 24 Marca 2011 REWELKA :clap: :clap: :clap: Zaraz posypią sie oferty pracy w Victorji w Warszawie-oczywiscie jako szef piekarzy,a jak zobaczą resztę twoich wyrobów to pewnie i szefa kucharzy :grin: W tedy pozostanie Ci powiedzieć -żegnaj Bogatynio :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 25 Marca 2011 Łooooł :clap: :clap: :clap: Piękne chlebki! Zwłaszcza ten razowy mi się podoba - ma super kolorek :thumbsup:. Ale i ten drugi też pięknie Ci wyrósł :thumbsup:.Teraz spokojnie mogę iść spać :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 25 Marca 2011 Ale męczyłeś ten chleb. Ja idę na łatwiznę, do mąk dodaję żurek śląski i mam z zapachem zakwasu. Mój pieczony w foremkach alu wygląda tak: Jak lubisz eksperymenty to zrób kiedyś chleb z dodatkiem barszczu ukiszonego z buraków - też fajny! Nie bój się! nie będzie czerwony. Pozdrawiam Przepis typowy, zamiast wody dodaję co mam pod ręką Bardzo dobry jest na serwatce, maślance i mleku. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 25 Marca 2011 Ale męczyłeś ten chleb. Ja idę na łatwiznę, do mąk dodaję żurek śląski i mam z zapachem zakwasu.Robiłeś na samym zakwasie czy dodałeś drożdże ? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 25 Marca 2011 To nie jest zakwas, tylko żurek lub barszcz biały :) Ja już po paru chlebach nie korzystam z przepisów, Mam mąkę żytnią i pszenną to robię mieszając w różnych proporcjach obie mąki. Jak ma być jasny to mniej żytniej i na odwrót. Drożdży dodaję 50g (pół kostki) na kg, najwyżej dłużej czekam aż wyrośnie. Po upieczeniu kilku "wysokiej jakości" zakalców "mniej więcej" (raczej mniej ) wiem jakie ma być ciasto które idzie do piekarnika. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 25 Marca 2011 Chleby upieczone wczoraj, dzisiaj trzeba troszkę odpocząć :0 Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 25 Marca 2011 Po pierwsze gratulację pokemon15 za cudowny chlebek na zakwasie. Ja nie robię na zakwasie gdyż jest z tym trochę zachodu jak można wnioskować z powyższego tematu (temperatura do robienia zakwasu) itp. Podepnę się pod ten temat, a parę postów wyżej obiecałem że przedstawię przepis na bardzo łatwy i smaczny chlebek. Poniżej podam linka do stronki z pokazaniem jak ten chlebek zrobić. Gdy nie będzie jasne to postaram się napisać jak ja go robię. Życzę powodzenia. PS. oto dowód że wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golicuk Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 25 Marca 2011 To nie jest zakwas, tylko żurek lub barszcz biały :) Ja już po paru chlebach nie korzystam z przepisów, Mam mąkę żytnią i pszenną to robię mieszając w różnych proporcjach obie mąki. Jak ma być jasny to mniej żytniej i na odwrót. Drożdży dodaję 50g (pół kostki) na kg, najwyżej dłużej czekam aż wyrośnie. Po upieczeniu kilku "wysokiej jakości" zakalców "mniej więcej" (raczej mniej ) wiem jakie ma być ciasto które idzie do piekarnika. A po co drożdze - są zbedne .Może chleb nie wyrośnie jak na drożdżach ale jest na pewno zdrowszy i w żolądku nie rośnie .A smaku drożdże nie dają chyba ,że drożdżówki > Cytuj golicuk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 25 Marca 2011 PS. oto dowód że wychodzi Ładny ale to chlebek na drożdżach w proszku nie na zakwasie .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 25 Marca 2011 Ładny ale to chlebek na drożdżach w proszku nie na zakwasie .... Tak zgadza się ale ile tych drożdży? Właśnie na tym polega ten przepis, że daje się minimalną ilość drożdży i niejako zakwasza ciasto przez min. 16 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 25 Marca 2011 Witaj Pokemon ,jestem nowy ,ale chlebek pszenny na drożdżach już poczyniłem .Ty i Twoje chlebusie to poezja też muszę spróbować ,mam jednak problem z zakupem mąki żytniej nigdzie nie mogę spotkać ani w sklepiku ,ani w markecie Pokemon gdzie kupujesz mąkę i za ile.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 25 Marca 2011 mam jednak problem z zakupem mąki żytniejżytnią 720 kupiłem w tesco, a ta razową żytnią 2000 w lidlu, ale nie pamietam cen... jutro ci powiem, poszukaj w sklepach internetowych :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-153999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 25 Marca 2011 Gratuluję udanego wypieku :clap: ja przy pieczeniu swojego chleba dużo korzystałem ze strony http://www.chleb.info.pl/ - według mnie kompendium wiedzy na temat domowego wypieku chleba pozdrawiam Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 25 Marca 2011 żytnią 720 kupiłem w tesco, a ta razową żytnią 2000 w lidlu, ale nie pamietam cen... jutro ci powiem, poszukaj w sklepach internetowychCholera u mnie w lidlu ani w tesco niema ,jutro spróbuje poszukać młyna w okolicy :sad: :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 25 Marca 2011 muszę sprawdzić na poczcie ile wysłanie paczki kosztuje to bym ci kupił z 10kg i wysłał :grin: [ Dodano: Pią 25 Mar, 2011 20:25 ] Co to za aparat foto ? Ten DSCF ? Bo bardzo ładne fotki nim robiszDopiero zobaczyłem... aparat to fuji, finepix S 5600, odkupiłem od znajomego, mam juz ze dwa lata... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 25 Marca 2011 U mnie duży wybór mąk jest w Auchanie. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 25 Marca 2011 u mnie w lidlu ani w tesco nie maSkoro nie znalazłeś w tych sklepach ( a może stoją te mąki np w dziale ze zdrową żywnością - popytaj obsługi) - to możesz również poszukać na rynku- powinieneś znaleźć tam różne mąki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 25 Marca 2011 mam jednak problem z zakupem mąki żytniejPopatrz tutaj http://www.bogutynmlyn.pl/ co prawda ja w tym sklepie to tylko wagę gramową kupiłem, ale może Ci się przyda :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 25 Marca 2011 No Pokemon, aż mnie zatkało.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0clapping.gif.Chlebek prima sort.Jak będę chciał sobie upiec to się ode mnie nie opędzisz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Marca 2011 Dzięki wam wszystkim znalazłem w mojej okolicy młyn ,muszę tylko sprawdzić jakie ceny i jakość dziś sobota nikt nie odbiera telefonu spróbuję w poniedziałek to się odezwę . teraz idę wędzić moje oscypki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 26 Marca 2011 witam ponownie właśnie przed chwilą żonka kupiła mi 3 kg mąki żytnie typ 720 a polo po 1,79 za 0,8 kg ,czy od biedy mogę zrobić z takie mąki zakwas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Marca 2011 mogę zrobić z takie mąki zakwasmożesz śmiało robić z tej mąki zakwas :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pegaz Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 26 Marca 2011 dzięki zaraz się biorę za zakwasik jeszcze tylko zapytam w akich piekarnikach pieczecie ,a może wszyscy mają piece chlebowe aki jest średnio czas pieczenia chlebka oczywiście po wyrośnięciu i w jakiej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 26 Marca 2011 Raczej większość z nas piecze w normalnych piekarnikach ( ja mam zwykły elektryczny ), w temperaturze ok 210 st C ,którą można po ok 10min zmniejszyć do 200 st C, czas zależy jaki bochen chleba będziesz piekł ( ja swoje w foremkach piekę trochę ponad godzinę).PS Jak będziesz hodował zakwas to poczytaj informacje na ten temat bo kilkakrotnie pisaliśmy o tym. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 26 Marca 2011 jest średnio czas pieczenia chlebka oczywiście po wyrośnięciu i w jakiej temperaturzeto jest uzależnione od przepisu z jakiego będziesz robił chleb :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/6/#findComment-154139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.