beiot Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2011 Szynka a'la serrano [Hiszpania] Dostałem przepis na szynkę serrano robioną na wsi hiszpańskiej od szwagierki, która tam mieszka. WIELKI dzięki Aga. Niestety u nas nie ta świnka i klimat. Przepis jest oryginalny, ale ten wyrób niestety będzie a'la. To jest wyzwanie nie lada. Okres produkcji to ok 10-18 miesięcy w zależności od wagi. Przepis jest w oryginale jaki dostałem. 08.02.2011 Szynka została wycięta z tylnej ćwiartki. Należy pozbawić ją skóry od strony zewnętrznej. Natrzeć solą i powiesić w chłodnym ( ok 2-5stopni) miejscu, aby trochę ociekła z wody. "Moja" noga z szynką ważyła 6,5kg. 1. SOLANKA Cala nogę trzeba pokryć sola i musi leżeć w soli tyle dni ile waży noga i w wilgotności najlepiej 90%. Najlepiej w lodówkach miedzy +1 do +5 stopni. I w ten sposób się przygotowuje do suszenia. Ja przedłużyłem czas z uwagi na inny klimat do 14 dni. Po tych dniach należy ja umyć zwykłą woda, żeby zeszła sol. 2.OSADZANIE(PRZYGOTOWANIE) Po tym czasie dalej musi być w lodowce tak miedzy +3 i +6 stopni - tak miedzy miesiącem , a dwoma(czas zależy od wagi). Czasami trzeba ja odwracać, żeby nie była słona z jednego boku i najważniejsze żeby miała tłuszcz na wierzchu (słoninę). 3.SUSZENIE I DOJRZEWANIE Następnie 6 lub 9 miesięcy musi się suszyć (powieszona za kopyto) w warunkach naturalnych (przy otwartych oknach itp.) i w pomieszczeniach miedzy +15 i +30 stopni. 4.OSTATNIE DOJRZEWANIE (TAK ZWANE STARZENIE) Po tym czasie przechodzi do pomieszczenia, gdzie temperatura musi być od +15 do +20 stop. i wilgotność miedzy 60 i 80% i tam się trzyma następne 6, aż do 18 miesięcy! Tak mi napisała: „No zobaczymy, trochę ciężkie warunki ale powodzenia! Zobaczymy co z tego wyjdzie. Szynka serrano Hiszpania Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Marca 2011 Ostro beiociku idziesz, ostro. :grin: Dzielnie podtrzymujesz tradycję naszego forum, za co Ci chwała.Powoli przygotowuj materiały na strone główną. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-153542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek50 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Poproś szwagierkę żeby podała skład mieszanki do peklowania szyneczkijanek Cytuj janek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Poproś szwagierkę żeby podała skład mieszanki do peklowania szyneczkijanku z tego co pisze beiot + to co wiemy o szynkach surowych dojrzewających to nie ma żadnej mieszanki do peklowania o którą się pytasz :rolleyes: - te szynki są po prostu solone . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferdek276 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Ja taką właśnie z robiłe, według przepisu z archiwum. Dziś już niewiele jej zostało. Zamiast soli zwykłej dodałem morskiej, dodałem też peklosoli dla pewności. Początkowa faza w lodówce, zarówno solenie jak i suszenie. po kilku miesiącach suszenie na powietrzu i prasowanie. W styczniu była degustacja. Wyszło wyśmienicie, polecam. Pierwsza w 2008 mi nie wyszła i dałem se spokój. Ale w zeszłym roku już nie odpuściłem. Jak mi ktoś napisze jak wstawić zdjęcia to podeśle. Pozdrawiam z Kolumbii. Cytuj ferdek276 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764&start=0 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferdek276 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Załączam zdjecia. Ja z szynką, i oczywiscie szyneczka w różnych ujęciach. Już nie wiele zostało. Cytuj ferdek276 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek50 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Chudziak z tego co kiedyś widziałem w tv t.j. to mieszanka z przyprawami. Na pewno jest sól morska, jest cukier trzcinowy ale on akurat może być zamieniony na nasz bo i lepszy i czyściejszy, są też zioła... No właśnie, nie wiem jakie. Zauważyłem ze jest układana jedna na drugiej co ma je "ścisnąć". Wydaje się proste ale szczegóły P.S ferdek, nie chcę być złośliwy ale ty pewnie tej szynki nie robiłeś, ale zapewne ją jadłeś. To fakt Cytuj janek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 te szynki są po prostu solonepotwierdzam. Taką dostałem informację. ferdek276, opisz proszę swoją produkcję. Przyda się. Wyrób pierwsza klasa. :clap: Wydaje się prosteoj tylko się wydaje. Zrobienie takie szynki to nie lada wyzwanie. Łatwo zepsuć. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferdek276 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Ja pierwsza zepsułem, wyjechałem na kilka dni i lodówka w której sie soliły padła. sie zepsuła noga. Przy drugiej juz tak nie było. Jasne że proste nie jest ale można sie nauczyć krok po kroku. Najważniejsze trzymać sie planu. Jak tylko znajdę więcej czasu podeśle przepis wraz z uwagami. Jest to przepis z tej stronki, oczywiście dostosowałem go do warunków jakie mam. szynka surowa san Daniele. Oczywiście włoska tyle że z kością jak serrano. http://www.wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-misne/wdliny-dojrzewajce/848-szynka-surowa-z-koscia-suszona-na-powietrzu-typu-san-daniele-parma Cytuj ferdek276 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Jasne że proste nie jest ale można sie nauczyć krok po kroku. Najważniejsze trzymać sie planu.Twoja szynka :clap: Jak się taki wyrób w Kolumbii nazywa :question: Tu krok po kroku> https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=113158#113158 Mój kumpiak dojrzewający za 2 dni będzie 16cie miesięcy :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferdek276 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Jak na razie nie widziałem takiej szynki w Kolumbii, chociaż powinno cos być bo temperatura sprzyja, tylko że tu stawiają na wołowinę bardziej niż na wieprzowinę. Cytuj ferdek276 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-155188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skupinbart Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Listopada 2011 Witam jak szynka Szanowny "beiot" od marca troche mineło gdzie teraz trzymasz szyneczke i gdzie trzymałeś ją latem ja za tydzień będę zasalał. Cytuj azotanom i azotynom mówie nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-188227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onardo Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Witajcie ! Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć ile w takiej nodze z szynka wazy sama kość? inaczej mówiąc ile czystego miesa otrzymujemy? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-230843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 wp kl I -39,50% , kl II -17,60%, kl III- 12.00%. ,wp kl IV -0,80%/ ,Tłuszcz drobny -19,70%,skórki - 3,00%, kości -7.50 %, strata rozbiorowa i odpad- 0,30%Dane dotyczą szynki z golonką . Są to orientacyjne dane bo wszystko zależy od umięśnienia i otłuszczenia szynki i mogą być na plus lub minus Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-230855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onardo Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Dziękuję bardzo szybką i jakże wyczerpującą odpowiedź ! Jestem pozytywnie zaskoczony, jeszcze raz dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-230862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witam. Mimo ze mina juz rok od ostatniego postu w tym temacie postanowilem go nieco odswiezyc.Na swieta otrzymalem od mojej lubej : http://es.letsbonus.com/boutique/barcelona/jamon-iberico-bellota-dehesa-de-s-medel-de-7-a-7-5kg-2-146941Wie ktos moze jak sie do niej "zabrac " ? Ponoc ukrojenie cienkiego plasterka przysparza sporo klopotu? W jaki sposob i z czym najlepiej smakuje? pozdrawiam Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-323357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Do takiego krojenia, to są specjalne noże, przyżądy.Np. tutaj jest o tym mowa:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3264-gdzie-kupic-urzadzenie-do-ciecia-szynki-parmenskiej/ a tutaj można zobaczyć: Edytowane 29 Grudnia 2013 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-323388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) filmik baardzo smaczny . mam problem ze znalezieniem noza na sprzedaz ktory jest w tym materiale przedstawiony. poszperam jeszcze jutro w necie to moze cos znajde. dzieki . Edytowane 29 Grudnia 2013 przez kondra1005 Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-323400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zacznij od noża pokazanego na filmie, cienki, długi nóż, przyda się do krojenia innych mięs, reszta to bajer, może przydatny ale też trzeba nauczyć się nim posługiwać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-323454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełM Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Witam, Czy możecie mi powiedzieć, w jakim sklepie we Włoszech można kupić taki nóż ? W mięsnym (w sensie u rzeźnika ?) ew. gospodarstwa domowego ? (i jak to może być po włosku ) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-323594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Stycznia 2014 dla zainteresowanych jak poradzic sobie z tym kawalkiem miesa: Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-324325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-324758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Stycznia 2014 DSCN4914.JPGDziadek taka cudna noga u Ciebie? Zostaw choć kawałek na spróbunek A tak na poważnie - kupna czy sam ją sobie "dojrzałeś" ? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-324812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Prezent dla mojej mamy w osiemdziesiątą rocznicę urodzin Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5402-hiszpania-szynka-ala-serrano/#findComment-324815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.