Skocz do zawartości

Na Swieta Wielkanocne jaka biała kiełbasa ale tradycyjna ??

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani..Podajcie prosze przepis na Biała kiełbase , ktora wam zawsze wyszla i nietrodna jest do zrobienia na swieta Wielkanocne..

Wiem ze jest duzo wspanialych przepisow na forum ale chodzi mi o zwykla kielbache Biała z majerankiem i czosnkiem ktora uwazacie za "NAJ NAJ" ..A moze jeszcze jakis przepis na swojski chrzan do tej kielbaski ??

pozdro :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/

• Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

przepis na Biała kiełbase

Jest na stronie głównej, a chrzan na Forum. Skorzystaj z funkcji "szukaj".
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

biała jest sztandarowym produktem dla osób , które nie wędzą , kiedyś zrobiłem na czuja i była smaczna choć " rozlazła " . Po kontaktach na WD kupiłem półtusze , nie miałem wędzarki no to zrobiłem białą . że wyszło 7 kg będzie na święta ( dowiedziałem się na forum ze zamrozić surową a później sparzyć ) .Żona wróciła z pracy i pierwsze słowa co tak ładnie pachnie ? a ja parzyłem właśnie białą Przepisu nie podaję , bo jest ich na forum kilka i nie pamiętam którą robiłem . Ważne jest ,że jak zrobisz byle jaki żur to super biała go nie uratuje . ale...jak zrobisz super białą to kiepski żur zginie ! ...http://wedlinydomowe.pl/kiebasy/nietrwae-surowe/7-kielbasa-biala-surowa > Moja rada : trzymaj się ilości przypraw wyjdzie ok !a tak wyglądała moja biała https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6728 Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2011 23:10 ]

cd. parzyłem dziś a i nie zorientowałem się , ale powieliłem link podany przez Aniaandy'ego

[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2011 23:33 ]

ja do bialej robię chrzan z burakami . Po prostu kupny mieszam z ugotowanymi i startymi na drobnej tarce burakami . Myślę wyśmienite ( tzw.ćwikła z chrzanem - ale ta kupna to nie to )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

Ale jazda :-) :-)

U kol. Bagno wszystko wyglada latwiutko..Widac ze to mistrz.Zreszta jak Wy wszyscy.. :-)

Chetnie bym popatrzyl na inne wasze filmy w necie :-)

Moze ktos podac jeszcze inne linki z filmami SDM ?

znalazlem tylko 3 ..

pozdro

Gregtom, film nie zastapi uczestnictwa w kursie SDM, który prowadzi Bagno. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam ,

czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości co "autor miał na myśli" w przepisie na białą na stronie głównej pod wskazanym linkiem.. http://wedlinydomowe.pl/kiebasy/nietrwae-surowe/7-kielbasa-biala-surowa

Wątpliwości odnoszą się do dawki czosnku.

Maxel podaje: cyt. Czosnek 0,0035 kg a poniżej : cyt. Majeranek może zostać zaniechany a ilość czosnku można podnieść do 0,10 kg.

Jeśli dobrze liczę to dawka 0,0035kg daje nam 0,7g/kg co jest ilością strasznie małą.

Bardziej prawdopodobne ,że jest to 7g i wtedy na 5kg farszu byłoby 35g czyli 3,5dkg.(0,035)kg

A porównując to do dawki 0,10kg to z kolei wydaje się być dawką końską ( 2dkg/kg ) :shock:

Mogę prosić o wyjaśnienie i ew. korektę na stronie...

pozdrawiam

Ps. Mógłbym się oczywiście wzorować np. na 16 ale tyle osób podaje ten przepis za "kultowy " nie zwracając uwag do dawek przypraw jw. ,że można by uznać je za prawidłowe .

Źle czyni , Kto nic nie czyni

Są rejony kraju, gdzie majeranku się nie używa oraz takie, gdzie jest on dodawany nawet do kaszanki. To samo z czosnkiem. Dlatego podane ilości i czosnku i majeranku należy zastosować wg swego uznania smakowego.

Tylko tyle i aż tyle. :D Powodzenia, gdyż ta kiełbasa jest naprawdę warta miana białej światecznej.

To najpradopodobniej moja pomyłka wynikająca z przeliczeń. Chodzi o to, że ilość czosnku można podnieść o 40-50%.

Gdy będę miał tylko dostęp do panelu admin., to dokonam niezbędnych poprawek.

Dzięki za info.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Thx,

tak myślałem że to literówka ( czyli dawka na 100kg ) i wtedy ma sens zwiększenie z 0,7g do 1,0g/kg. A swoją szosą 16 i pozostałe żałują przypraw.

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni

Dzisiaj doszly jelita wieprzowe ktore zamowilem na aukci..

Jest to 10 m solonych i zavakuumowanych jelit o kalibrze 34/36 mm.

Czy to troszke nie za duzy rozmiar jak na biala kielbase ?

Ile wlasciwie na ta dlugosc i kaliber przygotowac farszu w kg ? Tak mniej wiecej :question:

Dzieki Mistrzowie :-)

Ile wlasciwie na ta dlugosc i kaliber przygotowac farszu w kg ?

Może coś tutaj znajdziesz

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2523&highlight=d%B3ugo%B6%E6+jelit++ilo%B6%E6+ferszu

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

est to 10 m solonych i zavakuumowanych jelit o kalibrze 34/36 mm.

Ile wlasciwie na ta dlugosc i kaliber przygotowac farszu w kg ? Tak mniej wiecej :question:

Kłania się wzór na objętość walca. :grin: Przy tym kalibrze można przyjąć 1,3 m na kg masy mięsnej. Wszystko zależy od stopnia napełnienia długości odcinków i jakości jelit-ilość pęknięć, długość odcinka itp.

Ile wlasciwie na ta dlugosc i kaliber przygotowac farszu w kg ? Tak mniej wiecej

Na białą to bardzo dobry kaliber.Wydajność : http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1349&Itemid=4

[ Dodano: Pią 08 Kwi, 2011 21:02 ]

1,3 m na kg masy mięsnej.

Ja bym jednak dał 1.70m/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Wiem jak obliczyc objętość walca.Jestem wuczonym blacharzem :grin:

Ale jak Pan Technolog napisal , przy napelnianiu jelit gra duzo innych czynnikow na wydajnosc farszu na metr jelit..I w dodatku jeszcze moja maszynka ktora sie pochwalilem dzisiaj na forum , tez ma cos do powiedzenia :grin: haha SUPERIOR :-)

;-)

Dałem Ci gotowca to po co Ci kalkulator :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Normy zużycia osłonki sprawdzają się pod warunkiem, że robimy 200-300 kg surowca a potem uśredniamy.

Przy detalicznej produkcji i jelitach naturalnych normy można sobie .....

Zawsze lepiej mieć więcej jelit.

Jak zostanie, solimy, do lodówki i będą na przyszłą "produkcję".

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Zawsze lepiej mieć więcej jelit.

Jak zostanie, solimy, do lodówki i będą na przyszłą "produkcję".

:clap: i jeszcze mi się nie zdarzyło , żeby brakło...Ps. Z metrówką , to ja tylko po warsztacie biegam.... :lol:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
  • 2 tygodnie później...

Cześć..

Mam mały problem.Otuż kupiłen mięso na białą ale to mięsko jest dość chude (szynka 2,5 kg.)

Do tego dostałem ostatni kawał boczku (0,3 kg.) i kawałek wolowinki scięgnistej (0,3 kg.).Wydawało mi się że to będzie jeszcze za chude i dokupiłem dwie wieprzowe nóżki.Te nóżki obgotowuje teraz troszkę aby można łatwiej wykroić kostki.

Moje pytanie : Czy nie zaszkodzi farszowi jeżeli dodam do niego już wcześniej podgotowanego mięsa ok. 0,4 kg (oczywiscie schłodzonego) ???

Dziękuje ;-)

Do dokup jeszcze 1kg podgardla i będziesz miał fajną białą , a z nóżek zrób galaretę zwaną "galartem".
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Nóżki do białej :shock: .Zrób jak radzi PePe i będzie dobrze.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

No właśnie jak na zołść nic nie ma już w sklepie.Wszystko co tłuste jest wykupione.

To wiec jak..mogę dodać do farszu te podgotowane nóżki czy lepiej nie ryzykować ?

pozdro