Gregtom Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Kochani..Podajcie prosze przepis na Biała kiełbase , ktora wam zawsze wyszla i nietrodna jest do zrobienia na swieta Wielkanocne.. Wiem ze jest duzo wspanialych przepisow na forum ale chodzi mi o zwykla kielbache Biała z majerankiem i czosnkiem ktora uwazacie za "NAJ NAJ" ..A moze jeszcze jakis przepis na swojski chrzan do tej kielbaski ?? pozdro :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 przepis na Biała kiełbase Jest na stronie głównej, a chrzan na Forum. Skorzystaj z funkcji "szukaj". Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Gregtom, my robimy w/g tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A tu masz nasz filmik - czyli Kol Bagno . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 biała jest sztandarowym produktem dla osób , które nie wędzą , kiedyś zrobiłem na czuja i była smaczna choć " rozlazła " . Po kontaktach na WD kupiłem półtusze , nie miałem wędzarki no to zrobiłem białą . że wyszło 7 kg będzie na święta ( dowiedziałem się na forum ze zamrozić surową a później sparzyć ) .Żona wróciła z pracy i pierwsze słowa co tak ładnie pachnie ? a ja parzyłem właśnie białą Przepisu nie podaję , bo jest ich na forum kilka i nie pamiętam którą robiłem . Ważne jest ,że jak zrobisz byle jaki żur to super biała go nie uratuje . ale...jak zrobisz super białą to kiepski żur zginie ! ...http://wedlinydomowe.pl/kiebasy/nietrwae-surowe/7-kielbasa-biala-surowa > Moja rada : trzymaj się ilości przypraw wyjdzie ok !a tak wyglądała moja biała https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6728 Pozdrawiam [ Dodano: Czw 07 Kwi, 2011 23:10 ] cd. parzyłem dziś a i nie zorientowałem się , ale powieliłem link podany przez Aniaandy'ego [ Dodano: Czw 07 Kwi, 2011 23:33 ] ja do bialej robię chrzan z burakami . Po prostu kupny mieszam z ugotowanymi i startymi na drobnej tarce burakami . Myślę wyśmienite ( tzw.ćwikła z chrzanem - ale ta kupna to nie to ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Ale jazda :-) :-) U kol. Bagno wszystko wyglada latwiutko..Widac ze to mistrz.Zreszta jak Wy wszyscy.. :-) Chetnie bym popatrzyl na inne wasze filmy w necie :-) Moze ktos podac jeszcze inne linki z filmami SDM ? znalazlem tylko 3 .. pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Gregtom, film nie zastapi uczestnictwa w kursie SDM, który prowadzi Bagno. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Witam , czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości co "autor miał na myśli" w przepisie na białą na stronie głównej pod wskazanym linkiem.. http://wedlinydomowe.pl/kiebasy/nietrwae-surowe/7-kielbasa-biala-surowaWątpliwości odnoszą się do dawki czosnku.Maxel podaje: cyt. Czosnek 0,0035 kg a poniżej : cyt. Majeranek może zostać zaniechany a ilość czosnku można podnieść do 0,10 kg. Jeśli dobrze liczę to dawka 0,0035kg daje nam 0,7g/kg co jest ilością strasznie małą. Bardziej prawdopodobne ,że jest to 7g i wtedy na 5kg farszu byłoby 35g czyli 3,5dkg.(0,035)kg A porównując to do dawki 0,10kg to z kolei wydaje się być dawką końską ( 2dkg/kg ) :shock: Mogę prosić o wyjaśnienie i ew. korektę na stronie... pozdrawiam Ps. Mógłbym się oczywiście wzorować np. na 16 ale tyle osób podaje ten przepis za "kultowy " nie zwracając uwag do dawek przypraw jw. ,że można by uznać je za prawidłowe . Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Są rejony kraju, gdzie majeranku się nie używa oraz takie, gdzie jest on dodawany nawet do kaszanki. To samo z czosnkiem. Dlatego podane ilości i czosnku i majeranku należy zastosować wg swego uznania smakowego. Tylko tyle i aż tyle. Powodzenia, gdyż ta kiełbasa jest naprawdę warta miana białej światecznej.To najpradopodobniej moja pomyłka wynikająca z przeliczeń. Chodzi o to, że ilość czosnku można podnieść o 40-50%.Gdy będę miał tylko dostęp do panelu admin., to dokonam niezbędnych poprawek.Dzięki za info. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Thx,tak myślałem że to literówka ( czyli dawka na 100kg ) i wtedy ma sens zwiększenie z 0,7g do 1,0g/kg. A swoją szosą 16 i pozostałe żałują przypraw. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Kaszanka bez majeranku :shock: - w ogóle jest coś takiego :question: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Dzisiaj doszly jelita wieprzowe ktore zamowilem na aukci.. Jest to 10 m solonych i zavakuumowanych jelit o kalibrze 34/36 mm. Czy to troszke nie za duzy rozmiar jak na biala kielbase ? Ile wlasciwie na ta dlugosc i kaliber przygotowac farszu w kg ? Tak mniej wiecej :question: Dzieki Mistrzowie :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Ile wlasciwie na ta dlugosc i kaliber przygotowac farszu w kg ? Może coś tutaj znajdziesz https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2523&highlight=d%B3ugo%B6%E6+jelit++ilo%B6%E6+ferszu Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 est to 10 m solonych i zavakuumowanych jelit o kalibrze 34/36 mm.Ile wlasciwie na ta dlugosc i kaliber przygotowac farszu w kg ? Tak mniej wiecej :question: Kłania się wzór na objętość walca. :grin: Przy tym kalibrze można przyjąć 1,3 m na kg masy mięsnej. Wszystko zależy od stopnia napełnienia długości odcinków i jakości jelit-ilość pęknięć, długość odcinka itp. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Ile wlasciwie na ta dlugosc i kaliber przygotowac farszu w kg ? Tak mniej wiecejNa białą to bardzo dobry kaliber.Wydajność : http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1349&Itemid=4 [ Dodano: Pią 08 Kwi, 2011 21:02 ] 1,3 m na kg masy mięsnej.Ja bym jednak dał 1.70m/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Wiem jak obliczyc objętość walca.Jestem wuczonym blacharzem :grin: Ale jak Pan Technolog napisal , przy napelnianiu jelit gra duzo innych czynnikow na wydajnosc farszu na metr jelit..I w dodatku jeszcze moja maszynka ktora sie pochwalilem dzisiaj na forum , tez ma cos do powiedzenia :grin: haha SUPERIOR :-) ;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Dałem Ci gotowca to po co Ci kalkulator :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Normy zużycia osłonki sprawdzają się pod warunkiem, że robimy 200-300 kg surowca a potem uśredniamy.Przy detalicznej produkcji i jelitach naturalnych normy można sobie .....Zawsze lepiej mieć więcej jelit.Jak zostanie, solimy, do lodówki i będą na przyszłą "produkcję". Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Jak zostanie, solimy, do lodówki i będą na przyszłą "produkcję".I to jest odpowiedz :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 mi wychodzi tak, "pi razy drzwi"... ok 7m/5kg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zawsze lepiej mieć więcej jelit. Jak zostanie, solimy, do lodówki i będą na przyszłą "produkcję". _________________ :clap: i jeszcze mi się nie zdarzyło , żeby brakło...Ps. Z metrówką , to ja tylko po warsztacie biegam.... :lol: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-155880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Cześć.. Mam mały problem.Otuż kupiłen mięso na białą ale to mięsko jest dość chude (szynka 2,5 kg.) Do tego dostałem ostatni kawał boczku (0,3 kg.) i kawałek wolowinki scięgnistej (0,3 kg.).Wydawało mi się że to będzie jeszcze za chude i dokupiłem dwie wieprzowe nóżki.Te nóżki obgotowuje teraz troszkę aby można łatwiej wykroić kostki. Moje pytanie : Czy nie zaszkodzi farszowi jeżeli dodam do niego już wcześniej podgotowanego mięsa ok. 0,4 kg (oczywiscie schłodzonego) ??? Dziękuje ;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-157734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Do dokup jeszcze 1kg podgardla i będziesz miał fajną białą , a z nóżek zrób galaretę zwaną "galartem". Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-157735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Nóżki do białej :shock: .Zrób jak radzi PePe i będzie dobrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-157738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 No właśnie jak na zołść nic nie ma już w sklepie.Wszystko co tłuste jest wykupione.To wiec jak..mogę dodać do farszu te podgotowane nóżki czy lepiej nie ryzykować ? pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/#findComment-157740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.