DZIADEK Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Marca 2012 Czytając całość dochodzę do wniosku po co pytać jak samemu się wie co robić, później się wkurzać że nie tak podpowiadają . Odpowiadający również się wkurzają bo pytający jest do tego nie grzeczny i wszystko wie lepiej. Ja z zawodem jestem związany 43 lata i cały czas się uczę może dla tego że jestem tępy .Podziwiam tych nowych więcej zamieszania niż wiedzy u nich no cóż do tego obrażalscy, ani trochę pokory ze swego nieuctwa . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Marca 2012 Ja też zamierzam na święta robić pierwszy raz białą kiełbaske :> z tym że lubie iść na łatwizne i będe bazował na prezentacji wideo z youtube ... a może po prostu mam słabość do takich przemiłych ludzi jak ten Pan, którzy na spokojnie krok po kroku mówią co zrobić zeby dobrze zrobić i sie nie narobić :grin: Pościka pisze bo mam ważne pytanie apropo czosnku... uwielbiam i to dużo, z tym że ostatnio nie moge trafić WOGÓLE dobrego czosnku Polskiego nie widziałem nigdzie.. francuski, giszpański rtc nie wspomne o chińskim.. i wszystkie jadą po prostu taką piwnicą z myszami, jakąś stęchlizną - okropieństwo w porównaniu do tego do czego sie przyzwyczaiłem... Za tym idzie pytanie - czy można do kiełbaski dodać czosnek granulowany? czy raczej stawać na głowie i szukac, chcę uzyskać smak jak najbliższy ideałowi, więc wole spytać co robić może wogóle go pominąć? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 28 Marca 2012 Za tym idzie pytanie - czy można do kiełbaski dodać czosnek granulowany? czy raczej stawać na głowie i szukac, chcę uzyskać smak jak najbliższy ideałowi, więc wole spytać co robić może wogóle go pominąć? Panie Boczku to ja Ci jednak radzę byś zapomniał o czosnku granulowanym... :wink: Na pewno uda Ci się gdzieś kupić polski czosnek... zobacz tu http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=2033995828&title=czosnek-polski-wiosenny-przemysl-nie-chinski Biała bez czosnku to nie biała... :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 28 Marca 2012 dokładnie jak Hlusia napisała polski czosnek kupisz w każdym warzywniaku i wtedy będziesz wiedział jaki nasz czosnek ma aromat Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Marca 2012 czy można do kiełbaski dodać czosnek granulowany? Myślę że lepszym wyjściem będzie czosnek świeży. Nawet ten "lichy". Do porównania : szczypiorek świerzy, a suchy, rosołek swojski, a z kostki.. Aromat będzie napewno lepszy.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Marca 2012 myślę że nie znajdziesz czosnku w marketach idż do jakiegoś małego sklepiku osiedlowego i tam powinieneś dostać upragniony polski czosnek ewentualnie zapytaj czy mogą sprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 28 Marca 2012 Pan'ie Boczek, ten filmik prowadzi z tego co się nie mylę "nasz" specjalista technologiczny Ja zawsze korzystam z tego przepisu, smakuje jak bardzo dawna, biała, taka jaką pamiętam ze szczenięcych lat Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 28 Marca 2012 ^^ ten miły Pan jest z tego forum? z tego miejsca ogromne wyrazu uznania powinna powstać cała seria tematyczna pod Jego kierunkiem Myth ta opinia podniosla mnie na duchu dzięki Dziękuje również za dobre rady Halusiu, Karolu, Greg zastosuję się! ^^ ..nawet gdybym miał zamawiać z allegro (nie pomyślałbym żeby tam szukać wogóle..) :lol: u mnie niestety w małych sklepikach to wogóle można zapomnieć ;/ ostatnim razem był spleśniały w środku i wogóle do wywalenia od razu jak przyszło do reklamacji to oczywiście nie ma mowy u nas czosnek polski, najlepszy, wszyscy chwalą.. eh Gdzie podziały sie te urocze babcie, które sprzedawały czosnej w warkoczach Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Marca 2012 PanBoczek, co Pan opowiadasz ?. :shock: Nie wiem na której dzielnicy Pan mieszkasz, ale Warszawa ma jeszcze swój klimat z bazarami. Kupisz Pan czosnek w warkoczach pod Halą Banacha, na Kole, na Wolumenie, na Grochowie i jeszcze w stu i jeden miejscach. Niestety samo nie przyjdzie, trzeba ruszyć d.. :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Marca 2012 PanBoczek, co Pan opowiadasz ?. :shock: Nie wiem na której dzielnicy Pan mieszkasz, ale Warszawa ma jeszcze swój klimat z bazarami. Kupisz Pan czosnek w warkoczach pod Halą Banacha, na Kole, na Wolumenie, na Grochowie i jeszcze w stu i jeden miejscach. Niestety samo nie przyjdzie, trzeba ruszyć d.. :idea: zapomniałeś jeszcze o Hali Mirowskiej i Placu Szembeka itd Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-209979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Marca 2012 czy można do kiełbaski dodać czosnek granulowany? poszukaj na opakowaniu informacji o kraju pochodzenia ... i będziesz już wiedział czego nie kupować :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Marca 2012 Mój dzisiejszy urobek białej z >>>tego przepisu<<< Jedną zapróbowałem, dobra Jedna modyfikacja: mielone na sitku 8 mm, większego nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Marca 2012 Jedna modyfikacja: mielone na sitku 8 mm, większego nie mam.to też jest "mój" stały przepis..... a na przyszłość dokup sitka a jesli nie to I możesz pokroić nożem na kosteczkę Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Marca 2012 Mielę Zelmerkiem 8-semką i naczytałem się, że nie warto większych sitek, bo i tak ślimak zmieli...Ale smaczna jest, mimo tej "modyfikacji: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 28 Marca 2012 Minikrok piękności ja lekkiego szoku doznałem bo mama w pracy powiedzialą o zamiarach przerobu domowego.. i jutro mają pojawić sie zamówienia :blush: trema łapie to jak pierwa noc w ukochaną z tłumem gapiów ^^ P.S. z tym czosnkiem to moje subiektywne odczucia :P konkretne starsze Panie, w konkretnych miejscach - nie bazarkach.. sorki czasem sam sobie nie zdaje sprawy jak przerabiam myśli na słowo pisane Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 28 Marca 2012 mielone na sitku 8 mm, większego nie mam. I bardzo dobrze, ja dziś też klI i II zmieliłem na 8mm, bo mi się nie chciało sitka zmieniać. Biała robię od wczoraj, kiedy to zasoliłem mięsko. Dziś zmieliłem na 8-ce a kl.III dwa x4mm, a jutro przyprawię, wymieszam i nadzieję, o degustacji nie wspomnę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 28 Marca 2012 też klI i II zmieliłem na 8mm, bo mi się nie chciało sitka zmieniać.też tak raz zrobiłem....... - i mi powiedzieli że taką to w sklepie sobie można kupić :tongue: więc teraz juz się nie lenię i sitko zmieniam :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 28 Marca 2012 Panie Boczku ciekawa inicjacja i porównanie przy pierwszej produkcji białej.Powodzenia Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwony Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 29 Marca 2012 Witam wszystkich Bardzo Serdecznie !!!Proszę o szybką radę robiłem białą kiełbasę i cały czas po zrobieniu próby (małej kielbaski) po sparzeniu i rozkrojeniu wypływa woda i się rozsypuje .Pytanie Czy jeszcze można coś zrobić z przygotowanym mięskiem?Bardzo proszę o szybka i dobra radę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 29 Marca 2012 Witam! Prawdopodobnie przyczyną jest zbyt krótkie mieszanie farszu... :rolleyes: Ja swoją pierwszą kiełbaskę zrobiłam po ok. pół roku ''studiowania '' stronki i forum...i nigdy problemów nie było... Próbuj Czerwony ! Na pewno się uda ! Powodzenia i pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 29 Marca 2012 czerwony a dałeś wołowinę albo jakieś ścięgniste mięso by uzyskać właśnie ten tzw. klej.Jeżeli dawałeś tak jak radzą przepisy to raczej masz za krótko wyrobiony farsz tak jak pisała einshel. Ja miałem ok 5 kg farszu i wyrabiałem ok 10 min. aż było czuć pod palcami,że się klei. Cały farsz był prawie jak ciasto i odchodził od miski.Mam nadzieję, że to pomoże i zdążysz uratować swoją kiełbasę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwony Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Marca 2012 Dziękuje za rade , ale już wiem gdzie jest problem. zadzwoniłem na pogotowie zadymiarskie i kolega Bagno udzielił mi informacji , mój błąd to mały zelmerek z niezaostrzanym nożem i sitkiem i w ten sposób zmielenie powoduje rozgrzanie mięsa i tu jest przyczyna. Może się ta informacja przyda innemu koledze nowicjuszowi jak ja. Bardzo serdecznie dziękuje za wyczerpująca i miłą informacje koledze BAGNO!! :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 29 Marca 2012 Moja biała będzie wykonana (podpatrzona na filmie ze strony głównej)-2kg Łopatki wp-2kg boczku-0,5kg wołowiny -Pieprz 2g/kg-Majeranek 9g/kg-Czosnek główka( nie potrafię sprecyzować dokładniej) -sól 18g/kg-woda do 10%Mielenie wołowina fi4Wieprzowina fi8 Tak ja to widzę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 29 Marca 2012 Tak ja to widzę :wink: No to ja widzę , że dobrze widzisz :grin: Mnie ''to'' czeka w przyszłym tygodniu... Z tym ,że wszystko poza wołowym ''pojedzie'' przez sitko 13... :grin: Taką lubimy :thumbsup: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 29 Marca 2012 @czerwony Ja miałem kiedyś podobną sytuację z tym, że robiłem ze zbyt ciepłego mięsa (tuż po uboju) Biała wyszła bardzo krucha, rozsypująca się. Poradziłem tak: wyjąłem ją z osłonek jeszcze raz wyrobiłem, wbiłem 4-5 jajek, wsypałem bułki tartej, polepiłem takie zgrabne pulpety i pogotowałem w bulionie. Był już gęsty sam w sobie, więc obyło się bez mąki. Potem dodałem tylko przecieru pomidorowego i do słoików (pasteryzacja). Jak żyję nie jadłem tak dobrych pulpetów. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/4/#findComment-210137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.