Skocz do zawartości

Na Swieta Wielkanocne jaka biała kiełbasa ale tradycyjna ??

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając całość dochodzę do wniosku po co pytać jak samemu się wie co robić, później się wkurzać że nie tak podpowiadają . Odpowiadający również się wkurzają bo pytający jest do tego nie grzeczny i wszystko wie lepiej. Ja z zawodem jestem związany 43 lata i cały czas się uczę może dla tego że jestem tępy .Podziwiam tych nowych więcej zamieszania niż wiedzy u nich no cóż do tego obrażalscy, ani trochę pokory ze swego nieuctwa . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
  • Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja też zamierzam na święta robić pierwszy raz białą kiełbaske :> z tym że lubie iść na łatwizne i będe bazował na prezentacji wideo z youtube

... a może po prostu mam słabość do takich przemiłych ludzi jak ten Pan, którzy na spokojnie krok po kroku mówią co zrobić zeby dobrze zrobić i sie nie narobić :grin:

Pościka pisze bo mam ważne pytanie apropo czosnku... uwielbiam i to dużo, z tym że ostatnio nie moge trafić WOGÓLE dobrego czosnku :( Polskiego nie widziałem nigdzie.. francuski, giszpański rtc nie wspomne o chińskim.. i wszystkie jadą po prostu taką piwnicą z myszami, jakąś stęchlizną - okropieństwo w porównaniu do tego do czego sie przyzwyczaiłem...

Za tym idzie pytanie - czy można do kiełbaski dodać czosnek granulowany? czy raczej stawać na głowie i szukac, chcę uzyskać smak jak najbliższy ideałowi, więc wole spytać co robić ;) może wogóle go pominąć? Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Za tym idzie pytanie - czy można do kiełbaski dodać czosnek granulowany? czy raczej stawać na głowie i szukac, chcę uzyskać smak jak najbliższy ideałowi, więc wole spytać co robić ;) może wogóle go pominąć?

Panie Boczku to ja Ci jednak radzę byś zapomniał o czosnku granulowanym... :wink:

Na pewno uda Ci się gdzieś kupić polski czosnek... zobacz tu http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=2033995828&title=czosnek-polski-wiosenny-przemysl-nie-chinski

Biała bez czosnku to nie biała... :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

dokładnie jak Hlusia napisała polski czosnek kupisz w każdym warzywniaku i wtedy będziesz wiedział jaki nasz czosnek ma aromat
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

czy można do kiełbaski dodać czosnek granulowany?

Myślę że lepszym wyjściem będzie czosnek świeży. Nawet ten "lichy".

Do porównania : szczypiorek świerzy, a suchy, rosołek swojski, a z kostki..

Aromat będzie napewno lepszy.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
myślę że nie znajdziesz czosnku w marketach idż do jakiegoś małego sklepiku osiedlowego i tam powinieneś dostać upragniony polski czosnek ewentualnie zapytaj czy mogą sprowadzić

Pan'ie Boczek, ten filmik prowadzi z tego co się nie mylę "nasz" specjalista technologiczny :)

Ja zawsze korzystam z tego przepisu, smakuje jak bardzo dawna, biała, taka jaką pamiętam ze szczenięcych lat :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

^^ ten miły Pan jest z tego forum? z tego miejsca ogromne wyrazu uznania :) powinna powstać cała seria tematyczna pod Jego kierunkiem ;)

Myth ta opinia podniosla mnie na duchu dzięki ;)

Dziękuje również za dobre rady :) Halusiu, Karolu, Greg zastosuję się! ^^

..nawet gdybym miał zamawiać z allegro (nie pomyślałbym żeby tam szukać wogóle..) :lol: u mnie niestety w małych sklepikach to wogóle można zapomnieć ;/ ostatnim razem był spleśniały w środku i wogóle do wywalenia od razu :( jak przyszło do reklamacji to oczywiście nie ma mowy u nas czosnek polski, najlepszy, wszyscy chwalą.. eh

Gdzie podziały sie te urocze babcie, które sprzedawały czosnej w warkoczach :( Pozdrawiam

PanBoczek, co Pan opowiadasz ?. :shock: Nie wiem na której dzielnicy Pan mieszkasz, ale Warszawa ma jeszcze swój klimat z bazarami. Kupisz Pan czosnek w warkoczach pod Halą Banacha, na Kole, na Wolumenie, na Grochowie i jeszcze w stu i jeden miejscach. Niestety samo nie przyjdzie, trzeba ruszyć d.. :idea:

PanBoczek, co Pan opowiadasz ?. :shock: Nie wiem na której dzielnicy Pan mieszkasz, ale Warszawa ma jeszcze swój klimat z bazarami. Kupisz Pan czosnek w warkoczach pod Halą Banacha, na Kole, na Wolumenie, na Grochowie i jeszcze w stu i jeden miejscach. Niestety samo nie przyjdzie, trzeba ruszyć d.. :idea:

zapomniałeś jeszcze o Hali Mirowskiej i Placu Szembeka itd

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte

czy można do kiełbaski dodać czosnek granulowany?

poszukaj na opakowaniu informacji o kraju pochodzenia ... i będziesz już wiedział czego nie kupować :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Mój dzisiejszy urobek białej z >>>tego przepisu<<<

Jedną zapróbowałem, dobra :)

Jedna modyfikacja: mielone na sitku 8 mm, większego nie mam.

Jedna modyfikacja: mielone na sitku 8 mm, większego nie mam.

to też jest "mój" stały przepis.....

a na przyszłość dokup sitka a jesli nie to I możesz pokroić nożem na kosteczkę :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Mielę Zelmerkiem 8-semką i naczytałem się, że nie warto większych sitek, bo i tak ślimak zmieli...

Ale smaczna jest, mimo tej "modyfikacji: :)

Minikrok piękności ;) ja lekkiego szoku doznałem bo mama w pracy powiedzialą o zamiarach przerobu domowego.. i jutro mają pojawić sie zamówienia :blush: trema łapie :D to jak pierwa noc w ukochaną z tłumem gapiów ^^

P.S. z tym czosnkiem to moje subiektywne odczucia :P konkretne starsze Panie, w konkretnych miejscach - nie bazarkach.. sorki :) czasem sam sobie nie zdaje sprawy jak przerabiam myśli na słowo pisane ;) Pozdrawiam

mielone na sitku 8 mm, większego nie mam.

I bardzo dobrze, ja dziś też klI i II zmieliłem na 8mm, bo mi się nie chciało sitka zmieniać. Biała robię od wczoraj, kiedy to zasoliłem mięsko. Dziś zmieliłem na 8-ce a kl.III dwa x4mm, a jutro przyprawię, wymieszam i nadzieję, o degustacji nie wspomnę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

też klI i II zmieliłem na 8mm, bo mi się nie chciało sitka zmieniać.

też tak raz zrobiłem....... - i mi powiedzieli że taką to w sklepie sobie można kupić :tongue: więc teraz juz się nie lenię i sitko zmieniam :blush:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Panie Boczku ciekawa inicjacja i porównanie przy pierwszej produkcji białej.Powodzenia

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Witam wszystkich Bardzo Serdecznie !!!

Proszę o szybką radę robiłem białą kiełbasę i cały czas po zrobieniu próby (małej kielbaski) po sparzeniu i rozkrojeniu wypływa woda i się rozsypuje .Pytanie Czy jeszcze można coś zrobić z przygotowanym mięskiem?

Bardzo proszę o szybka i dobra radę.

Witam! Prawdopodobnie przyczyną jest zbyt krótkie mieszanie farszu... :rolleyes: Ja swoją pierwszą kiełbaskę zrobiłam po ok. pół roku ''studiowania '' stronki i forum...i nigdy problemów nie było... :cool: Próbuj Czerwony ! Na pewno się uda ! Powodzenia i pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

czerwony a dałeś wołowinę albo jakieś ścięgniste mięso by uzyskać właśnie ten tzw. klej.

Jeżeli dawałeś tak jak radzą przepisy to raczej masz za krótko wyrobiony farsz tak jak pisała einshel. Ja miałem ok 5 kg farszu i wyrabiałem ok 10 min. aż było czuć pod palcami,że się klei. Cały farsz był prawie jak ciasto i odchodził od miski.

Mam nadzieję, że to pomoże i zdążysz uratować swoją kiełbasę.

Pozdrawiam.

Dziękuje za rade , ale już wiem gdzie jest problem. zadzwoniłem na pogotowie zadymiarskie i kolega Bagno udzielił mi informacji , mój błąd to mały zelmerek z niezaostrzanym nożem i sitkiem i w ten sposób zmielenie powoduje rozgrzanie mięsa i tu jest przyczyna. Może się ta informacja przyda innemu koledze nowicjuszowi jak ja. Bardzo serdecznie dziękuje za wyczerpująca i miłą informacje koledze BAGNO!! :clap:

Moja biała będzie wykonana (podpatrzona na filmie ze strony głównej)

-2kg Łopatki wp

-2kg boczku

-0,5kg wołowiny

-Pieprz 2g/kg

-Majeranek 9g/kg

-Czosnek główka( nie potrafię sprecyzować dokładniej)

-sól 18g/kg

-woda do 10%

Mielenie wołowina fi4

Wieprzowina fi8

Tak ja to widzę :wink:

Tak ja to widzę :wink:

No to ja widzę , że dobrze widzisz :grin: Mnie ''to'' czeka w przyszłym tygodniu... :cool: Z tym ,że wszystko poza wołowym ''pojedzie'' przez sitko 13... :grin: Taką lubimy :thumbsup: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

@czerwony

Ja miałem kiedyś podobną sytuację z tym, że robiłem ze zbyt ciepłego mięsa (tuż po uboju) Biała wyszła bardzo krucha, rozsypująca się. Poradziłem tak: wyjąłem ją z osłonek jeszcze raz wyrobiłem, wbiłem 4-5 jajek, wsypałem bułki tartej, polepiłem takie zgrabne pulpety i pogotowałem w bulionie. Był już gęsty sam w sobie, więc obyło się bez mąki. Potem dodałem tylko przecieru pomidorowego i do słoików (pasteryzacja). Jak żyję nie jadłem tak dobrych pulpetów.

Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.