Skocz do zawartości

Na Swieta Wielkanocne jaka biała kiełbasa ale tradycyjna ??

Rekomendowane odpowiedzi

Jak żyję nie jadłem tak dobrych pulpetów.

Jak nie miałam jeszcze nadziewarki , to z farszu , który został w maszynce , zrobiłam takie klopsy.... :thumbsup: :clap: Ale On chce kiełbaskę uratować... :rolleyes: :wink: :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
  • Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Majeranek 9g/kg

Ten majeranek zwietrzały jakiś? Tak tylko pytam. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Nie ale ja tak dałem do swojej kiełbasy "pt" :grin: Kiełbasa Karinki i było ok Uwielbiam te ziele poważnie

U mnie w domu rodzinnym daje się nawet do tak zwanego schabowego

[ Dodano: Czw 29 Mar, 2012 14:58 ]

A co myślisz ,że za dużo :question:

Bo za bardzo wybije aromat :question:

Czy jakiś inny może być "ancymon"

Jeśli mogę prosić to uświadom mnie

Ja dopiero raczkuje

tomaj77, ja podejrzewam, że może być gorzkawa kiełbaska od tego majeranku, jak w nadmiarze dasz....

:cool:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

-Majeranek 9g/kg

-Czosnek główka( nie potrafię sprecyzować dokładniej)

-sól 18g/kg

Tak ja to widzę :wink:

A ja to czarno widzę , dosłownie i w przenośni...

Toż to raczej majerankowa a nie biała Ci wyjdzie :shock:

Przeanalizuj to bo to jest 9 x więcej niż proponuje 16-tka.

Soli dałbym nieco więcej , ok 20-22g/kg , choć w tym przypadku już bliżej normy jesteś.

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Ja daję ok 3-4 gram ...

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Jak robiłem pierwszą swoją białą w tamtym tygodniu, to na 5kg mięsa dałem 8g majeranku, pieprzu grubo mielonego 5g, soli 90 g oraz czosnku 10g. Lubię czosnek, ale jednak jak dla mnie za dużo. następnym razem dam o połowę mniej :thumbsup:

Jeśli mogę prosić to uświadom mnie

Tak jak koledzy pisali-9g na kilogram to nieco za dużo, proponuję 3g na początek, i nie zapomnij dodając zetrzeć w rękach, by aromaty wydobyć. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

nie zapomnij dodając zetrzeć w rękach, by aromaty wydobyć.

To jest podstawa przy używaniu suszonych ziół, zawsze 3eba je zetrzeć w dłoniach :)

nie zapomnij dodając zetrzeć w rękach, by aromaty wydobyć.

To jest podstawa przy używaniu suszonych ziół, zawsze 3eba je zetrzeć w dłoniach :)
No to mnie uświadomiliście po czasie wczoraj zrobiłem białą i nie rozcierałem majeranku

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

bazylwidzew, to są podstawy kolego sympatyczny :) :P :) ... poza tym, nie pytałeś :)

bazylwidzew, to są podstawy kolego sympatyczny :) :P :) ... poza tym, nie pytałeś :)

Jakoś nie doczytałem się do tego :blush:

bazylwidzew, czyli jest co zapamiętać. :idea:

Rozcierać suszone zioła i mielić przyprawy gdy potrzeba. Pamiętać też o tym, że one mogą mieć też wady, a z tego wniosek że na byle co nas nie stać.

To moja druga kiełbasa po chłopskiej, pewnie jeszcze niejednego babola walne :rolleyes: no ale człowiek całe życie się uczy :smile:

bazylwidzew, przy chłopskiej z tego co pamiętam, to idzie bardzo dużo majeranku, jednak do białej to mniej i to stanowczo :)

Ja wysiałem na "balkonii" swój majeranek w zeszłym roku. Wystarczy tego ziela ze 2g. i bedzie smak "wspaniały".

Można myć ręce ale i tak będą Ci dłonie leciały "majerankowo". Suszony z marketu to raczej ze 2 X wiecej cza dodać..

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Hmm szukałem na forum i poza jakiejś wskazówki co do trwałości białej surowej..

Wg Pana Kuronia to 48h w lodówce. po parzeniu 2x tyle ale on znowu dodaje pierś kurczaka, więc nie tak jak mówi przepis ze strony głównej ^^ Gdzie indziej pisza oględnie "kilka dni"..

A ja sie troche martwie, gdyż kiełbase będe musiał zrobić we środe - chciałem ją sparzyć dopiero przed podaniem i niedziele rano, ale boje sie o jej trwałość.

Zaryzykować, czy moze sparzyć ją w czwartek i niech w tej formie trafi na stół - odgrzana? Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Zaryzykować, czy moze sparzyć ją w czwartek i niech w tej formie trafi na stół - odgrzana? Pozdrawiam

A nie lepiej jak ją przechowasz w zamrażarce... po prostu zamroz. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Zrobić wtedy gdy masz czas, mięso mielone surowe trwałość do 24 / 48 h

Więc szybko mrozisz surowa po zrobieniu i powoli rozmrażasz przed parzeniem.

I po kłopocie

PS

Pamiętaj po parzeniu zahartować zimna wodą, wtedy kiełbasa biała "nie czernieje" jak leży w lodówce.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Dzięki za rady ^^ chciałęm uniknąć mrożenia za wszelką cene.. pierwsze kiełbaski jakie zrobie ;) ale skoro mówicie ze będzie dobrze to Was ufam! :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Dzięki za rady ^^ chciałęm uniknąć mrożenia za wszelką cene.. pierwsze kiełbaski jakie zrobie ;) ale skoro mówicie ze będzie dobrze to Was ufam! :grin: Pozdrawiam

Śmiało możesz mrozić surową. Wczoraj wieczorem wstawiona do lodówki celem rozmrożenia, dziś rano sparzona. Efekt - jakby smaczniejsza niż świeża :lol:
Czy można mięso zamrożone przeznaczone do zrobienia kiełbasy białej surowej rozmrozić, zrobić kiełbasę i ponownie zamrozić? Czy raczej od razu po zrobieniu sparzyć i przechowywać w lodówce? Czy może jest jeszcze inna opcja?