Einshell Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 29 Marca 2012 Jak żyję nie jadłem tak dobrych pulpetów. Jak nie miałam jeszcze nadziewarki , to z farszu , który został w maszynce , zrobiłam takie klopsy.... :thumbsup: :clap: Ale On chce kiełbaskę uratować... :rolleyes: :wink: :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 29 Marca 2012 Majeranek 9g/kg Ten majeranek zwietrzały jakiś? Tak tylko pytam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 29 Marca 2012 Nie ale ja tak dałem do swojej kiełbasy "pt" :grin: Kiełbasa Karinki i było ok Uwielbiam te ziele poważnie U mnie w domu rodzinnym daje się nawet do tak zwanego schabowego [ Dodano: Czw 29 Mar, 2012 14:58 ]A co myślisz ,że za dużo :question: Bo za bardzo wybije aromat :question: Czy jakiś inny może być "ancymon" Jeśli mogę prosić to uświadom mnie Ja dopiero raczkuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 29 Marca 2012 tomaj77, ja podejrzewam, że może być gorzkawa kiełbaska od tego majeranku, jak w nadmiarze dasz.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 29 Marca 2012 myth, a Ty ile dajesz :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 29 Marca 2012 -Majeranek 9g/kg -Czosnek główka( nie potrafię sprecyzować dokładniej) -sól 18g/kg Tak ja to widzę :wink: A ja to czarno widzę , dosłownie i w przenośni... Toż to raczej majerankowa a nie biała Ci wyjdzie :shock: Przeanalizuj to bo to jest 9 x więcej niż proponuje 16-tka. Soli dałbym nieco więcej , ok 20-22g/kg , choć w tym przypadku już bliżej normy jesteś. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 29 Marca 2012 Dobrze to dam 3g/kg Ale jak będzie za mało to zjem Wsze białe kiełbasy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 29 Marca 2012 Ja daję ok 3-4 gram ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 29 Marca 2012 Jak robiłem pierwszą swoją białą w tamtym tygodniu, to na 5kg mięsa dałem 8g majeranku, pieprzu grubo mielonego 5g, soli 90 g oraz czosnku 10g. Lubię czosnek, ale jednak jak dla mnie za dużo. następnym razem dam o połowę mniej :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 29 Marca 2012 Jeśli mogę prosić to uświadom mnie Tak jak koledzy pisali-9g na kilogram to nieco za dużo, proponuję 3g na początek, i nie zapomnij dodając zetrzeć w rękach, by aromaty wydobyć. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 29 Marca 2012 nie zapomnij dodając zetrzeć w rękach, by aromaty wydobyć.To jest podstawa przy używaniu suszonych ziół, zawsze 3eba je zetrzeć w dłoniach Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 29 Marca 2012 nie zapomnij dodając zetrzeć w rękach, by aromaty wydobyć.To jest podstawa przy używaniu suszonych ziół, zawsze 3eba je zetrzeć w dłoniach No to mnie uświadomiliście po czasie wczoraj zrobiłem białą i nie rozcierałem majeranku Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 29 Marca 2012 bazylwidzew, to są podstawy kolego sympatyczny :P ... poza tym, nie pytałeś Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 29 Marca 2012 bazylwidzew, to są podstawy kolego sympatyczny :P ... poza tym, nie pytałeś Jakoś nie doczytałem się do tego :blush: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 29 Marca 2012 bazylwidzew, czyli jest co zapamiętać. :idea: Rozcierać suszone zioła i mielić przyprawy gdy potrzeba. Pamiętać też o tym, że one mogą mieć też wady, a z tego wniosek że na byle co nas nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 29 Marca 2012 To moja druga kiełbasa po chłopskiej, pewnie jeszcze niejednego babola walne :rolleyes: no ale człowiek całe życie się uczy :smile: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 29 Marca 2012 no ale człowiek całe życie się uczyale o jedną lekcję jesteś już mądrzejszy. Omnibysów nie ma. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 29 Marca 2012 bazylwidzew, przy chłopskiej z tego co pamiętam, to idzie bardzo dużo majeranku, jednak do białej to mniej i to stanowczo Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 29 Marca 2012 Ja wysiałem na "balkonii" swój majeranek w zeszłym roku. Wystarczy tego ziela ze 2g. i bedzie smak "wspaniały". Można myć ręce ale i tak będą Ci dłonie leciały "majerankowo". Suszony z marketu to raczej ze 2 X wiecej cza dodać.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Hmm szukałem na forum i poza jakiejś wskazówki co do trwałości białej surowej..Wg Pana Kuronia to 48h w lodówce. po parzeniu 2x tyle ale on znowu dodaje pierś kurczaka, więc nie tak jak mówi przepis ze strony głównej ^^ Gdzie indziej pisza oględnie "kilka dni".. A ja sie troche martwie, gdyż kiełbase będe musiał zrobić we środe - chciałem ją sparzyć dopiero przed podaniem i niedziele rano, ale boje sie o jej trwałość.Zaryzykować, czy moze sparzyć ją w czwartek i niech w tej formie trafi na stół - odgrzana? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zaryzykować, czy moze sparzyć ją w czwartek i niech w tej formie trafi na stół - odgrzana? PozdrawiamA nie lepiej jak ją przechowasz w zamrażarce... po prostu zamroz. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zrobić wtedy gdy masz czas, mięso mielone surowe trwałość do 24 / 48 h Więc szybko mrozisz surowa po zrobieniu i powoli rozmrażasz przed parzeniem. I po kłopocie PSPamiętaj po parzeniu zahartować zimna wodą, wtedy kiełbasa biała "nie czernieje" jak leży w lodówce. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dzięki za rady ^^ chciałęm uniknąć mrożenia za wszelką cene.. pierwsze kiełbaski jakie zrobie ale skoro mówicie ze będzie dobrze to Was ufam! :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dzięki za rady ^^ chciałęm uniknąć mrożenia za wszelką cene.. pierwsze kiełbaski jakie zrobie ale skoro mówicie ze będzie dobrze to Was ufam! :grin: PozdrawiamŚmiało możesz mrozić surową. Wczoraj wieczorem wstawiona do lodówki celem rozmrożenia, dziś rano sparzona. Efekt - jakby smaczniejsza niż świeża :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Czy można mięso zamrożone przeznaczone do zrobienia kiełbasy białej surowej rozmrozić, zrobić kiełbasę i ponownie zamrozić? Czy raczej od razu po zrobieniu sparzyć i przechowywać w lodówce? Czy może jest jeszcze inna opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.