Einshell Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 29 Marca 2012 Jak żyję nie jadłem tak dobrych pulpetów. Jak nie miałam jeszcze nadziewarki , to z farszu , który został w maszynce , zrobiłam takie klopsy.... :thumbsup: :clap: Ale On chce kiełbaskę uratować... :rolleyes: :wink: :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 29 Marca 2012 Majeranek 9g/kg Ten majeranek zwietrzały jakiś? Tak tylko pytam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 29 Marca 2012 Nie ale ja tak dałem do swojej kiełbasy "pt" :grin: Kiełbasa Karinki i było ok Uwielbiam te ziele poważnie U mnie w domu rodzinnym daje się nawet do tak zwanego schabowego [ Dodano: Czw 29 Mar, 2012 14:58 ]A co myślisz ,że za dużo :question: Bo za bardzo wybije aromat :question: Czy jakiś inny może być "ancymon" Jeśli mogę prosić to uświadom mnie Ja dopiero raczkuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 29 Marca 2012 tomaj77, ja podejrzewam, że może być gorzkawa kiełbaska od tego majeranku, jak w nadmiarze dasz.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 29 Marca 2012 myth, a Ty ile dajesz :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 29 Marca 2012 -Majeranek 9g/kg -Czosnek główka( nie potrafię sprecyzować dokładniej) -sól 18g/kg Tak ja to widzę :wink: A ja to czarno widzę , dosłownie i w przenośni... Toż to raczej majerankowa a nie biała Ci wyjdzie :shock: Przeanalizuj to bo to jest 9 x więcej niż proponuje 16-tka. Soli dałbym nieco więcej , ok 20-22g/kg , choć w tym przypadku już bliżej normy jesteś. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 29 Marca 2012 Dobrze to dam 3g/kg Ale jak będzie za mało to zjem Wsze białe kiełbasy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 29 Marca 2012 Ja daję ok 3-4 gram ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 29 Marca 2012 Jak robiłem pierwszą swoją białą w tamtym tygodniu, to na 5kg mięsa dałem 8g majeranku, pieprzu grubo mielonego 5g, soli 90 g oraz czosnku 10g. Lubię czosnek, ale jednak jak dla mnie za dużo. następnym razem dam o połowę mniej :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 29 Marca 2012 Jeśli mogę prosić to uświadom mnie Tak jak koledzy pisali-9g na kilogram to nieco za dużo, proponuję 3g na początek, i nie zapomnij dodając zetrzeć w rękach, by aromaty wydobyć. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 29 Marca 2012 nie zapomnij dodając zetrzeć w rękach, by aromaty wydobyć.To jest podstawa przy używaniu suszonych ziół, zawsze 3eba je zetrzeć w dłoniach Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 29 Marca 2012 bazylwidzew, to są podstawy kolego sympatyczny :P ... poza tym, nie pytałeś Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 29 Marca 2012 bazylwidzew, czyli jest co zapamiętać. :idea: Rozcierać suszone zioła i mielić przyprawy gdy potrzeba. Pamiętać też o tym, że one mogą mieć też wady, a z tego wniosek że na byle co nas nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 29 Marca 2012 no ale człowiek całe życie się uczyale o jedną lekcję jesteś już mądrzejszy. Omnibysów nie ma. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 29 Marca 2012 bazylwidzew, przy chłopskiej z tego co pamiętam, to idzie bardzo dużo majeranku, jednak do białej to mniej i to stanowczo Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 29 Marca 2012 Ja wysiałem na "balkonii" swój majeranek w zeszłym roku. Wystarczy tego ziela ze 2g. i bedzie smak "wspaniały". Można myć ręce ale i tak będą Ci dłonie leciały "majerankowo". Suszony z marketu to raczej ze 2 X wiecej cza dodać.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Hmm szukałem na forum i poza jakiejś wskazówki co do trwałości białej surowej..Wg Pana Kuronia to 48h w lodówce. po parzeniu 2x tyle ale on znowu dodaje pierś kurczaka, więc nie tak jak mówi przepis ze strony głównej ^^ Gdzie indziej pisza oględnie "kilka dni".. A ja sie troche martwie, gdyż kiełbase będe musiał zrobić we środe - chciałem ją sparzyć dopiero przed podaniem i niedziele rano, ale boje sie o jej trwałość.Zaryzykować, czy moze sparzyć ją w czwartek i niech w tej formie trafi na stół - odgrzana? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zaryzykować, czy moze sparzyć ją w czwartek i niech w tej formie trafi na stół - odgrzana? PozdrawiamA nie lepiej jak ją przechowasz w zamrażarce... po prostu zamroz. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zrobić wtedy gdy masz czas, mięso mielone surowe trwałość do 24 / 48 h Więc szybko mrozisz surowa po zrobieniu i powoli rozmrażasz przed parzeniem. I po kłopocie PSPamiętaj po parzeniu zahartować zimna wodą, wtedy kiełbasa biała "nie czernieje" jak leży w lodówce. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dzięki za rady ^^ chciałęm uniknąć mrożenia za wszelką cene.. pierwsze kiełbaski jakie zrobie ale skoro mówicie ze będzie dobrze to Was ufam! :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dzięki za rady ^^ chciałęm uniknąć mrożenia za wszelką cene.. pierwsze kiełbaski jakie zrobie ale skoro mówicie ze będzie dobrze to Was ufam! :grin: PozdrawiamŚmiało możesz mrozić surową. Wczoraj wieczorem wstawiona do lodówki celem rozmrożenia, dziś rano sparzona. Efekt - jakby smaczniejsza niż świeża :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Czy można mięso zamrożone przeznaczone do zrobienia kiełbasy białej surowej rozmrozić, zrobić kiełbasę i ponownie zamrozić? Czy raczej od razu po zrobieniu sparzyć i przechowywać w lodówce? Czy może jest jeszcze inna opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 to niestety zależy od surowca - jak masz pewność świeżości mięsa to bez problemu wytrzyma jak jest cień wątpliwości to lepiej nie ryzykować i albo zrobić kiełbaskę na ostatnią chwilę albo przymrozić Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Mięso było świeże zamrożone. Ale moja połwica twierdzi, że mięsa po rozmrożeniu nie można po raz drugi zamrażać. Ale nie wie dlaczego. Stąd wzięło się moje pytanie. :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Mięso po rozmrożeniu jest bardzo mokre, co sprzyja gwałtownemu namnażaniu bakterii. Jesli je zamrozisz, to bakterie zostaną (wystrzymasz tylko ich rozwój). To jedno. Poza tym, mięso zamrażane w lodówce/zamrażarce domowej, ulega uszkodzeniom (włókna mięśniowe sa rozrywane przez kryształki lodu). Ponowne ich zamrożenie po rozmrożeniu, powoduje, że mięso może utracić wszystkie swe właściwości technologiczne. Ta wada nie występuje podczas gwałtownego i głębokiego zamrożenia przemysłowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/5/#findComment-210981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.