Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mięsień dwugłowy jest twardy.

Jeżeli pokroimy go w grube kawałki do kiełbasy (tak, jak jedynkę) i w dodatku pomieszamy z kawałkami miększymi to możemy dostać sztanglówkę-niespodziankę.

Może lepiej jednak przeznaczyć ten kawałek na wędzonkę i np. dłużej peklować lub peklować z dodatkiem wina czy innego zmiękczacza (Chińczycy skruszają wieprzowinę wódką).

Z drugiej strony, mięsień dwugłowy otulony jest z jednej strony słoniną, co w wędzonce doda smaku.

Jakie macie doświadczenia z tym kawałkiem?

Mam nadzieję, że nasi Technolodzy dodatkowo napiszą jak się wykorzystuje ten mięsień w przerobie przemysłowym.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5484-jak-optymalnie-wykorzysta%C4%87-mi%C4%99sie%C5%84-dwug%C5%82owy-szynki/

Jeśli ktoś nie lubi sztanglówki niespodzianki to, proponuję zrobić wędzonkę surową z okrywa tłuszczową.

W przemyśle rożnie w zależności od potrzeb. Dodając to i owo można mieć surowiec o zupełnie innych właściwościach fizycznych.

Kiepskie.To zawsze jest po obróbce najbardziej twardy kawałak.W masarniach z tego robią całkiem miękkie szynki tylko bardzo długo go masują.Słyszałem ,że nawet 12h.

[ Dodano: Pią 08 Kwi, 2011 21:23 ]

A mnie cały czas nurtuje inne pytanie.Jak w warunkach domowych zrobić tzw. szynkę Babuni żeby nie była w połowie miękka a w połowie twarda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=157050#157050

Wędzone, parzone i jak dla mnie jadalne :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Po krakowskiej z zeszłego tygodnia mam odmienne zdanie o tym mięśniu. Chcąc nie chcąc zostały mi 2 takie do zagospodarowania na krakowską. Kiełbasa wyszła miękka i smaczna, bez sztangi w środku. Jak to się stało? Ano przeparzyłem. Trochę się zasiedziałem przy kompie i sparzyła się do 77 stopni - czyli do temperatury wody w jakiej się parzyła. Nie wiem czy to przypadek, postaram się powtórzyć takie parzenie przy następnej produkcji (1 baton zostawię do przeparzenia, 1 wyjmę przy 70 stopniach).

Po krakowskiej z zeszłego tygodnia mam odmienne zdanie o tym mięśniu.

Miałeś dobre pH mięsa, dlatego zmieniasz zdanie.

Myślę, że EAnna powinna dodać mięsień dwugłowy do kiełbas, gdyż ma mięso o dobrych parametrach fizycznych.

Kiełbasa wyszła miękka i smaczna, bez sztangi w środku.

witaj

o jakiej sztandze piszesz nie spotkałem się z tą nazwą...

Mięsień dwugłowy jest twardy.

Eanno coś więcej napiszę jutro po południu o tym wspaniałym sponiewieranym mięśniu dziś muszę zmykać :arrow:

pozdrawiam