Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Polędwiczki wędzę 3,5h w 45-50C i wychodzą takie:

 

http://farm9.staticflickr.com/8034/7986850932_a6e6394b70.jpg

DSCN4632 by TeBeWAW, on Flickr

 

Dłużej wędzone zaczynają mieć przesuszoną skórkę. Polędwicę zawsze parzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238497
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wiem, ze ze schabu nie wyjdzie mi lososiowa, ale zeby chociaz taka a la....

I tu się mylisz jak zachowasz temperature to super fososiowa wędzonka jak się patrzy ważne zachować temperature nie wiecej jak 45 stopni w centrum i zobaczysz lepiej czasami jak wędzarnia nie trzyma temperatury wędzic na 2 razy drugi raz poo wystudzeniu

Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238523
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238532
Udostępnij na innych stronach

Ale z polędwicy owszem:

a co i za różnica schab czy polędwica jaką chcesz taką masz na pewno surowo wędzona
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238546
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ze ze schabu nie wyjdzie mi lososiowa, ale zeby chociaz taka a la....

a co i za różnica schab czy polędwica jaką chcesz taką masz na pewno surowo wędzona

Czyli schab łososiowy :idea:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238564
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie.

Poledwiczki trzymalem w 30 topniach 6 i pol godziny.

Efekt jest taki, ze mmmmmh, miodzio, ale te najgrubsze miejsca sa jakby troche przysurowe. Parzyc nie chcialbym za zadne skarby.

Moje pytanie to: co z tym teraz zrobic?

 

1 Poledwiczki takie sa ok, tylko ze ja o tym nie wiem :)

2 wsadzic je jeszcze raz na np 5 godzin

 

Dajcie prosze jakas rade. Takie poledwiczki robie pierwszy raz, ucze sie.....

 

Bede je zostawiac na noc, wiec nie moge ustawiac roznych temperatur. Tak jak zaczne, bedzie przez caly czas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-239186
Udostępnij na innych stronach

Wędzisz na "zimno" to będą surowe.Długość wędzenia zimnego nie spowoduje ,że nie będą surowe.Będą tylko mocniej nasycone dymem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-239187
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jeszcze ją podwędził.Smak będzie bardziej wyrazisty.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-239202
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

pomozcie, bo nie wiem co dalej.

Mam zamiar wedzic poledwiczki na zimno, znaczy sie tylko DG. Warunki mam dosc spartanskie, bo jestem w Polsce na dzialce i nie mam tu "prawdziwej" wedzarni. Do wedzenia mam DG i stara wedzarke na drewno w ksztalcie prosopadloscianu 30cm x30cmx120cm z pokrywa na gorze. Z boku zrobilem otwor na rure dymna. Moj problem polega na tym, ze wlasnie skonczylem wedzenie lososia. Caly czas pokrywa byla wysoko uniesiona, jednak losos, jak i kratki byly caly czas mokre. Nawet kawalki drewna, na ktorych oparta byla pokrywa byly tak mokre, jakby caly dzien lezaly na deszczu. Losos wyszedl naturalnie calkowicie kwasny.

Przeplyw powietrza byl ok, a jednak zbierala mi sie ta wilgoc. Nie bylo to z samej ryby, ze niby nie wysuszylem, bo bylo tego po prostu za duzo.

Teraz mam zamiar wedzic poledwiczki, no i rozkladam rece. Czyzby bylo po prostu na dworzu za zimno, za wilgotno? Nie wiem, co mam w tym wszystkim zmienic, wiele mozliwosci nie mam. Wlot powietrza jest u dolu, gdyz szuflade na drewno wyciagnalem, gora jest prawie calkiem otwarta, zrebki mam suche.

Macie jakis pomysl?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243135
Udostępnij na innych stronach

Czyzby bylo po prostu na dworzu za zimno, za wilgotno? Nie wiem, co mam w tym wszystkim zmienic, wiele mozliwosci nie mam.

Żeby cokolwiek wędzić na zimno to musi być włożone do wędzarni suche.Powieś te polędwiczki w suchym i przewiewnym miejscu i poczekaj aż z wiechrzu obeschną.Łosoś powinien być włożony do wędzarni suchy tak ,że skóra na nim powinna być obsuszona na papier.Powodzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243136
Udostępnij na innych stronach

dobra, zrobie tak, bo wieje u nas niesamowicie, a robactwa (much) nie ma wcale. Wiesz, ale co z tym zbieraniem sie wilgoci? Co jakis czas wycieralem dekiel, aby mi nic nie kapalo. Fakt, lososia az tak nie osuszylem, ale ta cala wilgoc nie mogla pochodzic od niego. Obawiam, sie, ze poledwiczki obsusze, a po jakims czasie zrobia sie mimo to mokre. Calkiem mozliwe, ze z tym co mam, nie dam rady.....No, ale zrobie tak jalk pisales, obsusze maksymalnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243139
Udostępnij na innych stronach

Łosoś powinien być włożony do wędzarni such

To raz a dwa musi mieć temp. dymu, o suchej i wygrzanej wędzarni nie wspomnę.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243153
Udostępnij na innych stronach

Łosoś powinien być włożony do wędzarni such

To raz a dwa musi mieć temp. dymu, o suchej i wygrzanej wędzarni nie wspomnę.
:clap:

Cienko zauważono, nie znał. Biorę na uzbrojenie :blush:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243161
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Jest jakis sposób na zdjęcie mizdry ze schabu, przed peklowaniem?

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-261458
Udostępnij na innych stronach

Generalnie poledwicę wędzi się z mizdrą .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-261459
Udostępnij na innych stronach

Jest jakis sposób na zdjęcie mizdry ze schabu, przed peklowaniem?

Mizdrę należy ostrym nożem skroić z polędwicy .

 

[ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 14:56 ]

chudziak, ja wędzę bez . :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-261460
Udostępnij na innych stronach

a ja tam zawszę wędzę wg. schematu na polędwice łososiową kolegi ligawy !! czyli 2 x 12 godzin i właśnie jutro będę zadymiał kilka kawałków na łososiową oraz coś na wzór schinkenspeck-a :) na noc do domku (przerwa) i w Niedzielę kolejne 12H w dymku, temp. planuję ok 18*-20* rzadkim dymem,

mizdrę zawsze ściągam ! ładniej wygląda potem taka polędwica  wędze zrębkami buk-olcha za pomocą DG, i do zimnego wędzenia używam mniejszej pompki(150L./min.) albo skręcam na min. Mocniejszą i odłączam od niej jeden wężyk (200L/min.) dodatkowo dorzucę sobie kawałek serka żółtego

jakiegoś ze sklepu i do tego sól morską gruboziarnistą, robiłem już taką sól i trzymam ją w zamkniętym słoiczku już ze 2 miesiąca a nadal pachnie dymem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-261465
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wędziłem schab 2h w temp 40-50 stopni. Smak ok ale jakiś taki twardy ten schab.

A co chciałeś by kości były miękkie.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-274136
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem schab 2h w temp 40-50 stopni. Smak ok ale jakiś taki twardy ten schab. Jaka może być przyczyna?

Dziadek zaraz Ci odpowie.... , albo go wyręczę - trafiłeś na kość :!: :cool:

 

ups nie zdążyłem :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-274137
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.