GuRu Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Września 2012 Polędwiczki wędzę 3,5h w 45-50C i wychodzą takie: http://farm9.staticflickr.com/8034/7986850932_a6e6394b70.jpg DSCN4632 by TeBeWAW, on Flickr Dłużej wędzone zaczynają mieć przesuszoną skórkę. Polędwicę zawsze parzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Września 2012 Ach ta polędwiczka to to lubię :clap: :thumbsup: Pozdro dla wszystkich Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Września 2012 Wiem, ze ze schabu nie wyjdzie mi lososiowa, ale zeby chociaz taka a la....I tu się mylisz jak zachowasz temperature to super fososiowa wędzonka jak się patrzy ważne zachować temperature nie wiecej jak 45 stopni w centrum i zobaczysz lepiej czasami jak wędzarnia nie trzyma temperatury wędzic na 2 razy drugi raz poo wystudzeniu Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Września 2012 Wiem, ze ze schabu nie wyjdzie mi lososiowaAle z polędwicy owszem: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/54-poledwica-lososiowa-z-lat-50-tych http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Września 2012 Ale z polędwicy owszem:a co i za różnica schab czy polędwica jaką chcesz taką masz na pewno surowo wędzona Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Września 2012 Wiem, ze ze schabu nie wyjdzie mi lososiowa, ale zeby chociaz taka a la....a co i za różnica schab czy polędwica jaką chcesz taką masz na pewno surowo wędzonaCzyli schab łososiowy :idea: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-238564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Września 2012 Witam ponownie.Poledwiczki trzymalem w 30 topniach 6 i pol godziny.Efekt jest taki, ze mmmmmh, miodzio, ale te najgrubsze miejsca sa jakby troche przysurowe. Parzyc nie chcialbym za zadne skarby.Moje pytanie to: co z tym teraz zrobic? 1 Poledwiczki takie sa ok, tylko ze ja o tym nie wiem 2 wsadzic je jeszcze raz na np 5 godzin Dajcie prosze jakas rade. Takie poledwiczki robie pierwszy raz, ucze sie..... Bede je zostawiac na noc, wiec nie moge ustawiac roznych temperatur. Tak jak zaczne, bedzie przez caly czas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-239186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Września 2012 Wędzisz na "zimno" to będą surowe.Długość wędzenia zimnego nie spowoduje ,że nie będą surowe.Będą tylko mocniej nasycone dymem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-239187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Września 2012 no tak, ale co teraz. Zostawic je tak, czy wlozyc jednak jeszcze raz na pare godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-239190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Września 2012 Ja bym jeszcze ją podwędził.Smak będzie bardziej wyrazisty. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-239202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Września 2012 poledwiczki podwedzilem jeszcze troche, no i faktycznie byly lepsze. A schabik wedzilem 2 razy po 7 godzin w 30 stopniach. Wyszedl suuuper. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-240026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Października 2012 pomozcie, bo nie wiem co dalej.Mam zamiar wedzic poledwiczki na zimno, znaczy sie tylko DG. Warunki mam dosc spartanskie, bo jestem w Polsce na dzialce i nie mam tu "prawdziwej" wedzarni. Do wedzenia mam DG i stara wedzarke na drewno w ksztalcie prosopadloscianu 30cm x30cmx120cm z pokrywa na gorze. Z boku zrobilem otwor na rure dymna. Moj problem polega na tym, ze wlasnie skonczylem wedzenie lososia. Caly czas pokrywa byla wysoko uniesiona, jednak losos, jak i kratki byly caly czas mokre. Nawet kawalki drewna, na ktorych oparta byla pokrywa byly tak mokre, jakby caly dzien lezaly na deszczu. Losos wyszedl naturalnie calkowicie kwasny.Przeplyw powietrza byl ok, a jednak zbierala mi sie ta wilgoc. Nie bylo to z samej ryby, ze niby nie wysuszylem, bo bylo tego po prostu za duzo. Teraz mam zamiar wedzic poledwiczki, no i rozkladam rece. Czyzby bylo po prostu na dworzu za zimno, za wilgotno? Nie wiem, co mam w tym wszystkim zmienic, wiele mozliwosci nie mam. Wlot powietrza jest u dolu, gdyz szuflade na drewno wyciagnalem, gora jest prawie calkiem otwarta, zrebki mam suche. Macie jakis pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Października 2012 Czyzby bylo po prostu na dworzu za zimno, za wilgotno? Nie wiem, co mam w tym wszystkim zmienic, wiele mozliwosci nie mam. Żeby cokolwiek wędzić na zimno to musi być włożone do wędzarni suche.Powieś te polędwiczki w suchym i przewiewnym miejscu i poczekaj aż z wiechrzu obeschną.Łosoś powinien być włożony do wędzarni suchy tak ,że skóra na nim powinna być obsuszona na papier.Powodzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Października 2012 dobra, zrobie tak, bo wieje u nas niesamowicie, a robactwa (much) nie ma wcale. Wiesz, ale co z tym zbieraniem sie wilgoci? Co jakis czas wycieralem dekiel, aby mi nic nie kapalo. Fakt, lososia az tak nie osuszylem, ale ta cala wilgoc nie mogla pochodzic od niego. Obawiam, sie, ze poledwiczki obsusze, a po jakims czasie zrobia sie mimo to mokre. Calkiem mozliwe, ze z tym co mam, nie dam rady.....No, ale zrobie tak jalk pisales, obsusze maksymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Października 2012 Łosoś powinien być włożony do wędzarni suchTo raz a dwa musi mieć temp. dymu, o suchej i wygrzanej wędzarni nie wspomnę. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Października 2012 Łosoś powinien być włożony do wędzarni suchTo raz a dwa musi mieć temp. dymu, o suchej i wygrzanej wędzarni nie wspomnę. :clap: Cienko zauważono, nie znał. Biorę na uzbrojenie :blush: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Października 2012 dzieki, o samej wdzarce nie pomyslalem. wloze tam farelka na 20 min, powinno wystarczyc. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-243256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Jest jakis sposób na zdjęcie mizdry ze schabu, przed peklowaniem? Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-261458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Generalnie poledwicę wędzi się z mizdrą . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-261459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Jest jakis sposób na zdjęcie mizdry ze schabu, przed peklowaniem?Mizdrę należy ostrym nożem skroić z polędwicy . [ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 14:56 ]chudziak, ja wędzę bez . :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-261460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 11 Stycznia 2013 ja też mizdrę ściągałem przed wędzeniem , długo nie trwa a lepiej potem się spożywa Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-261461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 11 Stycznia 2013 a ja tam zawszę wędzę wg. schematu na polędwice łososiową kolegi ligawy !! czyli 2 x 12 godzin i właśnie jutro będę zadymiał kilka kawałków na łososiową oraz coś na wzór schinkenspeck-a na noc do domku (przerwa) i w Niedzielę kolejne 12H w dymku, temp. planuję ok 18*-20* rzadkim dymem,mizdrę zawsze ściągam ! ładniej wygląda potem taka polędwica wędze zrębkami buk-olcha za pomocą DG, i do zimnego wędzenia używam mniejszej pompki(150L./min.) albo skręcam na min. Mocniejszą i odłączam od niej jeden wężyk (200L/min.) dodatkowo dorzucę sobie kawałek serka żółtego jakiegoś ze sklepu i do tego sól morską gruboziarnistą, robiłem już taką sól i trzymam ją w zamkniętym słoiczku już ze 2 miesiąca a nadal pachnie dymem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-261465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz_2000 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 11 Marca 2013 Wędziłem schab 2h w temp 40-50 stopni. Smak ok ale jakiś taki twardy ten schab. Jaka może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-274135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 11 Marca 2013 Wędziłem schab 2h w temp 40-50 stopni. Smak ok ale jakiś taki twardy ten schab.A co chciałeś by kości były miękkie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-274136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Marca 2013 Wędziłem schab 2h w temp 40-50 stopni. Smak ok ale jakiś taki twardy ten schab. Jaka może być przyczyna?Dziadek zaraz Ci odpowie.... , albo go wyręczę - trafiłeś na kość :!: ups nie zdążyłem :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/3/#findComment-274137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.