Skocz do zawartości

Dlaczego kiełbasa jest nierównomiernie uwędzona?

Rekomendowane odpowiedzi

Czym jest spowodowane ze cześć kiełbas wychodzi z jednej strony biała

Mniej na kijach i przekładaj kije w trakcie wędzenia . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Coś nie tak z wędzarnią . Mała cyrkulacja powietrza i ciepła w wędzarni . Zdarza się to często w niskich wędzarniach skrzyniowych . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
:rolleyes: Może za ciasno 'im' jest...?

podczas wędzenia obracam kile

Powinno być OK. :rolleyes: A te kabanosy ... :shock: Twoje...? :thumbsup: Pozdro! Ps. Nie zapytam , czy czasami 'kijek' nie za gruby... :wink: bo nie wypada :lol:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Powód jest jeden.

Kiełbasa styka się z inną kiełbasą, nie dochodzi do niej dym i jest blada, nie uwędzona.

Coś nie tak z wędzarnią . Mała cyrkulacja powietrza i ciepła w wędzarni . Zdarza się to często w niskich wędzarniach skrzyniowych .

Reszta się uwędziła, a ten kawałek akurat nie

Dobry dowcip :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Miro wiem że nastajesz na mnie, ale czytaj całość postu

Czym jest spowodowane ze cześć kiełbas wychodzi z jednej strony biała jakby zupełnie nie była wędzona.

Kiełbasy są nakłuwane, osadzane około 12 godzin, porządnie osuszane, podczas wędzenia obracam kile i dbam aby dym dochodził wszędzie równomiernie.

dodam tylko ze kiełbasy maja kształt lekkiego luku zawsze jest białe od strony wewnętrznej.

Na zdjęciu rzeczywiście wygląda tak jak by była powieszona na kiju jak kłonica od woza. Szmulik pokaż wędzarnię w której wędzisz .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Coś nie tak z wędzarnią . Mała cyrkulacja powietrza i ciepła w wędzarni . Zdarza się to często w niskich wędzarniach skrzyniowych . Pozdrawiam

Bardzo możliwe że tak jest bo wędzę w małym borniaku,

jak można temu zapowiedz? przekradam kije kilka razy staram się aby każda kiełbasa była w różnych miejscach wędzarni i nic nie pomaga, nawet zmieniałem ustawienia kiełbas na kijach aby wędziły się na rożnej wysokości.

Dodam tylko ze nigdy nie miałem takiego problemu z kabanosami, a już nawet w cienkich krótkich kiełbaskach problem występuje.

Kiełbasa styka się z inną kiełbasą, nie dochodzi do niej dym i jest blada, nie uwędzona.

no i właśnie nie, kiełbasy na 100% nie stykały się z innymi. dziś dopilnowałem aby każda kiełbasa miała dostęp do dymu, jak widziałem ze jakaś nie jest dobrze wędzona to przekładałem ją w inne miejsce.

Reszta się uwędziła, a ten kawałek akurat nie

Dobry dowcip :)

Takich kawałków mam więcej niestety.

Zgadzam się z Mirkiem, kiełbaski muszą się stykać i dlatego są blade miejsca.

Znam to z autopsji. :grin: :grin: :grin:

Zgadzam się z Mirkiem, kiełbaski muszą się stykać i dlatego są blade miejsca.

Znam to z autopsji. :grin: :mrgreen: :grin:

Ja tez tak myślałem ale dziś wyeliminowywałem ta przyczynę.

[ Dodano: Sob 29 Paź, 2011 22:27 ]

A jakie kije masz w tej wędzarni, może to jest ich wina

Cienkie aluminiowe takie co broniak daje do wędzarni.

[ Dodano: Sob 29 Paź, 2011 22:29 ]

Szmulik pokaż wędzarnię w której wędzisz .

http://www.borniak.pl/wedzarnia-kompletna-uw-70

Może za ciasno 'im' jest...?

Jest za ciasno. Też wędzę w małym Borniaku. Dorób sobie nowe kije. Takie jak od szczotki. Dłuższe batony. Nie przesadzaj z wsadem. Będzie dobrze :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Jest za ciasno. Też wędzę w małym Borniaku. Dorób sobie nowe kije. Takie jak od szczotki. Dłuższe batony. Nie przesadzaj z wsadem. Będzie dobrze :grin:

Staram się nie przesadzać. Teraz miałem włożone 5 kilo kiełbasy, rozwieszone na kijach w takim zygzaku |\/| aby nie stykały się sobą. Raczej było dużo luzu. Wcześniej wędziłem kabanosy było dużo ciaśniej i stykały się ze sobą ale dzięki przekładaniu kiji i przesuwaniu ich na kijach dobrze wyglądają.

Ja mam bardziej wrażenie że jest coś nie tak z tymi kiełbasami albo jelitami ze nie chcą się zabarwiać.

Teraz miałem włożone 5 kilo kiełbasy,

To chyba górna granica dla tego sprzętu.

Ja mam bardziej wrażenie że jest coś nie tak z tymi kiełbasami albo jelitami ze nie chcą się zabarwiać.

Nie wydaje mi się.

Grubsze kije , odejmij około kilograma z wsadu ( to robi różnicę ) .

Wiem że to upierdliwe , ale pomoże. Ja robię krotność tych 4 kg. Najczęściej 12 kg. Trzy wsady. W międzyczasie parzenie , a wędzarka już rozgrzana i szybko to idzie.

Powodzenia :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Kiedyś wędziłem 2.5 kilo też miałem to samo.

Nie wiem czemu jak wędzę długie kabanosy to nie ma problemu a jak króciutkie kiełbasy to problem się pojawia.

Następnym razem wrzucę kiełbasy naprawdę bardzo luźno, zobaczymy czy coś pomoże.

Trzy wsady.

ile czasu ci to zajmuje. U mnie aby kiełbasy miały ładny kolor muszę wędzić co-najmniej 3 godziny

Dorób sobie nowe kije. Takie jak od szczotki.

czy takie kije da się umieścić na najwyższych 'szynach'?

Bo jak nie to będę musiał obniżyć cały wsad, czyli robić krótsze kabanosy i nie uda mi się powiesić 3 kiełbas w kolumnie i wtedy faktycznie ograniczy mi się ładowność.

jak kiełbasy zastana rozchylone to pewnie więcej niż 2 kije tez nie wejdzie.

No nić pokombinuje trochę szczotek mam dużo więc da się zrobić

Grubsze kije

Grubszy kij rozchyli trochę te kiełbaski aby się przewietrzyły...w dymie. :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

szmulik napisał/a:

W Borniaku jest to bardzo górna granica. Szmulik, możesz też kręcić dłuższe batony 20-25 cm :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Grubszy kij rozchyli trochę te kiełbaski aby się przewietrzyły...w dymie.

Święta prawda :grin:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

W Borniaku jest to bardzo górna granica. Szmulik, możesz też kręcić dłuższe batony 20-25 cm :cool:

Szczerze mówiąc to byłem przekonany że jest wystarczająco dożo luzu, ale może faktycznie zbyt mało aby była odpowiednia cyrkulacja dymu.

miałem powieszone 3 kije

na jednym trochę cieniutkich kiełbas dwa z grubszymi ułożone mniej więcej tak:

|\      /|
| \   /  |
    \/   |

kije obracałem zmieniałem ich położenie w wędzarni i zmieniałem położenie kiełbas(przesuwałem o jedną mniej wiecej tak)

|\      /|
i \   /  |
    \/   | 

|\      /|
| \   /  |
i  \/
Irytuje mnie tylko jedna rzecz, dziś wyjątkowo przykładałem uwagę aby kiełbasy nie miały białych miejsc i gdy tylko zobaczyłem jakąś, która ma takie miejsca, ustawiałem ją tak aby miała najwięcej dymu , a ona uparta robiła się ciemna wszędzie dookoła ale nie w tym miejscu, na którym mi najbardziej zależało.

Szczerze mówiąc to byłem przekonany że jest wystarczająco dożo luzu, ale może faktycznie zbyt mało aby była odpowiednia cyrkulacja dymu.

Jedno, dwa wędzenia i już będziesz wiedział ile Borniak "przyjmuje", będzie dobrze :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Miro wiem że nastajesz na mnie, ale czytaj całość postu

Dziadek czemu miałbym na Ciebie nastawać ? Nic do Ciebie nie mam.

Wracając do problemu, to też tak mi się robiło kiedy jedna wędzonka dotykała drugiej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

szmulik napisał/a:

Potwierdzam, przy wsadzie 5 kg bardzo trudno regulować temperaturę, szczególnie bardzo trudne jest szybkie podwyższenie temperatury.

Wracając do problemu, to też tak mi się robiło kiedy jedna wędzonka dotykała drugiej.

Tak jak pisałem już wiele razy - też myślałem podobnie dlatego teraz dopilnowaniem aby kiełbasy się nie stykały ze sobą i nie stykały się na 100% a jak się jakieś stykały to na pewno nie w tych białych miejscach.

pozdrawiam

nie stykały się na 100%

tak się złożyło , że wczoraj wieczorem wędziłem . I wyroby rewela owędzone na mieszance olcha-buk . Razem 6 kijów . I jakież było moje zdziwienie , gdy przy wyjmowaniu okazało się , że jeden jest totalną porażką -od środka białe miejsca . Zdarzyło mi się to pierwszy raz , więc tym bardziej byłem zaskoczony . I wniosek mój taki : ta porcja znalazła się w martwej strefie dymu .Dopiero dziś zorientowałem się ,że gapa ze mnie bo mogłem zrobić zdjęcie :cry: Może to przyczyna białych miejsc - bo moje były jasne na całej długości wewnątrz , więc nie mogły się stykać .Może takie wytłumaczenie - "martwa strefa "? :shock:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(