andrzej k Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Października 2011 Czym jest spowodowane ze cześć kiełbas wychodzi z jednej strony biała Mniej na kijach i przekładaj kije w trakcie wędzenia . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Października 2011 Coś nie tak z wędzarnią . Mała cyrkulacja powietrza i ciepła w wędzarni . Zdarza się to często w niskich wędzarniach skrzyniowych . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Października 2011 :rolleyes: Może za ciasno 'im' jest...? podczas wędzenia obracam kile Powinno być OK. :rolleyes: A te kabanosy ... :shock: Twoje...? :thumbsup: Pozdro! Ps. Nie zapytam , czy czasami 'kijek' nie za gruby... :wink: bo nie wypada :lol: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Października 2011 Powód jest jeden. Kiełbasa styka się z inną kiełbasą, nie dochodzi do niej dym i jest blada, nie uwędzona. Coś nie tak z wędzarnią . Mała cyrkulacja powietrza i ciepła w wędzarni . Zdarza się to często w niskich wędzarniach skrzyniowych .Reszta się uwędziła, a ten kawałek akurat nie Dobry dowcip Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Października 2011 Miro wiem że nastajesz na mnie, ale czytaj całość postu Czym jest spowodowane ze cześć kiełbas wychodzi z jednej strony biała jakby zupełnie nie była wędzona. Kiełbasy są nakłuwane, osadzane około 12 godzin, porządnie osuszane, podczas wędzenia obracam kile i dbam aby dym dochodził wszędzie równomiernie. dodam tylko ze kiełbasy maja kształt lekkiego luku zawsze jest białe od strony wewnętrznej. Na zdjęciu rzeczywiście wygląda tak jak by była powieszona na kiju jak kłonica od woza. Szmulik pokaż wędzarnię w której wędzisz . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Października 2011 Coś nie tak z wędzarnią . Mała cyrkulacja powietrza i ciepła w wędzarni . Zdarza się to często w niskich wędzarniach skrzyniowych . Pozdrawiam Bardzo możliwe że tak jest bo wędzę w małym borniaku, jak można temu zapowiedz? przekradam kije kilka razy staram się aby każda kiełbasa była w różnych miejscach wędzarni i nic nie pomaga, nawet zmieniałem ustawienia kiełbas na kijach aby wędziły się na rożnej wysokości. Dodam tylko ze nigdy nie miałem takiego problemu z kabanosami, a już nawet w cienkich krótkich kiełbaskach problem występuje. Kiełbasa styka się z inną kiełbasą, nie dochodzi do niej dym i jest blada, nie uwędzona. no i właśnie nie, kiełbasy na 100% nie stykały się z innymi. dziś dopilnowałem aby każda kiełbasa miała dostęp do dymu, jak widziałem ze jakaś nie jest dobrze wędzona to przekładałem ją w inne miejsce. Reszta się uwędziła, a ten kawałek akurat nie Dobry dowcip Takich kawałków mam więcej niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Października 2011 Zgadzam się z Mirkiem, kiełbaski muszą się stykać i dlatego są blade miejsca. Znam to z autopsji. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Października 2011 A jakie kije masz w tej wędzarni, może to jest ich wina Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Października 2011 Zgadzam się z Mirkiem, kiełbaski muszą się stykać i dlatego są blade miejsca.Znam to z autopsji. :grin: :mrgreen: :grin:Ja tez tak myślałem ale dziś wyeliminowywałem ta przyczynę. [ Dodano: Sob 29 Paź, 2011 22:27 ]A jakie kije masz w tej wędzarni, może to jest ich winaCienkie aluminiowe takie co broniak daje do wędzarni. [ Dodano: Sob 29 Paź, 2011 22:29 ]Szmulik pokaż wędzarnię w której wędzisz .http://www.borniak.pl/wedzarnia-kompletna-uw-70 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Października 2011 Może za ciasno 'im' jest...? Jest za ciasno. Też wędzę w małym Borniaku. Dorób sobie nowe kije. Takie jak od szczotki. Dłuższe batony. Nie przesadzaj z wsadem. Będzie dobrze :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Października 2011 Jest za ciasno. Też wędzę w małym Borniaku. Dorób sobie nowe kije. Takie jak od szczotki. Dłuższe batony. Nie przesadzaj z wsadem. Będzie dobrze :grin: Staram się nie przesadzać. Teraz miałem włożone 5 kilo kiełbasy, rozwieszone na kijach w takim zygzaku |\/| aby nie stykały się sobą. Raczej było dużo luzu. Wcześniej wędziłem kabanosy było dużo ciaśniej i stykały się ze sobą ale dzięki przekładaniu kiji i przesuwaniu ich na kijach dobrze wyglądają. Ja mam bardziej wrażenie że jest coś nie tak z tymi kiełbasami albo jelitami ze nie chcą się zabarwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Października 2011 Teraz miałem włożone 5 kilo kiełbasy, To chyba górna granica dla tego sprzętu. Ja mam bardziej wrażenie że jest coś nie tak z tymi kiełbasami albo jelitami ze nie chcą się zabarwiać. Nie wydaje mi się. Grubsze kije , odejmij około kilograma z wsadu ( to robi różnicę ) . Wiem że to upierdliwe , ale pomoże. Ja robię krotność tych 4 kg. Najczęściej 12 kg. Trzy wsady. W międzyczasie parzenie , a wędzarka już rozgrzana i szybko to idzie. Powodzenia :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Października 2011 To chyba górna granica dla tego sprzętu.Kiedyś wędziłem 2.5 kilo też miałem to samo. Nie wiem czemu jak wędzę długie kabanosy to nie ma problemu a jak króciutkie kiełbasy to problem się pojawia. Następnym razem wrzucę kiełbasy naprawdę bardzo luźno, zobaczymy czy coś pomoże. Trzy wsady. ile czasu ci to zajmuje. U mnie aby kiełbasy miały ładny kolor muszę wędzić co-najmniej 3 godziny Dorób sobie nowe kije. Takie jak od szczotki. czy takie kije da się umieścić na najwyższych 'szynach'? Bo jak nie to będę musiał obniżyć cały wsad, czyli robić krótsze kabanosy i nie uda mi się powiesić 3 kiełbas w kolumnie i wtedy faktycznie ograniczy mi się ładowność. jak kiełbasy zastana rozchylone to pewnie więcej niż 2 kije tez nie wejdzie. No nić pokombinuje trochę szczotek mam dużo więc da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Października 2011 Grubsze kijeGrubszy kij rozchyli trochę te kiełbaski aby się przewietrzyły...w dymie. :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Października 2011 szmulik napisał/a: Teraz miałem włożone 5 kilo kiełbasy, To chyba górna granica dla tego sprzętu.W Borniaku jest to bardzo górna granica. Szmulik, możesz też kręcić dłuższe batony 20-25 cm Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Października 2011 Grubszy kij rozchyli trochę te kiełbaski aby się przewietrzyły...w dymie. Święta prawda :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Października 2011 W Borniaku jest to bardzo górna granica. Szmulik, możesz też kręcić dłuższe batony 20-25 cm Szczerze mówiąc to byłem przekonany że jest wystarczająco dożo luzu, ale może faktycznie zbyt mało aby była odpowiednia cyrkulacja dymu. miałem powieszone 3 kijena jednym trochę cieniutkich kiełbas dwa z grubszymi ułożone mniej więcej tak:|\ /| | \ / | \/ |kije obracałem zmieniałem ich położenie w wędzarni i zmieniałem położenie kiełbas(przesuwałem o jedną mniej wiecej tak) |\ /| i \ / | \/ | |\ /| | \ / | i \/Irytuje mnie tylko jedna rzecz, dziś wyjątkowo przykładałem uwagę aby kiełbasy nie miały białych miejsc i gdy tylko zobaczyłem jakąś, która ma takie miejsca, ustawiałem ją tak aby miała najwięcej dymu , a ona uparta robiła się ciemna wszędzie dookoła ale nie w tym miejscu, na którym mi najbardziej zależało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Października 2011 Szczerze mówiąc to byłem przekonany że jest wystarczająco dożo luzu, ale może faktycznie zbyt mało aby była odpowiednia cyrkulacja dymu. Jedno, dwa wędzenia i już będziesz wiedział ile Borniak "przyjmuje", będzie dobrze :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Października 2011 Miro wiem że nastajesz na mnie, ale czytaj całość postuDziadek czemu miałbym na Ciebie nastawać ? Nic do Ciebie nie mam. Wracając do problemu, to też tak mi się robiło kiedy jedna wędzonka dotykała drugiej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Października 2011 szmulik napisał/a: Teraz miałem włożone 5 kilo kiełbasy, To chyba górna granica dla tego sprzętu.W Borniaku jest to bardzo górna granica. Szmulik, możesz też kręcić dłuższe batony 20-25 cm Potwierdzam, przy wsadzie 5 kg bardzo trudno regulować temperaturę, szczególnie bardzo trudne jest szybkie podwyższenie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Października 2011 Wracając do problemu, to też tak mi się robiło kiedy jedna wędzonka dotykała drugiej. Tak jak pisałem już wiele razy - też myślałem podobnie dlatego teraz dopilnowaniem aby kiełbasy się nie stykały ze sobą i nie stykały się na 100% a jak się jakieś stykały to na pewno nie w tych białych miejscach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Listopada 2011 nie stykały się na 100%tak się złożyło , że wczoraj wieczorem wędziłem . I wyroby rewela owędzone na mieszance olcha-buk . Razem 6 kijów . I jakież było moje zdziwienie , gdy przy wyjmowaniu okazało się , że jeden jest totalną porażką -od środka białe miejsca . Zdarzyło mi się to pierwszy raz , więc tym bardziej byłem zaskoczony . I wniosek mój taki : ta porcja znalazła się w martwej strefie dymu .Dopiero dziś zorientowałem się ,że gapa ze mnie bo mogłem zrobić zdjęcie Może to przyczyna białych miejsc - bo moje były jasne na całej długości wewnątrz , więc nie mogły się stykać .Może takie wytłumaczenie - "martwa strefa "? :shock: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5537-dlaczego-kie%C5%82basa-jest-nier%C3%B3wnomiernie-uw%C4%99dzona/page/2/#findComment-182759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.