DARIOPS Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam!Kilka dni temu wędziłem między innymi szynki. Pomimo wędzenia w dość gęstym dymie, dębem, olchą i niewielką ilością czereśni, wędzonki nie łapały jak to zwykle bywa ładnego brązowego kolorku. Wędziłem 3,5 godziny w temperaturze około 55 stopni i szynki wyszły blade. Postanowiłem zaraz po wędzeniu sparzyć jedną z nich, bo bałem się , że coś jest nie tak. I tu ździwienie. Szynka w wodzie nabierała wraz z parzeniem kolorku. :shock: Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Smakowo wszystko w porządku, a po parzeniu szynka zaczęła wyglądać jak powinna.Może zna ktoś przyczynę? Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Kilka dni temu wędziłem między innymi szynki. Pomimo wędzenia w dość gęstym dymie, dębem, olchą i niewielką ilością czereśni, wędzonki nie łapały jak to zwykle bywa ładnego brązowego kolorku.Szynka w wodzie nabierała wraz z parzeniem kolorku.Przypomnij sobie jaka była pogoda. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Wędziłem w ten poniedziałek ,więc pogoda była bezwietrzna, temperatura około 15 stopni.Wieczorem, jak kończyłem wędzenie może około 10 stopni. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mszadowiak Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Dzis mialem ten sam problem.Wedzilem kielbase przez 4 godziny i niestety tez wyszly strasznie blade.Pogoda w Polnocnej Irlandii byla dzis ok.Ok 18 stopni,ladne slonce.Wedzilem olcha i wisnia.Wydaje mi sie,ze temperatura wedzenia mogla byc troche za niska(ok 38 stopni).Jednak pomimo niezbyt poprawnego wygladu i tak wiekszosci juz nie ma Cytuj michal Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 DARIOPS, mszadowiak Pogoda raczej nie wpływa, aż tak mocno na kolor. Wędliny zapewne były bardzo zimne np. z lodówki i była zbyt mała temperatura w wędzarni. Efektem będzie blada wędzonka. Powód stałe wkraplanie się pary wodnej w skutek różnicy temperatur. ( nie dogrzana wędlina ) Należy w przypadku zimnych wędzonek podnieść temperaturę w wędzarni do 60 st, aż do całkowitego osuszania po pierwszej fazie wkroplenia się paty wodnej. Początkowe osuszanie nic nie wprowadza i szkoda czasu. Jak już przy wyższej temperaturze zaczynają się zmiany kolorów, a wędliny osiągną temperaturę zbliżona do panującej w wędzarni, można obniżyć temperaturę wędzenia i zwiększyć ilość dymu lub wędzić trocinami. Czarów i innych sposobów nie będzie. Dotyczy to wszystkich wyrobów wędzonych nawet w elektrycznych wędzarniach. Takie są prawa natury, a naturą rządzi fizyka. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Podlasiak, Stałe wkraplanie się pary wodnej oznacza bardzo długi okres osiągania temperatury otoczenia przez wędzonkę, stąd stały - w okresie wędzenia. Paty to oznacza pary. Początkowe osuszanie nic nie wprowadza i szkoda czasu oznacza że nawet po dokładnym osuszeniu ale zimne wędzonki włożone do ciepłej wędzarni pokryją się obficie skroploną parą wodną. Staram się pisać normalnie, tylko przyszyte palce nie zawsze to potrafią. I tak mam duży postęp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Andyandy, i chemia :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 jpionka, Jak skończę 70 lat , to poproszę o zniszczenie wszystkich zegarów na świecie !!!!! Nareszcie nastąpi Spokój. :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Pomimo wędzenia w dość gęstym dymie, dębem, olchą i niewielką ilością czereśni, wędzonki nie łapały jak to zwykle bywa ładnego brązowego kolorku. Wędziłem 3,5 godziny No , to ja mam cierpliwość , bo wędziłam 9 godzin... :shock: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARUNIO Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ja też właśnie skończyłem. Bite 6.5 godziny + suszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Wczoraj 2 wędzenia, rodzinka zadowolona, swoje już zabrała, to w plastiku wędziłem dziś. Osuszanie na powietrzu ok 2,5 godziny. 4 godziny w elektrycznej, kolorek w rzeczywistości troszkę ciemniejszy (zdjęcie z komórki) Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam. Szyneczki jeszcze siedzą.Wędzę według wzoru Oc+Os+5S+8HD=K :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Oc+Os+5S+8HD=Kociekanie +osuszanie+wędzenie + parzenie = coś dobrego Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-158020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Witam! Kolejna zagadka. Po kilkudniowym leżakowaniu w lodówce , jeszcze przed sparzeniem, szyneczki same zaczęły nabierać koloru. Jakby takie zabarwianie wędzonek z przesunięciem czasowym. :question: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-158308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Listopada 2011 Witam wszystkich.Mam pytanie,odnosnie drzewa używanego do wedzenia.Czy ma ono wpływ na kolor wędzonek.Chodzi mi o gatunek drzewa.W zeszłą niedziele wedziłem szyneczke, boczek i schab.Wszystko w\g zalece Dziadka.peklowanie.ociekanie ,osuszanie itd.Wędzonki wyszły rewelqacyjnie ,ale kolor bardzo ciemny.Podpowiem że wedziłem olcha. Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Listopada 2011 kudłaty, Kolego używamy drewna nie drzewa.Tak drewno ma wpływ na kolorek wędzonek. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Listopada 2011 Nie prosiłem o porady gramatyczne . Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Listopada 2011 Wpływ drewna na kolor wędzonek Stosując odpowiednie drewna można uzyskać następujące walory smakowe i zapachowe naszych wyrobów: Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy; Wiśnia - podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy; Klon cukrowy - dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny; Jesion - szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny, Winorośl - dostarcza dużo dymu, każdy gatunek innego, wszystkie rodzaje posiadają jednak generalnie bogaty i głęboki smak owocowy, polecana szczególnie do wędzenia ryb i drobiu; Akacja - uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia, szczególnie polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny; Bez - dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) kwiatowego, polecany do wędzenia owoców morza i baraniny; Dąb czerwony - jedno z najszybciej palącego się drewna, wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, daje barwę brązową. Dąb biały - jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte, polecany do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu; Buk - nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb; Grusza - paląc drewnem gruszy, uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić przede wszystkim drób; Olcha - najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny, ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb; Orzech - uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw, do wędzenia drobiu i ryb; Zioła i przyprawy - podczas wędzenia, szczególnie w końcowej jego fazie, można dodać startego czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, tymianku bezpośrednio do paleniska, co spowoduje powstanie dużej ilości aromatycznego dymu i nada potrawom wspaniałego smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Listopada 2011 Wielkie dzięki HENIO.To sie nazywa wyczerpująca odpowiedz.Zaraz to sobie wydrukuje .I bede stosował.Dzięki.A co daję jałowieC w końcowej fazie wędzenia? Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Listopada 2011 A co daję jałowieC w końcowej fazie wędzenia? Zapach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Listopada 2011 dzieki Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Listopada 2011 Każda wędzarka wędzi trochę inaczej , inny ruch powietrza, na szybkość wędzenia ( nie kolor) największy wpływ ma temperatura , podam na przykładzie swojej w temp. do 30C by uzyskać wybarwienie trzeba wędzić około 24h z przerwą 12/12/12 taki sam kolor w temp 50C uzyskuje juz po 9-10h wędzenia a w temp 60 już po 3-4h . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Listopada 2011 Ja wędziłem w temp. 40-50 st. 5 godz. razem z osuszaniem [ Dodano: Sob 19 Lis, 2011 14:32 ]Jaki ma wpływ cegła szamotowa na utrzymanie temperatury w wędzarni.Czy temperatura sie utzymuje czy szybko spada? Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Listopada 2011 szamot jest akumulatorem/buforem jego zadaniem jest1. magazynowanie ciepła2. a w przypadku wędzarek ograniczenie wahań temperatury, . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Listopada 2011 A ja dzis wedzilem dla corki piersi z kurczaka zapeklowane, w samej soli bez poklosoli.Ale to niewazne,wedzilem 3.5 h +45 minut osuszania.I o ile z koloru jestem zadowolony o tyle ze smaku tak sobie,bo gdy kosztuje miesko to ma troszke jakby ostrawy smak z zewnatrz.i mam wrazenie ze drapie w gardle.Zona powiedziala ok.Nie wiem moze jestem troszke przeczulony na dym dzis bo sie nalykalem i wszedzie go czuje Macie tez takie zmartwienia? Wedzilem olcha. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.