Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kilka dni temu wędziłem między innymi szynki. Pomimo wędzenia w dość gęstym dymie, dębem, olchą i niewielką ilością czereśni, wędzonki nie łapały jak to zwykle bywa ładnego brązowego kolorku. Wędziłem 3,5 godziny w temperaturze około 55 stopni i szynki wyszły blade. Postanowiłem zaraz po wędzeniu sparzyć jedną z nich, bo bałem się , że coś jest nie tak. I tu ździwienie. Szynka w wodzie nabierała wraz z parzeniem kolorku. :shock: Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Smakowo wszystko w porządku, a po parzeniu szynka zaczęła wyglądać jak powinna.

Może zna ktoś przyczynę?

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/
Udostępnij na innych stronach

Kilka dni temu wędziłem między innymi szynki. Pomimo wędzenia w dość gęstym dymie, dębem, olchą i niewielką ilością czereśni, wędzonki nie łapały jak to zwykle bywa ładnego brązowego kolorku.

Szynka w wodzie nabierała wraz z parzeniem kolorku.

Przypomnij sobie jaka była pogoda.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157803
Udostępnij na innych stronach

Dzis mialem ten sam problem.Wedzilem kielbase przez 4 godziny i niestety tez wyszly strasznie blade.Pogoda w Polnocnej Irlandii byla dzis ok.Ok 18 stopni,ladne slonce.

Wedzilem olcha i wisnia.Wydaje mi sie,ze temperatura wedzenia mogla byc troche za niska(ok 38 stopni).

Jednak pomimo niezbyt poprawnego wygladu i tak wiekszosci juz nie ma :)

michal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157839
Udostępnij na innych stronach

DARIOPS, mszadowiak Pogoda raczej nie wpływa, aż tak mocno na kolor. Wędliny zapewne były bardzo zimne np. z lodówki i była zbyt mała temperatura w wędzarni. Efektem będzie blada wędzonka. Powód stałe wkraplanie się pary wodnej w skutek różnicy temperatur. ( nie dogrzana wędlina ) Należy w przypadku zimnych wędzonek podnieść temperaturę w wędzarni do 60 st, aż do całkowitego osuszania po pierwszej fazie wkroplenia się paty wodnej. Początkowe osuszanie nic nie wprowadza i szkoda czasu. Jak już przy wyższej temperaturze zaczynają się zmiany kolorów, a wędliny osiągną temperaturę zbliżona do panującej w wędzarni, można obniżyć temperaturę wędzenia i zwiększyć ilość dymu lub wędzić trocinami. Czarów i innych sposobów nie będzie. Dotyczy to wszystkich wyrobów wędzonych nawet w elektrycznych wędzarniach. Takie są prawa natury, a naturą rządzi fizyka. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157868
Udostępnij na innych stronach

Podlasiak, Stałe wkraplanie się pary wodnej oznacza bardzo długi okres osiągania temperatury otoczenia przez wędzonkę, stąd stały - w okresie wędzenia. Paty to oznacza pary. Początkowe osuszanie nic nie wprowadza i szkoda czasu oznacza że nawet po dokładnym osuszeniu ale zimne wędzonki włożone do ciepłej wędzarni pokryją się obficie skroploną parą wodną.

Staram się pisać normalnie, tylko przyszyte palce nie zawsze to potrafią. I tak mam duży postęp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157876
Udostępnij na innych stronach

jpionka, Jak skończę 70 lat , to poproszę o zniszczenie wszystkich zegarów na świecie !!!!! Nareszcie nastąpi Spokój. :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157899
Udostępnij na innych stronach

Pomimo wędzenia w dość gęstym dymie, dębem, olchą i niewielką ilością czereśni, wędzonki nie łapały jak to zwykle bywa ładnego brązowego kolorku. Wędziłem 3,5 godziny

No , to ja mam cierpliwość , bo wędziłam 9 godzin... :shock:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157901
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj 2 wędzenia, rodzinka zadowolona, swoje już zabrała, to w plastiku wędziłem dziś. Osuszanie na powietrzu ok 2,5 godziny.

 

4 godziny w elektrycznej, kolorek w rzeczywistości troszkę ciemniejszy (zdjęcie z komórki)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-157906
Udostępnij na innych stronach

Oc+Os+5S+8HD=K

ociekanie +osuszanie+wędzenie + parzenie = coś dobrego
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-158020
Udostępnij na innych stronach

Witam!

 

Kolejna zagadka. Po kilkudniowym leżakowaniu w lodówce , jeszcze przed sparzeniem, szyneczki same zaczęły nabierać koloru. Jakby takie zabarwianie wędzonek z przesunięciem czasowym. :question:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-158308
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
Witam wszystkich.Mam pytanie,odnosnie drzewa używanego do wedzenia.Czy ma ono wpływ na kolor wędzonek.Chodzi mi o gatunek drzewa.W zeszłą niedziele wedziłem szyneczke, boczek i schab.Wszystko w\g zalece Dziadka.peklowanie.ociekanie ,osuszanie itd.Wędzonki wyszły rewelqacyjnie ,ale kolor bardzo ciemny.Podpowiem że wedziłem olcha.
człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185902
Udostępnij na innych stronach

Wpływ drewna na kolor wędzonek

Stosując odpowiednie drewna można uzyskać następujące

walory smakowe i zapachowe naszych wyrobów:

 

Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy;

 

Wiśnia - podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy;

 

Klon cukrowy - dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny;

 

Jesion - szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny,

 

Winorośl - dostarcza dużo dymu, każdy gatunek innego, wszystkie rodzaje posiadają jednak generalnie bogaty i głęboki smak owocowy, polecana szczególnie do wędzenia ryb i drobiu;

 

Akacja - uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia, szczególnie polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny;

 

Bez - dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) kwiatowego, polecany do wędzenia owoców morza i baraniny;

 

Dąb czerwony - jedno z najszybciej palącego się drewna, wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, daje barwę brązową.

 

Dąb biały - jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte, polecany do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu;

 

Buk - nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb;

 

Grusza - paląc drewnem gruszy, uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić przede wszystkim drób;

 

Olcha - najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny, ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb;

 

Orzech - uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw, do wędzenia drobiu i ryb;

 

Zioła i przyprawy - podczas wędzenia, szczególnie w końcowej jego fazie, można dodać startego czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, tymianku bezpośrednio do paleniska, co spowoduje powstanie dużej ilości aromatycznego dymu i nada potrawom wspaniałego smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185906
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki HENIO.To sie nazywa wyczerpująca odpowiedz.Zaraz to sobie wydrukuje .I bede stosował.Dzięki.

A co daję jałowieC w końcowej fazie wędzenia?

człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185907
Udostępnij na innych stronach

A co daję jałowieC w końcowej fazie wędzenia?

Zapach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185908
Udostępnij na innych stronach

Każda wędzarka wędzi trochę inaczej , inny ruch powietrza, na szybkość wędzenia ( nie kolor) największy wpływ ma temperatura , podam na przykładzie swojej

w temp. do 30C by uzyskać wybarwienie trzeba wędzić około 24h z przerwą 12/12/12

taki sam kolor w temp 50C uzyskuje juz po 9-10h wędzenia a w temp 60 już po 3-4h .

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185910
Udostępnij na innych stronach

Ja wędziłem w temp. 40-50 st. 5 godz. razem z osuszaniem

 

[ Dodano: Sob 19 Lis, 2011 14:32 ]

Jaki ma wpływ cegła szamotowa na utrzymanie temperatury w wędzarni.Czy temperatura sie utzymuje czy szybko spada?

człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185912
Udostępnij na innych stronach

A ja dzis wedzilem dla corki piersi z kurczaka zapeklowane, w samej soli bez poklosoli.Ale to niewazne,wedzilem 3.5 h +45 minut osuszania.I o ile z koloru jestem zadowolony o tyle ze smaku tak sobie,bo gdy kosztuje miesko to ma troszke jakby ostrawy smak z zewnatrz.i mam wrazenie ze drapie w gardle.Zona powiedziala ok.Nie wiem moze jestem troszke przeczulony na dym dzis bo sie nalykalem i wszedzie go czuje :) Macie tez takie zmartwienia? Wedzilem olcha.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5540-kolorek/#findComment-185960
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.