stefandora Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Maja 2011 Witajcie, właśnie kupiłam na stoisku w Halach Mirowskich mięso - podgardle wieprzowe. Mięso ma dla mnie specyficzny zapach. Od razu wpadłam w paranoję, że to "zapach knura", ale wygooglałam, że zapach ten jest bardzo intensywny, a intensyfikuje się w trakcie gowotowania. Wrzuciłam do garnka z wodą i w trakcie gotowania starałam się "wywąchać". Żeby poczuć mocniejszy zapach musiałam praktycznie wsadzić nos w parę. Jak silny jest ten zapach knura? I czy jest możliwe, że podgardle ma swój specyficzny od reszty świniaka zapach? Dałam do powąchania masarzowi z innego sklepu i powiedział, że wygląda na podgardle z tłustego lub przerośniętego wieprza. Chcę wykorzystać to do białej kiełbasy. Już sama nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Maja 2011 Mięso ma dla mnie specyficzny zapach. Od razu wpadłam w paranoję, że to "zapach knura",Podgardle to nie majątek. Kup do kiełbasy inny kawałek a ten wytop na smarówkę. Sama ocenisz, czy jest do zjedzenia. Plułabyś sobie w brodę gdybyś "doprawiła" białą knurem lub wnętrakiem. Wg mnie takie odmienne zapachy dyskwalifikują mięso. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-159799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Maja 2011 Potwierdzam i zgadazam się z opinią e anny masz nie pewne mięso nie używaj! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-159800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefandora Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Maja 2011 Dziękuję za odpowiedzi. Ugotowałam i smażyłam kilka różnych kawałków z tej sztuki mięsa. Zapachem i smakiem nie odbiegają niczym od wcześniej spożywanych mięs. Smarówka to coś do smarowania chleba? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-159802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Maja 2011 Trzeba było kawałek tego podgardla podsmażyć i jak nie było śmięrdzące to było dobre.Mięso z knura albo wnerta było by czuć i to dobrze Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-159805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Maja 2011 Mięso z knura albo wnerta było by czuć i to dobrzeZ praktyki wiem, że wrażliwość na ten zapach różna bywa u różnych ludzi. Jeżeli jednak był obcy zapach to byłabym ostrożna. Tłuszcz jest nośnikiem smaków tych dobrych i tych złych. Kiedyś wyczułam w podgardlu wyraźnie chemiczny zapach; nawet powiem: apteczny. Jeszcze do dzisiaj, na samą myśl mnie odrzuca. Zazwyczaj obwąchuję wszystkie kupione kawałki. Niedawno zwróciłam karkówkę. Została przyjęta bez słowa protestu. Zapach był obcy, dziwny... i takie wyjaśnienie/powód było wystarczajace. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-159806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefandora Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Maja 2011 Kochani, już się wszystko wyjaśniło. Niektóre doświadczenia przychodzą dosyć późno w życiu i akurat tutaj w ogóle nie sprawdza się powiedzenie "lepiej późno niż wcale". Najwidoczniej dotychczas nigdy nie miałam doczynienia z nieświeżym mięsem, dlatego też nie rozpoznawałam zapachu i podejrzewałam wszystko inne niż to. A, że nieświeże powiedziało mi moje własne ciało chwilę po wcześniejszej degustacji W każym razie, robienie białej kiełbasy trwa, a w miejsce podgardla weszła wędzona słonina. To taki eksperyment. Przynajmniej dla mnie, bo może ktoś z Was już próbował. Pozdrawiam i dziękuję, Dorota. [ Dodano: Sob 14 Maj, 2011 18:58 ] Zazwyczaj obwąchuję wszystkie kupione kawałki.Nigdy nie kupowałam sama mięsa. Od dzisiaj też tak będę robić. Niedawno zwróciłam karkówkę. Została przyjęta bez słowa protestu.Nie mam problemu z oddawaniem nieświeżych, zepsutych, itp. Np. zawsze oddaję wino, które wydaje się być skażone korkiem. Gdyby Hala M. była czynna, jutro oddałabym to mięso. Ale i tak pojawię się tam, by poinformować sprzedawcę o całym zajściu. Pozdrawiam, Dorota. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-159807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Maja 2011 Z praktyki wiem, że wrażliwość na ten zapach różna bywa u różnych ludzi Na pewno każdy ma inny smak i inny węch.Ja też zawsze przed kupnem wącham mięso a szczególnie drób.Nawet jak coś jest zapakowane to wpierw robię dziurkę w opakowaniu a potem decyzja. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-159809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Maja 2011 Kiedyś zabrakło mi słoniny i na szybko pojechałem i kupiłem w pobliskim sklepie.Nie wiem czy nie poczułem zapachu, czy może dlatego że się śpieszyłem słonina trafiła do wyrobu.Kiedy sparzyłem i skosztowałem .... porażka... smród taki że szkoda gadać.Cały wyrób chcąc nie chcąc oddałem pieskowi. On był bardzo zadowolony. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-160022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Maja 2011 A ja kiedyś kroję podgardle, a pod nożem szczęk metalu :shock: Ułamana gruba igła od strzykawki, a innym razem w środku podgardla b. duży wrzód :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-160120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Maja 2011 a innym razem w środku podgardla b. duży wrzódteż tak raz miałem - kulka 2cm średnicy a w środku mazista, zielonkawa substancja, bez zapachu, o konsystencji surowego żółtka Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-160249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietroni Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Bazar przy Hali Mirowskiej słynie z handlu mięsem najgorszej jakości, ja tam kupuje mięso dla psa i przyznam że szkoda mi tych emerytów i nie znających się ludzi którzy kupują tam mięso dla siebie bo taniej. Słonina grubości i konsystencji mydła, mięso knura i innych "padlin" to jest towar codziennego obrotu w kilku budach. Ciekawi mnie tylko skąd oni biorą ten towar i gdzie jest sanepid, a jeśli jest to legalne to powinna być informacja z jakiego zwierzaka i na co to mięso się nadaje. :devil: Wiem że tam się zaopatrują barki chińskie i coś z tego robią, tam gdzie kupuję wołowinę po 5 zł kilo gość ma stałych odbiorców barkowych a resztę jak zostaje można trafić dla pieska a "wołowinka" kupowana tam, delikatnie mówiąc jest ze starych krów mleczno rozrodowych albo tych co padły przed rzeźnią. Cytuj Pieczone gołąbki (1966) Tadeusza Chmielewskiego,polecam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-163457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Nawet jak coś jest zapakowane to wpierw robię dziurkę w opakowaniu a potem decyzja. :shock: no to mnie ''rozwaliłeś'' :shock: Jak tak można? Przecież , ktoś,kto się na tym nie zna ( lub w pośpiechu robi zakupy) może 'to' mięso kupić :!: Towar pakowany próżniowo nie powinien być otwierany... Chyba,że nie próżniowo??? Ps. Dość dawno temu kupiłam w markecie 20 szt. skrzydełek (pytając sprzedawczynię, CZY ŚWIEŻE,BO CHCIAŁAM DLA DZIECKA ? Odpowiedziała, że 'dzisiejsze' . Po powrocie do domu... :tongue: pies się chwycić nie chciał :clap: A miałam prawo sprawdzić , bo pakowała do worka... :devil: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-163466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Nawet jak coś jest zapakowane to wpierw robię dziurkę w opakowaniu a potem decyzja. Jak to czytam to jestem w szoku - co z tym produktem co został negatywnie zweryfikowany - czy po rozpakowaniu - "robię dziurkę" kupujesz to ? mam nadzieje że tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-163469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Ten szok to zupełnie zbędny jest.Jeśli po weryfikacji zapachowej jest wszystko ok to oczywiście,że to kupuję,ale jeśli śmierdzi to idę z tym do obsługi ,żeby to wycofali i jeszcze straszę ich sanepidem.Muszę przyznać,że to pomaga i szybko wszystko jedzie na zaplecze.Co potem z tym robią to mogę się tylko domyślać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-163474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Czerwca 2011 i jeszcze straszę ich sanepidem Prawidłowo :grin: .Co potem z tym robią hmm :rolleyes: pasztetki, parówki...itp. :devil: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-163476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Czerwca 2011 hmm :rolleyes: pasztetki, parówki...itp. :devil: Ja myślę że przygotowują gotowce na grilla :smile: po odpowiednim namoczeniu w przyprawach . :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-163482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Czerwca 2011 jeśli śmierdzi to idę z tym do obsługi ,żeby to wycofali i jeszcze straszę ich sanepidem i to jest postawa godna naśladowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-163483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Teraz latem mięso bywa też zaparzone, niby dobre, ale jedzie ... zapaszkiem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-163504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Stycznia 2012 a innym razem w środku podgardla b. duży wrzódteż tak raz miałem - kulka 2cm średnicy a w środku mazista, zielonkawa substancja, bez zapachu, o konsystencji surowego żółtka ostatnio i ja miałam taki przypadek skończyło sie to pobytem w toalecie/obrzydliwość blee / i wyrzuceniem kawałka podgardla do śmieci,pomyślałam ,że ze świnką chyba coś nie tak było. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5608-dziwny-zapach-podgardla/#findComment-199811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.