jacak Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 18 Lutego 2012 Polecam Zbyszku bo to "ten PRL-owski smak" - hahaha powrót do szkoły i przedszkola 10 jajek ugotowanych na twardo, 2 - surowe jajka, bułka kajzerka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta + 3-4 ziemniaki gotowane i "utłuczone" troszkę masła (1 łyżkę), sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy, posiekany szczypiorek lub pietruszka można też koperek (ja daję duży pęczek szczypiorku lub dymki - te marketowe to dwa ) bułka tarta i tłuszcz do smażenia Jajka utrzeć na warzywnym oczku tarki lub posiekać (lepsze są tarte) , bułkę rozdrobnić wymieszać z przyprawami, surowym jajkiem, masłem i zieleniną, gdyby było za rzadkie dosypać można trochę tartej bułki ( masa nie powinna być zbyt gęsta - luźniejsza niż mięsna do mielonych). Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. Do tego przepisu polecam dodać, na 5 jaj, 100gram wędzonego fileta z łososia drobno posiekanego... niebo w gębie :thumbsup: Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-203093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Troszkę się opuściłem w publikowaniu tego co robię i troszkę mi wstyd Oczywiście robię różne rzeczy tylko z czasem czasem krucho a i zdjęcia i wstawianie troszkę go wymaga. Postaram się troszkę nadrobić Na święta robiłem łososia na kilka sposobów o wędzonym na zimno było tyle razy że szkoda pisać powiem tylko że wyszedł "jedwabiście" jak zwykle Zrobiłem też Gravlaxa i Łasosia po kapitańsku z części tegoż pogrzebanego http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00006.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00007.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00008.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00009.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00010.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00012.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00013.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00014.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00016.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00039.jpg A to po kapitańsku czyli cienko ścinany gravlax skropiony octem+ zioła+ cebulka i olej hmmm miodzio http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00040.jpg Troszkę wędlinek http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00020.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00022.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00023.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00024.jpg Małe uzupełnienie piwniczki - rozlana Czeremchówka, Smorodina i Ratafia w damach kolejna Wiśniówka, Malinówka i Pigwówka http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00026.jpg Tutaj jeszcze jedna pigwówka z przemrożonych owoców się produkuje ... http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00018.jpg To Nasza choinka własno ręczna produkcja i wycinka http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00033.jpg Ponieważ skończył się zapas pasztetu to trzeba było wydreptać kolejną porcję standardową. Pasztet raczej klasyczny podobny do "Pasztetu Halusi" - mniej wiecej bo wątróbka smażona z cebulą, oprócz piersi drobiowych podudzia i z wieprzowinki tłusy boczek + łopatka http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00076.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00077.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00080.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00083.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00084.jpg I dzisiejsza "Baba ziemniaczana" -do niej obowiązkowo zśiadłe mleko lub kefirek http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00087.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00086.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00088.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00094.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00096.jpg Hmmm no i tu mam problem byłem przekonany, że to kiełbasa dojrzewajaca ale zdania uczonych są ostatnio podzielone ... Jak dla mnie ładna szlachetna pleśń, ta kiełbacha ma 6 miesiecy - tu podziękowania dla Andrzeja Bagno za podszepnięcie "o co kaman" - jak widać technologia się sprawdza http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00090.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00092.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-261502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 11 Stycznia 2013 No Kolego ostro do roboty się wziąłeś.Kiedy wpaść :question: :grin:.A ta suszono- dojrzewająca (zresztą już sam nie wiem :wink: ) to pierwsza klasa. :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-261504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Dzięki Areczku wpadaj kiedy chcesz drzwi zawsze otwarte A ta kiełbacha to jak Twoja "zostawiona eksperymentalnie" na "czasowo ekstremalnie" ... :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-261507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Troszkę się opuściłem w publikowaniu tego co robię i troszkę mi wstyd No pewnie że wstyd Robercie :wink: ale dzięki tej relacji troszkę nadrobiłeś . Wszystko wygląda wyśmienicie .. :thumbsup: Z pewnością gdybym bliżej mieszkała to bym się wprosiła :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-261508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Kiedy wracasz do Warszawy :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-261509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 11 Stycznia 2013 No to piękne Święta miałeś :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-261510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 15 Lutego 2013 Roger, dzięki za aparaturę i podpowiedzi odnośnie sterowania procesem. Tusiaczkowi też. Wszystko udaje sie znakomicie. Brak fotek o tym najlepiej świadczy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-268389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 15 Lutego 2013 Robert. Chyba czas najwyższy zobaczyć smak i przekrój kiełbasy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-268492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 15 Lutego 2013 Robertwydaje mnie się, że zostałeś wezwany do tablicy.Z niekłamaną fałszywością oświadczam. Abratwek i Ty, albo odwrotnie, jesteście moimi nauczycielami. Kropka. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-268495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 18 Lutego 2013 czas najwyższy zobaczyć smak i przekrój Andrzejku to ostatni baton poprzednie schodziły co jakis czas smak moim zdaniem bardzo OK z wyczuwalną "kwaskową nutą" (lekkie salami). Co do przekroju to wstawie jak rozkroje tą konkretną ale juz wiem że błędem było praktycznie całkowite zrezygnowanie z masy wiążącej bo ta była całkowicie grubo siekana. Efektem tego są szparki między kawałkami mimo "prasowania" Teraz już robię inaczej Wszystko udaje sie znakomicie I tak trzymaj :clap: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-269217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 18 Lutego 2013 Andrzejku to ostatni baton poprzednie schodziły co jakis czas smak moim zdaniem bardzo OK z wyczuwalną "kwaskową nutą" To będzie suszona czy dojrzewająca :wink: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-269221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 19 Lutego 2013 OK pójdę na kompromis "sucho-dojrzewajaca" PSA ja i tak wiem co jem :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-269390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Mam neta przez komórkę więc problematyczne staje się wstawianie zdjęć ale co tam troszke się pomęczyłem To moja "biała" robiona do wielkanocnego barszczu chrzanowego nazwa w łapkach bo jak widać był niewielki dodatek peklosoli żeby było "apetyczniej" http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00217.jpg Od długiego czasu przymierzałem sie jak pies do jeża do pamietanej z dzieciństwa "Polish Ham" Krakusa w oryginale ... Cóż to wcale nie takie proste do zrobienia w warunkach domowych jakby sie mogło wydawać Ale cóż pierwsze koty za płoty dość duze bo mandolina ponad 4kg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00220.jpg http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00222.jpg No jak widać ułożenie mięśni pozostawia wiele do życzenia a to z jednej strony zasługa wsadu bo niestety tydzień przed świetami nie udało mi sie nabyć całej szynki a tylko cztery ponad kilogramowe "kulki" a po drugie po pierwszym ułożeniu przekładałem inaczej bo wyszła nierówna góra - nastepnym razem to wyeliminuje http://kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00227.jpg jeszcze parę wniosków, robiłem z przepisu pierwszego przepisu Dziadka z późniejszymi modyfikacjami dotyczacymi głównie parzenia, niepotrzebnie pociąłem mięśnie (w zamysle miały się lepiej układać i ładnie skleić bez dziur), spory wyciek podczas parzenia przez sondę termometru (około centymetra galaretki na wieku mandoliny), jak dla mnie troszkę przy słone mimo płukania po peklowaniu i niechcący większej ilości glukozy (zatem nastepnym razem to muszę zmodyfikować). Ogólnie smak bardzo w porządku i podobny do oryginału ale troszkę za sucha (parzyłem laboratoryjnie do 68st mam zdjęcia ) i myślę że to kwestia braku wielofosforanów a co za tym idzie trudność utrzymania "soków" w środku gotowego wyrobu, no i zabawy z tym wyrobem troszkę jest Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-279554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 No jak widać ułożenie mięśni pozostawia wiele do życzenia Nie stresuj się tak :grin: .Moja pierwsza wyglądała gorzej.Potrenujesz i będzie dobrze.Trochę dziwi mnie ten wyciek.A może mięsko było marketowe i dla poprawy wagi lekko już nastrzyknięte przed sprzedażą.?A może wyciągnąłeś sondę za wcześnie zanim mięso wystygło.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-279561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 A może wyciągnąłeś sondę za wcześnie zanim mięso wystygło. mnie się to też zdażyło przy szynkowej niestety. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-279562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Sondę wyjąłem po pierwszym przestudzeniu w zimnej wodzie ale wyciek pojawił się już w trakcie parzenia wiec nie wydaje mi się żeby to był ten problem Panowie Nie stresuj się takArek ja się stresowałem jak byłem mały wstawiłem co mi wyszło mimo , że nie do końca z efektów jestem zadowolony bo przecież nie zawsze wszystko co robimy jest Ohhhh i Ahhhhh Produkcja z pewnościa bedzie powtórzona wielokrotnie a poprawki technologiczne bedą wprowadzone PS Jeśli chodzi o "suchość" to stawiam na brak "uszlachetniaczy" w solance wielofosforany jednak swoje robią a przy tym wyrobie jest to mocno odczuwalne Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-279564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Jeśli chodzi o "suchość" to stawiam na brak "uszlachetniaczy" To słuszna diagnoza.Nasze domowe wyroby pozbawione pewnych dodatków są nieco mniej soczyste od masowej produkcji, ale za to mniej szkodliwe dla zdrowia :grin:.No i ten nadmierny,nienaturalny wyciek też mógł spowodować większą suchość wyrobu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-279565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 5 Maja 2013 Niechcący powstała mała"burza w szklance wody" jeśli chodzi o przyrząd prezentowany przez Dziadka będący pilotem do nakładania jelit baranich. W ramach eksperymentu postanowiłem zrobić coś podobnego w oparciu o ogólnodostępne narzędzia bez użycia TIG-a. Ktoś mający kombinerki i drut nierdzewny średnicy 1-1,5mm może to wykonać sam. zrobienie tego poniżej zajęło mi 10min Użyłem spoiwa do TIG-a - jeden pręt fi1,5mm bo taki miałem. Odcinamy spłaszczoną część (ok 5cm) ja jej użyłem do wywinięcia drutu. Drut dzielimy na pół i dwie części wstępnie lekko zginamy również w połowie. Jeden z drutów zagniatamy wokół odciętego kawałka tak aby powstało oczko i lekko odginamy na zewnątrz (na szerokość kombinerek). http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00319.jpg http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00320.jpg W powstałe „oczko” wprowadzamy drugi drut do wygięcia w połowie długości i zaciskamy kombinerkami na oczku. http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00321.jpg http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00322.jpg Teraz pozostaje tylko ukształtować druciki doginając je ku środkowi żeby zmniejszyć rozstaw pająka, ja od strony lejka na odcinku ok. 3cm wyprostowałem lekko druciki żeby pilot lepiej pasował do lejka. Tak zagięty pilot trzyma się kupy bez żadnych dodatkowych zabiegów. Jak ktoś chce może zawiązać końcówkę mocna nitką tak jak się wiąże haczyki na ryby. Albo np. polutować przy pomocy małego palnika pasty i cyny hydraulicznej. http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00324.jpg http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00327.jpg http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00330.jpg http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_SNC00332.jpg Dwie dziurki w nosie i skończyło się … proste jak konstrukcja cepa kochani I różni się od „patentowego” Dziadkowego PS Aha całkowita długość to 22cm , żadnych ostrych krawędzi i łagodne prowadzenie poczatkowe Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-283514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 5 Maja 2013 ...Dwie dziurki w nosie i skończyło się … proste jak konstrukcja cepa kochani I różni się od „patentowego” Dziadkowego ...Bracie Robercie zawsze PODZIWIAM Twoją pomysłowość i talent! :clap: Mamy podobne hobby i ja "niezazdraszczam" Twojego poziomu umiejętności! :clap: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-283516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 5 Maja 2013 Zrobiłem podobnie i to działa !!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-283522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Dawno tu nie zaglądałem ... ale do rzeczy ... Ostatnio na forum było i o klopsikach szwedzkich i o szagolach / kopytkach więc do kopytek zrobiłem i klopsiki ... Jako miłośnik wszelkiego rodzaju tureckich specjałów od ładnych paru lat kombinowałem nad smacznym i prostym niby chlebkiem lavas to taka "ichnia tortilla" , przerobiłem dziesiątki przepisów i patentów z różnym efektem co i rusz coś zmieniałem i kombinowałem a z efektami było różnie Ostatnio udało mi się uzyskać to czego chciałem i tu już raczej nic nie będę zmieniał.Potrzebujemy: ¾ szklanki ciepłej wody – ja daję ¼ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mleka1 łyżeczka suszonych drożdży lub 1cm „długości” ze standardowe kostki świeżych rozkruszonych1 łyżeczka cukru2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju – daję 3 oleju2 pełne szklanki mąki (użyłem standardowej pszennej 650)1-2 łyżeczki soliOpcjonalnie zioła – dałem tymianku, bazylii i oregano Przygotowanie Drożdże rozrobić z cukrem, wodą, olejem i odrobiną mleka i odstawić na 15minut w ciepłe miejsce aż zacznie pracować – powstanie piana.Do większej miski wsypać mąkę i sól, następnie dodać mieszaninę drożdży i dobrze wszystko wymieszać a następnie wyrabiać. Ciasto będzie dość lepkie, wyrabiać dalej aż będzie gładkie i elastyczne w razie potrzeby lekko podsypać mąką tak aby tylko nie lepiło się do rąk. Przełożyć kulę ciasta do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 30-45 minut, aż ciasto urośnie teoretyczne podwoi objętość, ale różnie z tym bywa. W zależności od temperatury, może to potrwać dłużej.Ciasto przełożyć na posypany mąką blat. Lekko wyrobić i uformować wałek, następnie wałek podzielić na 6 równych części i z nich uformować kulki które oprószone mąką pozostawiamy znowu na parę minut pod przykryciem w cieple do wyrośnięcia. Na posypanym mąką blacie najpierw ręką formujemy okrągły placek i następnie za pomocą wałka do ciasta, wałkować każdą kulkę na bardzo cienkie ok.20 cm placki bo to standardowy rozmiar dużej patelni domowej. Jeżeli chcemy grubsze i pulchniejsze lavasze, dzielimy ciasto tylko na 3 części i wałkujemy je na placki dwa razy grubsze tej samej średnicy.Mocno podgrzewamy suchą patelnię i na takiej właśnie smażymy placki na bieżąco czyli jeden smażymy drugi wałkujemy. Smażymy placki po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia- takie brązowe kropeczki około 1 maks 2 minuty, a następnie odwracamy. Kiedy placek po drugiej stronie zacznie lekko brązowieć, zdejmujemy z patelni i albo utrzymujemy w cieple do zwijania np. w piekarniku pod przykryciem albo (i ja tak właśnie robię) układamy jeden na drugi na talerzu i wkładamy do torby foliowej, placki się wtedy „zaparzają” i miękną. Im dłużej smażymy tym bardziej łamliwe i chrupiące będą placki i ciężko je będzie zwinąć. Po tym zabiegu placki powinny nadal być na tyle miękkie, aby można je było złożyć lub zrolować. Patelnia powinna być cały czas czysta i sucha. Po usmażeniu możemy je zwijać z ulubionym nadzieniem (zaczynamy od „dołu” czyli tego najwcześniej smażonego) albo ...Bezpośrednio przed zwijaniem wrzucamy placek na chwilkę na rozgrzaną patelnię potem i znowu robi się ciepły i miękki, wkładamy w środek to co lubimy zwijamy jak tortille i zajadamy .Zrobione na chrupiąco – czyli dłużej podsmażone i takie grubsze są super do maczania np. w dipie czosnkowym, humusie czy oliwie smakowej i podjadania jako starter czy przekąska. Farsze robię przeróżne w zależności od tego co w danej chwili jest w lodówce Zawsze jest cebula, ostra papryka, sałata lodowa, ogórek pomidor ser feta lub żółty , jakieś mięso to może być kurczak , baranina czy wieprzowina , jakieś sosy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-400119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Bracie Robercie zawsze PODZIWIAM Roger ... to naprawdę było bardzo dawno temu ... Robiłeś może kiedyś te placki z mąki żytniej ? Przepis już mi się podoba .. super opis Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-400123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Aniu nie robiłem z żytniej i myślę że na samej żytniej będzie problem ...Robiłem na pszennej Durum , pół na pół z kukurydzianą ale moim zdaniem najlepszy jest na samej pszennej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-400124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Roger bo to jest nic innego ja flat bread, a ten najlepiej wychodzi z pszenicy, ciasto po prostu jest najbardziej elastyczne, a jednoczesnie miekkie i mozna je przypiec. Brawo Roger , bo ja nawet nie wiedzialm, ze ty masz temat Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-r%C3%B3%C5%BCne-i-poprzeczne-i-pod%C5%82u%C5%BCne/page/4/#findComment-400127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.