Skocz do zawartości

Kumpiak


Rekomendowane odpowiedzi

super gratki

ostatno można kupić w sklepie kumpiak i kindziuk :grin:

krojony i paczkowany

napewno nie to samo co udało się wyprodukować w domowym zaciszu

przepis ???

czy powinien siedzieć w soli czy w solance ???

czy w morskiej czy naszej krajowej kamiennej

czy dodawać czosnek - napewno konserwuje i działa na bakterie

czy powinna dostawać maijarz - napewno to fajnie wygląda

poza tym chyba lodówka jest nie najlepszym miejscem na jego przechowywanie

takie hiszpańskie jamony wiszą w 40 stopniach i nic im sie nie dzieje

co do surowca to wydaje mi się że teraz świnki są za hude niż były kiedyś

i surowiec powinien być jak najgorszy czyli jak najwięcej tłuszczu

i jeszcze jedno

moja ciotka robiła coś podobnego

pochodziła z kresów ale podczas wojny była w niemczech

jej siostry nie znały jak to się robi

szynka była solona i suszona w kominie -więc wędzona

a latem dochodziła w spiżarni

 

pozdrawiam

jak się chłodniej zrobi to poeksperymentuje troche

ciekawe co wyjdzie hehehe :smile:

oczywiście podziele się z efektami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117737
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

MAXQ2 witaj bracie :grin:

tyle pytań :shock:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117747
Udostępnij na innych stronach

Tylko chciałbym zrobić z szynki ok 10kg.

Biorąc pod uwagę wydajność produktu dojrzewającego jest to minimum.

Do tego dochodzi jeszcze ubytek przez wycięcie kości biodrowej i różne docięcia :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117769
Udostępnij na innych stronach

A ile teraz teraz waży?

Jeśli masz mojego na myśli

Surowiec ważył w sklepie 14,5 kg

A teraz po 8 miesiącach i degustacjach kontrolnych 8,7kg

Samej wody która poszła przy peklowaniu było ponad ½ l

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117783
Udostępnij na innych stronach

hehehe

Pamiętam moje początki, 6 miesięcy zanim zacząłem, czytałem wszyskie informacje a jest ich sporo :grin:

zanim się dasz za kumpa zrób inne wędlinki dojrzewające jak np. polędwica ala parma. Nie musisz dużo investować i masz szybki efekt :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117824
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po 11tu miesiącach degustacja kontrolna kumpa "króla" wędlin dojrzewających

 

 

 

 

 

 

Powiem że jeszcze tak dobrej szynki nie jadłem :cool:

W smaku jak i w aromacie dominuje orzech laskowy, ciut goryczki napewno z stukaturki(korzenie prowensalskie) sól nie dominuje, trochę miodem smakuje.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127261
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wam za aplauz :grin:

Kupiak raczej z czasem zyskał i mam nadzieje że tak dalej będzie.

Naprawdę :grin: warto mięć taką "dupcię" w domu i na spec okazje ciut nacinać :thumbsup:

Już cieszę się na miody to dopiero będzie degustacja :wink:

Pozdrawiam serdecznie

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127287
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę :grin: warto mięć taką "dupcię" w domu

No warto zawsze warto ...jakby to nie brzmiało :grin: :grin:

 

PS

Juz to pisałem ale napisze raz jeszcze jak dla mnie .... to majstersztyk ... :clap: :clap:

 

PS

A jak będziesz degustował miodek daj znać ..... przyjadę z "doopcią" ..... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127290
Udostępnij na innych stronach

Po 11tu miesiącach degustacja kontrolna kumpa "króla" wędlin dojrzewających

Brawo Darino, podziwiam i łykam ślinkę ale czy sama się odważę coś tak wspaniałego zrobić... :???: :thumbsup: :clap:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127296
Udostępnij na innych stronach

Darino, nie wiem czy większe brawa za wykonanie, czy za cierpliwość.

Myślę, za cierpliwość :grin:

Już pisałem, że wykonanie mięsa dojrzewającego jest na stronie WB

i tu na forum wyczerpująco opisane.

Reszta to dobry surowiec i informacje na www.

Dzięki i pozdrawiam serdecznie :grin:

 

[ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 15:59 ]

Po 11tu miesiącach degustacja kontrolna kumpa "króla" wędlin dojrzewających

Brawo Darino, podziwiam i łykam ślinkę ale czy sama się odważę coś tak wspaniałego zrobić... :???: :thumbsup: :clap:
PS

dzięki Anerko :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127297
Udostępnij na innych stronach

Darino,

jestem pod wrażeniem.

Wykonać taki wymagający wyrób z taka klasą to jest wyczyn, któremu nic nie dorówna na tym forum.

To wspaniały przykład możliwości utalentowanego zadymiacza.

Przyjmij moje najszczersze gratulacje Mistrzu :!: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127311
Udostępnij na innych stronach

Darino,

jestem pod wrażeniem.

Wykonać taki wymagający wyrób z taka klasą to jest wyczyn, któremu nic nie dorówna na tym forum.

To wspaniały przykład możliwości utalentowanego zadymiacza.

Przyjmij moje najszczersze gratulacje Mistrzu :!: .

Darino, cóż ja skromny Zbój mogę napisać, EAnna napisała wszystko co się należy :clap: :clap: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127314
Udostępnij na innych stronach

Przyjmij moje najszczersze gratulacje Mistrzu

Kol. Eanno dziekuję Ci za gratulacje jest to dla mnie wielki zaszczyt,

Ja się widzę raczej jako uczeń a nie jako mistrz.

Kol. Maxell, Bagno, Dziadek i wiele innych zasługują na miano Mistrza :grin:

P.S.

szkoda że nie mieliśmy okazji poznać się na V Zlocie :sad:

 

 

Ps. Darino gdzie trzymałeś szyneczkę w tegoroczne upały?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=141599#141599

 

Pozdrawiam serdecznie

 

[ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 19:09 ]

Darino, cóż ja skromny Zbój mogę napisać,

Eeetam Zbóju wcale nie musisz być skromny, to co Tworzysz ma klasę.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127315
Udostępnij na innych stronach

Darino nie bądź taki skromny. Odwaliłes kaaawał super roboty. Gratulacje.

Swoją drogą podeślij mi na pocztę opis procesu produkcji oraz jak najwięcej zdjęć. Przyda się do niespodzianki. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127316
Udostępnij na innych stronach

Nooo, niespodzianki. :grin: Cierpliwości. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127318
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.