MAXQ2 Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 17 Lipca 2010 super gratkiostatno można kupić w sklepie kumpiak i kindziuk :grin: krojony i paczkowanynapewno nie to samo co udało się wyprodukować w domowym zaciszuprzepis ???czy powinien siedzieć w soli czy w solance ???czy w morskiej czy naszej krajowej kamiennejczy dodawać czosnek - napewno konserwuje i działa na bakterieczy powinna dostawać maijarz - napewno to fajnie wyglądapoza tym chyba lodówka jest nie najlepszym miejscem na jego przechowywanietakie hiszpańskie jamony wiszą w 40 stopniach i nic im sie nie dziejeco do surowca to wydaje mi się że teraz świnki są za hude niż były kiedyśi surowiec powinien być jak najgorszy czyli jak najwięcej tłuszczui jeszcze jedno moja ciotka robiła coś podobnegopochodziła z kresów ale podczas wojny była w niemczechjej siostry nie znały jak to się robiszynka była solona i suszona w kominie -więc wędzonaa latem dochodziła w spiżarni pozdrawiamjak się chłodniej zrobi to poeksperymentuje troche ciekawe co wyjdzie hehehe :smile: oczywiście podziele się z efektami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 18 Lipca 2010 MAXQ2 witaj bracie :grin: tyle pytań :shock: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 18 Lipca 2010 Ja chyba wykonam podobny, wystartuję na Jesieni, jak tylko będzie chłodniej.Tylko chciałbym zrobić z szynki ok 10kg. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Lipca 2010 Tylko chciałbym zrobić z szynki ok 10kg.Biorąc pod uwagę wydajność produktu dojrzewającego jest to minimum. Do tego dochodzi jeszcze ubytek przez wycięcie kości biodrowej i różne docięcia :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Lipca 2010 A ile teraz teraz waży? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Lipca 2010 A ile teraz teraz waży?Jeśli masz mojego na myśli Surowiec ważył w sklepie 14,5 kg A teraz po 8 miesiącach i degustacjach kontrolnych 8,7kg Samej wody która poszła przy peklowaniu było ponad ½ l Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 18 Lipca 2010 Dziękuję, w takim razie podobny zrobię. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAXQ2 Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 18 Lipca 2010 MAXQ2 witaj bracie :grin: tyle pytań :shock: hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 18 Lipca 2010 hehehePamiętam moje początki, 6 miesięcy zanim zacząłem, czytałem wszyskie informacje a jest ich sporo :grin: zanim się dasz za kumpa zrób inne wędlinki dojrzewające jak np. polędwica ala parma. Nie musisz dużo investować i masz szybki efekt :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-117824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 7 Października 2010 Po 11tu miesiącach degustacja kontrolna kumpa "króla" wędlin dojrzewających Powiem że jeszcze tak dobrej szynki nie jadłem W smaku jak i w aromacie dominuje orzech laskowy, ciut goryczki napewno z stukaturki(korzenie prowensalskie) sól nie dominuje, trochę miodem smakuje. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 7 Października 2010 Darino, :clap: Piękny temat, opisy, zdjęcia nic tylko jesienią robić :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 8 Października 2010 Powiem że jeszcze tak dobrej szynki nie jadłem to może przyjedziemy w gości :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: pozdrawiam słonecznie Marek i Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 8 Października 2010 Darino :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Po zlocie,też jest w planie kumpiak :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 8 Października 2010 Dzięki wam za aplauz :grin: Kupiak raczej z czasem zyskał i mam nadzieje że tak dalej będzie. Naprawdę :grin: warto mięć taką "dupcię" w domu i na spec okazje ciut nacinać :thumbsup: Już cieszę się na miody to dopiero będzie degustacja :wink: Pozdrawiam serdecznie Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 8 Października 2010 "dupcię"tygryski lubić dupcie :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 8 Października 2010 Naprawdę :grin: warto mięć taką "dupcię" w domu No warto zawsze warto ...jakby to nie brzmiało :grin: :grin: PS Juz to pisałem ale napisze raz jeszcze jak dla mnie .... to majstersztyk ... :clap: :clap: PS A jak będziesz degustował miodek daj znać ..... przyjadę z "doopcią" ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 8 Października 2010 Darino, nie wiem czy większe brawa za wykonanie, czy za cierpliwość. Nie mniej :clap: :clap: :clap: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 8 Października 2010 Po 11tu miesiącach degustacja kontrolna kumpa "króla" wędlin dojrzewającychBrawo Darino, podziwiam i łykam ślinkę ale czy sama się odważę coś tak wspaniałego zrobić... :???: :thumbsup: :clap: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 8 Października 2010 Darino, nie wiem czy większe brawa za wykonanie, czy za cierpliwość.Myślę, za cierpliwość :grin: Już pisałem, że wykonanie mięsa dojrzewającego jest na stronie WB i tu na forum wyczerpująco opisane. Reszta to dobry surowiec i informacje na www. Dzięki i pozdrawiam serdecznie :grin: [ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 15:59 ] Po 11tu miesiącach degustacja kontrolna kumpa "króla" wędlin dojrzewającychBrawo Darino, podziwiam i łykam ślinkę ale czy sama się odważę coś tak wspaniałego zrobić... :???: :thumbsup: :clap:PS dzięki Anerko :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 8 Października 2010 Darino, jestem pod wrażeniem. Wykonać taki wymagający wyrób z taka klasą to jest wyczyn, któremu nic nie dorówna na tym forum. To wspaniały przykład możliwości utalentowanego zadymiacza. Przyjmij moje najszczersze gratulacje Mistrzu :!: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleski Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 8 Października 2010 Świetna robota!Jak dla mnie mistrzostwo świata pod każdym względem- Gratulacje :!: Ps. Darino gdzie trzymałeś szyneczkę w tegoroczne upały? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 8 Października 2010 Darino, jestem pod wrażeniem. Wykonać taki wymagający wyrób z taka klasą to jest wyczyn, któremu nic nie dorówna na tym forum. To wspaniały przykład możliwości utalentowanego zadymiacza. Przyjmij moje najszczersze gratulacje Mistrzu :!: .Darino, cóż ja skromny Zbój mogę napisać, EAnna napisała wszystko co się należy :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 8 Października 2010 Przyjmij moje najszczersze gratulacje MistrzuKol. Eanno dziekuję Ci za gratulacje jest to dla mnie wielki zaszczyt, Ja się widzę raczej jako uczeń a nie jako mistrz. Kol. Maxell, Bagno, Dziadek i wiele innych zasługują na miano Mistrza :grin: P.S. szkoda że nie mieliśmy okazji poznać się na V Zlocie :sad: Ps. Darino gdzie trzymałeś szyneczkę w tegoroczne upały?https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=141599#141599 Pozdrawiam serdecznie [ Dodano: Pią 08 Paź, 2010 19:09 ] Darino, cóż ja skromny Zbój mogę napisać,Eeetam Zbóju wcale nie musisz być skromny, to co Tworzysz ma klasę. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 8 Października 2010 Darino nie bądź taki skromny. Odwaliłes kaaawał super roboty. Gratulacje.Swoją drogą podeślij mi na pocztę opis procesu produkcji oraz jak najwięcej zdjęć. Przyda się do niespodzianki. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 8 Października 2010 Nooo, niespodzianki. :grin: Cierpliwości. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/5/#findComment-127318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.