miro Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Maja 2013 Bagno a co powiesz aby w przypadku użycia tłuszczu wołowego użyć dodatkowo białka sojowego jako emulgatora ?Oczywiście pod warunkiem, że viajero zaakceptuje takie białko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 10 Maja 2013 miro, wiem, że "przemysłowa technologia" umożliwia tworzenie poprawnych układów koloidalnych z tłuszczami: wołowy, drobiowy a nawet olejem roślinnym. Tylko, my prowadzimy dyskusję o wędlinach domowych bez dodatków funkcjonalnych. Z drugiej strony wiem, że domowa produkcja wyrobów mięsnych z dodatkami funkcjonalnymi nie ma sensu pod względem ekonomicznym. viajero, jeśli akceptujesz domową produkcję k.parówkowej z białkiem sojowym to, nie widzę przeszkód. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 10 Maja 2013 Bagno jedno małe spostrzeżenie.Białko sojowe nie jest chemią, a w tym specyficznym przypadku spełni swoją rolę emulgatora. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 10 Maja 2013 Duża zawartość fitoestrogenów w soji jest podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn oraz o pogarszanie ich płodności już w dzieciństwie. Soja = GMO PS. wygaszam bo nie na temat . Kawa też kiedyś szkodziła a dziś jest zbawienna dla zdrowia. Soja=GMO równa się BZDURA. Musi być modyfikowana genetycznie, aby równanie stało się prawdą. Piszmy o faktach, a nie o pogłoskach i reklamach w TV ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 10 Maja 2013 Problem jest w tym że nasze receptury na wędliny są tak skonstruwane że zawierają wszystkie mięsa ze zwierząt rzeźnych - trzoda chlewna , bydło , cielęcina ,baranina i w mniejszym stopniu konina , kozina i ostatnio drób. W większości naszego społeczeństwa wszystkie te rodzaje mięs nie stanowią przeszkody w ich spożywaniu. Gdy chcemy by by jakaś receptura odbiegała od tego modelu, to od razu piszmy co nam wolno spożywać. Nasze forum jest tolerancyjne i dla osób które mają odmienny sposób żywienia , myślę że coś wspólnie wymyślimy. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Maja 2013 Czekamy na odzew viajero. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viajero Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 12 Maja 2013 Witam i dziękuję za pomoc Białko solowe, jako emulgator byłoby w porządku, chociaż fakt, wolałbym użyć tłuszczów zwierzęcych.Chodzi mi o zrobienie koszernych parowek. Co do kiełbas, to nie ma z tym już takiego problemu, Nat omijasz parowek, ze względu na ten rodzaj emulsji są dla mnie zagadką.Miałem do czynienia z pordukcją przemysłową (konsumpcyjne oczywiście) ale chcialbym zrobić coś sam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 12 Maja 2013 Białko solowe, jako emulgator byłoby w porządku, chociaż fakt, wolałbym użyć tłuszczów zwierzęcych....które tłuszcze wybierasz? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viajero Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 12 Maja 2013 Wołowy czy drobiowy od strony formalnej byłby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 13 Maja 2013 viajero,Rozumiem, że wybierasz sobie recepturę na parówkową i zamiast wieprzowiny zastępujesz innymi gatunkami mięsa. Musisz sam eksperymentować z ilością użytego tłuszczu. Warunkiem udanej produkcji będzie użycie mięsa, które będzie dobrze emulgowało tłuszcze. Mam nadzieję, że przedstawisz nam pierwszą recepturę na twoja kiełbasę drobnorozdrobnioną. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viajero Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 14 Maja 2013 No ale jakie mięso byłoby do tego najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 15 Maja 2013 No ale jakie mięso byłoby do tego najlepsze? Dla mnie liczą właściwości mięsa, które pozwalają na otrzymanie właściwej konsystencji kiełbasy drobnorozdrobnionej. Nie zawsze drogie i ładne, równa się dobre dla wytwórcy. Dobre właściwości wiążące posiada mięso: drobiowe, cielęce i wołowe. Chciałbym, żebyś się na coś zdecydował i przedstawił swoją propozycję składu recepturowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 16 Maja 2013 Witam, w sobotę będę robił parówkową i mam pytanie czym i w jaki sposób najlepiej kutrować mięso (nie posiadam niestety kutra - dlaczego to ustrojstwo jest takie drogie ). Przy ostatniej produkcji zajechałem swój blender a i masa na parówki nie była idealnie rozdrobniona. Czy jest jakiś dobry sposób czy pozostaje jedynie blender. Dodam że tym razem planuje zrobić 5kg. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 16 Maja 2013 Jest jeszcze malakser, ale jak go zepsujesz to żona Ci daaa. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-284849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Przymierzam się do zrobienia pierwszy raz parówkowej. W związku z tym mam kilka pytań: -podgardle jak i pachwina obecnie nie osiągalne ( a przynajmniej do takiej ilości jak będę robił nie warto w rzeźni głowy zawracać) czy mogę użyć boczku, łopatki i mięsa z kości od schabu? jakie powinny być proporcje?-niestety nie będę wędził, czy po nadzianiu osadzać 30 minut i następnie wrzucać do gorącej wody(75-80st) a następnie wychłodzić w zimnej?-i co z tą mąką i mlekiem dawać czy nie? :rolleyes: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-286834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 16 Listopada 2014 Nadszedł czas, by do parówek wrócić. Jest natchnienie, będzie kiełbasa parówkowa. Zrobię ją z dzikiego kl.III i II., podgardla wieprzowego i szynki wieprzowej. Może jutro - foty dostarczę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-par%C3%B3wki-i-par%C3%B3wkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page/6/#findComment-383740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.