Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Listopada 2011 Ostatni kawałek taki ze 30 dag pojechał wczoraj do Wrocka, więc mus był zapasy odnowić Nie dostałem dziś podgardla, dobrze że miałem w zamrażarce kilogram to zrobiłem połowę porcji, się okazało :grin: , ze nawet jak bym zrobił 5 kg to nie miałbym gdzie mrozić :lol: Ważne, że zapasy odnowione "Wątrobianka Pobiedziska" Zrobiłem trzy kawałki w jelicie grubym wp, pozostałe w prostym :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zbój Madej, ja się na srodę przymierzam Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Listopada 2011 Ważne, że zapasy odnowione Oj tak... teraz tylko musisz wykonać tel do Wrocka lub Inowrocka :wink: :grin: żartuję. Kuszisz Zbójaszku , kusisz.... czy koniecznie muszą być takie jelita?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Listopada 2011 @halusia@, ja chcę zrobić próbę w białkowych i uwędzić Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zbój Madej, :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Trzeba będzie się zmierzyć z tym wyrobem , wątrobianka to to co tygryski bardzo lubią Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Listopada 2011 czy koniecznie muszą być takie jelita??Andrzej pisał, że grube, 16-tka podaje m.in. też grube, a czy mogą być inne to nie wiem :rolleyes: tomaj na ten przykład robił w chyba poliamidach, ale nie jestem pewien Dodam jeszcze, że w jelitach prostych parzyłem 60 min. a w grubych 70 min. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Listopada 2011 tomaj na ten przykład robił w chyba poliamidachDokładnie fi75 :smile: ale następna będzie w jelitach dostałem namiary od andrzeja.k :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Listopada 2011 Przekrój wczorajszego urobku, ależ to smaczne :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zbójaszku !!!!! mmmmm ale robisz smaka Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Listopada 2011 Przekrój wczorajszego urobku, ależ to smaczne :thumbsup: :pycha: Wygląda na wątrobiankę :wink: :clap: no chyba że się mylę ,ja dzisiaj miałem okazje jeść gorącą kaszankę :thumbsup: ,ogólnie podrobowe wyroby to jest to Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Listopada 2011 bogdan b, to jest na 100% wątrobianka pobiedziska :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Listopada 2011 to jest na 100% wątrobianka pobiedziskaInaczej zwana "leberką" :grin: U mnie już dawno zagościła w domowym menu i nie ma odwrotu ,"produkcje "muszę powtarzać dość często :grin: Zbójaszku wygląda bardzo smaczliwie :tongue: :tongue: :clap: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zbój Madej, kolejny raz bardzo udana wątrobianka :clap: :thumbsup: . Ja też się skusiłem na ten wyrób, ale zamiast wędzenia dodałem soli wędzonkowej (uwędziłem w trakcie ostatniego wędzenia) oraz dodałem trochę wędzonego boczku. Robiłem w jelicie prostym, parzenie ok 55 min w temp 75-80*C. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-186800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Piątkowy urobek. Miałem 5.85 składników mięsnych+rosół z parzenia, jedno jelito podczas nakładania na lejek się urwało i zostało mi jakieś 50-60 dag farszu i poszedł do zamrażarki, będzie do pierogów albo do krokietów Tym razem nie zmniejszałem dodatku soli i dałem tyle ile w oryginale stoi i smak jest oki :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-199849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Maja 2012 Zapasy odnowione, część na zlocik :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-216183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Maja 2012 Zbóju Madeju, Pobiedziska w całej klasie :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-216312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Maja 2012 zamiast wędzenia dodałem soli wędzonkowej (uwędziłem w trakcie ostatniego wędzenia) zbig3133 jak się robi taką sól? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-216375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Maja 2012 jak się robi taką sól?Taką sól się kupuje... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-216376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Maja 2012 Darino , zbig3133 właśnie uprzejmie nadesłał mi na PW sposób na tę sól,i nie polega on na kupowaniu mieszanek smakowych z antyzbrylaczami i innymi Etypu http://allegro.pl/sol-wedzarnicza-wedzonkowa-100g-i2316959816.html Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-216396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Maja 2012 To może byśmy wszyscy się dowiedzieli jak się takową sól otrzymuje Taka moja prośba :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-216407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Maja 2012 tomaj35 to prościutkie dla tych co już wiedzą , zbig3133 napisał mi , że przy zadymianiu czegoś tam dodatkowo w temacie zadymia się podkolanówka z GRUBOZIARNISTĄ solą - myślę , że z naturalnej tkaniny , ja zastosuję bawełnianą. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-216410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Maja 2012 czyli w ...du.... znaczy buty można sobie wsadzić tą sól z ekstraktem.... brrrr..... :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-216413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Maja 2012 jumbo, Dziękuje bardzo :grin: Czyli można zrobić taki mieszek z paru warstw gazyJeszcze raz dziękuje :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-216440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Maja 2012 "Kaszanka Pobiedziska" dla mnie wyborowa Połowa głowy jedno podgardle 3 kg skórek 0,5 kg nerek 0,6 kg wątroby 1,5kg kaszy jęczmiennej grubej 0,5kg kaszy gryczanej 1 litr krwi surowej Wątroba sparzona , reszta "ugotowana" prawie do miękkości . Wątroba i nerki pokrojone w kostkę 1 x1 cm - niespodzianki , reszta zmielona sitko 3,5 mm . Sól 18g / kg Pieprz 3,5 g/kg Majeranek 2g/kg Ziołowy 0,5 g/kg 3 cebule pokrojone i podsmażone na smalcu i zmielone razem z mięsem . Mięsa i skórki gotowałem na maluśkim ogniu do prawie miękkości, wątrobę parzyłem 10min., nerki gotowałem 1 godz. Obie kasze razem zalałem gotującym się rosołem i szybko mieszałem doprowadzając tą mieszankę do wrzenia, jak się kasze tylko zagotowały to garnek przykryłem pokrywką i zawinąłem w ręczniki, po 15 min. zamieszałem kasze raz jeszcze i zawinąłem znowu i tak kasze trzymałem jakąś godzinkę. Krew rozmroziła mi się przez noc. Wątrobę i nerki pokroiłem w kosteczkę, pozostały "towar" zmieliłem, do mieszanki mięsnej dodałem odważone przyprawy i wymieszałem dobrze, a na końcu dodałem krew i też dobrze wymieszałem, nadziałem w jelitka wp 28/30 akurat takie miałem. Gotowe kaszaneczki wkładałem do gara z wodą o temp80st.C, temp. spadła i parzyłem w temp. 71-74st.C. przez 25min. Parzyłem na dwa razy, po pierwszy razie przed wyjęciem kaszanek patrzę, a tam kaszanki "się wyprostowały" i ja takie gorące kaszaneczki, póki jeszcze świeże i miękkie, rękoma odkręcałem, jak odkęcałem to się nimi poparzyłem, a jak się poparzyłem to sobie przypomniałem, że się robi "wieszaczki" ze sznurka coby lepiej do gara wkładać i wyjmować po parzeniu :lol: i następną porcję już powiązałem, ale najpierw miałem ciepełko w ręce Ja kaszanki spróbuję dopiero jutro w pracy, ale moja mama najpierw próbowała surowy farsz, tak na smak sprawdzić i powiedziała, że :rolleyes: gites :lol: Próbowała później gotowy wyrób, razem z ojcem i stwierdzili, że kaszaneczki są SUPER... i tych dwóch stwierdzeń potrzebowałem :grin: :grin: Dwa jelitka miałem dziurawe i jedno odwiązało mi się podczas parzenia, ale mało z nich wyleciało, powietrza przy nadziewaniu też trochę się "zrobiło" ale to szczegół Jak coś źle zrobiłem to Andrzej wieczorkiem poprawi :grin: Kaszę na zapas kupiłem, W Lubomku odpowiednią ciężko dostać http://images10.fotosik.pl/1559/35e31bb7b44320afm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/4fb93e72bd34408fm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/092d432e0eef1b4dm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/bb39289c32c70e7fm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/d793ca127b429a17m.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/7f67cc229899125em.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/185ba4d139f92d1bm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/8c6233aeff1a8e3em.jpg Dodam jeszcze, że zrobiłem tylko połowę porcji i wyszło 7.07 kg+przyprawy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-218525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Maja 2012 Wyrób i relacja podoba mi się :clap: .W przyszłym tygodniu mam mieć świeżą krew jak się tak stanie to będzie;jadyny panie Zielonka z tym koksem; :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/2/#findComment-218527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.