dyzio Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 24 Października 2013 Witam.Przymierzam się ostro do kaszanki. Czytam receptury różnych kolegów i zaciągam wiedzy.To zastosuj skład surowcowy z 16- stki i wtedy pogadamy.Będziesz miał porównanie.Ja mam. W materiałach pomocniczych od Kol.Maxela dostałem 16 -stkę, ale nie moge w niej znaleźć prepisu na kaszankę. Może jakaś pomoc z Twojej strony ?Czy to to samo co Kiszka kaszana wyborowa jęczmienna lub gryczana ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-308558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 24 Października 2013 Czy to to samo co Kiszka kaszana wyborowa jęczmienna lub gryczana ??? Pewnie ta kiszka kaszana to kaszanka prawdziwa, a nazywana kiszką, bo w kichę pakowana. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-308561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Będzie "Wątrobianka Pobiedziska",a raczej a'la Pobiedziska W czterech sklepach nie dostałem ani kości karkowych, ani pachwiny. Zamiast mięska z kości będzie mięsko z golonki, pachwinę zastąpiłem pachwino/boczkiem, trochę za chude to było więc część pachwino/boczku zastąpiłem podgardlem, ale wagowo mniej więcej się zgadza, a jak po wymieszaniu będzie za chude to dodam tłuszczyk z gotowania towaru Dziś gotowanie, a w Piątek dreptanko przy produkcji. Bułki już mam i czerstwieją, wątróbkę jutro wyjmę do odmrażania, cebulka jest, smalczyk do cebuli smażenia też jest Co tu :rolleyes: jeszcze... nie mam jelit prostych, ale mam grube wp, które też się nadają jak najbardziej Edytowane 4 Grudnia 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-318467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Towar już ugotowany gotowy do dalszej obróbki, na razie stygnie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-318516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Coś malizną pachnie. Czujesz to też ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-318521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Coś malizną pachnie W zupełności wystarczy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-318526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Towar już ugotowany gotowy do dalszej obróbki, No to będzie leberka , albo już jest . Ostatnio z półtuszy zrobiłem około 4 kg . Coraz mniej mięska mam z obgotowywanych kości , zapewne coraz precyzyjniej obieram przy rozbiorze półtuszy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-318561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 4 Grudnia 2013 No to będzie leberka , albo już jest . Jeszcze nie ma Ostatnio z półtuszy zrobiłem około 4 kg Ja teraz robię połowę porcji wg Twego przepisu, znaczy 2.5 kg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-318563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Wątrobianka gotowa Wyszło 2.75 kg. Możliwe, że dziś trochę ją podwędzę ciwpłym dymkiem, tak z godzinkę chyba, może dłużej Przed parzeniem Po nocnym spiżarnianym studzeniu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-318904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Muszę napisać, że jest na czym oko zawiesić. Te krągłe kształty........mmmmmmm. Aż w brzuchu burczy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-318905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 31 Marca 2014 W Sobotę upiekłem pasztet drobiowy. Przepis z mojej kolejowej głowy 5 całych ćwiartek kurczaka1 wątróbka kurczakaporosołowe "resztki", mięsko obrane z kości, jakieś 0.5 kg było, tak na oko3 łyżki kaszy manny3 małe jajka, takie 30-sto gramowesól, pieprz, gałkajakieś 150 ml rosołu z gotowania ćwiartek2 małe marchewki1 średnia pietruszkamały kawałem selera Mięsko gotowałem tak jak rosół tylko ciut dłużej, jakieś 1.5 godzinki. Po wystudzeniu obrałem z kości, zmieliłem razem z wątróbką i warzywami na sitku 2.5 mm, dodałem pozostałe składniki wymieszałem dobrze i do wysmarowanych olejem foremek alu. przeznaczonych do żywności. Włożyłem do nagrzanaego do 180st.C piekarnika, piekłem 40 min. po tym czasie dałem piekarnik na full i włączyłem grill, tak na 2-3 minutki coby góra kolorek złapała, wyjąłem z piekarnika, ostudziłem, spożywałem. Przed pieczeniem pasztet posmarowałem wodą. Dziś po dwóch dniach od pieczenia smaczek jeszcze lepszy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-343752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Wygląda bardzo apetycznie.Wybacz mi lamerskie pytanie. Co i ile to jest cała ćwiartka kurczaka? Czy jak mam całe kurczaki to muszę je poćwiartkować? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-343783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 cwiartka kurczaka to chyba bedzie udko z koscia krzyzowa,tak przynajmniej kiedys poinformowala mnie pani w sklepie jak zapytalam o roznice miedzy udem a cwiartka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-343790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ćwiartka wygląda tak:http://wolewygodniej.pl/128286_CWIARTKI-KURCZAKA-NA-WAGE.jpg Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-343798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Czyli cały kurczak składa się z czterech takich części. Dzięki. Już wiem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-343800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 dyzio no niecalkiem tak, kurczak tylko dwie nogi ma Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-343805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ćwiartka wygląda tak: O to właśnie się rozchodzi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-343818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ćwiartka wygląda tak: A wcale , że nie... bo TAK... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-343843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 @einshel, no cos ty to tylko 2 setki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-343844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Na podstawie własnego przepisu z głowy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=343752zrobiłem pasztet drobiowy borowikowy, przyprawę borowikową otrzymałem od Andrzeja-Bagno za co mu wielkie dzięki. Przyprawa ta była używana w Napoleonowie do wyrobu "Zlotowego pasztetu borowikowego" :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-347819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Na podstawie własnego przepisu z głowy http://wedlinydomowe...zboja/?p=343752 zrobiłem pasztet drobiowy borowikowy, Już czuję ten smak borowików w pasztecie... mniam mniam... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-347844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Już czuję ten smak borowików w pasztecie Napiszę szczerze, że ta przyprawa "daje rade", dla mnie jakby za dużo jej dałem, ale dziś przy stole usłyszałem, że bardzo dobry i że z przyprawami nie przesadziłem Mam jej jeszcze troszkę, zrobię sosik borowikowy i zupkę borowikową Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-347863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zbojaszku ladnie ten pasztet wyglada, a jaka jest zawartosc tej przyprawy borowikowej (naturalmie po za borowikami),Wesolych Swiat i wszystkiego najlepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-347898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 a jaka jest zawartosc tej przyprawy borowikowej Dodawałem na smak, wyszło 4 razy po pół niepełnej łyżki, to była taka wersja próbna Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-347903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zbojaszku ,czy ta przyprawa jest zrobiona domowo czy kupna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/5/#findComment-347936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.