Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby podrobowe wg Zbója


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
377 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 04 lip 2011 - 16:02

W końcu pierwszy salceson, nazwijmy go „Salceson Domowy”... i niestety się nie udał, ale nic to, temat założyłem więc w wyrobach podrobowych jeszcze ostatniego słowa nie powiedziałem. Miałem zamówiony towar w sklepie, ale oprócz golonki nie przyszło nic więcej. Chciałem zrobić salceson „włoski” z 16-tki i „czarny” z książki T. Kłossowskiego. Więc kupiłem golonkę, dokupiłem kości schabowo/karkowe i z zamrażarki wyjąłem skórki i pozostałości golonek po wykrawaniu wp III. Wszystko było gotowane chyba ze cztery godz. Przestudzone, oddzielone od kości, doprawione i do kątnic. Zbyt luźno nabiłem kątnice. Parzyłem 50min. i o jakieś 15-20min. za długo. Podczas wyjmowania gotowego wyrobu jelito jedno pękło.
Co dla mnie najdziwniejsze, na gościnie, na której byłem salceson zaraz po boczku i kabanosach schodził najlepiej :rolleyes: :roll: Gości spożywali i chwalili nie wiem za co.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
Dołączona grafika Dołączona grafika

Przekrój ładniejszej sztuki.
Dołączona grafika

Pęknięty salceson.
Dołączona grafika

Na zlocie trzeba będzie pobrać lekcje nt salcesonów u Profesora Bagno :cool:

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10218 postów

Napisano 04 lip 2011 - 16:16

Jak masz ochotę to możesz skorzystać od zaraz. :lol:
https://wedlinydomow...made arkadiusz

Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.

#3 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 04 lip 2011 - 16:20

Jak masz ochotę to możesz skorzystać od zaraz. :lol:
http://wedlinydomowe...made arkadiusz

Kiedyś może skorzystam :grin:

Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.

Kupowane były jako kątnice, ale już zgłupiałem :cool:

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10218 postów

Napisano 04 lip 2011 - 16:26

Tak wygląda salceson w kątnicy.Dołączona grafika

#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 lip 2011 - 16:28

No wiedziałem Arek że się nie "ugryziesz w klawisze" z tym jelitem ...... :grin: :grin: :grin:

Zbóju w przekroju wyglądają te "selcefiksy" bardzo apetycznie ;) :clap: :clap: :clap:

#6 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 04 lip 2011 - 16:31

wyglądają te "selcefiksy" bardzo apetycznie

Smak to i był, ale co z tego jak wyszło nie to co oczekiwałem. Będą następne salcesony i nie tylko :D

#7 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1363 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 04 lip 2011 - 17:13

Zbójaszku a czy to idzie na wystawę ??? Najważniejsze że smakuje , ja jestem podobnie jak Ty za ładnym wyglądem , ale Twoje są cudnej urody a że jeden pękł , no cóż zdarza się nawet w rodzinie z fortepianem :)

Jak dla mnie to :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

#8 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 04 lip 2011 - 18:29

nazwijmy go „Salceson Domowy”


Daj mu nazwe Salceson Zbójecki :wink:

Dla mnie wyglada dobrze i smacznie a tamtego co pekl zaserwowal bym z Bratkartoflami i remulada oraz ogorkiem malosolnym.. :cool:

Aha.. Napewno wyciagales po parzeniu tak jak zwykla kielbase tak ? Moze dlatego pekl ??

serdecznie pozdrawiam :clap: :clap: :wink:

#9 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4150 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 04 lip 2011 - 18:36

pierwszy salceson, nazwijmy go „Salceson Domowy”...

Pierwsze salcesony za płoty, wcale najgozej nie wygladają...

salceson zaraz po boczku i kabanosach schodził najlepiej

i to jest to !!! a nad wyglądem "popracujesz" :)

#10 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6860 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 05 lip 2011 - 22:13

Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.

Piszesz, że proste, a ja widzę krzywe, czyli grube. tak na marginesie. :cool:

Pęknięty salceson.



Nie przejmuj się, to się zdarza. :cool:
Najważniejsza przy salcesonie jest improwizacja i dobór mięska, nie musi to by golonka, której szkoda do salcesonu. :cool:

#11 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 06 lip 2011 - 08:19

nie musi to by golonka, której szkoda do salcesonu.

Golonka była dlatego, że w 16-tce stoi napisane, że w "Salcesonie Włoskim" mięso z głów wołowych można zastąpić golonką dlatego zakupiłem :cool:

Najważniejsza przy salcesonie jest improwizacja i dobór mięska

Improwizacje zapewne będą, wszak to dopiero początek z wyrobami podrobowymi :cool:

#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10218 postów

Napisano 06 lip 2011 - 08:28

Ja mięso z głów wołowych zastępuję mięsem z głów wieprzowych.Tak mi kiedyś doradził Bagno i tego się trzymam.

#13 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 13 lis 2011 - 09:23

W końcu się zebrałem i zrobiłem wątrobianke AndrzejaK, nazwijmy ją:

"Wątrobianka Pobiedziska" :cool:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Tu już jest podwędzona.

Dołączona grafika

Zrobiłem połowę porcji, odważyłem przyprawy, soli dałem 5 g mniej, wymieszałem z farszem i... stresik wyszło trochę słonawe, Andrzej chyba bardziej słonolubny niż ja, ale nic to, przecież podczas parzenia woda trochę soli wyciągnęła i wątrobianka wyszła superaśnie smaczna :grin: , stresik był przedwczesny :lol:
Cztery kawałki podwędziłem, niestety zimnego dymu nie mogłem uzyskać w Borniaku bez przystawki, temp jaką uzyskiwałem to 24-31.9 st.C,czyli dym ciepły, co jakiś czas otwierałem Borniaka, ale za wile to nie pomogło. I tak się trochę podwędziło :cool:


I jeszcze ciekawostka, wczoraj była u mnie mała gościna no i dałem na stół trochę wątrobianki coby popróbowali i... dokrajałem jeszcze dwa razy, wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. trochę :rolleyes: to dziwne ale cóż, mnie cieszy, że chwalili :lol:

#14 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3270 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 13 lis 2011 - 09:27

wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. trochę :rolleyes: to dziwne ale cóż, mnie cieszy, że chwalili :lol:

Dla mnie to nie jest dziwne , bo dobra kaszana , salcesony , czy pasztetowe są lepsze niż szynki i balerony .

Brawo Zbójaszku.

#15 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 13 lis 2011 - 09:28

:clap: I to jest to Zbóju :thumbsup: :pycha

#16 Aleksandder

Aleksandder

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćSkórcz

Napisano 13 lis 2011 - 10:20

Zbój Madej, bradzo ladny salceson :grin: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:
Sorki ze bez polskich znakow ale zamiast z z kreska mam æ :D

#17 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12191 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 lis 2011 - 21:43

"Wątrobianka Pobiedziska" :cool:



:lol:

wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole.


Cieszy mnie to bardzo że świetnie dałeś sobie radę z wyrobem :clap:

#18 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4055 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 14 lis 2011 - 18:04

dobra kaszana , salcesony , czy pasztetowe są lepsze niż szynki i balerony .

Heniu. Jestem takiego samego zdania.

#19 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 14 lis 2011 - 18:19

"Wątrobianka Pobiedziska" :cool:


Zbójaszku i znowu coś wydreptałeś podczas mojej nieobecności.
Wątrobianka wygląda znakomicie a o smaku już nie wspomnę bo wiem że pyszna. :thumbsup:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 14 lis 2011 - 18:45

dokrajałem jeszcze dwa razy, wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole

Twoi goście wiedzą co dobre :thumbsup: :clap:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych