Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinka spacerku w lesie z udziałem laski i trochę się nazbierało :D

 

post-39731-0-25021600-1471712872_thumb.jpg

 

post-39731-0-43035200-1471712917_thumb.jpg

 

Dwa szaszłyki :)

 

post-39731-0-84552800-1471712971_thumb.jpg

 

post-39731-0-80186600-1471713012_thumb.jpg

 

Piotrek,szpadki rewelacyjne!!!

 

post-39731-0-11790800-1471713078_thumb.jpg

 

Szaszłyk w towarzystwie pasty z cieciorki,sosu z majonezu,śmietany,gruzińskiego sosu ze śliwek,orzechów i bazylii,oraz duuużej ilości cebulki i pomidorków.

 

post-39731-0-94259400-1471713131_thumb.jpg

 

Wczoraj hamburgery własnej produkcji w towarzystwie fasolki czyli lobio.Gruzińskie inspiracje jeszcze trwają.A to czerwone na serku to resztkówka ajwaru w wykonaniu MariiS.

 

post-39731-0-27518100-1471713297_thumb.jpg

 

Zapasy na zimę powoli zapełniają spiżarkę.Niewiele tam już miejsca :D

 

post-39731-0-30624400-1471713499_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-511150
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

a słoików brak

 

Ditto :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-511201
Udostępnij na innych stronach

Ładny wynik jak na godzinkę. Ja wczoraj po godzinie 4 małe. Dzisiaj poda to może będzie lepiej.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-511202
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Makrela marynowana w occie.Nowy dla mnie smak,bardzo smaczna .

 

 

Filety zakupione w Lidlu.Produkt rozmrożony i nie wolno ponownie zamrażać.Zaryzykowałem.Wyszło nieżle.

Zalewa z octu w proporcji 1:4 /dla lubiących ostrzej proponuję 1:3 /

Dodatki - ziele angielskie,gorczyca,pieprz czerwony i czarny,cebula,marchewka,koper /użyłem grubych łodyg pozostałych po kiszeniu ogórków/,trochę soli i cukru.Dodatki w zasadzie takie jak do śledzi w occie i innych marynowanych ryb.:D

.

post-39731-0-53222800-1472463170_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-512719
Udostępnij na innych stronach

 

 

Makrela marynowana w occie.Nowy

 

 

Ładnie to wygląda :D   Co do smaku to może kiedyś się uda  ...... :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-512724
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodatki w zasadzie takie jak do śledzi w occie i innych marynowanych ryb. .

 

Ale śledzie do octu są solone a makrela nie.To jak to z tą makrelą.?Surowa do octu czy solona jak śledź.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-512760
Udostępnij na innych stronach

 

 

Surowa do octu czy solona jak śledź.?

Surowa.Śledzie też do octu można surowe,np.te sprzedawane jako "skandynawskie".

 

 

Co do smaku to może kiedyś się uda ...... :D

Uda się na pewno jak we właściwym momencie świeżą lub mrożoną nabędę :D:thumbsup:


Zdjęcia ładnie wchodzą /dzięki Witku /,więc jeszcze parę słów o garden brunchu z soboty ,który odbył się z okazji zbioru czarnego bzu.W sumie nic wielkiego, żadna sensacja, ale jak nam Zbanowany Prezes z drabiny pierdyknął to trochę strachu było :D:frantics:

Na brunch składały się

Zupa kurkowa z groszkiem ptysiowym

 

post-39731-0-63502800-1472483820_thumb.jpg

 

Oraz hamburgery z wołowiny z dodatkami .

 

post-39731-0-88037300-1472483916_thumb.jpg

 

A zbiory raczej skromne,ale jak się najpierw kwiaty podbiera to i owoców mniej :yes:

 

post-39731-0-01855500-1472484017_thumb.jpg

 

Jak się w Wielkopolsce galartu nawcinaliśmy to po powrocie zylc musiał być :D

 

post-39731-0-90455600-1472484104_thumb.jpg

 

No i w dalszym ciągu przetwory do spiżarki

 

post-39731-0-59236600-1472484212_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-512780
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak się w Wielkopolsce galartu nawcinaliśmy to po powrocie zylc musiał być :D

 

 

Kaziu , nam też się jeszcze nie znudził galarcik . Zakupiłem uszy wieprzowe na kolejne porcje , z nogami wieprzowymi nie ma problemu ................ jeszcze :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-512802
Udostępnij na innych stronach

 

 

A wyjął chociaż "patyka" , czy łyknął wsio :laugh:

Był tak elegancki że noża i widelca używał / jako jedyny :facepalm: /

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-513014
Udostępnij na innych stronach

Miałem pomysła jak mawia Ferdek Kiepski :D i takie coś na wzór utopenców zrobiłem.

 

post-39731-0-47907900-1472728429_thumb.jpg post-39731-0-70730000-1472728776_thumb.jpg

 

Rzut na miseczkę z makrelą marynowaną.Już tylko wspomnienie zostało,

 

post-39731-0-26893300-1472728494_thumb.jpg

 

Jeszcze trochę makaronowo - robaczkowo.

Makaron gryczany z dodatkiem tagliatelli, z krewetkami i innym robactwem, z pesto z oliwki,bazylii,pietruszki,kolendry oraz orzeszków

 

post-39731-0-07605000-1472728622_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-513466
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miałem pomysła jak mawia Ferdek Kiepski :D i takie coś na wzór utopenców zrobiłe

A co to żeś, za mięso do tych słoików zapakował. Może rozwiń swoją myśl.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-513621
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może rozwiń swoją myśl.

No to rozwijam :D .

Parówki bez osłonek owinięte plastrami szynki dojrzewającej.Zalewa octowa 1:4 bo 1:5 za łagodna dla niektórych konsumentów  była :) .Dodane jako przyprawy:cebula szalotka,cebula czerwona,ostra papryczka,ogórki konserwowe,ziele angielskie,gorczyca,czarny i czerwony pieprz.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-513633
Udostępnij na innych stronach

Sobota jak u Andrzeja,tyle że nie kiełbasy a wędzonki :D

 

post-39731-0-61521000-1472989272_thumb.jpg

 

To tylko groznie wygląda bo Niutek nawet jakby coś 'ściągnął " to by nie wiedział jak to się je :facepalm: ,czysty salonowiec .A kij od szczotki w pięknym kolorze różu to już historyczny jest ;):D

 

post-39731-0-06320000-1472989355_thumb.jpgpost-39731-0-05550600-1472989472_thumb.jpg

 

W piecu przy okazji pieczenia szaszłyków i kaszanki tym razem znalazły się i podpłomyki .

 

post-39731-0-42768200-1472989535_thumb.jpg

 

A tak to na stole wyglądało .

 

post-39731-0-03552700-1472989612_thumb.jpgpost-39731-0-43362000-1472989623_thumb.jpgpost-39731-0-98690500-1472989634_thumb.jpgpost-39731-0-50228500-1472989648_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-514190
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sobota jak u Andrzeja,tyle że nie kiełbasy a wędzonki :D

 

 

Kiełbasy zostały przesunięte na dzisiaj  . :D  wczoraj zadymę :D miały śliwki .   No to teraz posuchy w lodówce już nie będzie . :thumbsup::clap:

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-514203
Udostępnij na innych stronach

Piekny kijek a zawiski jeszcze piekniejsze ..Nasz Max tez na zadne kielbaski nie reaguje  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-514206
Udostępnij na innych stronach

 

 

.A kij od szczotki w pięknym kolorze różu

 

Kaziu - to się teraz nazywa lokowanie produktu .

 

Do niczego więcej nie mam się o co przyczepić   ;)  :D   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-514249
Udostępnij na innych stronach

 

 

to się teraz nazywa lokowanie produktu .

 

 

Piekny kijek

 

 

A różowy - Suupeer :)

 

Niedawno był moim znakiem rozpoznawczym i  podporą na turystycznym szlaku :frantics::thumbsup: 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-514274
Udostępnij na innych stronach

Jaja na twardo w sosie musztardowy......arcy polskie danie :D ,ale z piure z batatów.Ciekawe połączenie :thumbsup:

 

post-39731-0-35641000-1473229090_thumb.jpg

 

A z ryb to ostatnio jesiotr smażony z sosem na bazie pomidorków :D.

 

post-39731-0-61686500-1473229154_thumb.jpg

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/59/#findComment-514772
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.